Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload



















































MEDICINA INTERNA - NURSING CLINIC MEDICINA INTERNA GRILE

medicina












ALTE DOCUMENTE

DERMATOZE
Substante biologic active din vegetale
Grupa AMINOGLICOZIDELOR
Fiziologia sistemului vascular sanguine
Cresterea dimensiunilor patului vascular in socul hipovolemic - mecanisme si consecinte
MALFORMATII CONGENITALE DE CORD
Hipertensiunea arteriala (HTA)
TRANSPLANTUL DE ORGANE
PUNCTE IMPORTANTE SUGESTII PENTRU TINERELE FETE SI DOAMNE CU PRIVIRE LA CICLU
HEMODINAMICA

MEDICINĂ INTERNĂ - NURSING CLINIC MEDICINĂ INTERNĂ

1.      Care  din  urmatoarele  afirmatii  referitoare  la  tusea  si  expectoratia  din  bronsita  cronica  sunt  corecte ?



a.       tusea  si  expectoratia  apar  în  majoritatea  zilelor, cel  putin 3 luni pe  an

b.      exista  tuse  si  expectoratie  cel  putin  2  ani  consecutiv

c.        sputa  este  frecvent  purulenta  si  în  cantitate  mai  mare  de  100  ml

d.      se  datoreaza  hipersecretiei  de  mucus

e.       se  datoreaza  unei  pleurezii  asociate  

2.      Hipocratismul  digital  poate  sa  apara  în urmatoarele afectiuni:

a.       bronsita  cronica  cu  poliglobulie  secundara

b.      traheobronsita  acuta

c.       astmul  bronsic  alergic

d.      cancerul  bronhopulmonar

e.       endocardita  infectioasa

3.      Bronhopneumopatia  cronica  obstructiva ( BPCO ) cu  predominenta  bronsitei  cronice  se 

      caracterizeaza  prin:

a.       dispnee,  ca  simptom  principal

b.      aspect  cianotic- buhait

c.       infectii  respiratorii  frecvente

d.      poliglobulie

e.       hipoxemie  cu  hipercapnie  

4.  Care  din  urmatoarele  afirmatii  sunt  reale  referitor  la  examenul  sputei ?

a.       fibrele  elastice  nu  apar  în  sputa  în  caz  de  abces  pulmonar

b.      macrofagele  alveolare  confirma  originea  bronsica

c.       eozinofilele  nu  apar  în  sputa  în  caz  de  bronsita  cronica

d.      spiralele  Curshmann  si cristalele  Charchot-Leyden  pot  sa  apara  în  sputa

în  caz  de  astm  bronsic  alergic

e.       celulele  neoplazice  pot  fi  absente  în  sputa, în  cancerele  pulmonare

periferice

5.  Manifestarea  de  dependenta  cea  mai  frecventa  în  bronsiectazie  este:

a.       bronhoreea  purulenta

b.       hemoptizia

c.       tusea  seaca

d.      tusea  productiva  mucoasa

e.       durerea  toracica

6.  Care  din  urmatorii  factori  pot  declansa  accesul de  astm  bronsic ?

a.       praful  de  casa

b.      alergatul

c.       stress  emotional  acut

d.       cotrimoxazol (biseptol)

e.       fumatul  pasiv

7.  Alegeti argumentele anamnestice în favoarea diagnosticului de astm bronsic alergic la  

       acarieni:

a.       antecedente  familiale  de  astm  bronsic  alergic  la  praful  de  casa

b.      recrudescenta  simptomelor  în  sezoanele  polenice

c.       cresterea  frecventei  acceselor  de  astm  bronsic  în  perioadele  reci

d.      accesul  de  astm  bronsic  nu  apare  dupa  un  efort  fizic  mediu

e.       reaparitia  accesului  de  astm  bronsic în cursul expunerii la praf de casa

8.  Manifestarea  de  dependenta  principala  în  criza  de  astm  bronsic  este:

a.       tusea  seaca

b.      tusea  productiva  purulenta

c.       anxietatea

d.      sughitul

e.       dispneea  expiratorie  paroxistica

9.  Care din urmatoarele gesturi terapeutice pot fi incriminate în declansarea la adult a unui 

       acces sever de astm bronsic (stare de rau astmatic) ?

a.       abuz  de  simpatomimetice  administrate  inhalator

b.      suprimarea  brusca  a  corticoterapiei

c.       corticosteroizi  administrati  intravenos

d.      administrarea  ketotifenului ( zaditen ) per os

e.       hiposensibilizarea specifica

10. Care din urmatoarele situatii se asociaza cu un risc crescut de cancer bronhopulmonar ?

a.       fumatul (peste 20 tigarete/zi, peste 20 ani)

b.      convietuirea cu un mare fumator (peste 20 de  ani)

c.       expunerea  profesionala  îndelungata  la  azbest

d.      expunerea  profesionala la uraniu (mineri)

e.       sedentarismul

11.  La  pacientul  cu  insuficienta  respiratorie  acuta,  prima  masura  pe  care trebuie  sa  o  

       aplice  nursa  este:

a.       administrarea  de  oxigen

b.      administrarea  de  antibiotice

c.       administrarea  de  expectorante

d.      administrarea  de  antitermice

e.       psihoterapia

12.  Care din afirmatiile de mai jos sunt adevarate în legatura cu lichidul pleural dintr-o 

       pleurezie  serofibrinoasa  tuberculoasa ?

a.       poate  fi  serohemoragic

b.      contine  bacil  Koch ( BK ) în  peste  60 %  din  cazuri

c.       contine  limfocite  peste  80 %

d.      se  poate  resorbi  spontan

e.       se  reface  rapid  dupa  toracenteza  evacuatorie

13.  Care din urmatoarele afirmatii referitoare la testul tuberculinic sunt reale ?

a.       injectare  hipodermica

b.      citirea  rezultatului  se  face  la  72  ore

c.       reactia  pozitiva  are  diametrul  de  peste  10 mm

d.      testul  negativ  la  tuberculina  exclude  diagnosticul  de  TBC  pulmonara

e.       virajul  tuberculinic  înseamna  un  prim  test  pozitiv,  urmat  de  un  al doilea  cu  rezultat  negativ

14.  Criza de astm bronsic se diferentiaza de accesul de astm cardiac, în  special,  prin  caracterul 

       dispneei care în criza de  astm bronsic este:

a.       dispnee  inspiratorie

b.      dispnee  cu  tahipnee

c.       dispnee  cu  ortopnee  extrema, sufocanta

d.      dispnee  expiratorie  cu  bradipnee

e.       dispnee  cu  polipnee

15.  Administrarea de morfina este contraindicata în urmatoarele afectiuni:

a.       accesul  de  astm  cardiac

b.      criza  de  astm  bronsic

c.       edemul  pulmonar  acut  cardiogen

d.      infarctul  miocardic  acut

e.       BPCO  acutizata

16.  Administrarea de medicamente expectorante este contraindicata în:

a.       hemoptizie

b.       bronhopneumonie

c.       criza  de  astm  bronsic

d.      BPCO  acutizata

e.       bronsiectazie

17.   La pacientul cu hemoptizie nu se administreaza:

a.       medicatie  anticoagulanta  per  os

b.      heparina

c.       medicatie  hemostatica

d.      trombostop

e.       aspirina

18.  La  pacientul  cu  BPCO  acutizata  este  contraindicata  administrarea  de:

a.       bronhodilatatoare

b.      oxigen

c.       hemisuccinat  de  hidrocortizon

d.      morfina

e.       beta - blocante

19.   La  pacientul  în  stare  de  stop  cardio-respirator  primeaza urmatoarele  masuri:

a.       reanimarea  circulatorie

b.      normalizarea  diurezei ( de  urgenta )

c.       reanimarea  respiratorie

d.       normalizarea  tensiunii  arteriale

e.       normalizarea  temperaturii

20.  Sediul durerii în angina pectorala stabila (de  efort ) este  cel  mai  frecvent:

a.       epigastric

b.      retrosternal

c.       interscapular

d.      abdominal

e.       toracic  posterior

21.  Care sunt masurile de urgenta care se aplica în edemul pulmonar acut cardiogen:

a.       oxigenoterapie

b.      sângerare (venesectie)

c.       morfina

d.      furosemid  intravenos

e.       propranolol  intravenos

22.   Edemul pulmonar acut cardiogen se însoteste de tuse productiva cu expectoratie:

a.       mucoasa

b.      muco-purulenta

c.       purulenta

d.      spumoasa  ( rozata )

e.       purulenta  cu  striuri  sanguine

23.   In  cursul  atacului  de  edem  pulmonar  acut  cardiogen,  manifestarea  de dependenta

        principala  a  pacientului  consta  în:

a.       pozitie  în  decubit  lateral  stâng

b.      pozitie  în  decubit  dorsal

c.       dispnee  expiratorie

d.       pozitie  în  decubit  lateral  drept

e.       ortopnee  sufocanta  cu  senzatie  de  "moarte  iminenta"

24.   Prevenirea  crizelor  de  angor  pectoris  stabil  se  va  asigura  prin:

a.       beta blocante



b.      beta blocante  asociate  cu  nitrati  retard

c.       beta blocante  asociate  cu  inhibitori  calcici

d.      angioplastie  transluminala

e.       fibrinolitice  

25.   In  tahicardia  paroxistica  ventriculara  prin  supradozaj  digitalic  se  pot administra:

a.       saruri  de  potasiu

b.      xilina

c.       fenitoin

d.      furosemid

e.       digoxin

26.   Care  sunt  diureticele  care  se  caracterizeaza  prin  lipsa  eliminarii  de  potasiu:

a.       furosemid

b.      nefrix

c.       spironolactona (aldactona)

d.      diuretice antialdosteronice

e.       diuretice de ansa

27.  Semnele  si  simptomele ( manifestari  de  dependenta ) de tamponada cardiaca pot  sa  apara

        în:

a.       endocardita  bacteriana  subacuta

b.      pericardita  lichidiana (neoplazica, bacilara)

c.        infarctul  miocardic  acut

d.      pericardita  acuta  virala

e.       cordul  pulmonar  cronic  decompensat

28.  Diagnosticul pozitiv în accesul anginos este sustinut de urmatoarele elemente:

a.       bolnavul  este  anxios, imobil

b.      arata  cu  întreaga  palma  localizarea  durerii

c.       prezenta  frecventa  a  tulburarilor  de  ritm  cardiac

d.      tensiunea  arteriala  usor  scazuta

e.       bradicardie 

29.  "Pozitia mahomedana" adoptata spontan de catre pacient, este caracteristica pentru 

         urmatoarele  afectiuni:

a.       stenoza  mitrala

b.      infactul  miocardic  acut

c.       angina  pectorala  în  criza

d.      pleurezia  lichidiana

e.       pericardita  lichidiana  masiva

30.  Principalul factor de  risc în aparitia si agravarea arteriopatiei obliterante aterosclerotice este:

a.       hipertensiunea  arteriala

b.      expunerea  la  frig  si  umezeala

c.       fumatul

d.       vârsta  înaintata

e.       consumul  de  alcool (etilismul  cronic) 

31.  Complicatiile precoce ale infarctului  miocardic acut sunt:

a.       pericardita

b.      tulburarile  de  ritm  ventriculare

c.       insuficienta  cardiaca  congestiva

d.      edemul  pulmonar acut cardiogen

e.       embolii  periferice

32.  Arteriopatia  obliteranta  aterosclerotica a membrelor inferioare este  mai  frecventa  la:

a.       barbati  fumatori (  peste  40-50  ani )

b.       femei  fumatoare (  peste  40-50  ani )

c.       barbati  fumatori (  sub  40  ani )

d.      barbati  fumatori ( sub  30  ani )

e.       barbati  nefumatori ( peste  40-50  ani ) 

33.  Complicatiile hipertensiunii arteriale esentiale (cu valori mari) pot fi:

a.       disectia  de  aorta

b.      encefalopatia  hipertensiva  acuta

c.       embolia  pulmonara

d.      accident  vascular  cerebral

e.       edemul  pulmonar  acut  cardiogen

34.  Manifestarea  de  dependenta  principala  în  stadiile  initiale  ale  arteriopatiei obliterante

       aterosclerotice  este:

a.       cianoza  picioarelor

b.      atrofia  musculaturii  membrelor  inferioare

c.       atrofia  unghiilor  picioarelor

d.      durerea  sub  forma  de  claudicatie  intermitenta

e.        absenta  pilozitatii  gambelor

35.  Patognomonice  pentru  simptomatologia  stenozei  aortice  sunt  elementele:

a.       durerea  precordiala

b.      sincopa  de  efort

c.       dispneea  de  efort

d.      palpitatiile  rapide  regulate

e.       palpitatiile  rapide  neregulate

36.  Hipertensiunea  arteriala  secundara de cauza medicamentoasa  poate fi  produsa de:

a.       contraceptive  orale

b.      furosemid

c.       corticosteroizi

d.      nefrix

e.       digoxin

37.  Factorii  majori  de  risc  pentru  cardiopatia  ischemica  includ:

a.       sedentarismul

b.      hipertensiunea  arteriala

c.       obezitatea

d.      hipercolesterolemia

e.       antecedentele  heredocolaterale  cardiovasculare

38.  Profilactic, la  pacientii  cu  risc  de  tromboza venoasa  profunda se administreaza:

a.       antiagregante  plachetare

b.      tonicardiace

c.       diuretice

d.      anticoagulante

e.       vasodilatatoare

39.  In  faza  de  prespitalizare  la  pacientul  în  stare  de  soc  cardiogen interventia  principala a

       nursei  presupune: 

a.       administrarea  de  diuretice

b.      resuscitarea  cardio-respiratorie

c.       administrarea  de  lichide  per  os

d.      administrarea  de  vasodilatatoare

e.       administrarea  de  antitermice

40.   Pozitia  pacientului  în  stare  de  soc  cardiogen  trebuie  sa  fie:

a.       la  marginea  patului

b.      în  decubit  lateral  stâng

c.       în  decubit  lateral  drept

d.      în  decubit  dorsal, cu  membrele  inferioare  ridicate  la  30ș

e.       asezat  în  fotoliu 

41.  Manifestarea  de  dependenta  principala  care  atrage  atentia  nursei asupra  infarctului

        miocardic  acut  este:

a.       hipertensiunea  arteriala

b.      febra

c.       varsaturile  bilioase

d.      durerea  precordiala  prelungita, atroce, cu  stare  de  agitatie

e.       epigastralgiile  nesistematizate

42.  Pentru prevenirea aritmiilor ventriculare majore în infarctul miocadic acut  se administreaza:  

a.       antibiotice

b.      bronhodilatatoare

c.       calciu  gluconic  intravenos

d.      xilina

e.       sedative

43.  La  pacientul  cu  insuficienta  cardiaca  congestiva  dieta  este:

a.       hipersodata

b.      hiperlichidiana

c.       hiperkaliemica

d.      hiposodata

e.       hiperglucidica

44.  In  conduita  de  urgenta  la  pacientul  în  stare  de  edem  pulmonar  acut cardiogen (cu

        tensiune  arteriala  normala ),  prima  masura  consta  în:

a.       asezarea  pacientului în pozitie sezânda (scaun, fotoliu, la marginea patului)

b.      asezarea  pacientului  în  decubit  dorsal

c.       administrarea  de  antibiotice

d.      administrarea  de  bronhodilatatoare

e.       administrarea  de  antitermice

45.  Morfina  este  indicata  în  tratamentul  de  urgenta  al  urmatoarelor  afectiuni:

a.       astmul  bronsic  în  criza

b.      edemul  pulmonar  acut  cardiogen, astmul  cardiac

c.       cordul  pulmonar  cronic  decompensat

d.      BPCO  acutizata

e.       starea  de  rau  astmatic

46.  Venesectia  poate  fi  salvatoare  în  urmatoarele  afectiuni:

a.       infarctul  miocardic  acut

b.      angina  pectorala  în  criza

c.       edemul  pulmonar  acut  cardiogen

d.      accidentul  vascular  cerebral

e.       stopul  cardio-respirator

47.  Modalitatea  de  aplicare  a  garourilor  la  radacina  membrelor,  la pacientul în  stare  de

       edem  pulmonar  acut  cardiogen  este  urmatoarea:

a.       la  radacina  celor  patru  membre

b.      schimbarea  garourilor  la  interval  de  1  ora

c.       numai  la  radacina  membrelor  inferioare

d.      la  radacina  a  trei  membre ( cu  mentinerea  pulsatiilor  arteriale )




e.       numai  la  radacina  membrelor  superioare

48.  Cauza  cea  mai  frecventa  a  emboliei  pulmonare  este  reprezentata  de:

a.       bronhopneumonie

b.      tromboflebita  profunda  a  membrelor  inferioare

c.       pleurezia  lichidiana  masiva

d.      infarctul  miocardic  acut

e.       tuberculoza  pulmonara  activa

49.  Manifestarea  de  dependenta  principala  la  pacientul  cu  encefalopatie hipertensiva acuta

       consta  în:

a.       astenie  fizica

b.      parestezii

c.       precordialgii

d.      cefalee  violenta  cu  varsaturi (centrale)

e.       anxietate   

50.  Primele  masuri  în  cadrul  resuscitarii  cardio-respiratorii  la  pacientul  în stare  de  stop

       cardio-respirator  sunt  reprezentate  de:

a.       masajul  cardiac  extern

b.       monitorizarea  EKG

c.       administrarea  de  furosemid  intravenos

d.      ventilatia  artificiala

e.       administrarea  de  propranolol

51.  Sincopa  de  efort  este  o  manifestare  de  dependenta  caracteristica urmatoarei

       valvulopatii:

a.       insuficienta  aortica

b.      insuficienta  mitrala

c.       insuficienta  pulmonara

d.      stenoza  aortica

e.       dubla  leziune  mitrala

52.  Care dintre urmatoarele valvulopatii este cunoscuta ca o boala dispneizanta, cianozanta,  

       embolizanta, hemoptoizanta, aritmogena ?

a.   stenoza aortica

b.   insuficienta  aortica

c.   stenoza  mitrala

d.   dubla  leziune  aortica

e.   insuficienta  pulmonara

53.  In  cordul  pulmonar  cronic  decompensat  cu  encefalopatie  hipercapnica este

       contraindicata  administrarea  de:

a.       miofilin

b.      morfina

c.        brofimen

d.      furosemid

e.       nitropector

54.  Este  contraindicata  asocierea  tonicardiacelor ( digitalice )  cu:

a.       furosemid

b.      miofilin

c.       ampicilina

d.      nitroglicerina

e.       calciu  intravenos

55.  Care  dintre  urmatoarele  semne  si  simptome  reprezinta  un  semnal de  alarma  pentru 

        intoxicatia  digitalica  ?

a.       diminuarea  cianozei

b.      reducerea  edemelor  gambiere

c.       tusea  seaca

d.      varsaturi, vedere  colorata  ( în  rosu )

e.       precordialgii  usoare

56.  La  pacientul  cu  hemoragie  digestiva  superioara se  poate  administra:

a.       punga  cu  gheata  în  regiunea  epigastrica

b.      heparina

c.       trombostop

d.      fitomenadion

e.       venostat

57.  Fumatul  intervine  în  patogeneza  ulcerului  gastric  prin:

a.       inhibarea  secretiei  gastrice  de  bicarbonat

b.      cresterea  concentratiei  de  nitrati  în  sucul  gastric

c.       favorizarea  refluxului  duodeno-gastric

d.      cresterea  tonusului  sfincterului  piloric

e.       stimularea  secretiei  de  pepsina

58.  Care  din  urmatoarele  medicamente  au  efect  ulcerogen  ?

a.       indometacin

b.      digoxin

c.       aspirina

d.      omeprazol

e.       prednison

59.  Corticosteroizii  pot  induce  ulcer  gastric  si  duodenal  prin urmatoarele mecanisme:

a.       reducerea  circulatiei  sanguine  gastrice

b.      stimularea  secretiei  clorhidropeptice

c.       staza  gastrica

d.      cresterea  masei  celulelor  parietale

e.       inhibarea  sintezei  de  prostaglandine

60.  Care  dintre  urmatoarele  boli  se  asociaza  mai  frecvent  cu  ulcerul  gastroduodenal ?

a.       hipertensiunea  arteriala

b.      ciroza  hepatica

c.       emfizemul  puolmonar

d.      pneumonia

e.       poliartrita  reumatoida 

61.  Care  dintre  urmatoarele  verigi  patogenetice  pot  fi  implicate  în  patogeneza  ulcerului

       gastric ?

a.       staza  gastrica  antrala

b.      evacuarea  gastrica  precipitata

c.       infectia  cu  Helicobacter  pylori

d.      aclorhidria

e.       cresterea  sintezei  de  prostaglandine

62.  Anemia  din  cancerul  rectocolonic  se  datoreaza:

a.       sângerarilor  din  tumora

b.      sindromului  de  impregnare  neoplazica

c.       scaderii  aportului  alimentar

d.      tuturor  acestor  cauze

e.       nici  uneia  din  aceste  cauze

63.  HDS  la  pacientul  cu  ciroza  hepatica  se  produce  mai  frecvent  prin  mecanismele:

a.       sindrom  Mallory-Weiss

b.      ruptura  de  varice  esofagiene

c.       ulcer  gastric

d.      eroziuni  esofagiene  de  reflux

e.       gastropatia  portala  hipertensiva  hemoragica

64.  Encefalopatia  hepato-portala  la  un  cirotic  poate  fi  declansata  de:

a.       dieta  hiperprotidica

b.      dieta  hiperlipidica

c.       hipokaliemie

d.      hemoragie  digestiva

e.       tratament  neurosedativ

65.  Tratamentul  encefalopatiei  hepato-portale  din  ciroza  consta  în:

a.       interzicerea  proteinelor

b.      administrare  de  antibiotice  orale  cu  spectru  larg

c.       administrare  de  lactuloza ( oral sau clisma )

d.      tratament  neurosedativ

e.       reechilibrare  hidroelectrolitica

66.  Hipoalbunemia din ciroza hepatica se explica prin:

a.       hipercatabolism

b.      insuficienta  sintezei  hepatice

c.       gastroenteropatie  exudativa

d.      carenta  proteica  alimentara

e.       proteinurie

67.  Tratamentul ascitei din ciroza hepatica se efectueaza prin:

a.       diuretice  antialdosteronice (spironolactona)

b.      paracenteze  repetate  si  în  cantitate  mare

c.       saluretice (diuretice  tiazidice  si  de  ansa)

d.      cura  de  sete

e.       perfuzii  cu  solutii  hipertonice

68.   La  pacientul  cu  diaree  în  faza  acuta  sunt  interzise:

a.       dulciurile  concentrate

b.      dieta  hidrica

c.       legumele  si  fructele (bogate  în  celuloza)

d.      supa  de  morcovi

e.       zeama  de  orez

69.   Interventii  nursing  la  pacientul  cu  constipatie:

a.       mobilizarea  precoce

b.      dieta  bogata  în  carne

c.       combaterea  sedentarismului

d.      reducerea  aportului  de  lichide,  legume  si  fructe

e.       exercitii  fizice  care  tonifica  musculatura  abdominala

70.   Gravitatea varsaturilor se apreciaza dupa asocierea urmatoarelor simptome si semne:

a.       tegumente  si  mucoase  uscate

b.      oligurie

c.       poliurie

d.      hipotensiune  arteriala  +  tahicardie

e.       HTA  +  bradicardie

71.   Alimentatia  si  reechilibrarea  hidroelectrolitica  la  pacientul  cu  varsaturi  în  faza acuta

        se  va  efectua:

a.       pe  sonda   nazo-gastrica

b.      pe  cale orala (per  os)

c.       parenteral ( prin  perfuzii)

d.      in  functie  de  ionograme,  pH,  rezerva  alcalina



e.       In  functie  de  pierderi

72.   Interventii  nursing  la  pacientul  cu  hemoragie  digestiva  superioara (HDS)  masiva:

a.       repaus  strict  la  pat

b.      decubit  dorsal (fara  perna)

c.       mobilizare  precoce (în  primele  ore)

d.      administrarea  de  medicatie  anticoagulanta

e.       aplicarea  unei  pungi  cu  gheata  în  regiunea  epigastrica

73.   Interventii  nursing  la  pacientul  cu  ulcer  gastroduodenal  în  perioada  dureroasa:

a.       asigurarea  repausului  fizic  si  psihic

b.      dieta  de  crutare  gastrica

c.       mese  frecvente ( 5-7 / zi )  si  reduse  cantitativ

d.      interzicerea  consumului  de  alcool, a  fumatului

e.       mese  rare  si  abundente

74.   In care dintre  urmatoarele afectiuni ale aparatului locomotor este prezent

        Atg  HLA - B  27  ?

a.       reumatismul  articular  acut

b.      spodilita  anchilozanta

c.       poliartrita  reumatoida

d.      lupusul  eritematos  sistemic

e.       boala  artrozica

75.   Artrita asimetrica a articulatiilor mari (saltanta, migratorie, fugace) este caracteristica

         urmatoarelor boli:

a.       poliartrita  reumatoida

b.      spodilita  anchilozanta

c.       reumatismul  articular  acut

d.      lupusul  eritematos  sistemic

e.       coxartroza

76.   Artrita simetrica a articulatiilor mici ale mâinilor si picioarelor este caracteristica

        urmatoarelor boli:

a.       reumatismul  articular  acut

b.      poliartrita  reumatoida

c.       spondilita  anchilozanta

d.      lupusul  eritematos  sistemic

e.       boala  artrozica

77.   Care dintre  urmatoarele  afirmatii sunt  reale  referitor  la spondilita anchilozanta ?

a.       afectarea  articulatiilor sacro-iliace

b.      prezenta  factorului  reumatoid

c.       prezenta  atg.  HLA - B  27

d.      este  mai  frecventa  la  barbatii  tineri

e.       este  mai  frecventa  la  femeile  de  vârsta  medie

78.   Care dintre urmatoarele afirmatii sunt reale referitor la lupusul eritematos sistemic ?

a.       apare  mai  frecvent  la  femeile  tinere

b.      apare  mai  frecvent  la  barbati  de  vârsta  medie

c.       eritem  " în  fluture "  dupa  expunere  la  soare

d.      se  trateaza  cu  saruri  de  aur  +  antiinflamatoare  nonsteroidiene

e.       se  trateaza  cu  corticosteroizi, imunosupresoare

79.   Care dintre urmatoarele afirmatii sunt  reale referitor la reumatismul articular acut ?                   

a.       apare  mai  frecvent  la  vârstnici

b.      apare  mai  frecvent  la  copii  si  adolescenti

c.       afecteaza  mai  frecvent  cordul

d.      afecteaza  mai  frecvent  rinichii

e.       se  trateaza  cu  penicilina G  +  aspirina  ±  prednison

80.   Care  dintre  urmatoarele  afirmatii  sunt  reale  referitor  la  poliartrita  reumatoida ?

a.       apare  mai  frecvent  la  femei

b.      apare  mai  frecvent  la  barbati

c.       Atg  HLA - B  27  prezent

d.      factorul  reumatoid  prezent

e.       se  trateaza  cu  saruri  de  aur  +  imunosupresoare

81.   Care  dintre  urmatoarele  afirmatii  sunt  reale  referitor  la  boala  artrozica  ?

a.       apare  mai  frecvent  la  persoanele  tinere

b.      este  mai  frecventa  dupa  vârsta  de  40-50  ani

c.       este  o  afectiune  degenerativa  a  cartilajului  articular

d.      reprezinta  cea  mai  frecventa  boala  reumatica

e.       se  trateaza  cu  saruri  de  aur  +  imunosupresoare

82.  0biectivele nursing la pacientii cu BPCO acutizata sunt.

a.       dezobstructia cailor respiratorii

b.      combaterea infectiei

c.       cresterea PaCO2

d.      prevenirea complicatiilor

e.       restrictia administrarii de lichide

83.  Manifestari de dependenta la pacientii cu arteriopatie obliteranta aterosclerotica a membrelor

       inferioare sunt:

a.       cianoza gambelor

b.      durere în molet cu caracter de claudicatie intermitenta

c.       diminuarea pâna la disparitie a pulsatiilor la nielul arterelor pedioase si tibiale posterioare

d.      diminarea pâna la disparitie a pilozitatii gambelor

e.       prezenta varicelor hidrostatice

84.  Interventiile nursing la pacientii cu insuficienta venoasa cronica constau în:

a.       mobilizarea precoce dupa interventii chirurgicale

b.      administrarea de vasodilatatoare periferice

c.        mentinerea greutatii corporale optime

d.      evitarea ortostatismului prelungit

e.       întreruperea tratamentului anticoagulant si antiagregant

85.  Principalele interventii nursing la un pacient cu varsaturi incoercibile cu risc vital sunt:

a.       izolarea pacientului într-o rezerva bine aerisita

b.      îndepartarea protezei dentare

c.       administrarea medicatiei pe cale orala

d.      asezarea capului pacientului spre stanga

e.       alimentatia pacientului pe sonda nazo-gastrica

86.  Interventiile nursing la pacientii cu boala diareica acuta, forma severa, sunt:

a.       internarea pacientului într-o rezerva

b.      notarea numarului si aspectului macroscopic al scaunelor în foaia de observatie

c.        recoltarea scaunului pentru coprocultura, coproparazitar, examen microscopic

d.      dieta hidrica în primele 24-48 ore

e.        dieta bogata în legume si fructe proaspete în primele zile

87.  Pregatirea pacientului pentru efectuarea paracentezei diagnostice si evacuatorii consta în:

a.       hidratarea pacientului înainte de efectuarea manevrei

b.      explicarea necesitatii efectuarii paracentezei, pe întelesul pacientului

c.       pregatirea materialelor pentru asepsie

d.      determinarea grupului sanguin si Rh

e.        recipiente sterile pentru recoltarea lichidului de ascita, pentru paracenteza diagnostica

88.  Interventiile nursing la pacientul în stare de colica biliara sunt:

a.       repaus absolut si ulterior, relativ la pat, în functie de starea generala a pacientului

b.      regim de crutare biliara

c.       dieta bogata în alimente colecistokinetice

d.       administrarea medicatiei antialgice si antispastice, prescrisa de catre medic

e.        monitorizarea functiilor vitale este optionala

89.  Interventiile nrsing la pacientul în stare de  colica renala sunt:

a.       repaus la pat (initial absolut, ulterior relativ)

b.      fortarea diurezei, în primele ore, prin administrarea de lichide si furosemid i.v.

c.       efectuarea tratamentului cu antispastice si antialgice, prescris de catre medic

d.      efectuarea de urgenta, a urografiei i.v.

e.        efectuarea de urgenta, a ecografiei renale

90.  Obiectivele si interventiile nursing la  pacientul cu insuficienta renala acuta, în spital, sunt:

a.       restabilirea diurezei (cât mai repede posibil)

b.      reechilibrare hidro-electrolitica si acido-bazica

c.       reducerea nivelului ureei si creatininei serice

d.      monitorizarea obligatorie a balantei hidrice  "ingesta / excreta"

e.       monitorizarea functiilor vitale este optionala

91.  Dieta pacientului cu insuficienta renala cronica în stadiul preuremic este:

a.       normosodata în absenta complicatiilor cardiovasculare

b.      hiperproteica, bogata în proteine de origine animala

c.       cu aport lichidian fara restrictii

d.      cu aport lichidian zilnic în functie de balanta hidrica "ingesta / excreta"

e.       cu eliminarea alimentelor bogate în potasiu

92.  Diagnosticul de cancer colorectal este sugerat de urmatoarele simptome si semne:

a.       balonari postprandiale

b.      constipatie recenta, progresiva

c.       rectoragii si/sau hematochezie

d.      transpiratii nocturne

e.       tenesme rectale

93.  Conduita de urgenta în intoxicatia digitalica consta în urmatoarele interventii:

a.       continuarea administrarii de  tonicardiac

b.      întreruperea tratamentului tonicardiac

c.       administrarea de clorura de potasiu

d.      prevenirea tulburarilor de ritm

e.       administrarea de antibiotice 

94.  Care dintre urmatoarele boli sunt implicate în etiologia cordului pulmonar cronic ?

a.       stenoza mitrala

b.      bronhopneumopatia cronica obstructiva

c.       tuberculoza pulmonara

d.       HTA primara

e.       cifoscolioza deformanta

95.  Care dintre urmatoarele afirmatii sunt reale, referitor la tamponada cardiaca ?

a.       acumulare brusca si în cantitate mare a lichidului în pericard

b.      dispneea este proportionala cu cantitatea de lichid pericardic si rapiditatea acumularii

c.       nu necesita tratament de urgenta

d.       necesita internare în spital pentru pericardioceneza evacuatorie, de urgenta

e.        apare cu frecventa mai mare în pericarditele virale

96.  Diagnosticul diferential al cancerului bronhopulmonar se face, în special, cu urmatoarele

       afectiuni:

a.       staza pulmonara din insuficienta cardiaca congestiva

b.      tuberculoza pulmonara

c.       abcesul pulmonar

d.       chistul hidatic pulmonar

e.        pneumonia trenanta, recidivanta pe acelasi lob pulmonar

97.  Referitor la arteriopatia obliteranta aterosclerotica a membrelor inferioare sunt reale

       urmatoarele afirmatii:

a.       etiologia este aterosclerotica

b.      diminuarea sau absenta pulsatiilor la arterele pedioase si tibiale posterioare

c.       prezenta claudicatiei intermitente în stadiul II al bolii

d.       durerea in repaus apare în toate stadiile bolii

e.       aparitia gangrenei reprezinta stadiul IV al bolii

98.  Referitor la infarctul miocardic acut (IMA) sunt reale urmatoarele afirmatii:

a.       IMA este consecinta obstructiei coronariene acute

b.      durerea este atroce, violenta, sfâsietoare

c.       durerea este localizata frecvent retrosternal, cu iradiere în umeri si brate

d.      este obligatorie internarea de urgenta  în spital (unitate de coronarieni)

e.       pacientul poate fi tratat numai la domiciliu

99.  Sindromul nefrotic se caracterizeaza prin urmatoarele semne clinice si de laborator:

a.       edeme palpebrale si la nivelul membrelor inferioare (albe, moi, pufoase)

b.      hiperalbuminemie

c.       proteinurie    3,5g/m2/24h

d.      hipoproteinemie cu hiposerinemie

e.       hiperproteinemie

100. Referitor la pleurezia neoplazica sunt reale urmatoarele afirmatii:

a.       sunt prezente celulele neoplazice în lichidul pleural

b.      frecvent,  lichidul pleural este în cantitate mica

c.       lichidul este frecvent, sanguinolent

d.      lichidul pleural se  reface rapid dupa toracocenteza evacuatorie

e.       frecvent, lichidul pleural este în cantitate mare    

VARIANTE CORECTE

DISCIPLINA: NURSING CLINIC MEDICINĂ INTERNĂ

1.a,b,d. 2. a,d,e.  3. b,c,d,e.  4. b,d,e.  5. a.  6. a,b,d,e.  7. a,e.  8. e.  9. a,b,e.  10. a,b,c,d.  11. a.  12. a,c,d.  13. b,c.  14. d.  15. b,e.  16. a.  17. a,b,d,e.  18. d,e.  19. a,c,d.  20. b.  21. a,b,c,d.  22. d.  23. e.  24. a,b,c.  25. a,b,c.  26. c,d.  27. b.  28. a.b,d.  29. e.  30. c.   31. a,b,d,e.  32. a.  33. a,b,d,e.  34. d.  35. a,b,c.  36. a,c.  37. b,d.  38. a,d.  39. b.  40. d.  41. d.  42. d.  43. d.  44. a.  45. b.   46. c.  47. d.  48. b.  49. d.  50. a,d.  51. d.  52. c.  53. b.  54. e.  55. d.  56. a,d,e.  57. a,c,e.  58. a,c,e.  59. b,e.  60. b,c,e.  61. a,c.  62. a,b,c,d.  63. b,e.  64. a,c,d,e.  65. a,b,c,e.  66. b,d.  67. a,c.   68. a,c.  69. a,c,e.  70. a,b,d.  71. c,d,e.  72. a,b,e.  73. a,b,c,d.  74. b.   75. c.  76. b.  77. a,c,d.  78. a,c,e.  79. b,c,e.  80. a,d,e.  81. b,c,d.  82. a,b,d.  83. b,c,d.  84. a,c,d.  85. a,b,d.  86. a,b,c,d.  87. b,c,e.  88. a,b,d.  89. a,c,e.  90. a,b,c,d.  91. a,d,e.  92. b,c,e.  93. b,c,d.  94. b,c,e.  95. a,b,d.  96. b,c,e.   97. a,b,c,e.  98. a,b,c,d.  99. a,c,d.  100. a,c,d,e.












Document Info


Accesari: 9246
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.




Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )