\
Documente online. \
\\
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload






























Gripa

medicina


Gripa

2 / de remedii pentru combaterea microorganismului



Gripa este o infectie virala, prin urmare, antibioticele nu au nici o putere îm­potriva ei. Cea mai buna aparare împotriva gripei este profilaxia ei. Dar daca nu o puteti evita, aceste masuri va vor ajuta sa va usurati simptomele.

Stati în casa. Gripa este o boala foarte contagioasa, care se raspândeste ca un foc mistuitor, ex 848y244i plica farmacologul Thomas Gossel. Asa ca nu mai fiti dependent de munca si nici martir. Stati acasa cel putin înca l zi dupa ce temperatura va revine la normal. Iar copiii gripati nu ar trebui sa fie trimisi la scoala pâna când nu sunt complet restabiliti.

Odihniti-va. Nu ar trebui sa va deranjeze prea mult faptul ca urmati acest sfat, fiindca probabil oricum sunteti prea bolnav pentru a putea face altce­va. Odihna la pat este esentiala, spune dr. Gossel, deoarece permite organis­mului sa-si dirijeze toata energia în directia combaterii infectiei. A fi activ în timp ce înca sunteti bolnav înseamna sa reduceti mijloacele de aparare ale organismului si sa ramâneti vulnerabil la complicatii.

Consumati multe lichide. Lichidele sunt deosebit de importante pentru a preveni deshidratarea atunci când aveti febra, în plus, lichidele va pot oferi nutrientii vitali când sunteti prea suferind pentru a putea mânca. Supele sla­be sunt bune, ca si sucurile de fructe sau de legume. Nutritionista Eleonore Blaurock-Busch va sfatuieste sa beti sucuri bogate în vitamine si minerale. Medicul de familie Jay Swedberg recomanda diluarea sucurilor de fruc­te cu apa. "Putin zahar va aduce glucoza necesara, dar prea mult va poate provoca diaree daca sunteti deja bolnav", spune el. "De asemenea, diluati berea de ghimbir si alte bauturi slab alcoolizate si îndulcite cu zahar si la-


Gripa

REZISTA I VIRUSULUI GRIPAL

Imunitatea individuala si tulpina sau tulpinile virusului gripal aflate n circula tie ntr-un anumit an joaca un rol important n stabilirea categoriilor de per soane care vor fi supuse gripei. Dar exista pasi care pot fi facuti pentru a re­duce susceptibilitatea la gripa

Vaccinati-va antigripal. Specialistii prepara anual un vaccin mpotriva celor mai recent circulante tulpini de virus gripal. Asa ca cea mai buna me­toda pentru a va proteja mpotriva gripei este sa va vaccinati, asa suna opi­nia medicului de familie Stephen Amiel.

Vaccinul antigripal este disponibil ncep nd cu luna septembrie nce­putul lunii octombrie si ar trebui sa faceti efortul de a va vaccina c t mai de­vreme posibil. Injectia nu este dureroasa, dar poate fi urmata de o durere n brat 24 de ore sau mai mult, iar unele persoane trec printr-o usoara stare febrila 24-48 de ore. Nu dati crezare zvonurilor ca vaccinul poate cauza gri­pa. Unele persoane prezinta un risc mai mare de a face complicatii ale gri­pei, si acestea ar trebui sa considere esentiala vaccinarea, spune dr. Amiel. Faceti n fiecare an vaccinarea antigripala n caz ca

aveti 65 de ani sau mai mult;

indiferent de v rsta, suferiti de o boala de inima sau de o boala pulmo­
nara cronica, inclusiv astm; de o boala renala cronica; de diabet; aveti
imunitate scazuta din pricina unei boli, a unui tratament cu steroizi ori
a unui tratament pentru cancer; ave
ti orice alta stare grava a sanatatii.
Daca nu sunteti sigur ca faceti parte din unul sau mai multe grupe de
risc, verifica
ti-va starea sanatatii la medic.

locuiti n aceeasi casa cu o persoana aflata ntr-o grupa de risc;

traiti ntr-un camin de batr ni sau copilul dvs. frecventeaza o colectivi­
tate.

n cazurile n care vaccinarea nu reuseste sa previna gripa, cel putin i dimi­nueaza din gravitate. Nu asteptati sa va vaccinati abia c nd virusul circula ne­st njenit, deoarece vaccinului i trebuie cel putin 2 saptam ni ca sa si faca efectul. si nu recurgeti la vaccinarea antigripala daca sunteti alergic la oua virusul gripal se cultiva pe oua sau aveti o sarcina n curs.



Vaccinarea antigripala este extrem de eficienta doar mpotriva virusului gripal, explica dr. Amiel, nsa exista o multime de alte mbolnaviri care sea­mana cu gripa si care se manifesta pe tot parcursul anului. Asadar, daca ati facut anterior vaccinarii o viroza respiratorie, nu presupuneti ca sunteti imun la gripa si ca nu mai aveti nevoie de vaccinare la nceputul iernii.

Nu criticati vaccinarea daca mai faceti raceli sau o boala asemanatoare gripei, va ndeamna dr. Amiel. Vaccinul antigripal va poate salva viata.


l

Gripa

Evitati aglomeratiile. Deoarece virusul se rasp ndeste cu usurinta n timpul unei epidemii evitati cinematografe, teatre, magazine sau alte locuri alomerate. si pastrati distanta fata de persoanele care stranuta sau tusesc, chiar daca trebuie sa iesiti din lift sau sa renuntati la scaunul din autobuz.

Feriti-va de frig. Expunerea prelungita la vreme umeda si rece va sca­de rezistenta si creste riscul de infectie.

Renuntati la obiceiurile daunatoare. Fumatul si alcoolul pot si ele sa submineze rezistenta la boala

Fumatul ndeosebi este nociv pentru tractul respirator si accentueaza susceptibilitatea la gripa

Sarutati, dar pe riscul dvs. Sarutul reprezinta o cale sigura de a rap ndi gripa, spune dr. Gossel. Chiar dormitul n aceeasi camera cu partene­rul gripat poate aduce necazuri. Asa ca, daca este posibil, treceti n camera alaturata

Mentineti-va rezistenta la boala Nu obositi si nu va epuizati. Zugrviti camera de zi sau faceti curatenie n pod n alta perioada a anului, nu n sezonul gripei.

sati sa iasa din ele dioxidul de carbon înainte de a le bea, deoarece bulele pot crea gaz în stomac, provocându-va o stare de disconfort în plus."

Potoliti-o cumva. Gripa adevarata este însotita de temperatura mare, spu­ne medicul de familie Stephen Amiel. Aceasta face sa vi se înrautateasca durerile de cap si musculare, sa se accentueze deshidratarea, lasându-va vla­guit si fara chef de viata. Exista câteva modalitati de a va putea linisti orga­nismul, între care combaterea temperaturii (v. Febra).

Luati analgezice. Aspirina, paracetamolul si ibuprofenul sunt substante­le de baza prezente în diferite medicamente care pot diminua febra, dure­rea de cap si durerile musculare ce însotesc gripa. Urmati instructiunile de Pe eticheta. Deoarece simptomele sunt adesea mult mai pronuntate dupa-a-iaza si seara, luati cu regularitate analgezice în aceasta parte a zilei, spu-ne dr. Gossel.

Paracetamolul face parte din alta clasa de medicamente decât aspirina si uProfenul (ambele antiinflamatorii nesteroidiene), asa ca cele 2 tipuri de eoicarnente se pot utiliza în combinatie, spune dr. Amiel. Daca simptome-

u raspund la un singur tip de medicament, puteti lua ambele medicamen-

cateva zile, repartizând dozele pe tot parcursul zilei. O combinatie de pa-

amol cu aspirina sau de paracetamol cu ibuprofen nu prezinta riscuri


Gripa poate fi o boala mortala azi în aceeasi masura ca în 1918, când gripa spaniola a ucis mai mult de 20 de milioane de oameni din întreaga lume. Me­dicul de familie Stephen Amiel avertizeaza ca o gripa poate duce la infectii secundare bacteriene, provocând bronsita si pneumonie ori encefalita sau agravând astmul, diabetul si bolile de inima, HIV/SIDA si alte afectiuni croni­ce. Asa ca este cazul sa apelati la medic daca:

apar dureri în piept;



aveti dificultati la respiratie;

flegma este galbena, verde sau sangvinolenta;

apar starile confuzionale sau de moleseala;

nu sunteti sigur ca ceea ce aveti este gripa (de exemplu, v-a aparut o ur-
ticarie, aveti dificultati urinare, vomitati repetat si mult sau aveti diaree);

simptomele acute nu cedeaza dupa aproximativ l saptamâna;

dvs. sau copilul faceti parte dintr-o grupa de risc (v. mai sus).

Daca se stie ca într-o comunitate exista gripa (virusul este monitorizat prin la­boratoare de sanatate publica) sau daca faceti parte dintr-o grupa de risc, me­dicul va poate prescrie un medicament antiviral pe baza de zanamivir. Acesta este eficient prin scurtarea duratei unui atac de gripa, însa numai cu conditia sa începeti tratamentul în decurs de 48 de ore de la aparitia simptomelor, va infor­meaza dr. Amiel. Medicilor li s-a recomandat sa prescrie un astfel de medica­ment doar persoanelor care, în afara de gripa, au si alte probleme de sanatate. Adesea oamenii subestimeaza gripa. "Un atac de gripa va poate lasa slabit si deprimat timp de câteva saptamâni", afirma dr. Amiel. "Asa ca nu va asteptati sa va reluati activitatea din plin decât dupa mai multe zile." Prezentati-va la medic daca vi se pare ca nu v-ati refacut complet din punct de vedere fizic si psihic.

pentru un adult. si copiilor li se poate da o combinatie de paracetamol/ibu-profen în doze adecvate vârstei.

Nota: Nu dati aspirina copiilor sub 16 ani.

Gânditi-va bine înainte de a lua un medicament. Medicamentele pen­tru raceala care se vând fara reteta pot aduce o calmare temporara a simp­tomelor gripei, spune dr. Gossel. Cele continând antihistaminice, de exem­plu, pot opri secretiile nazale.

Dar atentie, aceste medicamente va pot suprima pe termen scurt simpto­mele, lasându-va impresia înselatoare ca va simtiti mai bine. Reluarea pre­matura a activitatii normale poate aduce o revenire a bolii sau poate declan­sa complicatii grave.

Gripa

Urnidificati aerul. Cresterea umiditatii în dormitor va va ajuta sa atenuati disconfortul provocat de tuse, durerea în gât sau uscaciunea cailor nazale. Un umidificator poate fi util daca aveti o congestie pulmonara sau nasul în­fundat, spune Calvin Thrash, specialist în educatie sanitara.

Rasfatati-va nasul. Daca v-a curs nasul din plin, probabil ca este rosu si destul de dureros. Asa ca ungeti-va narile în mod frecvent pentru ca iritatia sa cedeze, va sfatuieste asistenta Pane. Cereti farmacistului un unguent care nu se usuca prea repede, spre deosebire de vaselina.

Calmati-va durerile musculare. O caracteristica a gripei o reprezinta du­rerile musculare, încalziti muschii si calmati-va durerile cu o baie calda sau cu o perna electrica, va recomanda asistenta Pane.

încalziti-va picioarele. Ţinând picioarele în apa fierbinte, puteti remarca o ameliorare a starii în caz ca aveti dureri de cap sau o congestie nazala. Apa calda dilata vasele de sânge, în acest fel deviind fluxul sangvin din cap spre picioare, ceea ce duce la usurarea congestiei.

CHIAR ESTE GRIP

Oamenii se pl ng adesea ca au gripa daca sufera de o raceala mai puternica Desi ntre cele 2 boli exista asemanari ca si n tratamentul lor ele sunt cauzate de virusi total diferiti. Cea mai neplacuta parte a unei raceli este ca poate tine mai mult, dar gripa creeaza un disconfort mai mare. lata n con­tinuare o comparatie a simptomelor celor 2 boli, comparatie care v-ar pu­tea permite sa judecati si singur ce boala aveti.

Febra. Iesita din comun n caz de gripa, cu instalare brusca; apare rar n cazul racelii.

Durere de cap. Iesita din comun n cazul gripei; rara n cazul racelii.

Dureri generale. Iesite din comun, chiar grave n caz de gripa; usoare n cazul racelii.

Oboseala Extrema si tin nd 2-3 saptam ni n caz de gripa; usoara n caz de raceala

Nas care curge. Ocazional n caz de gripa; simptom obisnuit n caz de rceala

Durere n got. Ocazionala n caz de gripa; simptom obisnuit n caz de raceala

Tuse. Simptom obisnuit si posibil grava n caz de gripa; simptom cu ma­nifestare usoara p na la moderata, dar persistenta n cazul racelii.


Gura    uscata


Adesea gripa este însotita de durere sau de o senzatie de zgârieturi în gât. Obtineti o oarecare calmare si decongestionati faringele de secretiile adu­nate acoto facând gargara cu apa sarata, spune asistenta Mary Ann Pane. Di- j zolvati l lingurita de sare de bucatarie în 500 ml de apa calda. Aceasta con-1 centratie este asemanatoare celei din fluidele tesuturilor corpului si estei foarte calmanta, explica ea. Folositi-o de câte ori doriti, dar aveti grija sa nu| înghititi lichidul de gargara.

Respirati aer proaspat. Aerisiti cât mai des camera unui bolnav, insista dr. Thrash. Dar evitati curentul si preveniti frigul îmbracând pijamale cal-[ duroase.

Solicitati un masaj. O frictionare viguroasa a spatelui poate stimula siste-i mul imunitar în lupta împotriva gripei, spune dr. Thrash. In plus, este si foar-| te reconfortanta.

Mâncati cu masura doar alimente usoare, în timpul fazei de apogeu ; gripei, probabil ca nu aveti deloc pofta de mâncare. Dar când organismul este pregatit sa faca tranzitia de la lichide la o hrana mai substantiala, puneti accentul pe alimente dulci si cu continut de amidon, va îndeamna dr. Swed-berg. "Pâinea prajita este minunata. Tot asa bananele, merele fierte în abur, orezul fiert, budinca de orez, budincile în general si cartofii copti, care pot fi garnisiti cu iaurt." Pentru un desert reconfortant, curatati de coaja si con­gelati banane foarte coapte, apoi fâceti-le piure în blender.






Document Info


Accesari: 2010
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare



});

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )