Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Cicatrice

medicina


Cicatrice

10 modalitati de a limita vatamarile



Cānd pielea este taiata sau rupta, organismul produce tesutul de cicatrizare. Este modul prin care organismul īnlocuieste tesutul vatamat prin tesut sana­tos. Ţesutul cicatriceal este mai dur si mai putin flexibil decāt cel normal, mai palid decāt pielea care īl īnconjoara, mai proeminent si īn mod obisnuit mai putin sensibil la atingere sau la durere. Anumite tipuri de piele ramān cu cicatrice mai mult decāt altele - pielea maslinie si cea neagra, de exem-

VERGETURI

In perioadele de crestere sau de scadere rapida n greutate, cum ar fi gravi­ditatea sau adolescenta, pielea este nevoita sa se ntinda pentru a face fata volumului corporal crescut, ntinderea este prea mare sau prea rapida, stra­tul sau profund se va rupe, iar suprafata pielii va parea vargata si subtire. Ver-geturile ca si cicatricele pot sa aiba la nceput un aspect rosu-violaceu si sunt destul de respingatoare la vedere. Ca si cicatricele ele sunt permanente, dar, ca si acestea, cu timpul se atenueaza aproape p na la disparitie.

Femeile nsarcinate cheltuiesc averi pe creme, uleiuri si unguente, iar unele recurg la chirurgia cu laser. Din pacate", spune medicul de familie Stephen Amiel, sunt prea putine dovezi ca vreuna dintre acestea ar da re­zultate. Preparatele cu vitamina E sunt foarte cautate, la fel cremele cu co-agen si elastin. nsa doar pentru ca acestia sunt componenti ai pielii norma-e nu nseamna ca masarea lor pe piele ar avea cel mai mic impact. Folositi crema hidratanta obisnuita si nu risipiti banii pe cosmetice scumpe."

Unele femei sunt mai predispuse la vergeturi, dar pot sa le evite prin con-

r ' atent al greutatii corporale n timpul sarcinii. M ncati bine, dar nu pen­tru doi.

Cicatrice .

In general, puteti hotarī singur cānd o taietura sau o julitura este suficient de serioasa pentru a cere īngrijire medicala, lata cāteva informatii necesare īn acele situatii intermediare, cānd ezitati daca o vizita īa medic este potrivita sau nu. Mergeti la medic daca:

sāngele tāsneste sau continua sa curga dupa cāteva minute de apasare
a ranii;

īn rana ramān murdarii sau resturi chiar dupa o curatare atenta;

nu puteti apropia cu usurinta marginile ranii;

apare o roscata, o scurgere, īncalzirea sau inflamarea ranii sau daca
rana nu se vindeca asa cum ar trebui;

rana este adānca si murdara (v. Taieturi si julituri).

Aspectul cicatricelor keloide poate fi ameliorat cu ajutorul crioterapiei (īn­ghetare), a injectiilor cu steroizi, bandajelor de presiune, radioterapie! sau prin īnlaturare chirurgicala. Cereti medicului de familie o trimitere la derma­tolog sau la un chirurg plastician.

piu. Aceste tipuri de piele au tendinta de a face cicatrice numite keloide si hipertrofiate, pielea producānd tesut cicatricea! īn exces, īn amāndoua ca­zurile se produc cicatrice care au tendinta de se colora mai intens decāt pie­lea din jur si sunt mai sensibile la atingere.

Cicatricele sunt permanente, desi multe dintre ele se pot atenua pāna la a deveni inobservabile. Modul īn care tratam o taietura va determina tipul de cicatrice care se dezvolta. Apoi, felul īn care īngrijim cicatricea poate si el determina rapiditatea si proportia īn care aceasta se va estompa īn timp. Iata cāteva sfaturi de la specialisti īn materie.

Nu va taiati, nu va ardeti! De fiecare data cānd pielea este taiata, urmea­za o cicatrice, spune chirurgul plastician Gerald Imber. Unele persoane sunt mai predispuse la a face cicatrice decāt altele.

Ori de cāte ori lucrati cu sau īn apropierea unor obiecte ascutite, zimta­te sau taioase, protejati-va pielea purtānd manusi, pantaloni si māneci lungi-Daca faceti ciclism, mergeti cu rolele sau cu skateboardul, purtati cotiere si genunchiere, precum si aparatoare pentru īncheieturile māinilor si ale gam­belor, pentru a preveni eventuale taieturi si julituri.

Nu lasati la īndemāna copiilor si batrānilor neputinciosi oale, ibrice sau fia­re de calcat īncinse. Folositi radiatoare electrice īn locul resourilor si a radia­toarelor cu rezistente incandescente si supravegheati focurile deschise. Nu la-

l

Cicatrice

. ja īndemāna copiilor mici chibrituri, brichete si artificii si, daca nu va pu-'. abtine de la fumat, asigurati-va ca nu tineti tigara prea aproape de copil.

Nu rupeti crusta de pe rana. Mama avea dreptate. Ruperea crustei de pe rana pe cale de vindecare amplifica sansele de a ramāne cu o cicatrice vi­zibila, spune dermatologul John Romano.

īnchideti ranile cu sutura adeziva. Daca va taiati si rana este relativ mare, mergeti la medic sa va puna cāteva copci, mai ales daca taietura este la fata, locul unde cicatricele sunt mai vizibile. Daca taietura este mica si to­tusi va temeti ca ar putea lasa o cicatrice, aveti oportunitatea numita sutura adeziva sau "fluture", efectuata cu pansamente speciale, spune dr. Romano. Acestea tin rana īnchisa, pentru ca vindecarea sa fie rapida si cicatricea mi­nima. Folositi-le numai dupa ce rana a fost curatata perfect.

Hidratati cicatricele. Glandele sudoripare, cele producatoare de sebum si de par, sunt toate distruse īntr-o cicatrice, lasānd-o mai lipsita de aparare de­cāt pielea din jur, spune dermatologul Paul Lazar. El va sfatuieste sa lubri-fiati cicatricele mari, ca acelea produse dupa o arsura de gradul 3, cu o cre­ma hidratanta de calitate pentru a o feri de loviri.

Spalati cu blāndete cicatricele. Ţesutul cicatriceal fragil poate fi lezat cu usurinta prin folosirea unei lufe prea abrazive. Dr. Lazar recomanda spala­rea cicatricelor cu blāndete. Daca va epilati cu lama īn cada sau la dus, sa-

Aceste leacuri vin, de fapt, de pe pervazul nsorit al ferestrei din bucatarie. Puterea vindecatoare a aloei este cunoscuta de 2 500 de ani. Alexandru cel Mare a cucerit chiar insula Socotra pentru a-si asigura proviziile de aloe cu care sa vindece ranile trupelor sale. Cultivati o planta de aloe ntr-un ghiveci pe pervaz si folositi frunzele pentru taieturi si julituri minore. Aloea are efect antibacterian, antifungic, antiviral si imunostimulator. Planta mai contine si vitaminele C, E si zinc, nutrienti recunoscuti pentru capacitatea de a grabi vindecarea ranilor.

Cercetarile sugereaza ca preparatele comerciale obtinute din aloe īsi P'erd din capacitatea tamaduitoare, asa ca este mai indicat sa utilizati planta Proaspata, neprelucrata. Trebuie doar sa taiati o frunza, sa o despicati, sa «oarcetj gelul si sa l aplicati pe rana

Colesterol    marit


SINGUR LUCRU

Curatati rana temeinic. O rana care se vindeca repede si bine are un risc sczut de a lasa o cicatrice dec t o rana infectata. Asigurati-va ca toate taieturile si julituriie au fost curatate corect, apoi protejati-le cu un strat subtire de un­guent antiseptic pe tot parcursul procesului de vindecare, recomanda derma­tologul Jeffrey Binstock. Daca dupa spalarea ranii n interiorul ei ram n impu­ritati sau corpuri straine, ndepartati-le cu o penseta bine dezinfectata n alcool.

puniti din belsug si īndepartati parul īncet, īnlocuiti frecvent lama, pentru a preveni taierea sau iritarea pielii.

Nu va alarmati. Cicatricele proaspete sunt de obicei foarte vizibile, īnsa nu va faceti griji. Amintiti-va ca cicatricele se estompeaza de la sine, spune dr. Lazar.

Māncati echilibrat. Ranile nu se vindeca asa cum trebuie daca organismul nu le ofera cele necesare. Pentru aceasta proteinele si vitaminele furnizate de o dieta echilibrata sunt esentiale. Zincul are o importanta deosebita īn vindecarea ranilor. Printre sursele bune de zinc se numara semintele de do­vleac si de floarea soarelui, nucile americane, svaiterul si brānza Cedar, alu­nele americane, carnea de curcan si carnea slaba de vita.

Acoperiti cicatricele cu un ecran solar. Cicatricele, avānd mai putin pig­ment decāt restul pielii, nu se pot bronza si sunt mai vulnerabile la arsurile solare. Protejati-va cicatricele cu o crema de plaja cu factor de protectie so­lara ridicat īn zilele īnsorite, spune dermatologul Stephen Kurtin.



Document Info


Accesari: 3485
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )