Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadMASAJUL

medicina
ALTE DOCUMENTE

FACTORI TERATOGENI
Dermatoze provocate de insecte
ZĂMOsIŢA.
Convulsiile la copil
AVORTUL
FIZIOPATOLOGIA DURERII
Afectiunile din zona anala
FISA DE EVALUARE PRIMARA
Hemofilia A
Plamanul si ficatul in soc

MASAJUL

          Scopul masajului în zona gaâtului este de a aduce sânge din zona creierului.Circulatia sângelui  în creier este direct afectata de miscarile din timpul procesului de respiratie asa încât este foarte important ca respiratia sa fie foarte bine supravegheata.Pacientul trebuie sa stea cu capul foarte bine ridicat, bratele întinse în jos cât mai mult cu putinta în asa mod încât gâtul sa se afle într-o stare de extensie cât mai avansata. Operatiuni de inspiratie-expiratie trebuie efectuate pentru a asigura posibilitatea respiretiei s 21321t1916v i a distrage atentia de la manevrele ce vor fi efectuate. 'Loviturile' trebuiesc corelate cu procesul de inspiratie si cu ambele mâini simultan, exceptând cazurile în care : gâtul este foarte sensibil, încat aparitia iritarii laringelui si tusea sunt cauzate de compresia laringelui între degetele ambelor maini. În acest caz compresia trebuie facuta alternative.Manevre de masaj

          Manevrele de masaj terapeutic sunt complexe si se executa în ordinea lor, având efecte benefice , nu numai în afectiunea coloanei cervicale, în cazul nostru , spondiloza cervicala ci si asupra tuturor structurilor anatomice ( piele, tendoane, muschi, etc.), ca atare asupra întregului organism.

Efleurajul

Efleurajul (netezirea sau mângâierea) este prima si ultima manevra folosita în masaj. Se executa prin alunecari lungi si ferme ale mâinilor (fata palmara, vârful degetelor), usoare si lente la început si din ce în ce mai profunde spre finalul acestei manevre.

Manevrele lente usoare si repetitive au rol de sedare, calmare a sistemului nervos, cu efect vasodilatator, pregatind subiectul pentru manevrele urmatoare .

Manevrele lente si profunde accelereaza circulatia sanguina de inapoiere, cresterea limfei, activeaza evacuarea si resobtia deseurilor produse de solicitarile musculare intense, ameliorând astfel nutritia celulelor favorizând regenerarea tesuturilor lezate.

Frictiunile

Frictiunile se adreseaza tesuturilor mai profunde de sub piele. Sunt procedee de masaj executate cu vârful degetelor, cu fata palmara a mâinii sau cu pumnul strâns, prin miscari circulare, profunde si ferme, ale pielii, pe tesuturile profunde sau pe zonele osoase, dure. Acestea mobilizeaza pielea si tesuturile moi de sub piele la limita naturala de tensiune a acestora. Cand se efectueaza pe regiuni intinse se executa prin miscari ample, lente si prelungi, cu efect de diminuare a încordarii nervoase generale si cu rezultate bune pentru reducerea surplusului de grasime din stratul adipos.

Când se efectueaza pe regiuni mici sau foarte mici miscarile sunt scurte dar viguroase cu rolul de a stimula sistemul nervos, reducerea contracturilor musculare si scaderea sensibilitaîii locale. Frictiunea o manevra tot atât de utila pentru a prelucra partea carnoasa a muschiului cât si pentru a actiona asupra formatiilor aponevrotice, tendoanelor, a tecilor tendonoase, asupra insertiilor musculare pe oase si a trecerilor de la tendon la muschi, în lungul tendoanelor, executând o frictiune liniara iar la punctul insertiilor o frictiune circulara

Framântatul

Framântatul este procedeul de baza al masajului muscular se aplica în forma de cerc sau bratara si serpuit ( in lungul elementelor membrelor) dar mai ales în cuta (pe regiunile plane). Prin framantat influentam proprietatile fiziologice ale muschilor si exercitam o actiune de stroarcere a lor, care ajuta la golirea si umplerea alternativa cu sânge a vaselor, activând circulatia locala si schimbul de substante energetice. Framântatul nu se aplica pe formatiile fibroase, pe fascii sau pe tendoane.

Tapotamentul

Tapotamentul se adreseaza în special stimularii traseelor nervoase care, datorita reactiei de raspuns la un stimul exterior, trimit impulsul nervos prin toate organele prin care trec aceste trasee antrenând un efect de stimulare în cascada a tuturor acestora, a tuturor fluidelor care trec prin corp si a întregului organism.

Dintre procedeele de batere cele mai indicate sunt percutarile usoare (executate cu vârful degetului), tocatul ( usor, cu fata palmara a degetelor) si plescaitul alunecat la suprafata pielii. Aceste manevre au o puternica influenta asupra terminatiilor nervoase sensitive motoare si specifice, evidentiate printr-o încalzire si înrosire de durata a pielii masate.

Loviturile ritmice ( tocatul, batatoritul cu intensitate mica, medie, mare) se aplica pe zonele sensibile sau chiar pe traiectul nervilor mari (acoperiti de tesuturi moi, protectoare, ex: regiunea sacrala si in lungul nervului mare sciatic).

Se executa numai pe mijlocul spatelui, pe muschii paravertebrali, fara a coborî mai jos de nivelul diafragmei.  Mâna dreapta bate pe partea dreapta, iar mâna stânga pe partea stânga, lovind ritmic spatele cu o intensitate care se regleaza în functie de constitutia si problemele corpului masat.Vibratiile

Vibratiile pielii sunt folosite ca masaje independente sau se asociaza cu netezirea, frictionarea si presiunile. Se executa manual sau mecanic. Încalzesc pielea si scad sensibilitatea acesteia. Produc o senzatie particulara de amorteala.

Vibratiile asociate cu alte manevre au efecte calmante, relaxante.Vibratiile ( manuale sau mecanice) aplicate pe nerv timp mai îndelungat scad sensibilitatea si conductibilitatea lor. Repetate metodic ele activeaza circulatia în teaca nervului, favorizând nutritia si stimulând activitatea lui functionala. Efectele vibratiilor depind de amplitudinea, presiunea si durata manevrelor. Vibratiile sunt bine tolerate, constituie uneori singura manevra permisa în tratarea unor afectiuni ale nervilor.

Vortexul

Vartejul (VORTEX) este o manevra puternica, complet originala, care se executa în prima parte cu cantul palmelor, asezate fata în fata la o distanta de doua, trei degete, se apasa mâna dreapta pe suprafata de masat si se roteste în sens antiorar în timpul apasarii, ca si cum am dori sa adunam ceva, iar mâna stânga se retrage leger din fata celeilalte. Imediat se reia operatia cu mâna stânga de data aceasta in sensul acelor de ceasornic, in timp ce mâna dreapta se retrage. Aceasta manevra se executa la început usor si lent marind progresiv apasarea si viteza pe masura ce capatam siguranta executiei corecte si ne dam seama de forta maxima de apasare necesara subiectului masat. Se are în vedere a nu se depasii aceasta pentru a nu produce inconfort sau leziuni.

Se poate executa cu:

cantul palmei / pumnii stransi / pumnii verticali / fata palmara / fata dorsala a palmei / cu antebratele / cu coatele

Masajul gâtului ( predominant zona cervicala)

          În ceea ce priveste masajul terapeutic, acesta urmareste calmarea durerilor, relaxarea musculaturii gâtului, realizându-se astfel reducerea contracturilor.

Pentru a indepinii aceste obiective masajul va folosi manevre usoare, blânde.

Se  începe cu: efleuraj     - descendent în regiunea cefei

                         frictiune    - cu vârful degetelor                                                                                    -  cu marginea cubitala

framântat  - în cuta pe loc                                                                                   - în cuta alternativ ( pe lateral stânga                                              si lateral dreapta )

vibratii       - cu vârful degetelor pe ceafa

Metoda Hoffinger : masajul in jurul gâtului poate fi aplicat în diferite modalitati. Urmatoarea este denumita metoda Hoffinger: Pacientul sta sprijinit pe un scaun înalt, maseurul aflându- se în spatele lui. Mâinile sunt aduse în contact cu gâtul în asa fel încât degetele mici sa cada sub maxilar. Apoi, mâinile coboara, executând cercuri concentrice, oprindu-se în zona venei jugulare. Dupa câteva aplicari în zona anterioara a gâtului, un procedeu asemanator se poate efectua  cu buricele degetelor în zona cefei. Respiratia adânca trebuie mentinuta pe toata perioada manevrelor.

Aceasta metoda opereaza doar cu manevre în zona anterioara si partile laterale ale gâtului . procedura se poate extinde si în zona cefei, acelasi procedeu aplicându-se pornind de la occipital si pâna la vertebra  promines. Acest procedeu, influenteaza puternic simpaticul cervical si este de mare ajutor în cazul durerilor de cap sau în zona gâtului.

 Efectele fiziologice ale masajului în  spondiloza cervicala

          Netezirea are ca efect  cresterea excitabilitatii musculare, iar din punct de vedere al psihicului, induce starea de bine.Pentru  a induce aceste efecte fiziologice netezirea trebuie sa se execute continuu, sa fie repetata cu o presiune constanta si ritm mediu de executie

          Frictiunea  favorizeaza  vasodilatatia locala care antreneaza si cresterea temperaturii în profunzime si mai are si efect analectic,adica este un efect calmant în zona de tratat si in general asupra subiectului.

          Framântatul  are efect mecanic, creste circulatia de intoarcere a sângelui, creste excitabilitatea musculara si echilibreaza tonusul muscular, efect de decongestie.

          Vibratiile ajuta la scaderea excitabilitatii sistemului nervos, înlatura oboseala, au efect stimulant (deoarece sunt axecutate punctat, daca erau plane, pe suprafete mai mari, ar fi avut efect calmant.

Intensitatea acestor manevre trebuie adaptatt sensibilitatii locale. Aceste efecte calmante sunt mai mari daca masajul se aplica  dupa ce în prealabil s-a practicat o sedinta de termoterapie, la fel de eficace dovedindu-se hidromasajul cald sau aplicarea în prealabil a dusurilor cu aer cald.

Beneficiile masajului cresc daca dupa fiecare masaj se utilizeaza anumite creme cu efecte antialgice , decontracturante.           

Efectele Masajului

 • Aduce un aflux sporit de sânge în tesuturi, îmbunatatind astfel hranirea acestora, stimulând nervii ce alimenteaza organele interne.
 • Influenteaza favorabil sistemul nervos relaxând si calmând întregul organism
 • Reduce efectele oboselii
 • Îndeparteaza stratul de celule moarte de la suprafata pielii si excesul de sebum din glandele sebacee având efect de curatire. Cu alte cuvinte, masajul îmbunatateste starea pielii tale.
 • Masajul actioneaza în mod direct asupra functiei glandelor (uleioase) si sudoripare, care mentin pielea lubrefiata, curata si racoroasa.
 • Stimuleaza activitatea glandelor sebacee contribuind la refacerea mantalei acide a pielii
 • Învioreaza tonusul muscular pielea mentinându-si elasticitatea si totodata împiedica formarea depozitelor de grasime din tesuturile pielii (hipoderm)
 • Combate celulita
 • Întinde muschii si tesuturile, muschii se destind si emotiile reprimate dispar
 • Stimuleaza circulatia sanguina si limfatica
 • Asigura schimburile nutritive între tesuturi cu eliminare de deseuri metabolice.
Vibratiile

Vibratiile pielii sunt folosite ca masaje independente sau se asociaza cu netezirea, frictionarea si presiunile. Se executa manual sau mecanic. Încalzesc pielea si scad sensibilitatea acesteia. Produc o senzatie particulara de amorteala.

Vibratiile asociate cu alte manevre au efecte calmante, relaxante.Vibratiile ( manuale sau mecanice) aplicate pe nerv timp mai îndelungat scad sensibilitatea si conductibilitatea lor. Repetate metodic ele activeaza circulatia în teaca nervului, favorizând nutritia si stimulând activitatea lui functionala. Efectele vibratiilor depind de amplitudinea, presiunea si durata manevrelor. Vibratiile sunt bine tolerate, constituie uneori singura manevra permisa în tratarea unor afectiuni ale nervilor.

Vortexul

Vartejul (VORTEX) este o manevra puternica, complet originala, care se executa în prima parte cu cantul palmelor, asezate fata în fata la o distanta de doua, trei degete, se apasa mâna dreapta pe suprafata de masat si se roteste în sens antiorar în timpul apasarii, ca si cum am dori sa adunam ceva, iar mâna stânga se retrage leger din fata celeilalte. Imediat se reia operatia cu mâna stânga de data aceasta in sensul acelor de ceasornic, in timp ce mâna dreapta se retrage. Aceasta manevra se executa la început usor si lent marind progresiv apasarea si viteza pe masura ce capatam siguranta executiei corecte si ne dam seama de forta maxima de apasare necesara subiectului masat. Se are în vedere a nu se depasii aceasta pentru a nu produce inconfort sau leziuni.

Se poate executa cu:

cantul palmei / pumnii stransi / pumnii verticali / fata palmara / fata dorsala a palmei / cu antebratele / cu coatele

Masajul gâtului ( predominant zona cervicala)

          În ceea ce priveste masajul terapeutic, acesta urmareste calmarea durerilor, relaxarea musculaturii gâtului, realizându-se astfel reducerea contracturilor.

Pentru a indepinii aceste obiective masajul va folosi manevre usoare, blânde.

Se  începe cu: efleuraj     - descendent în regiunea cefei

                         frictiune    - cu vârful degetelor                                                                                    -  cu marginea cubitala

framântat  - în cuta pe loc                                                                                   - în cuta alternativ ( pe lateral stânga                                              si lateral dreapta )

vibratii       - cu vârful degetelor pe ceafa

Metoda Hoffinger : masajul in jurul gâtului poate fi aplicat în diferite modalitati. Urmatoarea este denumita metoda Hoffinger: Pacientul sta sprijinit pe un scaun înalt, maseurul aflându- se în spatele lui. Mâinile sunt aduse în contact cu gâtul în asa fel încât degetele mici sa cada sub maxilar. Apoi, mâinile coboara, executând cercuri concentrice, oprindu-se în zona venei jugulare. Dupa câteva aplicari în zona anterioara a gâtului, un procedeu asemanator se poate efectua  cu buricele degetelor în zona cefei. Respiratia adânca trebuie mentinuta pe toata perioada manevrelor.

Aceasta metoda opereaza doar cu manevre în zona anterioara si partile laterale ale gâtului . procedura se poate extinde si în zona cefei, acelasi procedeu aplicându-se pornind de la occipital si pâna la vertebra  promines. Acest procedeu, influenteaza puternic simpaticul cervical si este de mare ajutor în cazul durerilor de cap sau în zona gâtului.

 Efectele fiziologice ale masajului în  spondiloza cervicala

          Netezirea are ca efect  cresterea excitabilitatii musculare, iar din punct de vedere al psihicului, induce starea de bine.Pentru  a induce aceste efecte fiziologice netezirea trebuie sa se execute continuu, sa fie repetata cu o presiune constanta si ritm mediu de executie

          Frictiunea  favorizeaza  vasodilatatia locala care antreneaza si cresterea temperaturii în profunzime si mai are si efect analectic,adica este un efect calmant în zona de tratat si in general asupra subiectului.

          Framântatul  are efect mecanic, creste circulatia de intoarcere a sângelui, creste excitabilitatea musculara si echilibreaza tonusul muscular, efect de decongestie.

          Vibratiile ajuta la scaderea excitabilitatii sistemului nervos, înlatura oboseala, au efect stimulant (deoarece sunt axecutate punctat, daca erau plane, pe suprafete mai mari, ar fi avut efect calmant.

Intensitatea acestor manevre trebuie adaptatt sensibilitatii locale. Aceste efecte calmante sunt mai mari daca masajul se aplica  dupa ce în prealabil s-a practicat o sedinta de termoterapie, la fel de eficace dovedindu-se hidromasajul cald sau aplicarea în prealabil a dusurilor cu aer cald.

Beneficiile masajului cresc daca dupa fiecare masaj se utilizeaza anumite creme cu efecte antialgice , decontracturante.           

Efectele Masajului

 • Aduce un aflux sporit de sânge în tesuturi, îmbunatatind astfel hranirea acestora, stimulând nervii ce alimenteaza organele interne.
 • Influenteaza favorabil sistemul nervos relaxând si calmând întregul organism
 • Reduce efectele oboselii
 • Îndeparteaza stratul de celule moarte de la suprafata pielii si excesul de sebum din glandele sebacee având efect de curatire. Cu alte cuvinte, masajul îmbunatateste starea pielii tale.
 • Masajul actioneaza în mod direct asupra functiei glandelor (uleioase) si sudoripare, care mentin pielea lubrefiata, curata si racoroasa.
 • Stimuleaza activitatea glandelor sebacee contribuind la refacerea mantalei acide a pielii
 • Învioreaza tonusul muscular pielea mentinându-si elasticitatea si totodata împiedica formarea depozitelor de grasime din tesuturile pielii (hipoderm)
 • Combate celulita
 • Întinde muschii si tesuturile, muschii se destind si emotiile reprimate dispar
 • Stimuleaza circulatia sanguina si limfatica
 • Asigura schimburile nutritive între tesuturi cu eliminare de deseuri metabolice.

Document Info


Accesari: 198000
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )