Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadProiect Marketing - Carti Audio

Marketing
ALTE DOCUMENTE

SCENARII PENTRU STABILIREA INTALNIRII PENTRU EVALUARE WELLNESS
Analiza factoriala a cheltuielilor cu forta de munca prin prisma indicatorilor de gestiune
EXERCITIU DE STUDII DE CAZ PRIVIND EMBLEMA
PERFECTIOANREA PERSONALULUI
Tipologia strategiilor
PLANIFICAREA STRATEGICA DE MARKETING
Lucrare de licenta - Mixul de marketing aplicat in proiectul „Educatie prin teatru”
Marketing social politic true false
Calitatile principale ale leadershipului
Obiectivele si avantajele participarii la targuri si expozitii

                                        

                                                              Proiect Marketing
Carti Audio

                                                  

Nume echipa: Evolution

                                                                Carti Audio

                 Facem parte din departamentul de marketing al firmei „ALL BOOKS” din Iasi  si decidem sa lansam in Romania un nou produs. Este vorba despre cartile audio care ocupa un loc important in viata persoanelor lipsite de timp. Acestea vin atat in sprijinul elevilor, oamenilor importanti in societate cat si in sprijinul oamenilor de rand.

           Un exemplu concret ar fi cel legat de orele de limba si literatura romana, care ar castiga un plus de atractivitate daca materialele studiate ar fi prezentate la clasa in format audio. Pe langa interesul care descinde din mesajul auditiv, elevii dezvolta un sentiment colectiv de participare la un act artistic, o treapta premergatoare celei de spectator in sala de spectacole.

 Materia urca in ierarhia preferintelor scolarului, drumul spre literatura se deschide, formarea bunului gust este astfel influentata de dictia si interpretarea actorului.

             In continuare vom face o scurta ca 949j98j racterizare a pietei si tot ceea ce include aceasta.

                1. ELEMENTE SPECIFICE ALE MEDIULUI DE MARKETING

            

           Orice organizatie economica functioneaza in conditiile pe care i le ofera mediul sau extern, caruia i se mai spune si mediu de marketing. Mediul de marketing priveste toti agentii si fortele din afara intreprinderii care, prin interventia lor, influenteaza si afecteaza schimburile de pe piata dand nastere unei multitudini de oportunitati si amenintari. Pentru a valorifica in interesul sau oportunitatile, dar si pentru a se feri de amenintari, prima conditie este ca firma sa cunoasca componentele, fizionomia si mecanismul de functionare a mediului, factori care ii influenteaza activitatea de marketing si fortele ce afecteaza nivelul performantelor sale economice.

Macromediul este unul dintre cele 3 niveluri prin care poate fi explorat mediul de marketing. Macromediul de marketing cuprinde fortele din mediul inconjurator care reflecta evolutiile de ansamblu ale societatii si ale pietei.                                                                          

            Principalii factori care influenteaza activitatea firmei sunt: factorii economici, sociali, culturali, politici, naturali, tehnologici, demografici.

-         Factori economici: puterea de cumparare difera de la persoana la persoana. Nu toti isi permit achizitionarea acestui produs

-         Factori sociali: unul din factorii sociali il reprezinta nivelul de educatie al persoanelor si clasa sociala din care provin acestia.

-         Factori culturali: in acest caz sexul nu face nicio diferenta: atat femeile cat si barbatii pot fi interesati de cartile audio fiecare alegand dupa bunul plac ceea ce ii intereseaza.

-         Factori politici: aparitia unei legi prin care s-ar putea interzice continuarea fabricarii acestui produs deoarece in cazul elevilor care dau bacul ar putea copia.                                                                                                                                

-         Factori naturali: firma poate fi afectata de diferite stari ale naturii precum cutremure, inundatii, incendii etc.                                                                                                                                                                                                                                          

             

            -  Factori tehnologici: aparitia unor noi utilaje de lucru moderne ne pot influenta pozitiv prin usurarea muncii depuse si prin alte beneficii pentru activitatea firmei.

2. CINE VOR FI CUMPARATORII?

a)      Scurta descriere a pietei pe categorii de consumatori si non-consumatori

Piata pe care firma noastra isi desfasoara activitatea face parte din piata bunurilor de consum, produsul de referinta fiind reprezentat de cartile audio, iar piata acestuia din consumatorii produselor de acelasi gen. Foarte dezvoltata in alte tari europene si in Statele Unite, in Romania piata cartilor audio este inca la inceput. In acest domeniu sunt, practic, doar trei edituri, fiecare din ele oferind un alt tip de audiobook. Prin urmare concurenta este foarte mica.

Pe piata cartilor audio exista atat consumatori cat si non-consumatori. Consumatorii pot fi de doua feluri: clienti ai concurentei si clienti proprii firmei noastre. . In categoria consumatorilor intra persoanele care au adoptat deja produsul in consum. Aceste persoane apeleaza la produsele noastre din cauza lipsei de timp, de exemplu cei pierduti in trafic, ca o alternativa a posturilor de radio in drum spre munca, si tinerii obisnuiti mai degraba cu Internetul si mp3-ul decat cu filele unei carti.

Non-consumatorii sunt de doua tipuri si anume: relativi si absoluti. Non-consumatorii absoluti sunt cei care nu au nevoie de produs la modul absolut si nu-l vor cumpara si consuma niciodata. . In aceasta categorie se pot incadra persoanele care au deficiente auditive si persoanele care au transformat cititul cartilor intr-o pasiune inraita.

Non-consumatorii relativi sunt reprezentati de cei care ar putea avea nevoie de produs, dar nu consuma inca, din diverse motive subiective sau conjuncturale - venitul insuficient, neincrederea in calitatea sau utilitatea produsului, fie dezinteresul momentan.

b)      Avantajele cautate de consumator la produs 
Avantajele cautate de clienti la o carte audio se refera  :

·                          In primul rand, economisesti timp. Poti asculta un astfel de disc oriunde, oricand si poti avea si alte activitati in acelasi timp. Le poti asculta atunci cand faci curat, cand mergi cu masina, in tren, atunci cand plimbi catelul, cand faci exercitii fizice etc. Posibilitatile sunt nenumarate

·                          Daca iti plac foarte mult cartile, insa nu ai timp suficient pentru a citi, vei descoperi ca ascultarea unei carti dureaza mult mai putin si astfel poti “devora” mai multe carti intr-un timp mai scurt

·                          Cartile audio sunt ideale pentru persoanele in varsta sau pentru cele care se recupereaza in urma unui tratament si pot fi cadouri excelente pentru persoanele internate in spital. Fara sa-i deranjeze pe cei din jur si fara sa depuna efort, oricine se poate bucura de cartea lui preferata in format electronic

·                          Cartile audio sunt o binecuvantare si pentru nevazatori, pentru cei cu handicap motoriu sau pentru cei cu vederea foarte slabita. Aceste persoane ar trebui sa aiba sansa de a asculta si de a se bucura de beneficiile unei carti audio.  

·                          Pentru copii, cartile audio sunt recomandate pentru a le imbogati vocabularul si aptitudinile de comunicare sau pentru a-i invata sa citeasca urmarind din carte firul evenimentelor povestite. Daca vrei sa-l inveti pe cel mic frumusetea cititului, cartile audio sunt un inceput excelent

c)      Principalele criterii si variabile de segmentare a pietei cu segmente posibile pe fiecare variabila

·        Socio-demografice:

Ø      Varsta

Ø      Educatie

Ø      Profesie

·        Localizarea geografica:

Ø      Rural

Ø      Urban

·        Utilizarea produsului:

Ø      Intensa

Ø      Slaba

·        Socio-economice:

Ø      Venit

Ø      Educatie(scoala primara, absolvent liceu, absolvent universitate) – schimba preferintele de cumparare creand gusturi distincte

Ø      Clasa sociala(bogati, clasa de mijloc, saraci)

Ø      Ocupatia (manager, vanzator, student, casnic, diverse profesiuni) – poate fi criteriul care determina puterea de cumparare al clientilor

·        Tipuri de carti audio:

Ø      CD

Ø      DVD

Ø      Mp3

Ø      Format digital

·        Psihografice:

Ø      Personalitate (ambitios, agresiv, sociabil, egoist)

Ø      Felul de viata (conservator, liberal, aventurier, oscilant)
            In urma cercetarilor de marketing efectuate de catre echipa noastra, am definit mai multe segmente de piata:

1)      Oamenii de varf (21%)

Persoanele din aceasta categorie se caracterizeaza ca fiind, cu o varsta medie cuprinsa intre 35 si 50 de ani, care pun accent pe calitatea produsului, unde pretul nu are o importanta majora. De asemenea acestia utilizeaza produsul intens in fiecare zi ori de cate ori este nevoie.

2)      Moderatii (46%)

Au o varsta medie cuprinsa intre 5 si 35 de ani, Acestia detin studii medii si superioare, avand profesii bine platite si care le ofera in acelasi timp si posibilitatea de a-si urma hobby-urile. Loialitatea lor fata de calitate este moderata, atat timp cat produsul este la un pret accesibil. Moderatii  utilizeaza  cartile audio ocazional.

3)      Dezinteresatii (33%)

Au varsta de peste 50 de ani, majoritatea provenind din zona rurala. Interesul fata de produs este scazut, pretul fiind primul factor luat in considerarea achizitionarii unei carti audio. Avand in vedere slaba utilizare a produsului, ei prefera modul clasic citire a cartilor.

3. CINE SUNT CONCURENTII?

a)      Ce firme concurente sunt pe piata?

Concurentul principal al firmei noastre – S.C. „ALL BOOKS” S.A. – este Humanitas Multimedia Romania care comercializeaza  CD-uri pe care autorii isi citesc propriile texte si  CD-uri care contin fragmente din opere literare in lectura unor actori cunoscuti. Fiind noi pe piata, clientii nostri sunt putini fata de cei ai firmei concurente, dar in continua crestere. Avand o vechime de peste 5 ani, Humanitas Multimedia Romania a avut timp sa-si formeze brand-ul si sa-si promoveze produsele, obtinand cote mari din piata produselor audiobook.

b)      Ce produse concureaza produsul nostru?

Produsele concurente pot fi:

-         cartile achizitionate de la anticariat, deoarece acestea au un pret mai redus decat produsul nostru;

-         cartile vandute de diferite edituri, deoarece exista persoane care sunt pasionate de lectura

4. TENDINTE ALE PIETEI PRODUSULUI  PENTRU URMATORII TREI ANI

-     In urma speculei realizate de echipa nostra, estimam ca piata autohtona de audiobook uri va ajunge in urmatorii 3 ani la o pondere de 8% din cea de carte, pondere ce se regaseste in prezent pe piata din Europa si SUA.

-     Cifra de afaceri va creste in medie cu 5% pe an

-     Numarul clientilor nostri va creste odata cu diversificarea gamei noastre de produse.

Bibliografie

*      “Inteligenta Marketing Plus”, Corneliu Munteanu,Emil Maxim, Constantin Sasu, Stefan Prutianu, Adriana Zait, Adriana Manolica, Tudor Jijie, Adrian Monoranu; Ed. Sedcom Libris, 2008, Iasi;

*       “Marketing- principii, practici, orizonturi”, Corneliu Munteanu,Emil Maxim, Constantin Sasu, Stefan Prutianu, Adriana Zait, Adriana Manolica, Tudor Jijie, Adrian Monoranu; Ed. Sedcom Libris, 2008, Iasi;

*      10 pacate capitale de marketing,Editura Codecs,autor Kotler Philip

*       http://www.comunicatemedia.ro

*    www.curcubeu.com
Document Info


Accesari: 3581
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )