Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadElemente de fiziologie a pielii

medicina
ALTE DOCUMENTE

11 alimente sanatoase
BOLI CARE SUNT GREU DE DIFERENŢIAT DE ALERGII
Calcularea riscului genetic
Bronsita cronica. Emfizemul pulmonar. Obstructia cailor respiratorii.
Varicele si hemoroizii
VENA CAVA SUPERIOARA
Trichomoniaza
Traumatismele partilor moi
TIPURI DE ABORDURI SI INCIZII CHIRURGICALE
RADIOGRAFIA ABDOMINALA SIMPLA

Elemente de fiziologie a pielii

Pielea reprezinta suprafata exterioara a organismului, în medie 1.7 m2, în contact nemijlocit cu ambianta mecanica, fizica, chimica si biotica, îndeplinind rol protector, de aparare s 848e42i i în acelasi timp constituie o interfata de schimb în ambele sensuri.Cele trei straturi ale pielii, epidermul, dermul si hipodermul împreuna cu fanerele (parul si unghiile) si glandele sudoripare si sebacee asigura complexele functii pe care le are acest organ în greutate de 4-6 kg.

Impermeabilitatea relativa este asigurata de keratina epidermului, strâns legata de functia de aparare prin integritatea structurilor cât si printr-un film hidrolipidic.

Filmul hidrolipidic este pelicula lichidiana care acopera suprafata pielii, formata prin emulsionarea componentelor lipidice si apoase; are un pH de 4-7 (mai acid la pliuri).

Substantele lipidice reprezinta 20-30% din aceasta pelicula, continând acizi grasi liberi, steroli, mono-, di- si trigliceride, esteri sterolici, fosfolipide, ceride, etc., produse aproape în exclusivitate de glandele sebacee.

Componenta apoasa are origine predominant sudorala si contine electroliti, acizi organici (lactic, citric, formic), cataboliti.

În ansamblu, filmul hidrolipidic are rol de lubrefiere, antimicrobian si asigura "mantaua acida" a pielii cu rol neutralizant si trofic.
Pielea contribuie, de asemenea, la mentinerea homeostaziei organismului, atât a homeostaziei hidro-minerale (prin sudoratie), cât si termica, dar si imunologica. Asigura si semnalizarea impactului cu ambianta prin exteroceptori tactici, termici si durerosi.

Un important rol revine absorbtiei percutane prin stratul cornos, foliculul pilo-sebaceu si ductul sudoripar. Este asigurata predominant de difuziunea pasiva prin stratul cornos, facilitata de cresterea temperaturii cutanate si de hidratarea pielii.

Dupa difuziunea prin stratul cornos, în profunzimea viabila a epidermului unele molecule sunt hidrolizate, difuzeaza apoi prin dermul papilar si trec în circulatia sanguina.

Lipidele si substantele liposolubile trec mai usor în timp ce componentele organice cu grupari hidrofile se absorb mai încet. Toate acestea pledeaza pentru aplicarea unor proceduri cosmetice cu o compozitie adecvata ca sa potenteze asigurarea functiilor normale ale pielii si sa remedieze perturbarile locale si generale care pot surveni.
Document Info


Accesari: 2583
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )