Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload






























EFLEURAGE

medicina



EFLEURAGE


Efleurajul (netezirea sau mangaierea) este prima si ultima manevra folosita in masaj. Se executa prin alunecari lungi si ferme ale mainilor (fata palmara, varful degetelor), usoare si lente la inceput si din ce in ce mai profunde spre finalul acestei manevre.



Manevrele lente usoare si repetitive au rol de sedare, calmare a sistemului nervos, cu efect vasodilatator, pregatind subiectul pentru manevrele urmatoare .

Manevrele lente si profunde accelereaza circulatia sanguina de inapoiere, cresterea limfei, activeaza evacuarea si resobtia deseurilor produse de solicitarile musculare intense, ameliorand astfel nutritia celulelor favorizand regenerarea tesuturilor lezate.

FRICTIUNI


Frictiunile se adreseaza tesuturilor mai profunde de sub piele. Sunt procedee de masaj executate cu varful degetelor, cu fata palmara a mainii sau cu pumnul strans, prin miscari circulare, profunde si ferme, ale pielii, pe tesuturile profunde sau pe zonele osoase, dure. Acestea mobilizeaza pielea si tesuturile moi de sub piele la limita naturala de tensiune a acestora. Cand se efectueaza pe regiuni intinse se executa prin miscari ample, lente si prelungi, cu efect de diminuare a incordarii nervoase generale si cu rezultate bune pentru reducerea surplusului de grasime din stratul adipos.

Cand se efectueaza pe regiuni mici sau foarte mici miscarile sunt scurte dar viguroase cu rolul de a stimula sistemul nervos, reducerea contracturilor musculare si scaderea sensibilitatii locale. Frictiunea o manevra tot atat de utila pentru a prelucra partea carnoasa a muschiului cat si pentru a actiona asupra formatiilor aponevrotice, tendoanelor, a tecilortendinoase, asuprta insertiilor musculare pe oase si a trecerilor de la tendon la muschi, in lungul tendoanelor, executand o frictiune liniara iar la punctul insertiilor o frictiune circulara

FRAMANTAT


Framantatul procedeul de baza al masajului muscular se aplica in forma de cerc sau bratara si serpuit ( in lungul elementelor membrelor) dar mai ales in cuta (pe regiunile plane). Prin framantat influentam proprietatile fiziologice ale muschilor si exercitam o actiune de stroarcere a lor, care ajuta la golirea si umplerea alternativa cu sange a vaselor, activand circulatia locala si schimbul de subsatante energetice. Framantatul nu se aplica pe formatiile fibroase, pe fascii sau pe tendoane.

Tapotamentul (baterea)


Tapotamentul se adreseaza in special stimularii traseelor nervoase care, datorita reactiei de raspuns la un stimul exterior, trimit impulsul nervos prin toate organele prin care trec aceste trasee antrenand un efect de stimulare in cascada a tuturoracestora, a tuturor fluidelor care trec prin corp si a intregului organism.

Dintre procedeele de batere cele mai indicate sunt percutarile usoare (executate cu varful degetului), tocatul ( usor, cu fata palmara a degetelor) si plescaitul alunecat la suprafata pielii. Aceste manevre au o puternica influenta asupra terminatiilor nervoase sensitive motoare si specifice, evidentiate printr-o incalzire si inrosire de durata a pielii masate.

Loviturile ritmice ( tocatul, batatoritul cu intensitate mica, medie, mare) se aplica pe zonele sensibile sau chiar pe traiectul nervilor mari (acoperiti de tesuturi moi, protectoar ex: regiunea sacrala si in lungul nervului mare sciatic).

Se executa numai pe mijlocul spatelui, pe muschii paravertebrali, fara a cobori mai jos de nivelul diafragmei. Mana dreapta bate pe partea dreapta, iar mana stanga pe partea stanga, lovind ritmic spatele cu o intensitate care se regleaza functie de constitutia si problemele corpului masat

VIBRATII


Vibratiile pielii sunt folosite ca masaje independente sau se asociaza cu netezirea, frictionarea si presiunile. Se executa manual sau mecanic. Incalzesc pielea si scad sensibilitatea acesteia. Produc o senzatie particulara de amorteala.

Vibratiile asociate cu alte manevre au efecte calmante, relaxante.Vibratiile ( manuale sau mecanice) aplicate pe nerv timp mai indelungat scad sensibilitatea si conductibilitatea lor. Repetate metodic ele activeaza circulatia in teaca nervului, favorizand nutritia si stimuland activitatea lui functionala. Efectele vibratiilor depind de amplitudinea, presiunea si durata manevrelor. Vibratiile sunt bine tolerate, constituie uneorisingura manevra permisa in tratarea unor afectiuni ale nervilor.

VORTEX


Vartejul (VORTEX) este o manevra puternica, complet originala, care se executa in prima parte cu cantul palmelor, asezate fata in fata la o distanta de doua trei degete, se apasa mana dreapta pe suprafata de masat si se roteste in sens antiorar in timpul apasarii, ca si cum am dorii sa adunam ceva, iar mana stanga se retrage leger din fata celeilalte. Imediat se reia operatia cu mana stanga de data aceasta in sensul acelor de ceasornic, in timp ce mana dreapta se retrage. Aceasta manevra se executa la inceput usor si lent marind progresiv apasarea si viteza pe masura ce capatam siguranta executiei corecte si ne dam seama de forta maxima de apasare necesara subiectului masat. Se are in vedere a nu se depasii aceasta pentru a nu produce inconfort sau leziuni.

Se poate executa cu:

cantul palmei / pumnii stransi / pumnii verticali / fata palmara / fata dorsala a palmei / cu antebratele / cu coatele



MASAJUL GATULUI

Scopul masajului in zona gatului este de a adduce sange din zona creierului.Circulatia sangelui in creier este direct afectata de miscarile din timpul procesului de respiratie asa incat este foarte important ca respiratia sa fie foarte bine supravegheata.Pacientul trebuie sa stea cu capul foarte bine ridicat, bratele intinse in jos cat mai mult cu putinta in asa mod incat gatul sa se afle intr-o stare de extensie cat mai avansata. Operatiuni de inspiratie-expiratie trebuie efectuate pentru a asigura posibilitatea respiratieisi a distrage atentia de la manevrele ce vor fi effectuate. 'Loviturile' trebuiesc correlate cu procesul de inspiratie si cu ambele maini simultan, exceptand cazurile in care : gatul este foarte sensibil, incat aparitia iritarii laringelui si tusra sunt cauzate de compresia laringelui intre degetele ambelor maini. In acest caz compresia trebuie facuta alternative.

Metoda Hoffinger : masajul in jurul gatului poate fi aplicat in diferite modalitati. Urmatoarea este denumita metoda Hoffinger: Pacientu stp sprijinit pe un scaun înalt, maseurul aflându- se în spate4le lui. Mâinile sunt aduse în contact cu gâtul în asa fel încât degetele mici sa cada sub maxilar. Apoi, mâinile coboara, executând cercuri concentrice, oprindu-se în zona venei jugulare. Dupa câteva aplicari în zona anterioara a gâtului, un procedeu asemanator se poate efectua cu buricele degetelor în zona cefei. Respiratia adânca trebuie mentinuta pe toata perioada manevrelor.

Aceasta metoda opereaza doar cu manevreîn zona anterioara si partile laterale ale gâtului . procedura se poate extinde si în zona cefei, acelasi procedeu aplicându-se pornind de la occipital si pâna la vertebra promines. Acest procedeu, influenteaza puternic simpaticul cervical si este de mare ajutor în cazul durerilor de cap sau în zona gâtului.

Alta metoda:

Strângerea usoara a pielii în jurul gâtului

frictiune în zona anterioara a gâtului

frictiune în zona gâtului

Tapotament usor în zona cefei dinspre occipital catre vertebra prominens

Masare din zona fruntii catre ceafa si dinspre vertex spre portiunea anterioara a g'tului

Masajul în zona gâtului ete extreme de folositor pentru a combate insomnia si congestia celebrala si este de asemenea, de ajutor în cazul migrenelor si al altor forme de dureri de cap.



Se folosesc degetele pentru a descoperii muschii rigizi, care se simt ca niste puncte sau benzi de tensiune. Se aplica presiune ( apasare), încet dar ferm în aceste zone. Întotdeauna trebuiie întrebat pacientul daca presiunea este prea puternica sau nu. Se trec degetele încet pe lateralele coloanei pâna ajung la baza craniului si se balanseaza capul pe vârfurile degetlor. Odata ce degetele intra în piele, datorita greutatii capului, se fac mici cercuri în zona acestir muschi.

Dupa ce s- a lucrat zona cefei se pot aplica miscari lente, circulare, în zona tâmplelor.

În final se maseaza zona fruntii , sprâncenelor, obrajilor si barbiei.

Manevre de masaj therapeutic:

Pentru marea majoritate, gâtul si umerii sunt zonele commune de tensiune si durere. Munca la birou , la calculator, pe o perioada îndelungata, duc la semenea probleme. Masajul poate ameliora durerle fiind de asemenea o sursa de placere si confort.

Pasi pentru masaj:

Maseurul trebuie sa se aseze la capul pacientului, acesta fiind lungit. Se aplica ulei în zona pieptului, începând cu partea superioara a lui, apoi coborând spre osul pieptului si înapoi în pozitia initiala. Se aseaza mâinile în zona superioara a pieptului cu degtele orientate fata în fata, se apasa se trag'nd mâinile spre brate.

intoarce capul in poyitia initiala care este susinut cu ambele maini in yona cefei si se trage usor pentru intinderea muschilor.

se intoarce capul in poyitia opusa si se repeat manevra si pentru celalalt umar,dupa care se intoarce capul in poyitia normala si se trage putin. Se fac miscari circulare in yona cefei de la baya acestuia pana la nivelul craniului , dupa care se coboara incet capul.





Document Info


Accesari: 234229
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )