Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadExplorarea radiologica a aparatului respirator

medicina
ALTE DOCUMENTE

PEDODONTIE
Tratamentul inflamatiilor pulpare acute si cronice
Edemul pulmonar acut
Medicatia antiastmatica
Lucrearea me de diploma este Ingrijirea pacietului in Apendicita acuta
Distrofiile pigmentare
PATOLOGIA HEMOSTAZEI
SENSIBILITATEA GENERALA A CORPULUI SI ORO-FACIALA
Lucrul in echipa: medic, asistent, preot, psiholog, psihiatru, asistent social, pacient
CONTRIBUTII LA MODELAREA SI SIMULAREA FUNCTIEI VIZUALE IN VEDEREA PROTEZARII SI ORTEZARII   

EXPLORAREA RADIOLOGICA A APARATULUI RESPIRATOR

1. Radioscopia este un examen iradiant, ce nu permite o analiza riguroasa a pulmonului, dar este util pentru:
-      aprecierea miscarilor toracelui, plamanilor si diafragmei;

-      localizarea leziunilor focale pleuro-pulmonare;

-      evidentierea pulsatiilor c 828b14i ardio-vasculare.

2. Radiografia este examenul de baza in investigarea pulmonara. Incidentele folosite sunt:

a)       Radiografia de fata se realizeaza in incidenta postero-anterioara, in inspir fortat, asezand fata anterioara a toracelui pacientului pe caseta ce contine filmul. Pe o astfel de radiografie jumatate din structura pulmonara este acoperita de alte formatiuni anatomice: coaste, mediastin, diafragm. Sunt utilizate doua tehnici:

-      cu raze moi permite observarea unor structuri fine, dar suprapunerile de parti moi sunt suparatoare;

-      cu raze dure - permite disocierea structurilor mediastinale, dar sterge detaliile structurale pulmonare.

Radiografia de fata ce se executa la pat sau cu pacientul in decubit dorsal pe targa este in incidenta antero-posterioara, situatie in care imaginea cordului este mai mare si coastele orizontalizate.

b)      Radiografia de profil se practica pentru localizarea leziunilor. Ea suprapune cei doi plamani, deci este inutila executarea sistematica a ambelor profile. De regula se practica profilul la care suspicionam leziunea.

c)     Incidente complementare:

-      radiografia in incidenta postero-anterioara in expir poate fi folosita pentru a demonstra existenta unui pneumotorax, emfizem, colaps (datorat unui corp strain), pentru aprecierea mobilitatii diafragmatice, sau pentru a distige opacitatile costale de cele pulmonare;

-      radiografii in incidente oblice: oblica posterioara dreapta pentru evidentierea unui colaps al lobului inferior sau oblica posterioara stanga pentru a demonstra un corp strain esofagian;

-      radiografia in decubit lateral cu raza orizontala se practica in cazul pacientilor ce nu pot sta in ortostatism, pentru a demonstra colectii aerice sau lichidiene pleurale;

-      radiografia de varfuri (sau in lordoza) este folosita pentru o mai completa vizualizare a regiunilor apicale sau pentru demonstrarea unui revarsat interlobar.

1.     Tomografia conventionala uniplan, de fata sau de profil, se executa alegand sectiunile dorite, in functie de radiografie. In principiu tomografia ofera imaginea radiografica a unor structuri aflate in planul selectat, estompand imaginile structurilor aflate inaintea si inapoia acestui plan. Astfel se pot obtine informatii utile privind leziunile pulmonare localizate, noduli, cavitati, etc. Se utilizeaza timpi lungi de expunere si estomparea imaginii poate fi suparatoare la pacientii necooperanti. Fiind deci o tehnica iradianta trebuie folosita cu mult discernamant.
2.     Bronhografia consta in vizualizarea radiologica a arborelui bronhic opacifiat cu o substanta de contrast radio-opaca hidrosolubila introdusa sub anestezie locala. In cursul unui examen se opacifiaza brohiile unui singur pulmon, executandu-se radiografii de fata, de profil si oblice. Metoda este utila in special in investigarea brosiectaziilor. Este contraindicata in insuficienta respiratorie severa.

3.     Angiografia pulmonara permite studiul distributiei intrapulmonare a vaselor sanguine cu ajutorul unei substante de contrast iodate hidrosolobile nonionice introdusa printr-un cateter in cordul drept. Angiografia pulmonara este folosita pentru evidentierea anomaliilor vasculare: fistule arterio-venoase, sechestratii, sindromul de compresiune al venei cave superioare.

4.     Scintigrafia este o tehnica ce studiaza distributia radioactivitatii intr-un organ, sau in intreg corpul dupa administrarea unui izotop radioactiv. Distributia radioactivitatii se determina cu ajutorul camerelor de scintilatie.

Scintigrafia pulmonara se poate executa in doua feluri:

-      scintigrafia de ventilatie in care izotopul Xenon 133 este inspirat, studiindu-se apoi distributia sa in teritoriile aerice pulmonare; persistenta unei zone radioactive indica existenta unei leziuni la acel nivel;

-      scintigrafia de perfuzie in care izotopul Technetium 99 este injectat intravenos urmarindu-se distributia intrapulmonara a vaselor de sange.

5.     Computer-tomografia, fiind capabila de a sesiza diferente mici de densitate, mult mai mici decat radiografia conventionala, este o tehnica extrem de utila in demonstrarea:

-      nodulilor pulmonari aparent unici;

-      revarsatelor pleurale sau pericardice;

-      maselor mediastinale (abces, mediastinita, anevrism, tumori);

-      metastazelor costale;

-      cancerelor pulmonare, esofagiene (extinderea lor).

6.     Imagistica prin rezonanta magnetica nucleara este o tehnica de varf ce permite aprecierea fluxului sanguin fara injectarea unei substante de contrast.

 
Document Info


Accesari: 7178
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )