Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadINFECTIA CU HELICOBACTER PYLORI IN ACNEEA ROZACEE

medicina


INFECŢIA CU HELICOBACTER PYLORI ÎN ACNEEA ROZACEE

Rezumat

Obiectivele lucrariiTrecerea în revista a principalelor aspecte studiate în literatura de specialitate legate de existenta sau nu a unei relatii între infectia cu Helicobacter pylori si acneea rozacee.

Material si metoda

A fost studiata literatura medicala de specialitate disponibila din ultimii ani de la descoperirea bacteriei si analizate metodele de investigare, tratament si evolutie sub tratamentul de eradicare a bacteriei la pacientii cu acnee rozacee si infectati cu Helicobacter pylori fata de grupurile de control.

Rezultate

Helicobacter pylori este unul din câtiva factori ce stimuleaza dezvoltarea rozaceei. Poate actiona printr-o continua eliberare de mediatori inflamat 848i81i ori si angiogenetici ( ex. factorul de necroza tumorala si interleukina 8 ). Exista însa o diferenta nesemnificativa privind prevalenta infectiei cu  Helicobacter pylori la bolnavi si grupurile de control. Rozaceea s-a ameliorat aproape la toti pacientii tratati pentru infectia cu Helicobacter pylori. Utilizarea prealabila a antibioticelor poate masca rolul real al bacteriei.

Concluzi

 Investigarea pacientilor cu acnee rozacee în ce priveste infectia activa cu Helicobacter pylori poate fi inclusa în managementul diagnostic al acestor pacienti.

Obiectivele lucrarii

Trecerea în revista a principalelor aspecte studiate în literatura de specialitate legate de existenta sau nu a unei relatii între infectia cu Helicobacter pylori si acneea rozacee.

Material si metoda

A fost studiata literatura medicala de specialitate disponibila din ultimii ani de la descoperirea bacteriei si analizate metodele de investigare, tratament si evolutie sub tratamentul de eradicare a bacteriei la pacientii cu acnee rozacee si infectati cu Helicobacter pylori fata de grupurile de control.

Rezultate

Rozaceea este o afectiune comuna de etiologie necunoscuta, adesea acompaniata de simptome gastrointestinale si cu raspuns favorabil la tratamentul cu antibiotice.    Este un model clinic ce debuteaza si evolueaza pe fondul unei susceptibilitati individuale, genetice. Produce o varietate de aspecte clinice ce variaza în timp cu vârsta. Are ca triggeri factori multipli iar patogeneza ei este dominata de vasodilatatie, capilaroneogeneza, modificari ale tesutului conjunctiv si inflamatie. Cauzele cele mai importante si/sau factorii ce exacerbeaza rozaceea sunt: expunerea la schimbarile de clima si la soare, tulburarile psihologice.

Helicobacter pylori poate fi dupa unii autori unul din câtiva factori ce stimuleaza dezvoltarea rozaceei.(1) Exista câteva argumente fundamentale în ce priveste aceasta relatie si anume: recurenta tipica primavara, atât a rozaceei cât si a ulcerului peptic, frecventa acuzelor gastrointestinale la pacientii cu rozacee precum si eficienta frecventa a metronidazolului si câtorva antibiotice atât în infectia cu Helicobacter Pylori cât si în rozacee.(2)      Aceasta bacterie stimuleaza secretia de pentagastrina si gastrina, ce pot fi triggeri pentru flush, un semn clinic important în diateza rozaceei. De asemenea Helicobacter pylori poate actiona printr-o continua eliberare de mediatori inflamatori si angiogenetici ( ex. factorul de necroza tumorala si interleukina 8 ). (3)

Helicobacter pylori creste sinteza de radicali  de oxigen, de superoxid si citokine proinflamatorii, citokine ce stimuleaza sinteza de variante inflamatorii de oxid nitric .(4) Într-un studiu privind rolul oxidului nitric în posibila implicare a Helicobacterului pylori în acneea rozacee s-a constatat o seropozitivitate înalta la pacientii inclusi în studiu comparativ cu lotul martor dar cu nivele serice de nitrat în limite normale. Prin urmare, variantele inflamatorii de oxid nitric presupuse a fi asociate cu Helicobacterul nu se dovedesc a juca un rol în mecanismele inflamatorii ale acneei rozacee.(5)Într-un studiu mai vechi, pe 45 de pacienti cu rozacee si 43 de subiecti sanatosi s-a determinat seroprevalenta infectiei cu Helicobacter pylori si  simptomele gastrointestinale superioare la pacientii cu rozacee si la subiectii fara afectiuni cronice cutanate si s-a constatat ca nu s-au gasit diferente semnificative între cele doua loturi. Semnificativ mai multi pacienti cu rozacee se plângeau de indigestie si foloseau antiacide . Nu s-au gasit diferente semnificative privind prevalenta infectiei cu Helicobacter pylori între pacientii cu rozacee simptomatici sau asimptomatici sau la cei ce utilizeaza antiacide. Nu au existat diferente în ce priveste frecventa pirozisului, istoricului personal sau familial de ulcer peptic, utilizarea de antagonisti ai receptorilor H2 sau de antiinflamatoare nesteroidiene.  Pacientii cu rozacee se plâng semnificativ mai frecvent de indigestie si folosesc mai mult antiacide fara legatura cu infectia cu Helicobacter pylori.(6)

            Un an mai târziu un  alt studiu clinic randomizat, dublu orb, placebo-control a evaluat intensitatea simptomelor din rozacee la 60 de zile dupa tratamentul infectiei cu Helicobacter pylori, pe 320 pacienti   din Nord-Centrul Statelor Unite si cu semne active de rozacee, ce au fost testati  pentru Helicobacter pylori prin testul sanguin rapid si testul respirator cu uree. Rozaceea s-a ameliorat aproape la toti pacientii tratati pentru infectia cu Helicobacter pylori dar nici unul nu s-a vindecat. De notat ca reducerea simptomelor la pacientii tratati pentru Helicobacter pylori nu a fost semnificativa fata de grupul de control. Rozaceea s-a ameliorat la majoritatea pacientilor din studiu, indiferent daca ei au fost în tratament sau în grupul de control. Nu au existat diferente statistice între rezultatele tratamentului activ si cele ale tratamentului placebo. Tratamentul infectiei cu Helicobacter pylori nu a avut efect benefic de reducere a perioadei simptomelor din rozacee, pentru a putea sustine asocierea cauzala dintre infectia cu Helicobacter pylori si rozacee (7).

            Într-un alt studiu referitor la  efectul terapeutic de eradicare a Helicobacterului pylori la pacientii cu rozacee, pe 25 de pacienti cu rozacee si 87 de pacienti de control sanatosi,  au fost detectati anticorpii IgG si IgA împotriva Helicobacterului pylori si s-a efectuat endoscopie gastrica si testul rapid  la 13 pacienti cu rozacee. Dupa efectuarea terapiei de eradicare la pacientii gasiti pozitivi pentru Helicobacter pylori nu s-au observat diferente statistice privind seropozitivitatea la ambele grupe. La pacientii cu rozacee si Helicobacter pylori pozitivi autorii au gasit însa o scadere semnificativa în severitatea rozaceei la sfârsitul tratamentului, comparativ cu scorul initial. Acest studiu sugereaza ca Helicobacter pylori poate fi implicat în rozacee si ca tratamentul de eradicare poate fi benefic.(8)

            Recent au fost descrisi mai multi mediatori specifici care dezvolta rozaceea. A fost sugerata drept cauza genetica primara pentru rozacee un grup de gene ce controleaza mediatori ca: enzime, transmitatori neuroendocrini si citokine implicati în aparitia semnelor si simptomelor din rozacee. Alti autori nu au gasit însa nici o cauza specifica sau vreun indicator de laborator pentru rozacee.(9)

 În opinia altor autori rozaceea este o boala cu simptome gastrointestinale variate, mai ales cu gastrita cu Helicobacter pylori ce exprima cag A la majoritatea cazurilor si nivele plasmatice crescute de TNF si IL-8. Eradicarea Helicobacterului pylori conduce la  ameliorarea simptomelor din rozacee si a simptomelor gastrointestinale, a gastritei, hipergastrinemiei si secretiei de acid gastric. Rozaceea poate fi considerata ca unul din simptomele extragastrice majore ale infectiei cu Helicobacter pylori, probabil mediata de citotoxinele asociate Helicobacterului pylori si citokine. Astfel într-un  studiu privind prevalenta infectiei gastrice cu Helicobacter pylori la 60 pacienti cu rozacee si 60 pacienti fara boli de piele, ce aveau simptome gastroduodenale similare cu a celor cu rozacee si fara modificari endoscopice ale mucoasei gastroduodenale, s-a constatat o prevalenta a Helicobacterului pylori de 88% la pacientii cu rozacee comparativ cu 65% la pacientii de control. Infectia cu Helicobacter pylori a fost pusa în evidenta  prin testul respirator cu uree marcata cu carbon 13 , cultura si serologic ( Ig G ) . Gastroduodenoscopia a fost combinata cu testul secretor de pentagastrina si biopsie din antrul si fundul stomacului pentru evaluare histologica . S-a determinat  activitatea gastrinei din plasma , interleukina plasmatica IL-8 si factorul de necroza tumorala . Printre pacientii cu rozacee 67% au avut gena A asociata cu citotoxine pozitive (Cag A) în timp ce la pacientii de control  doar 32% au fost Cag A pozitivi. Pacientii cu rozacee au avut gastrita cu activitate între 2,1 în antru si 0,9 în corpul stomacului,  în  timp   ce  pacientii  din lotul de  control  doar gastrita  usoara  cu activitate de aproximativ 1 în antru doar. Dupa terapia de eradicare majoritatea pacientilor  cu rozacee s-au negativat iar simptomele rozaceei au disparut ; s-a produs o scadere  dramatica în activitatea gastrinei , pentagastrinei si nivelului de TNF,  IL-8 plasmatic. (10)           

Tratamentul de eradicare cu tripla asociere a dus la ameliorarea considerabila a modificarilor cutanate la sfârsitul terapiei si la rezolvarea lor completa dupa doua luni la un caz de 27 ani, de sex masculin cu  rozacee granulomatoasa refractara, cu examen histopatologic de granuloame epitelioide si cu infectie cu Helicobacter pylori dovedita  prin gastroscopie si test serologic. Pacientul a ramas fara simptome trei ani.(11)

 Helicobacterul pylori este un factor de risc probabil în aparitia rozaceei dar utilizarea prealabila a antibioticelor poate masca rolul real al bacteriei. Daca se considera ca o infectie activa poate produce toxine si modificari cutanate, ce conteaza cu adevarat este nu prevalenta infectiei cu Helicobacter pylori ci starea lui de activitate. O infectie prealabila poate fi inactiva în timpul studiului datorita tratamentelor ocazionale cu antibiotice sau inhibitori de pompa de protoni si totusi serologia sa ramâna pozitiva. Serologia poate da o estimare a prevalentei  dar este complet neadecvata în studierea apropiata a starii de activitate. Exista acum alti indicatori pentru activitatea Helicobacterului pylori, ce pot da informatii mai bune decât serologia, de exemplu testul respirator simplu. Citotoxina asociata cu A (cag A) si toxinele vacuolizante (vac A) sunt doar doi din factorii de virulenta ai Helicobacterului pylori ce pot fi inclusi în viitoarele studii.
Bonamigo afirma ca "atribuirea unei boli la un agent infectios este o sarcina grea si ca postulatele lui Koch nu pot fi niciodata îndeplinite în cazul lui Helicobacter pylori si rozacee". Helicobacter pylori este foarte putin probabil sa produca papulo-pustule chiar daca este inoculat în piele, asa cum impune Koch si încercarea de a-1 gasi în piele a fost nereusita. În schimb se produce în stomac oxid de azot si gastrina, ambele foarte potente vasodilatatoare si citokine proinflamatorii.(12)Daca aceasta este cauza, infectia cu Helicobacter pylori poate fi activa într-un stadiu foarte precoce a bolii , când granita dintre patologic si normal este greu de trasat. Rozaceea are o logica sa aiba ca suspect pe Helicobacter pylori, bazandu-ne în particular pe eficacitatea tratamentului oral cu metronidazol si câteva antibiotice ambele utile pentru infectia cu Helicobacter pylori si rozacee.(13)

Metronidazolul, penicilinele, macrolidele, clindamicina, chiar si cloramfenicolul sunt toate active pe rozacee chiar daca clinic nu au legatura. Baza lor comuna la numitor este activitatea lor împotriva lui Helicobacter pylori.(14)

Un alt studiu efectuat în sudul Braziliei a urmarit asocierea Helicobacterului pylori si a altor factori de risc cu rozaceea, pe 62 de bolnavi cu rozacee si l24 de pacienti fara rozacee. S-au  luat în calcul la ambele grupuri : veniturile familiale lunare, utilizarea anterioara a antibioticelor sistemice, prezenta tulburarilor dispeptice si serologia pentru Helicobacter pylori. S-a constatat o asociere slaba  între prezenta lui si rozacee, dar analizele stratificate au aratat ca utilizarea anterioara a antibioticelor modifica relatia dintre factorul studiat si rezultat. Acolo unde acest efect nu a intervenit s-a gasit o puternica asociere între bacterie si dermatoza.  55,1% de pacienti cu rozacee care au  luat în prealabil  antibiotice  sistemice  au  prezentat  serologie nonreactiva comparativ cu 13,8% pacienti cu rozacee ce nu au utilizat astfel de medicamente.(12)

Rozaceea  afecteaza mai ales femeile albe, de 35-60 ani, cu nivel socio-economic crescut, ce nu au o frecventa crescuta a simptomelor dispeptice si istoric de boala peptica dovedita . Utilizarea prelungita si repetata a antibioticelor în rozacee poate diminua efectul   antigenic al   Helicobacterului pylori, fara eradicarea  lui completa , ducând la o reactivitate foarte scazuta când poate fi considerat negativ la kiturile obisnuite. Astfel utilizarea anterioara de antibiotice ca: metronidazol,  tetraciclina,  claritromicina  poate  fi  considerata  un  factor de interferenta în studii, privind asocierea, deoarece aceste medicamente sunt folosite de obicei si în tratamentul Helicobacterului pylori. Greseala de a include în studiu astfel de pacienti poate modifica rezultatele si astfel studiile respective sa nu arate nici o diferenta între subiectii cu rozacee si grupul de control.(15)

            Un alt studiu  a constatat o diferenta nesemnificativa privind prevalenta infectiei cu  Helicobacter pylori la bolnavii cu rozacee si grupul de control (84% respectiv 78% ) si nicio o scadere semnificativa în intensitatea eritemului la pacientii tratati activ fata de cei tratati placebo,  pe parcursul si la sfârsitul tratamentului.(16)

Tot în favoarea existentei unei asocieri dintre severitatea rozaceei si infectia cu Helicobacter pylori, am gasit un studiu care arata ca testele respiratorii cu uree marcata   si cele ELISA pozitive au fost mai frecvente la pacientii cu rozacee inflamatorie si aproape semnificativa statistic. Acest studiu pilot are suficiente dovezi pentru a sugera o asociere pozitiva între severitatea rozaceei si prezenta Helicobacterului pylori  si pentru a garanta cercetari ulterioare.(17)

                 Un studiu mai recent care a evaluat si el prevalenta anticorpilor IgG si IgA antiHelicobacter pylori la  pacienti cu rozacee constata ca anticorpii IgG au fost prezenti la 81% din pacientii cu rozacee si dispepsie si la 16% din pacientii cu rozacee dar fara simptome dispeptice, iar IgA au fost prezenti la 62% din pacientii cu dispepsie si la 6% din pacientii fara simptome gastrointestinale superioare. Anticorpii anti cag A au fost prezenti la 75 % din pacientii cu rozacee si simptome gastrice si mai ales la pacientii cu leziuni papuloase fata de cei cu simptome eritematoase. (18

           

Concluzii

Datele care decurg din aceste studiile  par sa confirme ipoteza pusa înainte de oamenii de stiinta, care au propus o corelatie între cele doua prezentari clinice, mai mult decât ipoteza inversa sau de independenta totala. Investigarea pacientilor cu acnee rozacee în ce priveste infectia activa cu Helicobacter pylori poate fi inclusa în managementul diagnostic al acestor pacienti.Bibliografie

(1). Shiotani A, Okada K & all. Beneficial effect of Helicobacter pylori eradication în dermatologic diseases. Helicobacter 2001 Mar;6(l):60-5.

(2)   Utas S, Ozbakir O, Turasan A, Utas C. Reply to Rebora et.al. J Am Acad Dermatol 2000;42:538.

       (3) Bonamigo R, Leite S, Wagner M, Bakos L. Rosacea and Helicobacter pylori: interference of systemic         antibiotic in the study of possible association. J of Europ Academy of Dermatol 2000Sept. 14(5):424.

(4) Georgescu E.F, Cristovici F.I. , Georgescu I. Durerea abdominala în contextul unor manifestari cutanate- Revista Societatii Române de Dermatologie 2005,vol 50,nr.2,123-124.

(5) Gurer MA, Erel A, Erbas D et al. The seroprevalence of Helicobacter pylori and nitric oxide in acne rosacea. Int J Dermatol ,2002;41(11):768-770.

(6) Sharma VK, Lynn A, Kaminski M, Vasudeva R, Howden CW. A study of the prevalence of Helicobacter pylori infection and other markers of upper gastrointestinal tract disease in patiens with rosacea. Am J Gastroenterol 1998 Feb; 93(2):220-2.

(7) Joel T.M. Bamford, MD, Robert L. Tilden, DrPH, MPH; Janet L. Blankush, RN; David E. Gangeness. PharmD. Effect of Treatment of Helicobacter pylori infection  on  Rosacea.  Arch Dermatol   1999. Vol.135 No.6 June.

(8)Utas S, Ozbakir O, Turasan A, Utas C. Helicobacter pylori Eredication Treatment Reduces the Severity of Rosacea. J Am Acad Dermatol 1999;40: 433-435.

(9) Bamford JT. Rosacea: current thoughts on origin. Semin Cutan Med Surg 2001Sep;20(3):199-206.

(10) Szlachic A, Sliwowski Z. & all. Helicobacter pylori and its eradication in rosacea. J Physiol Pharmacol 1999 Dec;50(5):777-86.

(11) Mayr-Kanhauser  S,  Kranke  B,  Kaddu  S,  Mullegger  RR.   Resolution  of granulomatous    rosacea    after    eradication    of    Helicobacter    pylori     with clarithromycin, metronidazole and pantoprazole. Eur J Gastroenterol Hepatol 2001 Nov;13(ll):1379-83.

(12) Bonamigo R, Leite S, Wagner M, Bakos L. Rosacea and Helicobacter pylori: interference of systemic antibiotic in the study of possible association. J of Europ Academy of Dermatol  2000Sept. 14(5):424.

(13) Shiotani A, Okada K & all. Beneficial effect of Helicobacter pylori eradication în dermatologic diseases. Helicobacter 2001 Mar;6(l):60-5.

(14) Rebora A. Helicobacter pylori and rosacea. J of the Europ Academy of Dermatol 2000Sept. 14(5):344.

(15) Strauss J. Some thoughts on rosacea. J of European Academy of Dermatol
2000Sept. 14(5):345.

(16) Herr H, You CH. Relationship between Helicobacter pylori and rosacea: it may be a myth.. J of Korean medical science ( Korea South ) Oct 2000 15;(5)551-4.

(17) Diaz C, O'Callaghan CJ., Khan A., Ilchyshyn A. Rosacea: a cutaneous marker of Helicobacter pylori infection? Results of a pilot study. Acta Derm Venereol  2003. 83(4):282-6.

(18) Argenziano G., Donnarumma G., Iovenc MR.. Arnese P.. Baldassarre MA, Baroni A. Incidence of anti-Helieobacter pylori and anti-CagA antibodies in rosacea patients. Int J Dermatol Aug. 2003. 42(8):601-4.

Document Info


Accesari: 9416
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )