Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadCARDIAC - radiologie

medicina
ALTE DOCUMENTE

SINDROM ASPERGER
VREMEA si SANATATEA
CARDIOMIOPATIA DISGRAVIDICĂ
APLICAŢII CLINICE ALE MEDITAŢIEI
Cancerul colo-rectal
PSIHOTERAPIA CENTRATA PE CLIENT ( R o g e r s )
Imobilizarea enzimelor
Vitiligo sau petele albe de pe corp
CUM SĂ NE FERIM DE GRIPA AVIARĂ
TIPURI DE ABORDURI SI INCIZII CHIRURGICALE

CARDIAC - radiologie           

            Imaginea radiologica a cordului si vaselor mari în pozitia posteroanterioara este aceea a unei opacitati de forma triunghiulara cu baza pe diafragm si vârful în sus. Marginile opacitatii cardiovasculare sunt reprezentate de trei arcuri în partea stânga, doua arcuri în partea dreapta, delimitate între ele prin depresiuni care sunt însemnate cu litere: D - pentru marginea dreapta, 656k105g S - pentru imaginea stânga.

Marginea dreapta a cordului este constituita din doua arcuri:

- arcul inferior drept format de atriul drept, este convex si situat la o distanta dubla de linia mediana fata de cel superior

            - arcul superior drept, format de vena cava superiora.

            Marginea stânga a cordului este reprezentata de trei arcuri:

·         arcul superior, convex - format de butonul aortic

·         arcul mijlociu, concav - format în cele 2/3 superioare de artera pulmonara, iar în 1/3 inferioara de urechiusa stânga

·         arcul inferior, convex - format de ventricolul stâng.

            Cordul verticalizat - se întâlneste la astenici, are axul longitudinal aproape vertical, vârful cordului apropiat de liania mediana, arcul inferior stâng si drept simetrice, limita între arcurile marginii stângi stearsa.

 

            Cordul orizontalizat - se întâlneste la obezi. Axul longiudinal al cordului este orizontalizat, cordul este culcat pe diafragm si se desfasoara în sens transversal spre stânga.

           

HIPERTROFIA VS

-                      rotunjirea arcului inferior stâng cu pulsatii ample la acest nivel

-                      accentuarea butonului aortic datorita aportului sanguin crescut

DILATAŢIA VS

-                      alungirea arcului inferior stâng cu marirea diametrului transversal

-                      scaderea pulsatiilor la acest nivel

-                      accentuarea butonului aortic

-                      configuratie aortica tipica

STENOZA MITRALĂ

- micsorarea butonului aortic - datorita reducerii debitului sanguin în aorta, a rotatiei cordului spre stânga si dilatarii arterei pulmonare

                   -  rectitudinea sau bombarea arcului mijlociu -  dilatarea arterei pulmonare

- micsorarea arcului inferior stâng

- dilatarea AS   Prin examinarea esofagului cu pasta baritata se poate aprecia mai bine aceasta micsorare în grade variabile a spatiului retrocardiac (gradul I - amprenta a atriului pe conturul anterior al esofagului; gradul II - împingerea esofagului pâna la coloana vertebrala; gradul III - esofagul este împins posterior, dincolo de fata anterioara a corpilor vertebrali). Uneori atriul stâng apare în interiorul siluetei cardiace constituind conturul dublu concentric.
         

 - hiluri de staza

                  - modificari în parenchim: transudatele alveolare determina aparitia de opacittati cu localizare mediopulmonara si bazala de intensitate slaba.

INSUFICIENŢA MITRALĂ

            - marirea ventricolului stâng - se realizeaza la început în sens anteroposterior, fiind evidentiata prin aprecierea unghiului de disparitia a vârfului

             - AS dilatat si dilatarea moderata a arterei pulmonare duce la aplatizarea golfului cardiac. La fiecare sistola ventriculara, atriul stâng sufera o expansiune si comprima esofagul aflat în vecinatate, astfel încât la o examinare cu pasta baritata aceasta regurgiteaza - constituind "semnul regurgitatiei sistolice".

            Decompensarea prin insuficienta cordului drept este evidentiata prin marirea si deplasarea spre dreapta a inimii însotita de ameliorarea stazei pulmonare. Trebuie amintita aici si notiunea de insuficienta mitrala functionala - aceasta reprezinta o dilatare a inelului valvular produsa de diferite afectiuni - de obicei aortice - în care apare aspectul de mitralizare al afectiunii de baza.

INSUFICIENŢA AORTICĂ

- largirea pedicolului vascular prin dilatarea aortei ascendente si accentuarea importanta a butonului aortic

-  marirea arcului inferior stâng prin hipertrofia si dilatarea ventricolului stâng

-  adâncirea arcului mijlociu

            La examenul radioscopic, se evidentiaza pulsatii ample la nivelul arcului inferior stâng, a aortei ascendente si butonului aortic.

            STENOZA AORTICĂ

            Apectul radiologic este caracterizat printr-o largire a pedicolului vascular, prin dilatarea aortei ascendente, micsorarea butonului aortic, care prezinta pulsatii mici si hipertrofia si dilatarea ventricolului stâng.

   

           

REVĂRSATUL PERICARDIC

            De la 300-500 ml se evidentiaza radiologic. Umbra cardiaca este marita bilateral, mai ales spre stânga, având un aspect triunghiular. Cele doua margini ale opacitatii cardiace se indeparteaza, descriind arcuri mari convexe spre diafragm. Raportul cardio-toracic e inversat. Uneori, în interiorul acestei mase opace se distinge o opacitate mai intensa, care reprezinta opacitatea cordului, realizându-se în felul acesta un contur dublu.

 

SIMFIZA PERICARDICĂ

   Concretio cordis - reprezinta simfiza foitelor pericardice între ele cu îngrosarea lor.

   Acretio cordis - reprezinta simfiza foitelor pericardice parietale cu pleura mediastinala si fascia endotoracica.

ANEVRISMELE AORTEI reprezinta dilatatii localizate ale aortei. Ele pot avea diferite forme: sacciforme, fusiforme, etc. Cel mai frecvent, sunt situate pe aorta ascendenta. Radiologic, apar ca o opacitate de forma ovala, de marime variabila, care face corp comun cu aorta, fiind situata în partea dreapta a opacitatii mediastinale în cazul situatiei pe aorta ascendenta si în partea stânga si posterior, atunci când sunt situate pe aorta descendenta.

Conturul opacitatii este, în mod obisnuit, net, uneori este sters, neregulat în cazul unor reactii inflamatorii de vecinatate; opacitatea este omogenna, pulsatila; mai târziu din cauza organizarii fibroase a cheagurilor si depunerii de saruri minerale, opacitatea devine neomogena si nepulsatila.

  

Document Info


Accesari: 27086
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )