Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadAVORTUL SPONTAN

medicina
ALTE DOCUMENTE

ĪNGRIJIREA PACIENŢILOR CU PIELONEFRITA
GINECOPATIILE PUERPERALE LA VACI sI INFLUENŢA ACESTORA ASUPRA PROCESELOR DE REPRODUCŢIE
NEVOI FUNDAMENTALE AFECTATE
URGENŢE
Prezentare Generala a CJ Balti
Analizele de la Laborator Urgente din perioada 1-7 mai - statistica
Frumusete cu plante -VARA, TENUL si SOARELE
Nefrologie - intrebari raspunsuri
Bronsita cronica. Emfizemul pulmonar. Obstructia cailor respiratorii.
DISCALCULIA

AVORTUL SPONTAN

DEFINIŢIE

          Avortul reprezinta īntreruperea sarcinii īnainte de viabilitatea produsului de conceptie. Īn tara noastra avortul este considerat ca fiind īntreruperea sarcinii īnante de 28 de saptamāni sau expulzia unui produs de conceptie cu o greutate mai mica de 1000 de grame. Īn SUA avortul este definit ca terminarea nasterii īnainte de 2 saptamāni de gestatie, calculate dupa prima zi a ultimei menstruatii.            Avortul spontan consta īn īntreruperea spontana a sarcinii, fara o interventie voluntara.

            Īn functie de perioada cānd se produce, se cunosc doua tipuri de avort spontan :

·        Avort precoce - Se produce īnainte de 12 saptamāni de gestatie.

Īn functie de elementele clinice si ecografice, avortul spontan precoce poate fi īmpartit īn doua categorii : 424p153e

      • Oul clar - Ţesutul fetal nu este prezent atāt la examenul ecografic cāt si la    cel histopatologic.
      • Moartea fetala precoce - Ţesutul fetal este prezent atāt la examenul ecografic cāt si la cel histopatologic.

·        Avortul tardiv - Se produce īntre saptamānile 13 -28 de gestatie.

Diferenta īntre aceste doua tipuri de avort precoce este fundamentala deoarece īn cazul absentei structurilor fetale cauza este, mai mult decāt sigur, genetica, īn timp ce prezenta tesutului fetal implica o varietate de cauze posibile.

FRECVENŢǍ

Frecventa avortului spontan variaza īn limite foarte largi. Mai multi autori sustin ca o treime din sarcini sunt avortate. Cert este faptul ca riscul unui avort spontan la o femeie care nu prezinta antecednte este de 15%. Incidenta avorului spontan creste odata cu repetarea acestuia, dar depinde si de alti factori. Astfel, riscul unui avort spontan la o femeie care a prezentat un avort spontan īn antecedente este de 20%, daca a prezentat doua avorturi consecutive acest risc ajunge la 35%, el fiind de 24% la primipare. Este īnsa greu de stabilit corectitudinea acestor date, statisticile variind foarte mult.

ETIOLOGIE

Cauzele care duc la aparitia avortului spontan sunt :

·        Cauze ovulare :

o       Anomaliile genetice : Sunt cele mai frecvente. Zigotul anormal apare ca urmare a unei anomalii īn procesul de meioza, secundar superfecundatiei de catre doi spermatozoizi, sau ca urmare a diviziunii cromozomiale, īn absenta diviziunii citoplasmatice. Anomaliile cromozomiale cele mai frecvente sunt :

§         Monosomia X

§         Rearanjarea structurala a cromozomilor

o       Anomaliile morfofiziologice ale gametilor : Sunt determinate de diversi factori (fizici, chimici, infectiosi, matabolici) care determina aparitia unui produs de conceptie neviabil care apoi este expulzat.

o       Tulburarile endocrine : Suportul necesar dezvoltarii sarcinii este asigurat de o serie de interactiuni hormonale. Tulburarile endocrine care pot fi cacute responsabile de aparitia avortului spontan sunt :

§         Deficienta de progesteron

§         Deficienta tiroidiana

§         Diabetul zaharat

§         Hipersecretia de hormoni androgeni.

o       Anomaliile de placentatie : Īn timpul formarii placentei normale arteriolele spiralate sufera modificari adaptive caracterizate de pierderea structurii musculo-elastice normale a peretului arterial si de īnlocuirea lui cu un material fibrinoid, care contine celule trofoblastice. Absenta acestor modificari fiziologice este frecvent asociata cu avortul spontan cu embrion cu cariotip normal sau anormal.

·        Cauze materne : Tulburari locale sau generale īn organismul femeii pot determina tulburari īn nidatia oului sau īn evolutia lui. Cauzele materne responsabile de aparitia avortului spontan sunt :

o       Locale :

§         Afectiunile uterine :

v     Anomaliile uterine congenitale (uter septat, uter bicorp) : Sunt asociate cu avorturile spontane precoce  datorita vascularizatiei deficitare a produsului de conceptie cānd nidatia se face la nivelul septului sau datorita incontinentei cervico-istmice frecvent asociata cu aceste anomalii.

v     Anomaliile uterine dobāndite (sinechia uterina) : Sunt caracterizate prin obliterarea cavitatii uterine secundare formarii tesutului de fibroza, dezvoltarea embrionului fiind imposibila datorita endometrului atrofic care īnconjoara aceste aderente.

v     Endometritele: Īmpiedica nidarea si dezvoltarea oului grefat.

v     Incontinenta cervico-istmica congenitala sau secundara unor avorturi sau nasteri anterioare: Determina deschiderea cavitatii uterine, ruperea membranelor si expulzia produsului de conceptie.

v     Modificarile anatomice ale miometruluii (fibrom uterin, miometru insuficient dezvoltat) :  Pot determina fie anomalii īn dezvoltarea oului, prin compresiune si prin lipsa extensibilitatii, fie o excitabilitate crescuta, prin  distensie.

§         Afectiunile anexiale :

v     Inflamtii anexiale

v     Tumori anexiale

o       Generale:

§         Bolile infectioase: Determina īntreruperea sarcinii prin moartea produsului de conceptie, leziuni placentare sau ale mucoasei uterine si hipertermie. Infectiile duc la aparitia avortului fie pe cale ascendenta (E.coli, micoplasma, streptococi de tip B), fie pe cale hematogena (parvovirus, virus varicelo-zosterian, treponema pallidum, virus herpetic, virusul rubeolei, toxoplasma godii, chlamydia trachomatis).§         Bolile endocrine : Sunt disfunctii tiroidiene cauzatoare ale aparitiei avortului spontan repetat.

v     Diabetul

v     Hiperandogenismul

v     Disfunctii ale glandelor suprarenale

v     Sindromul ovarelor polichistice

§         Factorii imunologici : Posibilitatea unei respingeri imunologice a produsului de conceptie este o explicatie din ce īn ce mai utilizata, īn special īn cazul avorturilor recurente. Doua mecanisme pot explica avortul imunologic :

v     Mecanismul autoimun : Este mecanismul prin care un raspuns celular sau umoral este directionat īmpotriva unei tinte de la nivelul gazdei. Anticorpii materni actioneaza prin distrugere vasculara si placentara urmata de moarte fetala si de avort.

v     Mecanismul alogenic : Considera ca embrionul uman este un transplant alogenic care este tolerat de mama datorita unor mecanisme care īmpiedica respingerea fetala. Īn avortul spontan recurent este posibil ca aceste mecanisme sa fie dezorganizate astfel īncāt mecanismul de rejet de grefa sa ramāna activ.

·        Cauze externe : Sunt factori exerni de mediu care pot determina modificari īn organismul gravidei, urmate de moartea fatului sau declansarea contractiilr uterine. Principalii factori externi de mediu sunt :

o       Carentele alimentare

o       Traumatismele

o       Intoxicatiile exogene :

§         Saturnismul

§         Alcoolismul

§         Tabagismul

§         Consumul de droguri.

ANATOMIA PATOLOGICǍ

            Sarcina reprezinta pentru mama o suprasolicitare la care aceasta se adapteaza printr-o serie de modificari de natura hormonala si a tuturor organelor si sistemelor.

            Principalele modificari sunt :

·        Modificari endocrine : Sarcina normala determina modificari profunde ale sistemului hormonal al mamei, care nu au īnsa nicio influienta negativa asupra acesteia.

·        Modificari ale organelor genitale : Uterul creste īn volum si īn greutate, concomitent avānd loc si o hipertrofie cu hiperplazie a vaselor, mai ales a arterelor spiralate ale uterului, īntreg tractul genital se modifica si īsi intensifica vascularizatia, ceea ce duce la colorarea violacee a vulvei, a vaginului si a colului uterin. Secretia vaginala este mai abundenta iar vaginul  devine mai lung, mai larg si mai elastic. Toate aceste modificari au loc īn scopul nasterii.

·        Modificari ale īntregului organism īn sarcina :

o       Cresterea īn greutate, īntre 10 si 12 kg, urmare a :

§         Cresterii fatului si anexelor

§         Maririi organelor materne

§         Sporirii volumului sangvin

§         Depunerii de grasimi.

o       Cresterea metabolismului bazal datorita cererii mari de oxygen īn regiunea vaselor placentare.

o       Cresterea ritmului cardiac pentru a servi la intensificarea irigatiei uterului, a rinichilor, a pielii, ca urmare a cerintelor fatului.

o       Cresterea frecventei respiratiilor si volumului respirator, ceea ce duce la o saturare a sāngelui matern, astfel īncāt fatul īsi poate trece mai usor CO2 prin placenta.

o       Aparitia alcalozei respiratorii primare ca urmare a hiperventilatiei alveolare, compensata partial sau total de sistemele tampon.

o       Cresterea ratei filtrarii glomerulare.

o       Aparitia hiperpigmentatiei tegumentare, mai ales īn regiunile mamelonare, īn regiunea vulvei, a anusului si a liniei albe. Hiperpigmentatia se retrage īn mod natural dupa nastere.

o       Modificarea glandelor mamare si pregatirea lor pentru lactatie.
DIAGNOSTIC

            Simptomatologia avortului se caracterizeaza prin:

·        Contractii uterine dureroase

·        Hemoragie

·        Modificari la nivelul colului

Avortul spontan se desfasoara īn mai multe etape, amplitudinea si caracterul simptomelor fiind caracteristice fiecarei etape īn parte.

Etapele avortului spontan sunt :

·        Amenintarea de avort : Se caracterizeaza prin :

o       Pierderi mici de sānge rosu, care uneori pot persista zile sau sapramāni.

o       Contractii uterine dureroase exprimate prin dureri colicative lombare, asemanatoare celor de la menstruatie sau dureri suprasimfizare.

o       Prima data apare sāngerarea si apoi durerile abdominale.

o       Colul este lung, cu orificiul extern īnchis, iar uterul are dimensiunile amenoreei.

o       Vizualizarea ecografica (transabdominal sau transvaginal) a sacului gestational si a ecoului embrional.

o       Valori ale HCG-ului seric mai mari de 1000m U.I./ml si ale progesteronului seric mai mare de 10 ng/ml demonstreaza o sarcina īn evolutie.

·        Iminenta de avort : Se caracterizeaza prin :

o       Sāngerare abundenta cu sānge rosu, uneori chiaguri.

o       Contractii uterine dureroase, frecvente si intense.

o    Colul este lung, cu orificiul extern deschis, iar uterul are dimensiunile amenoreei.

·        Avortul īn curs : Se caracterizeaza prin :

o    Sāngerare abundenta sau moderata.

o       Contractii uterine dureroase exprimate prin dureri colicative.

o       stergerea colului si dilatarea acestuia, uneori aparitia īn aria colului a unor parti ovulare sau chiar expulziaodusului de conceptie.

o       Ruptura membranelor.

               Avortul īn curs se poate desfasura īntr-un timp (īn primele doua luni, elimināndu-se oul īn īntregime) sau īn doi timpi (īn luna a treia sau a patra, realizāndu-se avortul incomplet).

·              Avortul incomplet : Consta doar īn eliminarea embrionului, placenta si resturile placentare ramānānd īn uter. Se caracterizeaza prin :

o       Sāngerare abundenta cu chiaguri.

o       Dureri colicative de intensitate redusa

o       Colul cu orificiul extern deschis

o       Uterul cu dimensiuni mai mici decāt pe durata amenoreei.

               Īn general, īntotodeauna dupa avort spontan sunt retinute īn uter fragmente placentare sau membranare.

·              Avortul retinut : Consta īn retentia produsului de conceptie mort īn uter pentru o perioada de  cāteva saptamāni (4-8 saptamāni sau mai mult). Se caracterizeaza prin :

o       Disparitia semnelor subiective caracteristice sarcinii normale.

o       Stoparea cresterii īn dimensiuni a uterului sau este mai mic decāt vārsta amenoreei

o       Sāngerarea vaginala poate sa fie prezenta sau nu.

o       Oul poate fi expulzat spontan sau poate fi retinut timp īndelungat cu maceratie embriofetala sau calcifiere.

               Avortul spontan recurent (habitual) consta īn trei sau mai multe avorturi spontane consecutive.

DIAGNOSTICUL DIFERENŢIAL

            Diagnosticul diferential se face cu :

·        Sarcina extrauterina·        Fibrom uterin

·        Mola hidatiforma sau cariocarcinom

·        Distrofie chistica ovariana

·        Metroragii disfunctionale

·        Cancer de corp sau de col.

COMPLICAŢII

            Hemoragia poate sa fie severa ducānd la anemie si soc hemoragic. Daca expulzia oului este incompleta pot apare complicatii septice :

·        Endometrie

·        Endomiometrie

·        Troboflebita pelvina

·        Pelviperitonita

·        Soc septic.

Complicatiile tardive ale avortului sunt :

o       Inflamtiile cronice,

o       Sterilitatea,

o       Sinechia uterina.

TRATAMENTUL

            Profilaxia avortului consta īn :

·        Depistarea precoce a graviditatii

·        Dispensarizarea corecta a gravidelor

·        Asanarea diverselor focare morbide (tuberculoza, inflamatii)

·        Tratarea deficientelor hormonale

·        Corectarea conditiilor de viata si munca, de mediu extern

·        Activitate intensa de educatie sanitara.

·        Masuri imediate īn faza de amenintare de avort.

Tratamentul trebuie sa se adreseze cauzei. Dificultatea consta tocmai īn depistarea cauzei care sta la baza avortului. Tratamentul avortului spontan depinde si de forma clinica.

La iminenta de avort tratamentul este simptomatic, urmarind sa diminuam contractiile uterine, care pot duce la dezlipirea oului, si sa asiguram un suport trofic dezvoltarii si functiei trofoblastuli. Pentru anularea conditiilor uterine se recomanda repaos la pat pentru administrarea de tocolitice (Papaverina, Scobutil, Lizadon, B-mimetice de tipul Duvalidan), initial administrate injectabil īn amestec litic (trei fiole de Papaverina, trei fiole de Scobutil si o fiola de Diazepam administrate cāte 2 ml la 6 ore). Duvadilanul este administrat injectabil  īn perfuzie endovenoasa. Ulterior, administrarea tocoliticelor se poate face oral. Tratamentul hormonal are la baza administrarea de derivate progesteronice de sinteza cum ar fi: caproat de 17 alfa hidroxioprogesteron, acetat de 17 alfa hidroxioprogesteron, medroaxiprogesteron, alilestrenol. Acesti derivati au rolul de a mentine sarcina prin inhibarea activitatii miometrului si simularea dezvoltarii placentare. Medroaxiprogesteronul se poate administra 2-4 comprimate pe zi īn 2-3 prize. Gravibinonul (derivat de hidroxioprogesteron caproat) se administreaza fiole de 2 ml, de doua ori pe saptamāna, pāna la oprirea sāngerarii iar īn continuare cāte una pe saptamāna. Se mai pot administra gonadotrofine coriale care sunt esentiale īn dezvoltarea si functia corpului galben scazānd si tonusul uterin, administrāndu-se 5000 U.I. HCG la 4-5 zile din momentul īn care s-a diagnosticat sarcina. Gonadotrofinele se pot administra asociate cu progesteron.

Acest tratament se face dupa stabilirea cu certitudine a unei sarcini normale intrauterine. Ecografia transabdominala vizualizeaza sacul gestational intrauterin la 5,5 saptamāni iar ecografia transvaginala la 4,5 saptamāni. Nivelul seric de B HCG sub 1000 m U.I./ml este caracteristic unei sarcini neviabile. Totodata nivelul de progesteron seric sub 10 ng/ml este asociat unei sarcini uterine neviabile, deci vizualizarea ecografica a unui sac gestational intrauterin dar cu B HCG mai mic de 1000m U.I. /ml si cu progesteronul seric mai mic de 10 ng/ml semnifica o sarcina neviabila. Daca nu sunt posibile dozarile hormonale atunci ecografia se poate repeta peste 7-10 zile pentru a urmari aspectul sacului gestational si aparitia oului embrionar.

Īn cazul avortului īn curs si al avortului incomplet, terminarea avortului se face foarte rar īntr-un timp. De cele mai multe ori, dupa expulzia produsului de conceptie, ramān resturi ovulare sau de membrane placentare care vor necesita golirea cavitatii uterine prin chiuretaj.

Īn cazul avortului retinut se impune golirea cavitatii uterine prin chiuretaj, īn cazul sarcinilior mici (de prim trimestru), sau prin metode de inductie a avortului.

Īn cazul avortului habitual trebuie adoptata o atitudine profilactica, īnainte de aparitia simptomelor de amenintare de avort sau chiar īn afara sarcinii. Se vor corecta intoxicatiile voluntare sau profesionale, carentele alimentare, se vor trata chirurgical malformatiile uterine sau alte elemente de patologie uterina, se vor trata infectiile cronice (sifilis, texoplasmoza, listeroza, chlamidiaza). Se va corecta insuficienta cervicoistmica prin egectuarea cerclajului, care restabileste un echilibru anatomic si functional. Cerclajul se face īn trimestrul doi, iar uneori se practica īn momentul īn care sunt depistate modificari cervicale (cerclaj la cald).

PROGNOSTIC

            Prin gravitatea sa, avortul septic dar mai ales cel tozicoseptic constituie una dintre cele mai dificile patologii din sfera genitala.

            Īn cazurile usoare si medii prognosticul vital imediat si functional īndepartat este bun.

            Īn cazul II complicat si stadiul III prognosticul vital imediat si functional īndepartat este sever prin:

·        Mortalitate ridicata

·        Sechele care pot sa apara

·        Sterilitate
Document Info


Accesari: 12428
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )