Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadGripa Aviara - Informatii si Recomandari - Gripa aviara: origine, riscuri, protectie...

medicina
ALTE DOCUMENTE

FUNCŢIILE PIELII
PARATIROIDELE §1 HORMONII CALCITROPI - HIPERPARATIROIDIA (HPTH)
Terapia de urgenta a unei intoxicatii
Dermatoze provocate de insecte
MINISTERUL EDUCAŢIEI sI CERCETĂRII - FIsA DE ASISTENŢĂ
NOŢIUNI DE ORGANOGENEZĂ
ÎNGRIJIRILE ACORDATE PACIENTELOR cu SARCINĂ ECTOPICĂ
YUMEIHO
PSIHOTERAPII DE ORIENTARE COMPORTAMENTALĂ
DISLEXIE

Gripa Aviara

Informatii  si  RecomandariGripa aviara: origine, riscuri, protectie...

Epizootia de gripa aviara denumita înca "gripa puiului", "ciuma pasarilor" sau "influenza aviara", care afecteaza în prezent continentul european, se transmite înca greu de la pasari infectate la om, dar face sa planeze amenintarea unei pandemii greu de controlat cu mijloacele actuale de protectie, scrie într-un comentariu difuzat vineri din Paris de AFP.

Gripa aviara este provocata de virusi gripali A /H5, H7, H9/, de origine aviara si care sunt reponsabil 17417m1220r i de pandemii. Virusul epidemiei actuale, H5N1, este un subtip viral care a fost depistat prima data în urma cu mai multe decenii la pasarile salbatice. Primele focare care au afectat pasarile au aparut la începutul anilor '90 în Europa si Statele Unite ale Americii /SUA/. În 1997, un baietel care crescuse într-un centru avicol a murit

de o gripa misterioasa în Hong Kong.


Pasarile salbatice sau acvatice /rata, rândunica-de-mare etc./ reprezinta de mult timp un fel de rezervor de virusi gripali. O epizootie de gripa aviara s-a declansat la sfârsitul anului 2003 la puii de gaina în mai multe tari din Asia de Sud-Est, determinând moartea sau distrugerea a peste 100 milioane de pasari. În prezent, epizootia se raspândeste prin intermediul pasarilor migratoare.


Pasarile bolnave "nu infecteaza usor omul", este de parere Sylvie van der Werf, de la Institutul Pasteur din Paris. Porcul ar putea fi un fel de "creuzet pentru amestec" si sa-i permita virusului sa sufere mutatii si sa se adapteze la mamifere. Daca virusul H5N1 ar infecta o persoana atinsa de gripa obisnuita, el ar putea sa profite pentru "a se umaniza" împrumutându-i material genetic unui virus curent al gripei.


Riscul de transmitere exista în caz de contacte frecvente cu pasari infectate. Transmiterea se face pe cale respiratorie /inhalare de particule de excremente sau secretii respiratorii/, pe cale oculara /contact cu praf/. Mâinile trebuie sa fie bine spalate, deoarece ele pot transmite maladia afectând caile repiratorii sau ochii. Consumul de carne de pasare pregatita termic este în schimb fara riscuri: virusul moare la 70 grade Celsius, amintesc expertii.


O pandemie de gripa, adica o epidemie mondiala de tipul celei survenite în 1918-1919 /spaniola, între 20 milioane si 40 milioane de morti/, în 1957 /asiatica, patru milioane de morti/ sau în 1968 /Hong Kong, doua milioane de morti/, ar fi de temut daca virusul H5N1 al gripei aviare s-ar adapta la om. Din 2003, acest virus a ucis deja în Asia de Sud-Est 62 de persoane. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, o pandemie ar putea face pâna la 100 milioane de morti.


În prezent sunt în etapa de studiu vaccinuri. Vaccinul actual împotriva gripei de sezon / vaccinul antigripal anual/ nu protejeaza împotriva virusului gripei aviare.

Dintre antivirale /medicamente antivirus/, Tamiflu /Laboratorul Roche, molecula activa este oseltamivir/ ar fi cel mai eficient si ar permite reducerea cu 30 % a mortalitatii în rândul bolnavilor, considera epidemiologii.


Exista, de asemenea, masti de protectie respiratorie /tip FFP2/, ochelari de protectie, manusi de unica folosinta si alte materiale.


Referitor la progresia geografica a epizootiei, s-a constatat ca, dupa cazurile aparute în Hong Kong în 1997, primele contaminari majorie cu virusul H5N1 au aparut în Coreea de Sud, apoi în Vietnam, Thailanda. La începutul anului 2004, gripa aviara a fost detectata în China, Taiwan, Japonia, Cambodgia si Laos. Au fost, de asemenea, afectate Malayezia si Indonezia.


Virusul ramâne pentru moment larg cantonat în Asia, dar el a fost descoperit în luna August a.c. în Rusia si Kazahstan, apoi recent în Turcia si la noi în tara.             

Cine poate fi afectat de gripa aviara ?

Maladia afecteaza in special puii de gaina. Virusul a fost, de asemenea, regasit si la rate si alte pasari acvatice, la gastele salbatice, la porcii din crescatorii si la anumite feline.

O suta de cazuri de infectii la om au fost descrise pana acum, in mod deosebit la persoanele care au intrat in contact cu crescatoriile.
Cum poate fi contaminat omul?

Pana in prezent, cea mai mare parte dintre cazurile umane au fost contaminate urmare unui contact direct cu animalele bolnave, fie printr-un contact direct cu materiile fecale si secretiile respiratorii ale animalelor bolnave, fie printr-un mod indirect (prin intermediul mainilor) prin expunerea la materiile contaminate.

Cateva cazuri izolate amintesc, de altfel, de o transmisie de la om la om limitata.

Cum se manifesta aceasta maladie la om?

Ea se traduce prin aparitia unei sindrom gripal asociat cu febra mai mare de 380C, dureri in gat, dureri musculare si articulare, tuse si tulburari respiratorii. Evolutia poate fi mortala.

Ce fel de precautii trebuie luate in cazul unei deplasari intr-o zona afectata de gripa aviara?

  • Evitarea oricarui contact  cu pasarile si porcii viii sau morti
  • Evitarea  vizitelor in crescatoriile de stat sau familiale
  • Evitarea  vizitelor in pietele de pasari si porci
  • Respectarea  in mod sistematic si riguros a catorva reguli de igiena:

-          Spalarea frecventa a mainilor cu sapun si apa sau cu un produs dezinfectant

-          Din precautie, consumati doar alimente care sunt bine fierte

SERVICIUL SECURITATEA MUNCII

OCT. 2005

Document Info


Accesari: 1641
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )