Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadDISFUNCTII ENDOCRINE

medicina


DISFUNCTII ENDOCRINE

NANISM HIPOFIZAR

Secretia inadecvata a hormonului de crestere in perioada copilariei duce la nanism hipofizar.CASEXIA HIPOFIZARA (BOALA SIMMONDS)

Hiposecretia hormonului de crestere la adult determina aceasta suferinta rara, caracterizata prin imbatranire prematura provocata prin atrofie tisulara.

GIGANTISMUL

Reprezinta cresterea in exces a corpului intreg sau numai a anumitor segmente, d 313c22d atorita secretiei in exces a hormonului de crestere la copil.

ACROMEGALIA

Cauzata de secretia in exces a hormonului de crestere la adult. Se manifesta prin cresterea in grosime a oaselor lungi si a tesuturilor moi, mai ales fata, mainile si picioarele.

DIABET INSIPID

Este provocat de deficitul secretor al ADH. Simptomele includ poliurie, polidipsie si dezechilibre ionice. Se trateaza prin aport extern de ADH.

BOALA BASEDOW-GRAVES (GUSA TOXICA)

Implica marirea de volum a glandei tiroide asociata cu hipersecretia de tiroxina. In consecinta metabolismul bazal si frecventa cardiaca cresc, persoana scade in greutate si apar hipersudoratii. In jumatate dintre cazuri apare si exoftalmia, ca o consecinta a edemului retroorbitar si a tumefactiei muschilor extrinseci ai globilor oculari.

MIXEDEMUL

Este rezultatul hipotiroidismului la adult si afecteaza echilibrul hipoelectrolitic, provocand edem si cresterea volumului sangvin, urmata de cresterea presiunii sangvine. Simptomele de mixedem includ: scaderea metabolismul bazal, letargie, tendinta de a creste in greutate. Beneficiaza de terapie cu hormoni de substitutie.

NANISMUL TIROIDIAN

Este forma infantila a hipotiroidismului, cunoscuta si sub numele de cretinism. Se caracterizeaza prin cresterea intarziata, trasaturi faciale caracteristice, dezvoltare osoasa anormala, retard psihic, temperatura scazuta, letargie. Diagnosticat precoce poate fi tratat cu tiroxina

GUSA ENDEMICA

Se caracterizeaza prin cresterea de volum a glandei tiroide provocata de aportul insuficient de iod. Dezvoltarea anormala a tiroidei este provocata de excesul de TSH, stimulat de nivelele plasmatice mici de tiroxina.

TETANIA

Apare datorita hiposecretiei de hormon paratiroidian. Principala cauza o reprezinta indepartarea chirurgicala accidentala a paratiroidelor, iar principala consecinta este scaderea marcata a calciului plasmatic, fapt ce afecteaza activitatea musculaturii.
BOALA RECKLINGHAUSEN

Boala se datoreaza disfunctiei glandelor paratiroide si produce tulburari ale metabolismului Ca si P, ducand la dimineralizari osoase, cu hipercalcemie si hipercalciurie. Se manifesta prin dureri osoase, fracturi patologice, cifoscolioza, calcificari renale, ale arterelor si tesutului periarticular, osteoporoza s.a.

SINDROMUL CUSHING

Defineste hipersecretia de corticosteroizi si este provocat, de regula, de tumori ale cortexului adrenal sau de hipersecretie de ACTH. Se caracterizeaza prin afectarea metabolismului lipidic, glucidic si proteic. Pacientii prezinta hipertensiune, hiperglicemie si astenie musculara. Modificarile metabolice confera pacientului aspect impastat si provoaca fata "in luna plina" si ceafa "in bizon".

Modificarile pot fi induse si iatrogen, aparand la pacienti tratati pentru afectiuni inflamatorii cronice cu corticosteroizi; aceasta terapie are drept fundament proprietatile antiinflamatorii si de scadere a raspunsului imun ale acestei grupe farmacologice.

SINDROMUL ANDROGENITAL

De regula asociat sindromului Cushing, aceasta maladie se datoreaza secretiei in exces de hormoni androgeni. La copii determina aparitia pubertatii precoce si hipertrofierea organelor genitale externe. Alte semne constau in ingrosarea vocii si pilozitatea in exces. La femeia adulta determina aparitia pilozitatii faciale (barba, mustata).

BOALA ADDISON

Afectiunea se datoreaza secretiei inadecvate atat a mineralocorticoizilor cat si a glucocorticoizilor, ceea ce determina hipoglicemie, dezechilibru al balantelor Na si K, deshidratare, hipotensiune, scaderea rapida in greutate si astenie marcata. O persoana ce sufera de aceasta boala si nu este tratata cu corticosteroizi poate muri in cateva zile prin deshidratare severa si dezechilibre electrolitice majore. Un alt simptom al acestei boli este hiperpigmentarea cutanana provocata de secretia in exces a ACTH-ului si posibil a MTH-ului (provin din aceasta molecula prin clivak enzimatic), ca rezultat al absentei feed-back-ului negativ realizat de corticosteroizi asupra adenohipofizei.

BOALA CONN

Tulburari ale metabolismului electrolitic, provocate de hipersecretia de aldosteron.

DIABETUL ZAHARAT

Disfunctia a pancreasului endocrin constand din incapacitatea organismului de a oxida glucidele, avand manifestarile descrise.

 

 

Document Info


Accesari: 13790
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )