Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




CELULE STEM

medicina


CELULE STEM  

O minune īn lumea medicala,dar "un teren minat pe plan etic "

"Controversele referitoare la celula stem i-au determinat atīt pe oamenii de stiinta, cīt si pe cei mai putin cunoscatori īn ale stiintei sa meditedze la chestiuni profunde, cum ar fi: Cine suntem noi, oamenii?si ce anume face sa fim fiinte umane?"
- ACADEMIA AMERICANĂ DE sTIINTE NATURALE.



In 1998, oamenii de stiinta au descoperit o modalitate de a cultiva īn laborator, in cantitati mari, un tip de celule numite celule stem umane. Aceste celule stem se pot dezvolta devenind aproape orice tip de celula din cele peste 200 de tipuri care exista in organismul uman, inclusiv celule pancreatice. Potrivit unui raport īntocmit de Institutul American al sanatatii, "celule stem ar putea detine cheia inlocuirii celulelor care se pierd īn multe boli dev 848h76i astatoare". Cateva dintre aceste boli ar fi: boala Parkinson, diferite forme de diabet, bolile cardiace cronice, bolile renale in ultima faza, insuficenta hepatica si cancerul". Celulele stem pot produce si sānge, ceea ce i-a determinat pe unii sa afirme ca s-ar putea sa nu mai fie nevoie nici macar de banci de sīnge. De fapt, medicii folosesc celule stem de mai multi ani pentru a trata anumite boli de sānge. Aceste terapii implicau, in general, un transplant de maduva osoasa, bogata in celule stem care produc sīnge; in prezent insa, medicii prefera sa obtina celule stem din sīngele circulator. Īntrucat terapiile cu celulele stem ofera speranta regenerarii unor tesuturi noi, sanatoase, ele au ajuns sa poarte numele generic de "medicina regenerativa".Totusi, unele aspecte legate de aceasta stiinta aflata la īnceput de drum sunt foarte controversate. Multi oameni, inclusiv un mare numar de oameni de stiinta, considera ca folosirea celulelor stem umane - mai ales a celor obtinute din embrioni sau fetusi - considera o desconsiderare a sfinteniei vietii umane. Aceasta chestiune a devenit atat de controversata, īncat a fost asemanata cu un "teren minat pe plan etic si politic".

De ce este un subiect controversat?

Īn māinile unui olar iscusit, o bucata de lut moale poate lua practic orice forma. Celulele stem embrionare constituie echivalentul viu al unei astfel de bucati de lut moale; ele au potentialul de a produce practic toate cele peste 200 de tipuri de celule ce alcatuiesc corpul uman. Cum reusesc acest lucru? Sa vedem ce se intampla cu un ovul fertilizat de putin timp.Imediat dupa fertilizare, celula-ou rezultata incepe sa se divida. La om, dupa cinci zile de diviziune celulara, se ajunge la o minuscula sfera de celule, numita blastocist. Īn esenta, acesta este o sfera cavitara alcatuita dintr-un strat exterior de celule asemanator unei coji si un mic grup de celule (circa 30 la numar) numit buton embrionar, fixat de peretele sferei, īn interiorul acesteia. Din stratul exterior se formeaza placenta, iar din butonul embrionar, embrionul uman.In stadiul blastocist insa, celulele din butonul embrionar nu sunt īnca specializate īn tipuri de celule cu rol bine definit, cum ar fi celule nervoase, renale sau musculare. Prin urmare, ele sunt numite celule stem. Īntrucat celulele stem pot produce aproape toate tipurile de celule din corp, se spune despre ele ca sunt pluripotente. Pentru a īntelege mai bine entuziasmul si controversele generate de acest tip de celule, sa vedem īn continuare ce au facut cercetatorii pāna īn prezent si care sunt obiectivele lor. Sa īncepem cu celulele stem embrionare.

Celulele stem embrionare

Iata ce se spune īntr-un raport intitulat Stem Cells and Future of Regenerative Medicine ( Celulele stem si viitorul medicinei regenerative): "Īn ultimii trei ani s-a reusit sa se extraga celule stem [embrionare umane] din blastocist si sa fie pastrate īn laborator īn stare nediferentiata in linii celulare de cultura". Īn cuvinte mai simple, celulele stem embrionare pot fi cultivate cu scopul de a produce un numar nelimitat de copii identice. Din celule stem embrionare prevelate de la soareci (cultivate pentru prima oara in 1981) s-au obtinut īn laborator miliarde de duplicate! Īntrucat toate aceste celule ramān nediferentiate, oamenii de stiinta spera ca, folosind triggerul biochimic corespunzator, celulele stem sa se dezvolte practic in toate tipurile de celule ce ar putea fi necesare pentru terapia de īnlocuire a tesuturilor. Cu alte cuvinte, celulele stem sunt privite drept o potentiala sursa inepuizabila de "piese de schimb".Īn cadrul a doua studii efectuate pe animale, cercetatorii au manipulat celule stem embrionare obtinānd celule care produc insulina, pe care apoi le-au transplantat la soareci diabetici. Īntr-un studiu, simptomele asociate cu diabetul au fost eliminate, īn schimb, īn celalalt studiu, noile celule nu au reusit sa produca suficienta insulina. Oamenii de stiinta au īnregistrat succese partiale si īn cadrul altor studii similare īn ce priveste restabilirea functiei nervoase īn caz de traumatism al maduvei spinarii si īn corectarea simptomelor bolii Parkinson. "Aceste studii ofera sperante, dar nu si dovezi care sa ne convinga ca terapii asemanatoare pot fi eficiente si la om", precizeaza Academia Americana de stiinte Naturale. Dar de ce sunt cercetarile asupra celulelor stem embrionare umane un subiect atāt de controversat?

Motive de īngrijorare

Principalul motiv de īngrijorare ar fi ca metoda de extragere a celulelor stem embrionare distruge īn mare parte embrionul. Academia Americana de stiinte Naturale arata ca acest lucru "īmpiedica respectivul embrion uman sa se dezvolte pentru a devenii o fiinta umana. Pentru cei care considera ca viata unei fiinte umane īncepe chiar din momentul conceperii, cercetarile asupra celulelor stem embrionare constituie o violare a principiilor care interzic distrugerea vietii umane si recurgerea la terapii ce folosesc viata umana ca mijloc pentru atingerea unor scopuri, indiferent cāt de nobile ar fi ele".De unde iau laboratoarele embrionii de la care extrag celulele stem? Īn general, de la clinicile de fertilizare īn vitro, unde femeile ofera ovule pentru fertilizarea īn vitro. Embrionii ramasi sunt fie īnghetati, fie aruncati. O clinica din India arunca peste 1000 de embrioni umani īn fiecare an.

Celulele stem adulte

"Celula stem adulta, , este o celula nediferentiata (nespecializata) care se gaseste intr-un tesut diferentiat (specializat)", cum ar fi maduva osoasa, sāngele si vasele de sānge, epiderma, maduva spinarii, ficatul, tractul gastrointestinal si pancreasul. Initial cercetarile au sugerat ca posibilitatile de folosire a celulelor stem adulte sunt mai limitate decāt īn cazul celulelor stem embrionare. Totusi, ultimile decoperiri facute īn cadrul studiilor pe animale au lasat sa se īnteleaga ca anumite tipuri de celule stem adulte au capacitatea sa se diferentieze īntr-un tip de tesut diferit de cel din care au fost extrase.Celulele stem adulte luate din sānge si din maduva osoasa, numite celule stem hematopoietice (CSH), au capacitatea de a se "regenera incontinuu in maduva si de a se diferentia complet īn toate tipurile de celule care se gasesc īn sānge", precizeaza Academia Americana de stiinte Naturale. Acest tip de celule este deja folosit la tratarea leucemiei si a altor boli de sānge. Potrivit opiniei pe care o au īn prezent unii oameni de stiinta, CSH-urile par sa produca si celule nesanguine, cum ar fi celulele hepatice si celulele care seamana cu neuronii si cu alte tipuri de celule ce se gasesc īn creier.Folosind un alt tip de celule extrase din maduva osoasa a soarecilor, niste cercetatori din Statele Unite au facut, dupa cāt se pare, o alta descoperire importanta. Din studiul lor reiese ca aceste celule par sa aiba aceeasi multifunctionalitate ca si celulele stem embrionare. Īn principiu, aceste celule stem adulte ar putea face tot ce se asteapta de la celulele stem embrionare". Cu toate acestea, cercetatorii care lucreaza cu celule stem adulte trebuie sa depaseasca obstacole majore. Aceste celule sunt rare si greu de identificat. Īn schimb, avantajele medicale pe care le ofera ele nu vor implica distrugerea embrionilor umani.

Medicina regenerativa si riscurile asupra sanatatii

Indiferent de tipul de celula stem folosita, terapiile vor prezenta in continuare dezavantaje majore - chiar si īn cazul īn care oamenii de stiinta vor stapānii bine metodele de obtinere a tesuturilor pentru transplant. Un obstacol ar fi respingerea tesutului strain de sistemul imunitar al primitorului. Īn prezent, solutia consta īn administrarea unor medicamente puternice care suprima sistemul imunitar; aceste medicamente au īnsa efecte secundare grave. Ingineria genetica ar putea ajuta la depasirea problemei daca celulele stem ar fi modificate īn asa fel īncāt tesuturile obtinute din ele sa nu para straine pentru noua lor gazda.O alta posibilitate ar fi utilizarea de celule stem extrase chiar din tesutul bolnavului. Īn primele teste clinice efectuate pentru tratarea lupusului s-au folosit deja celule stem hometopoietice prelevate din tesutul bolnavului. Diabetul insulino-dependent ar putea reactiona favorabil la terapii de acest gen atāta timp cāt noul tesut nu este susceptibil la acelasi atac autoimun care s-ar putea sa fi cauzat aparitia diabetului. si cei ce sufera de anumite boli de inima pot beneficia de pe urma terapiilor cu celule stem. O sugestie ar fi ca bolnavii care sunt vulnerabili la astfel de boli sa doneze celule stem īn prealabil, pentru ca ele sa poata fi cultivate īn laborator, iar mai tārziu sa fie folosite pentru īnlocuirea tesutului cardiac afectat.Īn efortul de a gasii solutii la problema respingerii imunitare, unii cercetatori au propus varianta clonarii bolnavilor, clonele respective nefiind īnsa lasate sa se dezvolte decāt pāna la stadiul de blastocist, cānd pot fi recoltate celulele stem. Ţesuturile cultivate din aceste celule stem vor fi identice din punct de vedere genetic atāt cu tesuturile donorului, cāt si cu cele ale primitorului si, prin urmare, nu vor declansa nici o reactie imunitara. Īnsa aceasta solutie nu numai ca este considerata de multi inacceptabila din punct de vedere moral, dar ar putea fii si inutila īn cazul īn care clonarea se face pentru a vindeca o boala transmisa genetic. Rezumānd problema respingerii imunitare, Academia Americana de stiinte Naturale a afirmat: "Pentru ca transplantul de celule sa poata fi practicat in medicina regenerativa, oamenii de stiinta trebuie neaparat sa īnteleaga in ce mod poate fi prevenita respingerea celulelor transplantate, ceea ce constituie, īn fond, una dintre cele mai mari probleme din acest domeniu de cercetare".

Transplantul de celule stem embrionare prezinta si riscul formarii unor tumori, mai ales a unui tip de tumora numit teratom, īnsemnānd "tumora-monstru". Aceasta tumora ar putea fi alcatuita dintr-o varietate de tesuturi, cum ar fi epiderma, par, muschi, cartilaj si os. Īn mod normal, diviziunea si diferentierea celulara urmeaza un program genetic precis. Īnsa aceste procese se pot deregla cānd celulele stem sunt extrase din blastocist, cultivate īn vitro si mai tārziu injectate īntr-o fiinta vie. Asadar, un alt obstacol imens pentru cercetatori este sa afle cum sa controleze in mod artificial aceste procese extraordinar de complexe: diviziunea si diferentierea celulara.

Nu se īntrevede nici o vindecare imediata

Īn raportul Stem Cells and the Future of Regenerative Medicine se spune ca lipsa unei īntelegeri clare asupra stadiului de cunoastere la care s-a ajuns i-ar putea face pe unii sa creada in mod nejustificat ca aplicarea noilor terapii pe scara larga in clinicile din lume este sigura si iminenta. Īn realitate, cercetarile asupra celulei stem sunt abia la īnceput si exista mari lacune īn cunostintele dobāndite, ceea ce ridica bariere īn calea implementarii noilor terapii, indiferent ca este vorba de terapiile cu celule stem adulte sau de terapiile cu celule stem obtinute din embrioni". E clar ca exista mai multe īntrebari decāt raspunsuri. Unii oameni de stiinta isi pregatesc   argumentele pentru cazul īn care tratamentele nu se vor materializa .Chiar si fara descoperirile privitore la celulele stem, medicina a īnregistrat īn ultimile decenii mari progrese īn multe domenii ale ei. Īnsa, asa cum am vazut mai īnainte, unele dintre aceste progrese dau nastere la probleme complexe de natura etica si morala. Prin urmare, unde putem gasi o īndrumare demna de īncredere īn privinta acestor chestiuni? Īn plus, īntrucāt cercetarile devin tot mai complexe si mai costisitoare, terapiile si medicamentele vor reflecta, īn general, aceste costuri. Unii cercetatori au estimat deja costurile terapiilor cu celule stem: sute de mii de dolari de pacient. Totusi chiar īn prezent, milioane de oameni nu reusesc sa faca fata preturilor tot mai mari din sistemul sanitar si primelor de asigurare medicala mereu īn crestere. Asadar, īn cazul īn care revolutionarele terapii cu celule stem vor īncepe sa fie aplicate īn clinici, cine va beneficia de ele? Ramāne de vazut.

Alta sursa pentru obtinerea celulelor   stem

Īn afara de celulele stem embrionare si celulele stem adulte, au fost izolate si celule germinative embrionare. Aceste celule sunt extrase din celulele crestei gonadale a unui embrion sau fetus, celule care produc ovule sau sperma (creasta gonadala devine ulterior ovare sau testicule). Desi celulele germinative se deosebesc īn multe privinte de celulele stem embrionare, ambele tipuri sunt pluripotente, adica pot produce aproape toate tipurile de celule. Acest potential face din celulele pluripotente niste candidate foarte atractive pentru elaborarea unor tratamente fara precedent. Totusi, entuziasmul si fascinatia generate de asemenea posibile terapii sunt temperate de controversele strārnite de sursa din care sunt obtinute celulele. Ele sunt extrase fie din fetusi avortati, fie din embrioni. Asadar, obtinerea lor implica distrugerea unor embrioni sau a unor fetusi.



Document Info


Accesari: 1968
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )