Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

Herpes genital

medicina


Herpes genital

t^BTOftf!U!wmSS*W^*WW:!<3                                                                                                                                                                         ~       "&*Łf<e

13 strategii de a-l aborda

Un numar neînchipuit de mare de persoane de ambele sexe poarta în ganglio­nii limfatici virusul Herpes simplex (v. Herpesurf). în mare majoritate locali­zarea herpesului este faciala, dar aproximativ 15 la suta dintre purtatorii de vi­rus se confrunta cu localizarea genitala a infectiei. De obicei simptomele sunt evidente si extrem de neplacute, si în aceste cazuri pur 17317o1421r tatorii de virus ajung sa fie diagnosticati. Restul persoanelor fie nu prezinta nici un simptom, fie pre­zinta simptome usoare, care aproape niciodata nu ajung la diagnosticare.

Exista doua feluri de virus Herpes simplex: tipul l care provoaca majo­ritatea infectiilor herpetice orale si aproximativ o jumatate din herpesurile genitale; tipul 2 aproape întotdeauna cauzeaza herpesul genital, dar cum frecventa relatiilor sexuale orale este în crestere, se remarca o suprapunere crescânda a cazurilor.

Herpesul genital se dobândeste adesea în timpul contactului sexual, ex-Phca medicul de familie Stephen Amiel, dar o persoana cu un herpes facial

337


llerpesgenital                                                            ...'.'.,

activ poate sa-si transfere virusul în zona genitala sau în alte parti ale cor­pului, cum ar fi ochiul. Virusul herpetic nu supravietuieste mult în afara cor­pului, asadar, contaminarea este improbabil sa se faca prin suprafetele din gospodarie.

Herpes genital! Suna fioros, iar pâna sa apara HIV/SIDA, era infectia se­xuala de care oamenii se temeau cel mai mult. Exista tratamente care ajuta, cu toate ca pericolele lui pe termen lung au fost mult exagerate în trecut, re­marca dr. Amiel.

Primul atac al herpesului genital poate începe cu manifestari asemana­toare gripei, cu usturime si iritatie în zona genitala, în mod tipic, o zona ro­sie si umflata pe glandele genitale (boala poate afecta ambele sexe) sau în apropierea lor se umple de gramajoare de basicute sau vezicule, care se sparg, dând nastere unor ulceratii superficiale dureroase. Ocazional, poate exista o singura ulceratie, mica si nedureroasa. Ganglionii limfatici din re­giunea inghinala se pot umfla si deveni sensibili si puteti avea o scurgere. Evacuarea urinii poate fi extrem de dureroasa.

Odata ce atacul initial de herpes vine si trece (de obicei în 2-3 sapta­mâni), virusul ramâne în stare latenta. Dar daca sistemul imunitar este dis­trus sau sub presiune - prin stres, boala sau menstruatie - virusul se poa­te reactiva. De obicei, atacurile ulterioare nu manifesta un caracter de regularitate si rareori sunt tot atât de grave ca si primul. Desi herpesul este una dintre cele mai obisnuite boli cu transmitere sexuala, basicutele reapar doar la aproximativ l la suta dintre persoanele infectate. Pentru a limita eruptiile, urmati urmatoarele sfaturi.

întariti-va sistemul imunitar. Specialistii nu stiu exact ce face ca virusul sa dormiteze lungi perioade si sa se trezeasca brusc si sa faca ravagii. Dar multi cred ca un sistem imunitar slabit permite virusului sa revina. Pentru a preveni acest accident este indicat sa va fortificati cu ajutorul unei diete echilibrate, asociate cu odihna si relaxare, precum si prin practicarea exer­citiului fizic.

încercati strategia cu plante medicinale. Herpesul este o stare virala, si odata virusul dobândit, îl aveti pentru toata viata. Sistemul imunitar este res­ponsabil de tinerea herpesului în remisie, iar datoria purtatorului de virus este sa actioneze pentru ca sistemul imunitar sa-1 tina astfel, explica fitote-rapeutul Douglas Schar.

Plantele stimulatoare ale sistemului imunitar care au o actiune antivira-la, cum sunt echinacea, astragalus si brusturele, pot fi folosite pentru a pre­veni episoadele de eruptie herpetica. Stresul deprima sistemul imunitar, prin


Herpes genital

Tratamentul precoce cu un medicament antiviral cu administrare orala în tim­pul primului atac sau al atacurilor recurente va diminua, probabil, durata simp-tomelor, întinderea ranilor si numarul de zile cât sunteti contagios pentru cei din jur, explica medicul de familie Stephen Amiel Tratamentul în cazul primu­lui atac nu micsoreaza probabilitatea atacurilor ulterioare, dar daca atacurile se repeta prea des, atunci medicul poate sa va recomande administrarea zil­nica a unei doze mici, câteva luni. Cremele antivirale preparate pe baza de aci-clovir nu sunt deosebit de eficiente în herpesul genital si nici recomandate.

Femeia gravida trebuie sa-i spuna medicului ca are herpes genital, deoa­rece virusul poate infecta nou-nascutul. Se poate face un tratament antiviral spre sfârsitul sarcinii daca primul atac a avut loc la începutul sarcinii si, din fericire, femeia va putea naste pe cale vaginala. Daca primul atac s-a produs spre sfârsitul sarcinii, femeia va fi sfatuita sa accepte operatie cezariana, pre­cizeaza dr. Amiel. Un atac recurent chiar în timpul nasterii este mai putin grav si nu va fi nevoie de cezariana.

Daca imunitatea va este scazuta fie pentru ca luati medicamente cum ar fi steroizii sau agentii chimioterapeutici pentru cancer ori în cazul infectiei HIV/SIDA, virusul herpetic se poate raspândi rapid si poate cauza o infectie care ameninta viata, adauga dr. Amiel. Cautati urgent ajutor medical daca fa­ceti parte dintr-o grupa de risc si faceti o infectie herpetica. Se întâmpla, e drept destul de rar, ca virusul herpetic sa poata provoca meningita sau en­cefalita chiar si persoanelor altminteri sanatoase. Simptomele includ febra, convulsii, dureri de cap, modificari de personalitate sau coma.

Daca suferiti de o eczema grava, va confruntati si cu riscul crescut de a face o infectie cu raspândire rapida si atunci ar trebui sa cautati cât mai cu­rând posibil ajutor medical.

La un moment dat s-a crezut ca ar exista o legatura puternica între her­pesul genital si cancerul de cervix. Lucrurile nu stau chiar asa, dar femeile care au herpes genital ar trebui sa faca din 3 în 3 ani un frotiu vaginal. Daca nu exista semne îngrijoratoare, cum ar fi situatia în care frotiul anterior a fost anormal sau când în timpul actului sexual femeia simte o durere profunda, ori daca dupa actul sexual apare o sângerare, atunci aceasta investigatie de laborator ar trebui facuta la intervale mai mici.

urmare, folositi oricare dintre aceste plante medicinale pentru a va intensi-activitatea sistemului imunitar si a preveni o eruptie. Daca sunteti bol-sau extenuat, plantele medicinale va pot fi de mare ajutor si pot preveni

339


H e r p e s  g e n i t a i                                                     ,                                   .  ,    l

atacul. Iar daca simtiti ca este pe cale sa se produca un atac, recurgeti la un remediu din plante pentru a-1 întoarce din drum.

Cea mai buna strategie este sa fiti pregatit. Aceasta înseamna pur si sim­plu sa aveti în casa, la îndemâna, plantele medicinale imunostimulatoare, gata sa le folositi de îndata ce este nevoie de ele.

Folositi apa si sapunul. Se poate sa aveti tendinta de a bombarda herpe-surile nou descoperite cu tot ce gasiti în dulapiorul cu medicamente. Ca si în cazul oricarei rani, trebuie sa aveti grija sa nu se produca o infectie se­cundara (bacteriana), iar apa si sapunul reprezinta tot ceea ce va trebuie pentru a mentine zona suficient de lipsita de germeni, va asigura Will Whittington, cercetator specializat în bolile cu transmitere sexuala. Pen­tru a evita usturimea, folositi un sapun cu pH neutru sau un sapun derma­tologic.

Adaugati sare. "Pentru a calma si a favoriza vindecarea ulceratiilor, puteti adauga în apa de baie lA-\ de cana de sare de bucatarie", va recomanda dr. Amiel.

Ţineti-va departe de unguente. Herpesul genital are nevoie de mult aer pentru a se închide. Vaselina si unguentele cu antibiotice pot bloca patrun­derea aerului, încetinind procesul de vindecare, explica Stephen Sacks, spe­cialist în virusuri herpetice. Nu folositi niciodata o crema cu cortizon care poate inhiba sistemul imunitar si care, de fapt, favorizeaza multiplicarea vi­rala, adauga el.