Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadFUNCŢIILE PIELII

medicina


ALTE DOCUMENTE

Afectiuni ale inimii
Consultatia medicala
FUNCŢIILE PIELII

FUNCŢIILE PIELII

 • functia de aparare, împidica patrunderea unor agenti patogeni în organism (bacterii, substante toxice, radiatii)
 • functia termoregulatoare la mentinerea unei temperaturi constante a corpului, pentru evitarea supraîncalzirii reduce temperatura prin exaporarea evaporarea apei din sudoare, la o temperatura scazuta pentru reducerea pierderii temperaturii corporale, firele de par prin Musculus arrector pili se zbârlesc pielea având aspectul de piele de gâsca.
 • functia de aparare fata de razele ultraviolete la animale aceasta functie e realizata de blana sau pene, la om stratul cornos stratum corneum absoarbe si reflecta cam 50% din radiatii, absorbirea radiatiilor se re 13313v2113n alizeaza prin pigmentul din piele melanina producând bronzarea pielii, la o expunere extrema la aceste radiatii se poate produce cancerul de piele.
 • pielea ca rezervor de celule embrionare aceasta functie este folosita de chirurgie în transplantari.
 • functia imunologica a pielii este realizata de celulele Langerhans din piele.
 • functia de organ de simt este una din functiile de comunicare a pielii cu mediul înconjurator, aceasta fiind îndeplinit de receptorii:
  • de durere (fiind pâna la 200/cm2),
  • de presiune (corpusculii Vater-Pacini),
  • termoreceptorii (corpusculii Krause),
  • receptorii la întindere (corpusculii Ruffini),
  • receptorii tactili sunt mai desi la buze, degete, limba, sfârcul mamelei, organele genitale externe (corpusculii Meissner si celulele Merkel).PIELEA- un indiciu al starii de sanatate

Modificarile de la nivelul pieli pot fi un indiciu al starii noastre de sanatate. Sunt modificari ce apar la nivelul tegumentului, care se observa dintr-o privire, cum ar fi, de exemplu, culoarea pielii. O piele extrem de alba a tenului este sugestiva pentru un sindrom anemic. În acelasi timp, o piele prea rosie a fetei indica o suferinta cardiaca, iar o coloratie galbena a tegumentelor poate indica o suferinta hepatica. Sunt multe alte exemple care demonsteaza ca numeroase afectiuni ale organelor interne (ficat, inima, plamâni, rinichi) se "citesc" la nivelul pielii.

Conf. dr. George Sorin Ţiplica, de la Clinica de Dermatologie 2 din cadrul Spitalului Clinic Colentina din Bucuresti, spune ca "deseori se întâmpla ca leziunile care apar pe tegumente sau pe mucoase sa preceada cu câteva luni de zile semnele si simptomele caracteristice suferintei bolii interne. Explicatia este simpla daca avem în vedere faptul ca sângele care "scalda" organele interne suferinde preia si diferite substante chimice care semnalizeaza boala. Odata intrate în sistemul circulator, aceste substante chimice "semnal" ajung la nivel cutanat, unde pot produce modificari ale aspectului tegumentar. Dintre numeroasele exemple, ma voi opri asupra unora care sunt mai frecvente, dar si mai putin cunoscute publicului larg.

De exemplu, hepatitele virale se pot manifesta la nivelul pielii anterioare a antebratelor sub forma unor mici umflaturi rotunde, cât gamalia de ac, de culoare rosie-violacee si care produc mâncarimi. Porfiriile hepatice se manifesta la nivel cutanat prin basici la nivelul mâinilor si aparitia firelor de par pe toata fata, inclusiv pe pometii obrajilor, sub pleoape. Cancerul din sfera digestiva este uneori asociat cu aparitia pe pielea trunchiului a numeroase mici tumorete brun-negre cu suprafata neregulata aspra si friabila care asociaza prurit (mâncarimi). Limfoamele pot determina, înca din stadiile initiale, aparitia la nivelul pielii a unor leziuni cutanate sub forma de cercuri concentrice de culoare violacee (ca un semn de tras la tinta).

Cancerul bronsic se poate manifesta la nivel cutanat sub forma unor basici dispuse pe fond rosu-violaceu cu aparitie dupa traumatisme locale cutanate sau cu aparitie spontana pe piele". Conf. dr. Ţiplica mai spune ca "unele afectiuni ale tesutului conjunctiv - colagenozele - care determina suferinte interne multiorganice pot debuta cu aparitia unei înrosiri a obrajilor comparabile cu aripile unui fluture, cum se întâmpla în lupusul eritematos. Sclerodermia sistemica, o alta colagenoza, se poate manifesta prin îngrosarea tegumentului care duce într-o prima faza la diminuarea expresivitatii faciale, iar daca boala avanseaza, fata capata aspectul lipsit de pliuri de expresie al "icoanelor bizantine".

Dermatomiozita (colagenoza cu suferinte majore la nivelul sistemului muscular) poate debuta prin colorarea violacee "în ochelari" a tegumentului din jurul ochilor. Afectiunile glandelor endocrine au si ele rasunet la nivel tegumentar. De exemplu, excesul de hormoni sexuali masculini determina aparitia acneei severe. Excesul de hormoni tiroidieni se poate manifesta la nivel cutanat prin transpiratii abundente, înrosiri bruste si de scurta durata ale palmelor sau fetei sau prin aparitia de leziuni urticariene".
Sectiune piele, marita de 70 de ori

Acest model in relief prezinta o sectiune a celor 3 straturi ale pielii paroase de pe cap.  Pe stativ, prezentând urmatoarele:  folicul pilos cu glande sebacee, glande sudoripare, receptori, nervi, vase sanguine.  

 

           

Sectiune piele, la scara 40:1

Acest model care se asaza pe masa este potrivit pentru a compara pielea cu pilozitate cu cea fara pilozitate. Sunt prezentate cele trei straturi ale pieli cu pilozitate: foliculul pilos, glandele sebacee, glandele sudoripare, receptorii, nervii si vasele sanguine.  Pe stativ. 

 

           

Piele, model bloc, scara 70:1.

Acest model unic prezinta o bucata de piele umana în trei dimensiuni.  Sunt clar separate straturile individuale, iar structurile importante - cum ar fi parul, glandele sebacee si sudoripare,receptorii, nervii si vasele sanguine - sunt prezentate detaliat.  Fixat pe placa suport. 

 

           

Sectiune prin piele

Acest model prezinta foarte detaliat microstructurile pielii.  Cu ajutorul diferitelor sectiuni prin pielea fara pilozitate (de exemplu pielea palmei) si cea cu pilozitate (de exemplu antebratul), pe lânga diferitele straturi celulare sunt prezentate si glandele sudoripare, receptorii tactili, vasele sanguine, nervi si firul de par cu radacina.  În continuare, pe un stativ, modelul cu sectiunea unghiei, prezinta placa, locasul si radacina unghiei.  Modelul este complet, datorita prezentarii radacinii parului cu toate straturile celulare.

Document Info


Accesari:
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )