Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadTeoria asteptarilor - exemplu

management
ALTE DOCUMENTE

Stocurile
VALOAREA MUNCII IN ECHIPA
Proiect la analiza, ingineria si managementul valorii
RECRUTAREA RESURSELOR UMANE
FUNCTIA DE COORDONARE
STRATEGII INTREPRENORIALE
MANAGEMENTUL TOTAL AL CALITATII
PROIECT MANAGEMENTUL CALITATII MEDIULUI
Relatia dintre conceptele de ‘’produs total’’ ‘’calitate totala ‘’ si ‘’managementul calitatii totale’’
MANAGEMENTUL AMENAJARILOR

Teoria asteptarilor - exemplu

Pentru a va consolida intelegerea teoriei asteptarilor sa luam in consideratie cazul lui Tony Angelas, un manager de nivel mediu dintr-o companie care opereaza un lant de magazine cu amanuntul. Rezult 858j98i atele de nivel doi care sunt relevante pentru el sunt ocazia de a obtine o crestere de salariu si sansa de a obtine o promovare. Pentru Tony, promovarea are o valenta mai mare decat salariul (7 fata de 5 pe o scala pana la 10) deoarece promovarea inseamna nu numai mai multi bani, ci si un prestigiu crescut. Tony isi inchipuie ca daca va putea sa lucreze la cel mai inalt nivel in urmatoarele cateva luni, sansele sunt de sase din zece ca sa primeasca cresterea de salariu. Deci, instrumentalitatea unei bune performante pentru a obtine cresterea este de 0,6. Promovarile se obtin mai greu si Tony crede ca sansa este de 0,3, daca lucreaza bine. Instrumentalitatea unei performante medii pentru atingerea acestor rezultate favorabile de nivel doi este mult mai mica (0,2 pentru cresterea de salariu si 0,1 pentru promovare). Reamintiti-va ca valenta unui rezultat de nivelul intai este suma produselor rezultatelor de nivel doi si a instrumentalitatilor lor. Astfel, valenta unei bune performante pentru Tony este (5X0,6)+(7X0,3)=5,1. Similar, valenta performantei medii este (5X0,2)+(7X0,1)=1,7. Putem trage concluzia ca performanta inalta are o valenta mai mare pentru Tony decat cea pentru performanta medie.Modelul asteptarilor pentru Tony (A = Asteptarile, l = lnstrumentalitatea, V = Valenta)
Inseamna asta oare ca Tony va incerca in mod obligatoriu sa lucreze la cel mai inalt nivel in urmatoarele luni? Pentru a determina acest lucru, trebuie sa luam in considerare asteptarile pe care le are privind posibilitatile sale de a realiza fiecare din rezultatele de nivel unu. Asa cum se vede in figura, Tony este absolut sigur ca va putea lucra la un nivel mediu (asteptare 1,0) dar este mai putin sigur (0,3) ca va putea lucra la un nivel inalt. Forta este produsul acestor asteptari si al valentelor asociate rezultatelor de nivelul intai care le corespund. Astfel forta asociata cu performanta inalta este 0,3X5,1=1,53, in timp ce cea asociata cu performanta medie este de 1,0X1,7=1,7. In consecinta, desi performanta inalta este atractiva pentru Tony, el va lucra probabil la un nivel mediu.

Privind la toate calculele acestea complicate, probabil ca va ganditi: „Uite ce e, chiar crezi ca Tony va face toate calculele astea ca sa-si stabileasca strategia motivationala? Gandeste cineva asa in practica?” Raspunsul la aceste intrebari este probabil nu. Mai degraba, in ceea ce priveste motivarea lor de zi cu zi, oamenii iau in considerare asteptarile, valenta si instrumentalitatea numai in mod implicit. Daca va veti gandi cateva momente la comportamentul dumneavoastra la scoala sau la munca, va veti da seama ca aveti unele asteptari privind ceea ce ati putea realiza, probabilitatea ca aceste realizari sa conduca la alte rezultate si valoarea pe care o au aceste rezultate pentru dumneavoastra.

Document Info


Accesari: 1121
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )