Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

EMDOGAIN - UN PRODUS DE REGENERARE TISULARA

medicina


EMDOGAIN - UN PRODUS DE

REGENERARE TISULARĂ

Introducere

Īn ultimii 25 de ani s-au īnregistrat progrese remarcabile īn tratamentul parodontopatiilor marginale mai ales īn zona regenerarii parodontale si osoase, teorie sustinuta de ipoteza conform careia celulele progenitoare din ligamentele parodontale sunt capabile sa regenereze sistemul ligamentar de sustinere parodontala (Melcher - 1976).

Majoritatea tratamentelor care aveau la baza aceasta ipoteza foloseau membrane-bariera pentru regenerarea tisulara dirijata (guided tissue regeneration - GTR) cu rol de a selecta si spori anumite populatii celulare si de a stimula apozitia coronara de ligamente si de cement pe suprafetele radiculare denudate. Ulterior, utilizarea grefelor os 24524m1214y oase (autogrefe, alogrefe, xenogrefe) si a conditionarii suprafetei radiculare cu acid citric a adus noi evidente histologice īn explicarea procesului de regenerare tisulara. Vindecarea plagilor parodontale dupa aceste procedee este de tipul noii insertii si nu prin regenerare parodontala (vezi tabel).

Definitia histologica

Regenerarea

Refacerea osului alveolar, a ligamentului parodontal si a cementului pe o suprafata radiculara patologica anterior

Insertia noua

Legatura tesutului conjunctiv sau epitelial de o suprafata radiculara ce si-a pierdut aparatul initial de sustinere; poate fi adeziune epiteliala si/sau adaptare conjunctivala si include cement nou

Reatasarea/

Reinsertia

Refacerea legaturii tesutului epitelial si conjuctiv cu suprafata radiculara si osul alveolar, dupa o incizie sau un traumatism

Tipuri de vindecare ale plagilor parodontale

Au fost create apoi noi tratamente care sa stimuleze interactiunea dintre celule si dintre acestea si matricea extracelulara, interactiuni critice īn regenerarea parodontala. Acestea au la baza utilizarea mediatorilor biologici obtinuti din tesuturi embrionare de la porcine din structura matricei smaltului (enamel matrix derivate - EMD) sau pe cale sintetica (factori de crestere si diferentiere recombinati).

Proteinele din matricea extracelulara a smaltului

         S-a demonstrat  ca proteinele cu origine īn teaca radiculara Hertwig au un rol crucial īn formarea cementului radicular acelular din cursul dezvoltarii radacinii dentare. Aceste proteine accelereaza formarea de ligamente parodontale si os alveolar īn cursul embriogenezei. De aceea, administrarea de astfel de proteine exogene care se regasesc si īn matricea smaltului dentar, ar avea un efect terapeutic regenerativ.

         Administrarea acestor EMD (enamel matrix derivate) (continute de EMDOGAIN) rezulta īn formarea de:        

· cement acelular

· ligamente parodontale

· os alveolar

a caror existenta a fost demonstrata histologic, formarea ligamentelor parodontale fiind stimulata timpuriu (din prima pāna īn a treia zi postoperator), īnaintea aparitiei fibroblastelor si osteoblastelor.

         Derivatele din matricea smaltului sunt obtinute din smaltul embrionar de la porcine si contin:

·       90% amelogenine

·       proteine nonamelogenice (tuftelin)

·       proteine serice diverse

·       ameloblastina

·       amelin

Materiale utilizate

Emdogain Gel este un material resorbabil care consta īn proteine exogene din matricea smaltului premixate cu solutia vehicol (alginat de propilen glycol) aceasta combinatie asigurānd efectul regenerativ.

Este utilizat ca un adjuvant īn chirurgia parodontala pentru aplicatii topice pe suprafetele radiculare denudate īn tratamentul parodontopatiilor moderate si severe (vezi anexa).

         Se comercializeaza īn seringi disponibile īn 2 variante: 0,3 ml pentru defecte unice si 0,7 ml pentru defecte multiple, fiecare pachet urmānd a fi folosit la un singur pacient.

         Un dezavantaj al utilizarii Emdogain Gel este consistenta sa semifluida care nu previne īnfundarea gingiei īn defectul postoperator.

Emdogain Gel TS este preferabil īn defectele osoase mari unde este necesar suport tisular aditional. Consta īn 2 componente:

-         proteine exogene ale matricei smaltului (Emdogain Gel)

-         particule de grefa osoasa sintetica (PerioGlas)

Tratamentul cu Emdogain Gel TS ofera un rezultat estetic superior prin reducerea pierderii īnaltimii tesuturilor moi parodontale īn timpul procesului regenerativ.

PrefGel este un gel conditionant cu pH neutru (EDTA 24% īn gel de carboximetil celuloza) care īndeparteaza "smear layer"-ul restant pe suprafata radiculara dupa īndepartarea mecanica a tesutului de granulatie, placii bacteriene si a tartrului dentar, eliminarea acestui "smear layer" asigurānd interactiunea si precipitarea EMD pe suprafata radiculara curata. Aceasta interactiune este vitala pentru regenerarea parodontala care include formarea de cement, ligamente parodontale cu fibre de colagen orientate functional si de os alveolar.

Utilizarea PrefGel asigura īndepartarea "smear layer"-ului si expunerea matricei colagenice a dentinei si cementului prin demineralizare selectiva si fara a afecta vitalitatea tesuturilor parodontale īnconjuratoare.

Agentii demineralizanti care actioneaza la pH acid (acid citric, acid fosforic) īndeparteaza si ei "smear layer"-ul dar exista riscul ca acestia sa provoace necroza tesuturilor parodontale īnconjuratoare si sa denatureze matricea colagenica.

Siguranta si eficacitate

         Siguranta utilizarii EMD a fost probata clinic si imunologic. Nu s-au obiectivat reactii imunologice specifice la 4 saptamāni dupa aplicarea EMD si nici cresteri ale nivelului de anticorpi. Lipsa raspunsului imunologic este explicabila prin gradul īnalt de asemanare dintre proteinele matricei smaltului de origine porcina si umana.

         Eficacitatea: documentatia clinica s-a obtinut printr-o serie de studii realizate īn SUA si Suedia. Pacientii au fost urmariti timp de 3 ani si au demonstrat īmbunatatiri atāt clinice cāt si radiologice semnificative la dintii tratati cu EMD īn comparatie cu utilizarea chirurgiei parodontale ca unic mijloc terapeutic :

·       reducerea adāncimii pungilor parodontale

·       realizarea insertiei epiteliale

·       cresterea īnaltimii si densitatii osului

Etapele clinice ale aplicarii Emdogain

1.    anestezia ariei de interes prin:

-                   infiltratie

-                   anestezie tronculara periferica

2.    realizarea inciziei: o incizie orizontala la nivelul coletului dintelui ± 1-2 incizii verticale pornind de la cea orizontala spre fundul de sac

3.    decolarea si reflectarea lamboului mucoperiostal pe fata vestibulara si/sau orala a dintelui

! pentru mentinerea viabilitatii lamboului se vor face irigatii cu solutie salina

4.    īndepartarea tesutului de granulatie aderent la suprafata radiculara pentru a oferi o cāt mai buna vizibilitate asupra suprafetei radiculare, īndepartarea placii bacteriene si a tartrului subgingival

5.    conditionarea suprafetei radiculare cu PrefGel pentru 2 minute si apoi clatirea abundenta cu apa/solutie salina sterila;

! dupa ultima spalatura se evita contaminarea suprafetei radiculare conditionate cu saliva/sānge

6.    aplicarea Emdogain Gel pe suprafata radiculara dinspre apical spre coronar astfel īncāt sa acopere īn īntregime ariile de suprafata radiculara expusa, surplusul de material urmānd a fi īndepartat prin presiunea exercitata de aplicarea lamboului

7.    repozitionarea si sutura lamboului; este esentiala acoperirea completa a suprafetei radiculare denudate Ž daca este necesar se va face o incizie periostala la baza lamboului pentru a facilita repozitionarea sa coronara

Caz clinic

                                       

Indicatii postoperatorii

Ų    pacientul va fi instruit sa foloseasca zilnic timp de 3-6 saptamāni o apa de gura antiseptica (ex: solutie de clorhexidina 0,1-0,2%) ± antibioterapie daca se considera necesar

Ų    firele se vor īndeparta atunci cānd plaga postoperatorie este clinic vindecata si cānd nu mai sunt necesare pentru mentinerea īn pozitie a lamboului

Ų    pacientul nu trebuie sa se perieze īn zona respectiva pāna la 6 saptamāni postoperator, la nevoie fiind executat periajul profesional

Ų    la 6 saptamāni pacientul e reinstruit referitor la tehnicile de periaj dentar , inclusiv cel interproximal

Ų    sondajul parodontal nu trebuie executat timp de 6 luni postoperator pentru a nu interfera procesele regenerative

Anexa - Stadiile parodontopatiilor marginale

Simptome

Scheme

Poze

Radiografii

Sanatate parodontala

·    culoare roz coral

·    gingia este ferm atasata de dinte

·    lipsa sāngerarii

·    aspect de "gravura punctata"

 

 

Gingivite

·    sāngerare la periaj/sondare

·    gingie de culoare rosie, tumefiata, neteda, lucioasa, sensibila la palpare

·    ± halena

·    pungi parodontale false

ANUG

elefantiazis gingival

Parodontite usoare

·    sāngerare gingivala mai pronuntata

·    gingia īncepe sa se detaseze fata de dinte

·    halena

·    pungi parodontale de 3-4 mm

·    demineralizare osoasa Ž halistereza

Parodontite moderate

·    dintii par alungiti datorita retractiei gingivale

·    pot apare abcese parodontale

·    halena

·    mobilitate dentara si diastemizare patologica

·    pungi parodontale de 4-6 mm

·    resorbtie osoasa

Parodontite severe

·    mobilitate dentara accentuata pāna la avulsia dintilor

·    migrari patologice

·    halena constanta

·    hiperestezie dentinara datorata denudarii radacinii

·    pungi parodontale > de 6 mm

·    resorbtie osoasa accentuata

 

parodontita juvenila

parodontita localizata

parodontita juvenila


Document Info


Accesari: 14264
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )