Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload






























Extractia dentara

medicina


Extractia dentara

- indicatii si contraindicatii -


q       Extractia dentara este o interventie de necesitate care se recomanda in cazurile in care metodele conservatoare de tratament nu se pot aplica sau nu dau rezultate



q       Se pot extrage dinti temporari sau definitivi


Indicatiile extractiei dintilor superiori


q       Acestea sunt datorate unor factori locali sau generali, care impiedica efectuarea extractiei dentare in orice moment

q       Aceste contraindicatii sunt numai relative, situatii in care se impune o temporizare a interventiei pana cand poate fi efectuata fara riscuri


Contraindicatii locale

(prezentate in ordinea frecventei)


Procese inflamatorii acute. - inflamatiile acute de cauza dentara. Explicatie: intr-o inflamatie acuta organisnul reuseste sa-si mobilizeze resursele de aparare prin crearea unei bariere biologice intre focarul de infectie si restul organismului. Traumatismul extractional poate sa afecteze aceasta bariera biologica si sa favorizeze dispersarea din focarul inflamator a unor germeni si toxine microbiene in restul organismului cu posibilitatea de aparitie a unor determinari la distanta; de aceea toti specialistii considera ca este contraindicata "extractia la cald" (in plin proces inflamator). In astfel de situatii se va amana extractia pana la diminuarea fenomenelor inflamatorii acute, prin mai multe cai:

a.        Drenajul trans-dentar: trepanarea coroanei dentare, patrunderea in canalul radicular si perforarea apexului. Metoda este eficienta atata timp cat procesul inflamator periapical este localizat. Daca acesta a difuzat spre partile moi, cu instalarea unui abces perimaxilar, acest drenaj este util dar nu si suficient; in astfel de situatii se impune si o incizie insotita de drenajul colectiei purulente. Se poate, deasemenea, asocia si un tratament cu antibiotice. Temporizarea nu trebuie sa dureze foarte mult timp, in principiu 24 - maxim 48 ore, asigurandu-ne si de op protectie antibiotica; in aceste conditii se poate face extractia.

b.       Exceptii: Se poate face o extractie in plin proces inflamator acut, daca aceasta inflamatie este inca localizata intra-alveolar (nu a depasit peretele alveolar) si prin extrcatie, noi vom asigura un drenaj transalveolar. Alegerea acestei solutii se face in functie de 2 criterii clinice si evolutive. Din punct de vedere clinic situatia care permite extractia este abcesul parodontiului marginal in care observam cu usurinta ca localizarea este strict la nivelul pungilor parodontale; in cazul parodontitei apicale acute - prin Rx., vedem ca corticala alveolara interna este inca pastrata. Din punct de vedere evolutiv ne referim la timpul care a trecut de la debutul semnelor de inflamatie acuta. Daca acestea au aparut cu mai putin de 24 de ore, putem presupune ca extensia nu este prea mare.

Sinuzitele maxilare acute. Acestea au doua etiologi importante: unele sunt de cauza rinogena, iar altele sunt de cauza odontogena. (de cauza dentara). In sinuzita acuta rinogena se va amana extractia pana ce procesul inflamator scade in intensitate. In sinuzita acuta de cauza odontogena se poate face extractia dintelui cauzal, ceea ce de regula accelereaza si vindecarea.

Stomatitele (afectiuni ale mucoasei bucale). Extractia este contraindicata in stomatitele acute, pentru ca in aceste cazuri concentratia de germeni in cavitatea bucala este foarte mare si deschiderea unei plagi alveolare reprezinta deschiderea unei porti catre organism cu posibilitatea aparitiei unor complicatii la distanta, iar in cel mai bun caz se vor produce niste alveolite. In stomatitele cronice extractia unui dinte compromis poate sa accelereze vindecarea, in asociere cu un tratament specific.

Leziuni precanceroase sau chiar tumori ale partilor moi si ale oaselor maxilare. Extractiile intempestive, in cazul tumorilor maligne cu localizare B.M.F., poate accelera evolutia acestora.


Contraindicatii generale


Contraindicatii absolute:

Leucemiile acute

Infarctul acut de miocard

La acesti bolnavi efectuarea unei extractii dentare reprezinta un risc letal. In cazul leucemiilor acute, riscul este determinat, in principal, de depresia medulara severa si de scaderea dramatica a numarului de trombocite, ceea ce va determina aparitia unor hemoragii postextractionale masive. In privinta infarctului acut de miocard - la acesti pacienti riscurile sunt foarte ridicate; este strict contraindicata efectuarea oricarei interventii sangerande si chiar a celor stomatologice nesangerande timp de 6 - 12 luni de la instalarea infarctului.



Contraindicatii relative:

Bolile de sange

diateze hemoragice - boli in care procesul de hemostaza este perturbat. La acesti pacienti exista un risc, uneori foarte serios, de instalare a complicatiilor hemoragice postextractionale

afectiuni vasculare (fragilitate vasculara)

afectiuni trombocitare (scaderea numarului de trombocite sau calitatea necorespunzatoare a acestora)

afectari plasmatice (coagulopatii)

defecte ale retractiei si ale organizarii cheagului

Obs. Este recomandata depistarea acestor afectiuni inainte de interventia propriu-zisa (mai usor pentru cele congenitale). Testele de triaj ajuta la depistarea riscului hemoragic. La acesti bolnavi se pot face extractii dentare numai dupa peegatirea lor prealabila; de multe ori este necesara spitalizarea si consultarea medicului hematolog sau internist

Bolile cardio-vasculare

indiferent de afectiunea cardi-vasculara, aceasta poate fi compensata sau decompensata

daca afectiunea este compensata, extractia dentara poate fi efectuata in anumite conditii

daca afectiunea este decompensata, extractia dentara va fi amanata pana ce medicul specialist va reusi reechilibrarea pacientului

Se pun probleme legate de anestezie (in amjoritatea cazurilor este contraindicata asocierea vasoconstrictoarelor(; in endocardite bacteriemia post-extractionala poate sa produca decompensarea sau recaderi ale cordului; la acesti pacienti se recomanda o profilaxie antibiotica, prin administrarea unui antibiotic cu spectru larg de actiune si cu o difuziune foarte buna, inainte si dupa interventie. Ea se poate incepe cu 24 de ore inainte sau chiar in ziua efectuarii interventiei. Eficienta mai buna este obtinuta prin administrarea intra-venoasa. Dupa efectuarea extractiei dentare se vor mai administra inca 2-3 prize de antibiotice. Acest protocol este recomandata si un anumite valvulopatii si in cazul protezelor valvulare. La pacientii cu proteze valvulare se tine cont ca lor li-se administreaza cronic anticoagulante; datorita acestui fapt, in afara riscului de aparitie a unor complicatii septice, exista si riscul de aparitie a unor complicatii hemoragice. La acesti pacienti este necesara o modificare a tratamentului anticoagulant. Anticoagulantul tipic care se foloseste este trombostopul, administrarea acestuia va fi oprita cu cateva zile inainte de interventie. Conduita se va stabili in colaborare cu medicul cardiolog - criteriile care se vor avea in vedere tin cont de evaluarea timpului de protrombina - trebuie realizate valori care sa scada riscul unor hemoragii si sa nu apara riscul trombotic; de aceea trebuie inlocuit trombostopul cu heparina. In mod obligatoriu se asociaza cu un tratament hemostatic local. De regula, in ziua urmatoare interventiei se poate relua tratamentul anticoagulant, daca nu au aparut complicatii. La pacientii la care nu se poate reduce sau intrerupe tratamentul anticoagulant, extractiile dentare vor fi efectuate bazandu-ne doar pe tratamentul hemostatic local.

Cardiopatia ischemica. Riscurile, in acest caz, sunt legate de descarcarile endogene de catecolamine (noi vom folosia djuvante vasoconstrictoare) care pot determina crize anginoase. La acesti bolnavi se recomanda tratament anticoagulant a la long si deasemenea trebuie scazut riscul de aparitie al hemoragiei. La ei antibioterapia nu este necesara.

Afectiunile hepatice. Hepatita epidemica - in perioada de evolutie a bolii sunt contraindicate extractiile dentare, pentru ca in aceasta perioada organismul este foarte vulnerabil. In aceasta perioada exista si o contagiozitate ridicata a pacientului. In perioada de convalescenta se pot efectua extractii dentare. In cazul hepatitelor cronice agresive si a cirozelor hepatice - acestea pun probleme mai deosebite. Riscul il reprezinta aparitia unei hemoragii, prin scaderea sintezei unor factori de coagulare. Acest risc este maxim in cazul cirozei hepatice. Extractiile dentare se pot face doar daca boala este compensata; in cazurile mai severe este necesara spitalizarea pacientului; este necesar un tratament hemostatic general si local. Tratamentul general se face cu hemostatice nespecifice.



Afectiunile renale. In unele boli apare o hipertensiune de cauza renala - in aceste cazuri se va evita folosirea substantelor vasoconstrictoare; in alte situatii (precum glomerulonefrita) exista riscul unor complicatii septice datorate bacteriemiei postextractionale. In aceste cazuri se impune o antibioterapie de protectie.

Leucemiile cronice - in formele de remisiune ale bolii, nu sunt contraindicate extractiile dentare, chiar se recomanda suprimarea tuturor focarelor de infectie. Pentru ca la acesti pacienti se face si un tratament cu citostatice, trebuie facuta o hemoleucograma pentru a stabili momentul optim al efectuarii extractiilor dentare. Ne intereseaza in special numarul de trombocite (se poat face extractii dentare daca numarul de trombocite depaseste 100.000 /mm3). De regula este necesara o protectia antibiotica.

Afectiuni endocrine. Diabetul zaharat determina atat riscul unei complicatii hemoragice (datorita vasculopatiei diabetice) cat si riscul unor complicatii septice. Exista, deasemenea, si riscul unei decompensari a bolii datorita stresului operator. In principiu, extractia dentara nu reprezinta un risc deosebit daca valoarea glicemiei este sub 150 mg./dl. Chiar si in cazul unor valori la limita exista riscul de aparitia a unor hemoragii. Trebuie asigurata o protectie antibiotica si hemostatica, preponderent locala. La acesti pacienti se va evita folosirea adjuvantilor vasoconstrictori, pentru ca adrenalina are un efect antagonist insulinei.

Afectiunile tiroidiene. In hipertiroidism vom evita folosirea adjuvantilor vasoconstrictori care pot determina manifestari paradoxale. In hipotiroidism se va evita folosirea sedativelor. Extractia propriu-zisa, la aceasta categorie de pacienti, nu comporta riscuri deosebite.

In HIV/SIDA. Boala este determinata de afectarea LT4. Manifestarile sunt asemanatoare cu cele din leucemie. La acesti pacienti, putem intalni doua situatii: purtatori sanatosi (din punct de veder al efectuarii extractiei dentare propriu-zise nu exista riscuri, exista riscul de contaminare), bolnavii propriu-zisi (riscul de contaminare este prezent, exista si riscul pentru pacient - risc legat in primul rand de posibilitatea complicatiilor septice, pentru ca acesti pacienti sunt imunodeprimati. Extractiile dentare se pot efectua, dar sub protectia antibiotica). Caile principale de transmiterea a infectiei sunt doua calea sexuala si cea hematogena.

Anumite tratamente urmate de catre pacient:

tratamente anticoagulante

tratamente citostatice (in cazul pacientilor cu tumori maligne) - printre efectele secundare ale acestui tratament se numara si o depresie a maduvei hematogene cu aparitia unei pancitopenii, si posibile riscuri hemoragice si septice. La acesti bolnavi extractiile dentare nu se pot efectua in plina cura terapeutica, in pauza tratamentului se pot face extractii dentare dar numai dupa efectuarea unei hemograme (ne intereseaza in special numarul de trombocite).

Radioterapia - in acest sens putem intalni doua situatii: situatia in care tumorile maligne sunt localizate la nivel cervico-facial - in acest caz radioterapia va fi centrata pe aceata regiune. In acest caz riscurile sunt preponderent locale - riscul instalarii unei afectiuni numita osteoradionecroza, datorita afectarii vaselor din regiune, ceea ce va determina o alimentatie sangvina deficitara. Traumatismul operator si bacteriemia post-extractionala favorizeaza instalarea osteoradionecrozei, de aceea intr-o astfel de situatie se recomanda ca inainte de inceperea radioterapiei sa se extraga toti dintii cu leziuni care se situeaza in campul de iradiere, pentru ca radiatiile folosite favorizeza evolutia cariilor; se vor inlocui obturatiile metalice - pentru ca acestea reprezinta surse secundare de iradiere. Dupa inceperea radioterapiei sunt contraindicate extractiile dentare, acestea putand fi efectuate la cel putin 1 an dupa radipterapie. O alta situatie - tumori maligne si radioterapie la distanta de regiunea cervico-cefalica. Si in acest caz se produce o depresie medulara mai accentuata, cu aparitia unor riscuri septice si hemoragice.

Corticoterapia - produce o depresie a glandelor suprarenale si o vulnerabilitate crescuta fata de infectii


11. Graviditatea. Nu sunt riscuri deosebite legate de extractiile dentare la gravide. Riscuri exista in primele 10 saptamani de sarcina, cand datorita emotiilor s-ar putea declansa un avort spontan (riscul este foarte redus). In aceasta perioada mai apare riscul malformativ pentru fat, dar in general substantele anestezice utilizate nu reprezinta un risc teratogen semnificativ, iar cantitatea de substante folosite este foarte mica, in acest sens. In trimestrul 2 de sarcina nu exista nici un risc. In trimestrul 3 (in special in luna a 8-a) exista riscul ipotetic al declansarii unei nasteri prematur






Document Info


Accesari: 11821
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )