Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadHemorgia intracraniana

medicina


Hemorgia intracranianaPe masura ce s-a imbunatatit controlul asupra tensiunii arteriale in populatia generala si au aparut noi metode de investigatie, a crescut proportia relativa de hemoragii in afara ganglionilor bazali si talamus. Aceste „hemoragii lobare' apar la scanarea CT sub forma unor cheaguri ovale sau circulare in substanta alba subcorticala.

Rolul hipertensiunii cronice in geneza lor este controversat, multe apar fara un istoric de presiune sanguina crescuta. Un numar de alte conditii subiacente sunt gasite in peste 50% din cazuri.

Angiopatia amiloida, o cauza atat a hemoragiilor lobare 747c21h unice, cat si a celor recurente, poate fi diagnosticata numai prin demonstrarea la necropsie a faptului ca vasele cerebrale se coloreaza intens cu rosu de Congo. Amiloidul este depozitat in peretii arterelor cerebrale, dar nicaieri in alta parte a corpului. Pacientii pot avea hemoragii multiple, cu intervale de luni sau ani intre aparitii.

Hemoragia intracerebrala asociate consumului de cocaina. Acestea apar indiferent de calea de administrare, atat la incepatori, cat si la consumatorii cronici. AVC hemoragie apare de doua ori mai frecvent decat cel ischemic, mai ales la cocaina hidroclorida.

Hemoragia subarahnoidiana: ruptura unui anevrism sacular intracranian este cea mai frecventa cauza de hemoragie subarahnoidiana, urmata de malformatiile arteriovenoase. Alte cauze de sangerare sunt MAV sau extensia in spatiul subarahnoidian a hemoragiilor intracerebrale primitive. Unele cauze sunt idiopatice; acestea sunt frecvent localizate la nivelul cisternelor perimezencefalice si au un prognostic excelent. Acestea au, probabil, sursa venoasa sau capilara, mai degraba decat arteriala.

Anevrismul sacular. Studiile si necropsiile efectuate au estimat ca 4% din populatie prezinta anevrisme, cu o prevalenta de 8-10 milioane cazuri/an; incidenta sangerarilor este in jur de 25000-30000 cazuri pe an. Aceasta boala devastatoare produce o mortalitate la 50% din pacienti, in prima luna. Din cei care supravietuiesc, mai mult de 50% raman cu deficiente neurologice majore, ca rezultat al hemoragiilor initiale sau complicatiilor tardive, cum ar fi repetarea hemoragiei, infarctul prin vasospasm cerebral sau hidrocefalia. Daca pacientul supravietuieste, dar anevrismul nu este obstruat, rata anuala a resangerarii este de 3%.

Incidenta rupturii repetate in prima luna dupa hemoragia subarahnoidiana este de 30%. Deoarece repetarea rupturi este asociata cu o mortalitate de 60% si rezultate slabe ale terapiei medicale, interventia chirurgicala timpurie elimina riscul.

Malformatiile arteriovenoase sau angiomul pot fi mici si criptice sau masive, producand cefalee, leziuni cerebrale, convulsii si hemoragii. Un angiom sau un hemangiom consta dintr-un ghem de vase sanguine formand o comunicare anormala intre sistemele arterial si venos. Majoritatea sunt anomalii de dezvoltare, constand in fistule arteriovenoase in care vasele constituente se largesc si cresc cu trecerea timpului. Angioamele variaza in dimensiuni de la o mica pata de cativa milimetri in diametru pana la o masa imensa de canale sinuoase, compunand un sunt arteriovenos cu o magnitudine suficienta pentru a creste debitul cardiac. Ramurile arteriale dilatate hipertrofice „alimentatoare' se apropie de leziunea principala, dispar sub cortex si se despart intr-o retea de vase sanguine cu pereti ingustati, care se conecteaza direct cu venele de drenaj. Acestea deseori formeaza canale pulsatile, dilatate, enorme, care duc mai departe sange arterial. Vasele sanguine formand ghemul interpus intre artere si vene sunt de obicei anormal de subtiri si nu au o structura normala. Angioamele apar in toate regiunile creierului, trunchiului cerebral si ale maduvei spinarii, dar cele mai mari sunt cel mai frecvent in jumatatea posterioara a emisferelor, de obicei formand o leziune de forma triunghiulara, extinzandu-se de la cortex pana la peretii ventriculari.

Angioamele sunt mai frecvente la barbati si pot aparea la mai multi membri ai unei familii din aceeasi generatie sau din generatii succesive. Desi leziunea este prezenta de la nastere, sangerarea sau alte probleme apar cel mai frecvent la o varsta cuprinsa intre 10 si 30 de ani.
Traumatismele Loviturile la nivelul capului pot avea ca rezultat un hematom intracerebral (in special in lobul temporal si in regiunea inferioara a lobului frontal), hematoame infratentoriale, sangerare subarahnoidiana, formarea de hematom subdural acut si cronic s/sau formarea unui hematom epidural acut. Traumatismul trebuie luat in calcul la orice pacient cu deficit neurologic acut inexplicabil (hemipareza, stupor sau confuzie), indeosebi daca deficitul apare in contextul unei caderi.

Bolile hematologice Hemoragia intracerebrala asocia­ta cu bolile hematologice (leucemia, anemia aplastica, purpura trombocitopenica) poate aparea in orice regiune intracraniana si se poate prezenta ca hemoragii intracerebrale multiple. Sangerarea cutanata si pe mucoase este deseori evidenta si ofera un indiciu pentru diagnostic.

Hemoragia intracerebrala asociata terapiei anticoagulante poate aparea cu orice localizare, deseori lobara si subdurala, se poate instala lent pe parcursul a 24 pana Ia 48 h. Plasma proaspata congelata si vitamina K sunt de obicei administrate imediat. Cand hemoragia intracerebrala este asociata cu aspirina, transfuziile cu concentrat trombocitar proaspat pot fi necesare.

Tumorile cerebrale Hemoragiile in interiorul unei tumori cerebrale pot fi prima manifestare a unui neoplasm. Coriocarcinomul, melanomul malign, carcinomul derivat din celulele renale si carcinomul bronhogenic sunt printre cele mai frecvente tumori metastatice asociate cu hemoragie intracerebrala.

Glioblastomul multiform la adulti si meduloblastomul la copii pot, de asemenea, sa prezinte arii de hemoragie intracerebrala.

Encefalopatia hipertensiva Encefalopatia hipertensiva este o complicatie a hipertensiunii maligne, in acest sindrom acut, hipertensiunea severa este asociata cu cefalee, greata, varsaturi, convulsii, confuzie, stupor si coma. Semnele neurologice de focar sau de lateralizare, atat tranzitorii, cat si de durata, pot aparea, dar nu sunt frecvente si intotdeauna sugereaza alte forme de boala vasculara (hemoragie, embolism sau tromboza aterosclerotica). Pe masura ce apar manifestarile neurologice, hipertensiunea de obicei a atins stadiul de malignitate, cu hemoragii retiniene, exsudate, edeme papilare (retinopatie hipertensiva gradul IV) si manifestari ale bolii cardiace si renale.

In multe cazuri, dar nu in toate, presiunea si nivelul proteinelor lichidului cefalorahidian sunt crescute. Scaderea presiunii sanguine cu medicamente hipotensoare poate remite procesul in cateva zile, daca tulburarile permanente nu sunt instalate.

Examenul morfopatologic al sistemului nervos poate evidentia o tumefiere cerebrala sau hemoragii de diferite marimi, de la masiva la petesiala.

Microscopic, exista mici hemoragii, gramezi de celule microgliale, infarcte cerebrale minime si necroze ale arterelor.

Alte cauze Hemoragia intraventriculara primitiva este rara. De obicei, debuteaza intraparenchimatos si diseca pana in sistemul ventricular, fara sa lase semne de hemoragie intraparenchimatoasa.

Bolile inflamatorii ale arterelor si venelor, in special poliarterita nodoasa si lupusul eritematos, pot produce hemoragie in interiorul sistemului nervos central, in majoritatea cazurilor, este asociata cu hipertensiunea.

Starea septica poate produce mici hemoragii petesiale in interiorul substantei albe cerebrale. Lichidul cefalorahidian este clar si aceasta stare nu trebuie confundata cu un atac.

Moya-Moya, o boala in principal obliteranta, care produce o simptomatologie ischemica, poate avea, de asemenea, anevrisme mici multiple, care se rup la un mic procent de pacienti.

Hemoragiile din maduva spinarii sunt de obicei rezultatul unei MAV sau a unei tumori metastatice.

Document Info


Accesari: 1212
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )