Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadFapte uimitoare despre sarcina si graviditate

medicina
ALTE DOCUMENTE

SCALA DE APRECIERE A DIZABILITATII LA BOLNAVUL VASCULAR (RANKIN)
FAVORABILITĂŢI
VULTURICĂ. Hieracium pilosella Fam. Compositae.
Astm
BOLILE APARATULUI CARDIOVASCULAR
Metode si materiale de cercetare aleopatie
HERNII
FIZIOPATOLOGIA SUFERINTEI FETALE IN PREECLAMPSIE
Abdomen acut
Secretia interna (hormonii)

Fapte uimitoare despre sarcina si graviditate

Viata începe în momentul conceperii.

Din momentul conceptiei 46 de cromozomi cu 30.000 de gene se combina determinând toate caracteristicile tale fizice: sex, caracteristicile fetei 18518h715s si ale corpului, culoarea ochilor, a parului si a pielii. Chiar mai uimitor, inteligenta si personalitatea - modul în care tu gândesti si simti - sunt deja plasate în codul tau genetic. În momentul conceperii erai tu în mod esential si unic.Ai crescut dintr-o celula într-un om minuscul fiind cu toate organele deja prezente si functionând. Restul timpului pe care l-ai petrecut în pântece a fost dedicat rafinamentului, cresterii si exercitiului. În timp ce erai înca în pântece, ai început sa te misti, sa înghiti si "sa respiri" lichidul amniotic, sa raspunzi la stimuli si în general sa te pregatesti pentru viata de afara.

Inima

De când inima începe sa bata la 18 zile, sângele fatului trece de-a lungul cordonului ombilical, trece prin placenta si se apropie de vasele sanguine materne aflate în uter. De-a curmezisul zidului despartitor are loc schimbul încarcaturilor gazoase: copilul paseaza mamei resturile de dioxid de carbon, iar ea îi furnizeaza oxigen si nutrienti.

Atingerea

Copilul a devenit sensibil si raspunde la atingere. Toate cele cinci sectiuni importante ale creierului sunt prezente. Functionarea creierului masurata pe baza undelor EEG este înregistrata la 40 de zile. Aici minunatul centru de control trimite mesaje mamei si copilului. Capul ocupa aproape o treime din volumul total al corpului, dar va deveni mai proportional cu restul corpului pe masura ce copilul creste.

Mediul

Copilul traieste în interiorul unei membrane transparente denumita sac amniotic. Sacul este umplut cu o solutie sarata care înconjoara celulele corpului. Într-un proces complex corpul recicleaza lichidul înghitind o parte, alta absorbând-o, alta eliminând-o, în acelasi timp producând cea mai mare parte din ea. Embrionul pluteste în fluid fiind protejat de socuri si nefiind nevoit sa se opuna gravitatiei.

Mâinile si picioarele

Mâinile încep sa se formeze la aproximativ 3 saptamâni si degetele de la 6 saptamâni. Fatul poate sa-si strânga degetele si-si va deschide gura în raspuns la presiunea aplicata la baza degetului mare. La început când îsi atinge gura cu mâinile, îsi întoarce capul cu gura deschisa. Mai târziu poate sa-si întoarca capul spre mâini si sa-si bage degetele în gura pentru a le suge. Unghiile sunt prezente la 7 luni. Picioarele se dezvolta ceva mai târziu decât mâinile. La aproximativ 9 saptamâni ca raspuns la atingerea talpii piciorului îsi va curba degetele sau îsi va îndoi genunchii ca sa se departeze de obiect. De la 2 luni, amprentele sunt deja întiparite în piele. Copilul începe sa faca miscari încete, lovituri bruste sau lovituri slabe si ritmate.

Sunetul si vederea

Copilul este înconjurat de un zgomot puternic cum ar fi bataile inimii mamei lui sau muzica puternica. Raspunde la sunete în frecvente atât de ridicate sau scazute încât nu pot fi auzite de urechea adulta ceea ce sugereaza ca sunt implicate canale senzoriale altele decât urechea. Raspunde la diferite sunete cum ar fi vocea mamei sale si este acordat la ritmul vietii mamei sale - adesea adoarme si se trezeste odata cu ea. Muschii din orbita ochiului sunt prezenti destul de devreme, ochii sai rotindu-se odata cu miscarea pozitiei si în timpul somnului. Lumina penetreaza prin peretele uterin si lichidul amniotic, iar activitatea sa creste în raspuns la lumina intensa. Genele ramân închise pâna în luna a 7-a pentru a proteja ochii. Alternarea intermitenta a luminii linisteste fatul.
Miscarea

Copilul începe sa faca miscari spontane la aproximativ 7 saptamâni, dar mama de obicei nu simte copilul miscându-se pâna la aproximativ 16 saptamâni. La 11 saptamâni copilul înghite lichid amniotic si îl paseaza înapoi prin urina. De asemenea poate produce expresii faciale complexe si chiar zâmbete. La 18 saptamâni este activ si energic si face numeroase flexari ale muschilor. Poate da pumni si lovituri impresionant de tari.

Sursa: PROVITA

Astazi medicina nucleara contemporana constata urmatoarele:

a. la 18 zile se face simtita bataia inimii fatului si se pune în functiune sistemul circulator;

b. la 5 saptamâni se vad clar: nasul, obrajii si degetele fatului;

c. la 6 saptamâni, începe sa functioneze sistemul nervos, se distinge clar scheletul si începe sa functioneze stomacul, rinichii si ficatul fatului;

d. la 7 saptamâni (50 de zile) se fac simtite undele encefalice (undele encefalice constituie principalul criteriu pe baza caruia stiinta contemporana stabileste daca o persoana adulta continua sa se afle în viata). Micutul copil are toate organele interne si externe definitiv conturate. Are ochi, nas, buze, limba;

e. la 10 saptamâni (70 de zile), copilul nenascut are toate caracteristicile pe care le vedem clar la copil dupa nasterea sa (9 luni);

f. la 12 saptamâni (92 zile, 3 luni), copilul în pântecele mamei are toate organele sale definitiv conturate, chiar si amprentele degetelor, nu-i lipseste decât respiratia. La 3 luni fatul are atâta viata încât reuseste sa-si întoarca capul, sa-si schimbe expresia fetei si sa se miste, sa strânga pumnul, sa gaseasca gura si sa-si suga degetul 21. Bebelusul nenascut se întinde, da din picioare si face pasi prin uter, nefiind înca simtit de mama în aceasta faza;

g. de la 18 saptamâni îsi poate deschide ochii, desi majoritatea medicilor considera ca pleoapele sunt lipite pâna la 26 de saptamâni;

h. de la 26 de saptamâni poate realiza o gama larga de gesturi si manifestari specifice copilului - sa se scarpine, sa zâmbeasca, sa plânga, sa sughita si sa-si suga degetele.

Imagini senzationale cu fatul în pântecele mamei

Un cercetator britanic a reusit sa obtina, cu ajutorul unui nou tip de scanare prin ultrasunete, imaginea inedita a unui fetus de 12 saptamâni "mergând" prin uterul matern. Imaginile realizate prin noua tehnica arata, de asemenea, fetusi care par sa caste si sa se frece la ochi.
Document Info


Accesari: 2685
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )