Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadAparatul circulator si circulatia sangelui

medicina
ALTE DOCUMENTE

INDICAŢIILE NOZOGRAFICE ALE PSIHOTERAPIEI PRIN INTERVENŢIE PARADOXALĂ
VASODILATATOARE PERIFERICE (ANTIISCHEMICE)
PENICILINE NATURALE DE BIOSINTEZĂ
SINDROMUL DOWN
Ce sint glomerulonefritele ?
Variabilitatea VHC
VENE SI ARTERE
LUPUSUL ERITEMATOS SISTEMIC
DIAGNOSTICUL RADIO-IMAGISTIC AL AFECŢIUNILOR TRACTULUI DIGESTIV, FICATULUI SI A CĂILOR BILIARE SPECIFICE COPIILOR
Baile de abur

Aparatul circulator si circulatia sangelui

Aparatul circulator sau cardio vascular este alcatuit din inima si arboreal circulator.Inima este invelita intr-un sac fibroseros care poarta numele de pericard

Inima.Inima este un organ muscular cavitar cu rol de pompa.Ea se afla in etajul inferior al mediastinului,intre cei doi plamani,deasupra diafragmului.Dimensiunile inimii 21421k1020v variaza dupa individ,sex si varsta.La barbat,inima cantareste in media 250-300 grame si are o capacitate de 500-600 mililitri.

Configuratia externa.

Inima are forma unui con turtit si prezinta,din punctul de vedere al configuratiei externe,o baza,un varf,doua fete si doua margini.

Baza inimii este formata in cea mai mare parte din atriul stang si o mica parte din atriul drept.Aici se observa orificiile venelor si arterelor mari.Baza inimii vine in raport cu esofagul,vena azygos si canalul toracic

Varful inimii se afla in parteaopusa a bazei.El este rotunjit si alcatuit in totalitate din miocardul ventriculului stang.

Fata anterioara sau sternocostala este convexa si vine in raport cu peretele anterior al toracelui si cu plamanii.Pe aceasta fata se observa un sant longitudinal,care se intinde de la varful inimii pana la artera pulmonara,numit santul longitudinal anterior sau santul interventricular anterior.Acest sant marcheaza,la exterior,limita dintre ventriculul drept si cel stang.Tot pe fata anterioara se mai observa un sant transversal care trece pe sub originea arterei pulmonare,numit santul atrioventricularsau santul coronar,care marcheaza limita dintre atrii si ventricule.

Fata inferioara sau diafragmatica este plana si vine in raport cu muschiul diafragm,pe care sta culcata.Pe aceasta fata se observa de asemenea doua santuri,unu longitudinal,nuimit santul longitudinal inferior si altul transversal,numit santul coronar.

Marginea dreapta a inimii este mai ascutita si vine in raport cu diafragmul ,in timp ce marginea stanga este mai rotunjita si vine in raport cu plamanul stang.Din cauza rotunjirii ei,aceasta margine poate fi considerata ca o fata ,de unde si denumirea de fata pulmonara a inimii.

Structura peretilor inimii.

Peretele inimii este format din trei straturi:endocard,miocard si epicard.

Endocardul este o membrana lucioasa,transparenta,care captuseste toate cavitatile inimii,continuandu-se cu tunica interna a arterelor si venelor.El este alcatuit dintr-un strat superficial format dintr-un endoteliu cu celule poligonale turtite si dintr-un strat profund cunjunctivoelastic .Endocardu; nu are vase sanguine ,nutritia facandu-se prin imbibitie.
Miocardul alcatuieste muschiul cardiac.Structura acestui muschi a fost descrisa la tesutul muscular .Trebuie sa retinem urmatoarele particularitati:fibrele miocardice de na nivelul atriilor sunt dispuse in fascicule circulare,iar cele de la nivelul ventriculelor sunt dispuse in directie cu fascicule oblic spiralata ,formand spre varf asa numitul vartej al inimii.Musculatura din peretii atriilornu se continua cu musculatura din peretele ventriculelor.

Musculatura inimii se insera pe formatiuni fibroase care constituie scheletul fibros al inimii.Acest schelet este alcatuit din patru inele fibroase care inconjoara orificiile atrioventriculare si arteriale(aortic si pulmonar),la care se adauga alte doua formatiuni denumite trigoane fibroase,precum si partea membranoasa a septului interventricular.

Epicardul ,tunica externa a peretior inimii ,este o foita conjunctiva acoperita de un strat de celule cubice sau turtite,numite celule mezoteliale care au acelasi caracter ca si celulele pleurale sau peritoneale.Aceasta foita nu este altceva decat pericardul seros care se rasfrange de pe pericardul fibros pe suprafata inimii.

Powered by http://www.preferatele.com/

cel mai tare site cu referate

Document Info


Accesari: 3253
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )