Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

loading...
ASPECTE RADIOLOGICE PREZENTE LA UN PACIENT CU PNEUMONIE

medicina


ASPECTE RADIOLOGICE PREZENTE LA UN PACIENT CU PNEUMONIE

Standardul de aur pentru stabilirea diagnosticului de pneumonie este considerat tabloul radiologic in pofida faptului ca radiografia nu prezinta specifici 858i88i tatea si sensibilitatea absoluta.Unele modificari radiologice (raspandirea infiltratiei,colectia lichidiana pleurala, distructia pulmonara ) servesc drept indice de gravitate al evolutiei bolii.

Examenul radiologic permite evaluarea in dinamica a procesului patologic inclusiv rezolutia bolii si este foarte util si in diagnosticul diferential cu alte afectiuni bronhopulmonare.

Cazul clinic demonstrat in continuare ilustreaza particularitatile pneumoniei cu evolutie trenanta la un pacient care prezinta factori de risc pentru rezolvarea intarziata a pneumoniei -evolutie severa a bolii,implicarea multilobara pulmonara.

Pacientul in varsta de 62 ani diabetic a fost spitalizat dupa 2 saptamani de la debutul pneumoniei care a fost lent.In ultimele 5 zile a aparut febra 38,2 C si sindromul de impregnare infectioasa ( transpiratii,astenie marcata, inapetenta) dureri toracice si dispnee la efort.
Radiologic au fost evidentiate opacitati alveolare macronodulare,floconoase,confluente bilateral in campurile medii si inferioare,dar predominant pe dreapta.

Dinamica radiologica dupa 14 zile de antibiotic a fost pozitiva dar nesemnificativa.Semne de distructie pulmonara sau lichid pleural nu au fost decelate.

CT pulmonar efectuat in acelasi timp a evidentiat bilateral opacitati nodulare cu localizare predominant periferica.Examenul radiologic peste 10 luni de la spitalizare a demonstrate lipsa infiltratului pneumonic si un desen acentuat pe dreapta in campul mediu inferior.

In concluzie, evolutia trenanta a pneumoniei este observata mai des la bolnavii cu implicare pulmonara intinsa, pacientii in varsta cu boli cornice associate au o probabilitate inalta de a prezenta sechele postpneumonice.


loading...Document Info


Accesari: 2585
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2018 )