Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




POLITICA PROMOTIONALA

Marketing


POLITICA PROMOŢIONALĂ

1. Conceptele si domeniile promovarii

Notiunea de promovare include toate activitatile de marketing menite a stimula si creea cererea, prin comunicatiile informative si persuasive ale întreprinderii cu piata. Promovarea este alcatuita din patru tipuri 717i86h de activitati: publicitatea, vânzarea prin eforturi personale, activitatile specializate de promovare si relatiile publice.



Publicitatea este un complex de activitati prin care un mesaj cu semnificatie comerciala privind un produs, serviciu sau o firma este prezentat publicului prin presa, radio, televiziune, video, afise, cinematograf sau prin posta.

Vânzarea prin eforturi personale implica contactul direct, individualizat, prin care o persoana cauta sa determine pe cumparatorii potentiali sa cumpere anumite bunuri sau servicii.

Activitatile specializate de promovare cuprind activitati de marketing, care contribuie la stimularea vânzarilor, cum sunt: concursul, cuponul, demonstratia, esantionul, premiul, restituirea produsului, reducerea promotionala a pretului, timbrele comerciale, etalarea la punctul de vânzare, evidentierea promotionala a produselor, târgurile si expozitiile etc.

Relatiile publice reprezinta activitatea de a creea printre oameni o stare de spirit favorabila unei întreprinderi sau activitatea de a transmite prin mijloacele existente de comunicare ceea ce spuneti despre dumneavoastra însiva.

Scopurile promovarii sunt urmatoarele: diseminarea ideilor; influentarea si convingerea consumatorilor; ridicarea eficientei competitive a eforturilor de marketing pentru cucerirea unui segment al pietei. Un produs bun, un canal adecvat si un pret corespunzator nu asigura succesul de marketing daca programul eforturilor întreprinderii nu cuprinde si o puternica promovare.

2. Fluxul comunicatiilor pomotionale cuprinde ansamblul proceselor prin care sunt transmise si receptionate anumite mesaje comerciale.

Comunicarea poate fi definita drept capacitatea unei persoane sau unui grup de persoane de a transmite idei, gânduri, sentimente, opinii, la o alta persoana sau grup, în asa fel încât sa se poata obtine un anumit raspuns.

Fazele comunicarii

Prima veriga a sistemului teoretic care sta la baza procesului de comunicatie este constituita din formularea mesajului, faza în care ideea se reduce la elemente esentiale, se determina scopul si destinatia mesajului si se iau în considerare efectele ce vor rezulta. A doua veriga este codificarea, organizarea elementelor esentiale în forma de semnale (cuvinte scrise) în anunturi publicitare sau vorbite, în actiunile de vânzare, numere, simboluri, grafice etc.). Semnalele trebuie sa fie adecvate transmisiei, receptiei si întelegerii. A treia veriga se refera la canalul de transmitere a mesajului (telefon, radio, ziare, afise, panouri etc.), acordându-se o atentie speciala timpului ales pentru transmiterea mesajului. În veriga a patra, aceea a receptiei, semnalele sunt acceptate daca au fost corect adresate si daca forma de codificare a fost înteleasa. În veriga a cincea are loc decodificarea, operatia în care semnalele sunt traduse într-o forma cunoscuta de cel ce capteaza informatiile. În veriga a sasea, aceea a efectului comunicarii, mesajul poate conduce la o actiune a consumatorului sau la stocarea informatiei, care înseamna conservarea elementelor esentiale ale mesajului, asa cum au fost întelese, "în memorie", în vederea unei utilizari viitoare.

Tipurile de comunicatii promotionale sunt:

a) singulare sau specifice;

b) selective;

c) comunicatii de masa.

3. Obiectivele promovarii

Numeroasele aspecte ale activitatilor întreprinderii, la care pot fi aplicate eforturile promotionale, creeaza un spectru larg, cu numeroase obiective pentru actiunile de promovare. Ele pot fi sistematizate astfel:

1. Sporirea vânzarilor prin:

a)      promovarea anumitor produse sau a tuturor produselor întreprinderii

b)      intensificarea comunicatiilor promotionale cu un segment de clienti pentru a-i determina sa cumpere mai mult;

c)      stimularea vânzarii în anumite perioade de timp.

2. Mentinerea sau cresterea pozitiei întreprinderii pe piata.

3. Crearea sau ameliorarea imaginii unei marci si a cunoasterii si recunoasterii acesteia, în vederea largirii ei de catre consumatori.

4. Crearea unui climat favorabil pentru viitoarele vânzari.

5. Educarea si informarea pietii, prin transmiterea ideilor si instructiunilor privind consumul sau utilizarea mai eficienta a produsului, precum si comunicarea unor indicatii utile în legatura cu locul si modul în care pot fi cumparate anumite bunuri si servicii.

6. Crearea unei diferentieri a produsului, prin designul acestuia si al ambalajului.

4. Campania promotionala, este constituita dintr-o serie de operatii promotionale desfasurate coordonat si planificat în jurul unei teme date, în vederea comunicarii unor idei comerciale unor grupuri predeterminate din cadrul populatiei.

Elaborarea campaniei promotionale include:

stabilirea existentei conditiilor favorabile promovarii;

determinarea structurii promovarii;

stabilirea tintelor promovarii;

selectionarea mesajului;

alocarea fondurilor banesti necesare;

anticiparea rezultatelor promovarii;

organizarea acesteia.


Document Info


Accesari: 7122
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )