Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




CANCERUL TIROIDIAN

medicina


CANCERUL TIROIDIAN



Majoritatea tumorilor primare tiroidiene sunt de origine epiteliala si pot fi diferentiate, slab di­fe­rentiate sau anaplazice. Cele diferentiate prezinta, in peste 95 % din ca­zuri, diferentiere foli­cu­lara (carcinoame foliculare), iar restul sunt, in majoritate, tumori cu origine in celulele C (car­ci­noame medulare); carcinoamele mixte, cu diferentiere in acelasi timp foliculara si para­fo­li­culara, sunt rare si de histogeneza incerta. Tumorile non-epiteliale sunt sarcoame si limfoame, care pot implica tiroida ca unica manifestare sau in cadrul unei afectari sistemice. Metastazele hematogene (tumori secundare) sunt frecvente la autopsie la pacientii cu neoplazii diseminate sistemic, dar cauzeaza rareori modificarea clinica a tiroidei.





Carcinoamele diferentiate derivate din celulele foliculare (carcinomul papilar si carcinomul fo­licular):


Carcinomul papilar este forma cea mai frecventa (70 % din totalitatea cancerelor ti­roidiene). Este mai frecvent la tineri (inainte de 40 de ani), dar evolueaza mai sever la varstnici. Histologic, tireocitele neoplazice se asaza in structuri papilifere, structuri care pot fi recunoscute in materialul obtinut prin FNA. Este un cancer inalt diferentiat, TSH-dependent. Metastazeaza predominant pe cale limfatica. Este hipocaptant, pe scintigrama apare deci ca “nodul rece”; celulele sale capteaza, insa, iodul (radio­activ) in proportie mai mare decat celulele ne-foliculare sau ne-tiroidiene, este deci radiosensibil.


Carcinomul folicular reprezinta aproximativ 25% din cancerele tiroidiene; apare la 40-45 de ani. Clinic se prezinta similar cancerului papilar; rareori, metatazele sale pot provoca tireotoxicoza. Metastazeaza predominant hematogen. Histologic, structura foliculara tiroidiana se mentine. Fara tratament, evolueaza mai agresiv decat cel papilar, dar este mai radiosensibil.   


Pacientii din grupul de risc scazut au avut o rata de recidiva dupa tratament de 5 % si mortalitatea la 10 ani de 1.8 %, fata de pacientii din grupul cu risc crescut, care au avut rata de recidiva dupa tratament 55 % si mortalitatea la 10 ani 46 %.


Optiunea terapeutica in cazul carcinoamelor tiroidiene diferentiate depinde de varsta pacientului, extensia bolii, afectiunile coexistente.



2. Carcinomul medular:


Carcinomul medular (MTC) este o neoplazie neuroendocrina care reprezinta pana la 10 % din tumorile maligne tiroidiene; are originea in celulele parafoliculare C (secre­ta calcitonina, marker al bolii), nu concentreaza iodul si, prin urmare, nu raspunde la terapia cu iod radioactiv (ra­dio­re­zistent). Apare in forma sporadica (80 %, unilateral) sau in forma familiala (20 %, frecvent bila­te­ral, in cadrul sindroamelor MENII). For­ma sporadica are prognostic mai sever; forma familiala impune efectuarea unui screening pentru toti membrii familiei, eventual diagnostic genetic (de­tec­tarea muta­tiilor RET la copiii din aceste familii se soldeaza cu tiroidectomie totala profilac­ti­ca, la varsta de 5-7 ani). MTC apare cel mai frecvent in decadele cinci-sase (sporadic), sau in decada trei (fa­milial), cu o usoara predominanta feminina. In momentul diagnosticului, boala este deja metastatica la majoritatea pacientilor si peste 50 % din acestia au interesare a ganglionilor limfatici cervicali, evidenta clinic.




Document Info


Accesari: 1364
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )