Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload






























Emfizem

medicina


Emfizem

18 sfaturi pentru a usura respiratia



Emfizemul este aproape întotdeauna o boala degenerativa, cu evolutie trep­tata dupa ani multi de expunere la toxine sau fum, care distrug alveolele - saculetii cu aer din plamâni. Cu timpul, tesutul pulmonar îsi pierde 20220n1311u elastici­tatea, facând respiratia dificila. Emfizemul este asociat de obicei cu bronsi­ta cronica, aceasta asociere fiind cunoscuta sub denumirea de boala pulmo­nara obstructiva cronica.

Desi evolueaza lent, distrugerea provocata de emfizem plamânilor nu este nicidecum minora. Alveolele, care în mod normal se dilata când transporta oxi­genul din aer spre sânge si se contracta când scot bioxidul de carbon din sânge, îsi pierd eficienta. Pacientii cu emfizem au dificultati la expiratie, deoarece pla­mânii lor lezati capteaza aerul dar nu pot înlocui aerul vechi cu altul, proaspat.

Desi nu s-a descoperit înca un remediu împotriva emfizemului, exista o multime de pasi pe care îi puteti face pentru a usura simptomele, a preveni avansarea bolii si a va bucura de viata. Iata câteva sugestii de a va cruta energia pentru lucruri pe care realmente doriti sa le faceti.

Renuntati la fumat chiar acum! "Nu este niciodata prea târziu", spune Henry Gong, specialist în medicina profilactica. "Chiar daca renuntati la 50 sau la 60 de ani, tot veti ajuta la încetinirea deteriorarii plamânilor" (v. De­pendente).

Evitati fumatul pasiv. Daca fumul de la tigarile proprii va face rau, tot asa se întâmpla si cu fumul "de mâna a doua" provenit de la tigara partenerului sau aflându-va într-un local pentru fumatori. Puteti face emfizem fie si doar Prin inhalarea fumului de la partenerul fumator alaturi de care ati trait dece­nii întregi, explica dr. Gong.


E m f i z e m

Mergeti la medic daca aveti vreunul dintre urmatoarele simptome:

va simtiti confuz sau dezorientat în timpul unei infectii respiratorii
acute;

sunteti somnolent sau vorbiti nedeslusit în timpul unei infectii respira­
torii acute;

apare sânge în flegma sau remarcati o schimbare de culoare, consis­
tenta, miros ori a cantitatii de mucus expectorat;

vi se înrautateste gâfâiala, tusitul sau respiratia suieratoare;

va treziti din cauza respiratiei întretaiate mai des decât o data pe
noapte;

aveti o stare de oboseala care dureaza mai mult de 24 de ore;

gleznele va ramân umflate chiar si dupa o noapte de dormit cu picioa­
rele ridicate pe o perna;

simtiti nevoia sa folositi mai multe perne sau sa dormiti în fotoliu pen­
tru a nu vi se întretaia respiratia;

aveti dureri de cap dimineata, neliniste si episoade de zapaceala.

Ar trebui sa faceti analize cu regularitate pentru a vi se revizui medicatia si a masura orice modificari ale capacitatii respiratorii. Medicul de familie poa­te dori sa va vada un specialist în probleme respiratorii pentru investigatii mai detaliate privind respiratia si ce alte medicamente va pot fi de ajutor. Specialistul poate aprecia daca este nevoie de oxigenoterapie la domiciliu în caz ca nivelul de oxigenare a sângelui este scazut în mod constant.

Adresati-va medicului daca doriti sa va ajute sa va lasati de fumat, în cele din urma ar trebui sa va asigurati imunizarea anuala împotriva gripei si sa fa­ceti o vaccinare unica împotriva pneumoniei pneumococice.



Evitati alergenele. Daca stiti ca faceti alergii care va afecteaza respiratia, este cu atât mai important, atunci când aveti emfizem, sa stati departe de ceea ce va produce alergii, va sfatuieste dr. Gong (v. Alergii).

Respirati eficient. Este adevarat ca nu va puteti repara caile respiratorii. Totusi, ceea ce puteti face, spune pneumologul Robert Sandhaus, este sa va cresteti eficienta respiratiei utilizându-va muschii si abordând altfel activi­tatile cotidiene. Puteti sa va reorganizati modul de a pregati mâncarea, de exemplu, astfel încât sa îndepliniti în 5 etape ceea ce obisnuiati sa faceti în 10 etape. Sau cumparati un carucior pentru a va ajuta în gospodarie. Modi­ficari mici, de genul acesta, va pot cruta energia.

l

Eim f i z e m

faceti exercitii fizice. Toti specialistii sunt de acord ca exercitiile fizice practicate cu regularitate au o importanta vitala pentru persoanele cu emfi­zem. Ce fel de exercitii sunt cele mai bune?

"Probabil ca, în general, mersul pe jos este cel mai bun exercitiu", spune profesorul de medicina Robert Teague. De asemenea, ar trebui sa practicati exercitii pentru tonifierea muschilor din partea superioara a corpului, încercati sa folositi greutati de mâna de 500 g sau de l kg si insistati asupra muschilor gâtului, umerilor si pieptului. Aceasta este im­portant, deoarece persoanele cu boli pulmonare cronice îsi folosesc, mai mult decât altele, gâtul si muschii respiratori din zona superioara a piep­tului. Dr. Teague sfatuieste persoanele cu astm si emfizem sa practice înotul, deoarece aceasta activitate le permite sa respire un aer foarte umed.

Mâncati mai putin, dar mai des. Daca emfizemul progreseaza si exista o obstructie mai mare în calea aerului, plamânii se largesc din cauza aeru­lui pe care 1-au captat. Acesti plamâni crescuti în volum apasa pe abdomen, lasând mai putin loc stomacului pentru a se dilata. De aceea, 6 mese mici va vor face sa va simtiti mai bine decât 3 mese copioase. Secretul este, spu­ne dr. Teague, sa mâncati alimente bogate în proteine, deoarece asigura multe calorii si nu ocupa prea mult volum.

Supravegheati-va greutatea. Unele persoane cu emfizem iau mult în greutate si tind sa retina lichidele, spune dr. Teague. Este necesara mai mul­ta energie pentru a pune în miscare un surplus de greutate corporala. Cu cât va mentineti greutatea mai aproape de cea ideala, cu atât este mai bine pen­tru plamâni. Alti pacienti cu emfizem sunt foarte slabi, adauga el. "Fiindca respira cu mai multa dificultate, consuma o multime de energie." Daca sun­teti subponderal, consumati mai multe calorii, îndeosebi sub forma alimen­telor bogate în proteine.

Deveniti un campion al respiratiei. Exista mai multe lucruri pe care le puteti face pentru a obtine maximum de avantaje de la fiecare respi­ratie.

Respirati uniform. Atunci când dr. Teague si colegii sai au studiat 20 de pacienti cu emfizem avansat, au constatat ca si în conditii norma­le subiectii aveau tipare respiratorii foarte haotice. "I-am învatat ti-Parele respiratiei normale, ceea ce i-a ajutat cel putin pe termen scurt."

E m f iz e m

Respirati din diafragma. Acesta este cel mai eficient mod de a res­pira. Bebelusii îl practica în mod firesc. Daca îi urmariti cu atentie, veti vedea cum abdomenul lor se ridica si coboara la fiecare respi­ratie.

Pentru a vedea daca respirati din diafragma sau din piept, neurologul Francisco Perez le spune pacientilor sa se întinda pe spate, sa-si aseze cartea de telefon pe abdomen si sa-si observe respiratia. Daca respirati din diafragma, cartea se va ridica la fiecare inspiratie.

Mentineti-va deschise caile respiratorii. Va puteti fortifica muschii res­piratori suflând încet aerul prin gura facuta punga timp de 30 de minute în fiecare zi, spune dr. Gong.

încercati sa expirati într-un interval de timp de 2 ori mai mare decât acela necesar inspiratiei. Aceasta va va ajuta plamânii sa scape de aerul vechi si sa primeasca aer proaspat.



încercati vitaminele C si E. Dr. Sandhaus îsi sfatuieste pacientii cu emfi-zem sa ia minimum 250 mg de vitamina C de 2 ori pe zi si 350 mg de vita­mina E tot de 2 ori pe zi. Dar nu porniti la un tratament cu vitamine fara avi­zul medicului. Dr. Sandhaus este de parere ca vitaminele C si E pot fi utile deoarece sunt antioxidante, ceea ce ajuta la contracararea efectelor nocive ale fumatului.

Relaxati-va. Daca va considerati boala drept o amenintare, veti declan­sa anumite mecanisme psihologice care pot sa va înrautateasca emfize-mul, spune dr. Perez. "Când va aflati în stare de alarma, organismul cere mai mult oxigen." Alarma apare în urma unui proces mintal pe care îl pu­teti controla. Ceea ce înseamna ca puteti tine sub control si mecanismele fiziologice.

Stati în pat cu toracele mai ridicat. Persoanele suferinde de emfizem constata ca dorm mai bine daca adopta o pozitie mai ridicata a toracelui si daca încaperea este bine aerisita.

O perna trunghiulara de cauciuc spongios este mai potrivita decât un vraf de perne obisnuite; un astfel de articol poate fi procurat de la medic sau de la o clinica de pneumologie.

Purtati haine largi. Alegeti haine care permit pieptului si abdomenului sa se dilate nestânjenit. Aceasta înseamna: nici un fel de centuri, sutiene s chiloti care strâng.


Emfizem

Fixati-va scopuri realiste. O cale de a va comuta centrul de interes din­spre îdeea ca "emfizemul este invalidant" înspre ideea ca "emfizemul este eva ce se poate tine sub control" implica fixarea unor mici scopuri realis­te, spune dr. Perez.

Exercitiul fizic reprezinta o modalitate de a va spori încrederea, sustine el Stabiliti-va un obiectiv bazat pe tinerea unei evidente. Folositi diagrame si grafice pentru a va masura progresele, evaluându-va astfel în mod obiec­tiv capacitatea de a realiza ceva.

Alaturati-va unui grup de sustinere, în multe tari s-au organizat grupuri de sustinere a bolnavilor cu probleme respiratorii. Aceste grupuri nu sunt conduse de medici, desi pot avea acces la pneumolog.

Rugati un membru al familiei sa va fie instructor, în acele momente în care aveti respiratia întretaiata, v-ar fi de un real ajutor un partener care sa va încurajeze si sa va instruiasca cum sa treceti de acest episod, va sfatuies­te dr. Perez.

Nu va izolati de societate. Unele persoane cu emfizem fac generali­zari pesimiste în privinta gâfâielii lor, spune dr. Teague. Ele refuza in­vitatiile deoarece se îngrozesc la gândul ca este posibil sa se afle unde­va si sa li se taie respiratia. Nu renuntati sa mergeti în locurile care va fac placere.

Imprimati ritmul care va convine. Unele persoane cu emfizem trebuie sa învete cum sa-si foloseasca timpul, spune dr. Teague. "De fapt, puteti face tot ceea ce doriti sa faceti, dar numai în ritmul propriu. Nu este întot­deauna usor de realizat acest lucru."

Coordonati-va respiratia cu ritmul urcatului. Urcatul este mai usor daca urcati în timp ce expirati cu gura facuta punga. Inspirati în timp ce va odihniti.

De asemenea, daca trebuie sa urcati scari, urcati în timp ce expirati prin gura strânsa si inspirati când va odihniti.

Nu folositi sprayuri. Nu este cazul sa va agravati problemele respiratorii Prin inhalarea unor substante straine. Pentru par folositi produse lichide sau Sub forma de gel, iar pentru corp, deodorante solide sau cu bila.

Evitati folosirea în gospodarie a sprayurilor cu aerosoli destinate cura­teniei.







Document Info


Accesari: 3343
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )