Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadBalada populara

medicina
ALTE DOCUMENTE

Ce sint glomerulonefritele ?
STRATEGII TERAPEUTICE
Vitamina C - vitamina vietii
INGRIJIREA BOLNAVILOR CU PNEUMONII BACTERIENE
PRINCIPIILE PSIHOTERAPIEI PRIN PARADOX
Modulul de formare pentru personalul medical
Vitaminele si pielea
la cabinetul scolar al C..J.A.P.P din incinta Gr Scolar \"Ovid Densusianu \" Calan
VULTURICĂ. Hieracium pilosella Fam. Compositae.

                                               Balada populara                                 

Balada populara este o creatie in epica in versuri al carui autor este anonim si care infatiseaza o întâmplare petrecuta demult.

 O astfel opera epica este si balada Manastirea Argesului deoarece întâmplarea realizata este dramatica, personaje sunt prezentate in antiteza .
 Ele traiesc sentimente puternice in sufletul autorului .Elementele reale se îmbina cu cele imaginare este prezentata legatura cu natura ,figurile de stil contribuie la realizarea artistica si se îmbina naratiunea si descrierea cu dialogul.

 Ea este o creatie populara care porneste de la existenta unei minunate constructi a carei aparitie încearca sa o explice de acea

 Sunt vizibile elemente specifice legendei in aceasta creatie populara.

Intamplarile realizate sunt numai un pretext deoarece prin dramatismul lor si prin personaje conturate are si trasaturile baladei populare.

Deci in concluzie balada Manastirea Argesului este o balada legendara.

Fiind o creatie epica autorul popular narator obiectiv realizeaza la persoana a-III-a un sir de intamplari care se constitue in momentul subiectului.

Continutul acestei balade poate fi prezentat pe scurt :

 In prima parte a textului se sugereaza ca Domnitorul negru Voda si mesterii cautau un loc pentru ridicarea unei manastiri .

Acest loc îl reprezinta un zid parasit unde mesteri se apuca de treaba dar ce se construia ziua se darama noaptea

Sub amenintarea pedepsei cu moartea mesterii înceteaza sa stea dar in zadar

Mesterul Manole are un vis in care Dumnezeu ii transmite ca pentru ridicarea manastiri sa jerfeasca pe prima fiinta care va aduce de hrana lor. spre nefericirea lor prima fiinta este chiar Ana sotia lui atunci se roaga la dumnezeu si invoca fortele naturi pentru a opri-o dar in zadar.

Infrangandu-si durarea si teama manole se apuca de treaba .Dupa ridicarea manastiri mesteri sunt intrebati de Negru Voda daca mai pot face alta si mai frumoasa si mesteri afirmând ca da  Voda i-a lasat pe acoperis .

Mesterii isi fac aripi de sindrila si încearca sa zboare da in zadar.

In aceasta opera personajele sunt putine si prezentate in antiteza ;

 Manole este personajul principal creator de arta si de frumos, orgolios (pentru ca refuza sa construiasca un zid care se surpa noaptea),are un moment de slabiciune (atunci cand o zideste pe Ana), da dovada de tarie de caracter (atunci cand ies supinele Anei din zid)

 Negru voda este personajul secundar si el sete un iubitor de arta si de frumos dar este egoist deoarece totul vrea sa i se cuvina lui .

 Ana este personajul episodic  impresioneaza prin frumusetea ei fizica dar si prin devotamentul fata de sotul ei ,se supune lui(cand o zideste in zid)

Personajele deoarece sunt prezentate in antiteza au caractere opuse

Ele trezesc sentimente puternice :Manole si Ana de dragoste de admiratie ,de compatimire iar Negru Voda de ura si dispret.

Procedeile  artistice sunt intr-un numar mare;

-          Epitete ; ploaie spumegata ,

-          Comparatie ;sotia lui ca floarea câmpului

-          Personificari ;brazii ca despoaie, 

  - Hiperbola;

fiind o creatie epica predomina naratiunea care se inbina cu dialogul prin care este descris locul dar si tabloul de natura.3In inchere este vorba de versificati etc.
Monastirea Argesului - ArgumentarBalada populară "Monastirea Argesului" conturează unul dintre cele patru mituri, mitul "jertfei pentru creatie". Aceste patru mituri se întâlnesc la toate popoarele balcanice, unde creatiile lor asemănătoare cu ale noastre.

Balada este o specie a genului epic, în versuri, în care este reprezentată o legendă, o întânplare.Balada cultă "Monastirea Argesului, doreste să prezinte întemeierea si constructia manastirii. Personajele baladei, sunt Manea (mesterul Manole) care se află în conflict cu el însusi.În aceasă baladă este prezentat conflictul dintre Manea si Mesterul Manole, personajul principal.

Un alt personaj este Ana, sotia lui Manea, care devine un obiect pentru ridicarea monastirii.Un alt personaj care apare la început, este Negru Vodă, un personaj care diabolic, întunecat, care reiese din numele acestuia "negru"., care caută perfectiunea.

În expozitiune, Manea este prezentatca un mare mester, fiind ales, împreună cu alti calf si zidari, să construiească o monastire perfectă.

În baladă sunt prezentate mai multe motive :

--motivul creatiei

--motivul surpării zidului

--motivul jertfei pentru creatie

--motivul creării

--motivul fântânii cu apa sărata.

Zidarii mai sunt prezentati, încercând să ridice o monastire, dar aceatsa mereu surpându-se. Negru Vodă îi amenintă, că dacă nu-I construiesc o monastire, ei cor murii în cele mai oribile moduri, iar dacă o vor construi, vor primii cele mai frumoase si pretioase lucruri din lume.

Mesterii obositi se culcă. Manea are un vis, prin care I se spune că dacă nu zideste prima surioară care vine dimineata. Monastirile vor continua să se dărâme. În această parte a baladei apare invocatia.

Invocatia este un procedeu artistic care constă în adresarea directă, cu ajutorul propozitiilor exclamative si întrebările retorice.

Manea este îngrijorat ca sotia sa, Ana, să vină ea prima,dar ea venea mereu prima.

Dar asa a si fost, Ana a venit prima.

Punctul culminant este atunci când Manea începe s-o zidească pe Ana de vie. Încetul cu încetul sufletul lui Manea este umplut de visul obsedant de construirea monastirii perfecte, iar dragostea pe care el o avea fată de Ana scădea.

După ce ei termină monastirea, mesterii si cu Mesterul Manole rămân pe acoperis. Mesterul Manole, aude vocea Anei din ce în ce mai încet, dându-si seama că ea a murit, si că viata lui s-a terminat odată cu Ana.

Atunci Manea moare, fără măcar să încerce să se salveze.

Ceilalti mesterii, îsi dau seama că ei nu mai pot coborî de pe acoperis, ei încearcă să coboare, dar sfârsesc prin moarte. Acolo unde ei au murit, a fost construită o fântână cu apă sărată.

Autorul acestei balade populare este anonim.

În baladă sunt folosite figuri de stil, precum si metafore, epitete, repetitii si inversiuni.
Document Info


Accesari: 12915
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )