Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
upload
Upload






























Maini crapate

medicina


M ini crapate



23 de sfaturi pentru alinarea disconfortului

Uneori se pare ca nu exista ceva mai dureros - sau mai dezagreabil - de­cât mâinile crapate. Vina o poarta îmbatrânirea si vremea. Când îmbatrâniti organismul produce mai putina grasime necesara pentru a pastra pielea ne--teda si supla. Când se mai adauga si umiditatea scazuta din zilele reci de iar­na si încalzirea centrala din apartamente, ati obtinut reteta sigura pentru o piele uscata si iritata. Dar exista multe solutii de a transforma mâinile aspre si uscate în ceva delicat si agreabil de atins.

Feriti-va de apa. Daca aveti mâinile crapate, esential este sa evitati cu ori­ce pret apa, spune dermatologul Joseph Bark.

Daca aveti fisuri pe m ini sau daca socotiti ca m inile au crapat dupa ce pe laturile degetelor v-au aparut niste basicute, atunci este vorba de o eczema si ar trebui sa apelati la medic, va sfatuieste dermatologul Joseph Bark.

Alte semne pot indica faptul ca ceea ce aveti reprezinta mai mult dec t m ini crapate. Daca dupa 2 saptam ni de autotratament m inile nu se cura­ta, din nou va sfatuim sa mergeti la medic. Puteti avea o infectie fungica sau un psoriazis al m inilor.

Dr. Diana Bihova, dermatolog, atrage atentia ca persoane ca medicii, asistentele, infirmierele, bucatarii si gospodinele ale caror ocupatii nece­sita cufundarea m inilor n apa frecvent si mult pot contracta cu usurinta paronichia cu candida, o infectie fungica insuportabila, care cuprinde pielea din jurul cuticulei. Barmanii, care pun n halbe berea din dozator foarte bogata n ciuperci microscopice , sunt deosebit de susceptibili la infectie. C nd infectia afecteaza pliul protector al unghiilor de la degetele m inii, acesta devine rosu, umflat si dureros.


M ini crapate

X!ACU.R.:i    DIN C MARA

Daca doriti cel mai ieftin remediu din camara, folositi margarina", spune dr, Bark. Margarina adera bine la piele si tine apa blocata n ea. Tot secretul este sa folositi o cantitate foarte mica si sa o ntindeti bine, astfel nc t sa nu va simtiti m inile unsuroase.

Nu trebuie sa cumparati creme scumpe pentru a avea rezultate bune", este de parere dermatologul Howard Donsky. Alternativele ieftine pentru persoanele cu piele uscata si normala sunt untul de cacao, lanolina, vaselina si uleiurile minerale deschise la culoare.

"Considerati apa ca fiind tot atât de caustica precum un acid pentru astfel de mâini. Spalatul repetat pe mâini îndeparteaza stratul natural de grasime de pe piele, ceea ce permite apei din structura pielii sa se evapo-re. Iar acesta este un proces care usuca extrem de mult." Gânditi-va de doua ori înainte de a va spala pe mâini daca aceasta operatie chiar este necesara.

Spalati-va doar palmele. "Daca trebuie sa va spalati des pe mâini, încer­cati sa spalati doar palmele", recomanda specialista în dermatologie Diana Bihova. "Puteti sa va spalati mult mai des palmele decât dosul lor, care are pielea mai subtire si se usuca mai repede."

Folositi o substanta de curatat, nu sapun, "în loc sa folositi sapun, spa-lati-va mâinile cu o substanta lipsita de grasime, care curata pielea", spune dr. Bark. "întindeti substanta pe piele, frecati-va ca si cum v-ati sapuni si apoi stergeti pielea cu o pânza. Este o metoda minunata de a spala pielea fara a o irita absolut deloc."

încercati tratamentul cu ulei de baie. împingând un pas mai departe su­gestia de a nu folosi sapunul, dermatologul Rodney Basler recomanda spa­larea mâinilor cu ulei de baie. Nu le veti simti la fel de curate ca atunci când folositi sapunul, dar macar nu se vor mai usca.

Folositi un hidratant. Folositi o crema de mâini de calitate buna ori de câte ori va spalati pe mâini si seara înainte de culcare. "Puterea hi-dratantului ar trebui adaptata la gravitatea crapaturilor", remarca dr. Basler. "Lotiunile sunt cel mai putin hidratante, urmate de creme si de unguente."

M inicrapate

Evitati uscatoarele cu aer cald. Daca grupul sanitar de la serviciu are în loc de prosoape uscatoare cu jet de aer cald, aduceti-va un prosop de acasa, va sfatuieste dr. Bihova. "între aparatele cu jet de aer cald si mâinile crapa­te exista o legatura directa. Daca sunteti nevoit sa le folositi, tineti mâinile la o distanta de cel putin 20 cm de gura aparatului si uscati-le complet."

Umeziti astfel de mâini. Desi în general ar trebui sa va tineti mâinile de­parte de apa, uneori o umezire în scop terapeutic este folositoare. O moda­litate ieftina de a obtine efectele hidratante ale cremelor de mâini este pur si simplu de a cufunda mâinile în apa calda 5 minute. Apoi îndepartati exce­sul de apa si aplicati ulei vegetal sau vaselina pe suprafata jilava, pentru a bloca umezeala în porii pielii, spune dermatologul Howard Donsky.

C nd degetele reprezinta averea dvs., purtati-le o grija deosebita. Trisha Webster este un manechin profesionist, ale carei m ini apar fotografiate n multe reclame de bijuterii si cosmetice. Cum reuseste ea sa faca n asa fel nc t m inile sa-i arate at t de tinere?



Opriti problemele nainte de a ncepe, ncerc cu orice pret sa-mi tin m inile departe de apa", spune Trisha Webster, de aceea pun pe altci­neva sa spele" (sigur ca da, acesta-i unul dintre motive!).

Atunci c nd nu pot evita udarea m inilor, ca n cazul mbaierii, ntotdea­una le hidratez imediat dupa aceea. E nevoie de doar c teva minute pentru ca umezeala acumulata n piele sa se evapore. C nd se nt mpla asa, m ini­le sunt mai uscate dec t erau nainte."

Protejati m inile. Niciodata nu ies n aer liber n timpul iernii fara sa mi protejez m inile. Aceasta nseamna sa ntind pe ele un strat de crema hi-dratanta si abia dupa aceea sa-mi pun manusile."

Folositi soarele cu masura Cu multa vreme n urma am ncetat sa stau la soare, deoarece acesta usuca si mbatr neste m inile."

Daca nu sunteti dispus sa renuntati la soare, dr. Diana Bihova sugereaza sa folositi pentru m ini creme-ecran hidratante. Cremele ecran solar hidra-teaza m inile si le fac sa arate mai tinere, asa ca luati obiceiul de a le folosi n fiecare zi", spune ea. Dar evitati gelurile si ecranele solare pe baza de al­cool, deoarece alcoolul usuca. De asemenea, produsele contin nd ingre­dientul activ PABA (acidparaaminobenzoic) pot fi iritante pentru o piele sen­sibila. Cititi etichetele produselor cosmetice pentru a sti daca au n compozitie PABA.

M n crapa te

PREVENIREA ESTE CEA MAI BUN SOLU IE

Este mai usor sa previi craparea pielii m inilor dec t sa tratezi m inile crpate. Gasiti aici c teva procedee pentru prevenire.

Feriti-va de apa fierbinte. O buna regula empirica este sa evitati apa fierbinte, detergentii si produsele agresive pentru curatenia n gospodarie.

Evitati sapunul. Deoarece m inile fac crapaturi c nd grasimea pielii se ndeparteaza, nu folositi sapunuri caustice. Alegeti un sapun neiritant, pre­ferabil unul cu o crema grasa n compozitie", recomanda dr. Bark.



Adaugati umezeala n aer. Pielea se hidrateaza singura din interior spre afara", spune dr. Basler. Daca exista umezeala n aer, atunci nu va fi trasa prea multa apa din piele. Asa ca o idee buna este sa utilizati un umidi-ficator de camera."

Rasfatati-va m inile. De fiecare data c nd aplicati pe fata o crema hi-dratanta, puneti putina si pe m ini. Seara faceti acelasi lucru, va sfatuieste dr. Bihova. Ajuta la mentinerea supletei m inilor si previne fisurarea pielii. De 2 ori pe zi este obligatoriu, dar, desigur, si ori de c te ori va spalati pe m ini."

în acelasi scop, dr. Basler recomanda muierea mâinilor într-o suspensie de apa/ulei. "Turnati continutul a 4 capsule cu ulei de baie cu putere mare de dispersie în 500 ml de apa. Seara muiati mâinile 20 de minute în aceas­ta suspensie, pentru a readuce în piele grasimea naturala. Este singura me­toda care va va ajuta în caz ca aveti mâinile crapate."

Aplicatia dubla. "Atunci când utilizati o lotiune sau o crema pentru mâini, folositi ceea ce eu denumesc tehnica Bark, a aplicatiei în strat dublu", spu­ne dr. Bark. "Aplicati un strat foarte subtire si lasati-1 câteva minute sa in­tre în piele. Apoi întindeti alt strat subtire. Doua straturi mai subtiri actio­neaza mai bine decât unul gros."

încercati uleiul de lamâie. "Pentru a netezi si a linisti mâinile iritate, amestecati câteva picaturi de glicerina cu câteva picaturi de ulei esential de lamâie (ambele se gasesc în magazinele specializate). Faceti un masaj al mâinilor cu acest amestec înainte de a merge la culcare", recomanda specia­lista în îngrijirea pielii, Lia Schorr.

Purtati manusi de protectie. O multime de treburi casnice va pot agra­va mâinile crapate. Dr. Bihova recomanda sa purtati manusi albe de bum­bac pentru a îndeplini orice treaba la care nu e nevoie de apa. "Printre aceste

4lft

M ini crapate

activitati se numara si cititul ziarelor, si chiar despachetatul cumparaturi­lor." Orice frecare de pielea deja uscata, crapata sau rosie va duce la accen­tuarea starii ei. Manusile de bumbac lasa pielea sa respire, si în acelasi timp absorb orice urma de umezeala acumulata, ocrotind pielea de o iritare supli­mentara.

"De asemenea, manusile de bumbac pastreaza pielea curata, încât nu tre­buie sa va spalati pe mâini prea des, ceea ce ar duce la perpetuarea proble­mei", spune dermatologul Nelson Novick. "Daca trebuie sa va prindeti mai bine de ceva de felul unei bare sau balustrade, folositi manusi de piele", spu­ne fotomodelul Trisha Webster.

Combinati cauciucul cu bumbacul. "Pentru activitatile care necesita apa, este obligatoriu sa purtati manusi de bumbac pe dedesubtul celor de cau­ciuc", spune dr. Novick. Motivul îl reprezinta faptul ca transpiratia, lotiuni-le si medicamentele de pe mâini se acumuleaza în interiorul manusilor si pot deveni iritante destul de repede daca nu sunt absorbite.

în caz ca manusile de bumbac s-au udat, schimbati-le imediat. Daca nu se poate altfel, înlocuiti-le cu altele în cel mult 20 de minute. "Nu recomand manusile de cauciuc cu captuseala caserata de bumbac, deoarece este foar­te dificil sa le speli", spune dr. Novick. "în schimb, manusile de bumbac pot fi spalate într-un detergent neagresiv."

Dr. Bihova este de acord cu acest punct de vedere. "Cea mai mare gre­seala pe care o fac femeile când au probleme cu mâinile este sa poarte ma­nusi de cauciuc. Acestea nu fac decât sa înrautateasca starea mâinilor. Cau­ciucul retine umezeala, împiedica pielea sa respire si creeaza prea multa frictiune."

întindeti un strat subtire de vaselina pe tricotul din interiorul manusilor
de cauciuc, împiedicându-1 astfel sa absoarba crema cu care v-ati oblojit
mâinile. bs

Pentru a ndeparta stratul superior de celule epiteliale moarte de pe m ini­le crapate, specialista n ngrijirea pielii Lia Schorr va sugereaza urmatorul tratament: puneti o ceasca de ovaz n blender, ca sa obtineti o faina foarte fina; puneti faina de ovaz ntr-un castron mai mare si frecati-va m inile cu fana, pentru a ndeparta cu delicatete pielea moarta; clatiti m inile cu apa caduta, tamponati-le pentru a le usca si aplicati un strat generos de crema Asteptati 2 minute si mai aplicati un strat de crema


Menopauza

Purtati manusi în timpul noptii. Iata un tratament de calmare a starii unor mâini suferinde, oferit de dermatologul Thomas Goodman: în pat purtati manusi de cauciuc, dupa ce mai întâi le-ati umezit materialul cu o lingurita de vaselina, astfel încât crema de pe mâini sa nu fie absorbita de tricotul ma­nusilor. Apoi, atunci când mergeti la culcare, aplicati o crema de mâini. Pu-neti-va manusile si ramâneti cu ele peste noapte.

Rugati pe cineva sa va spele parul. "Credeti sau nu, dar si samponul de par poate agrava starea unor mâini sensibile, facându-le sa se simta si mai rau", spune dermatologul Stephen Schleicher. "Fie lasati pe altcineva sa va samponeze parul, fie purtati manusi de plastic."

Feriti-va sa prelucrati alimente. "Sucul care se scurge din carnea si ve­getalele crude - cartofi, tomate, ceapa sau morcovi - poate fi deosebit de toxic pentru piele, în special daca este deja iritata", spune dr. Goodman. "Asa ca purtati manusi de plastic cu captuseala subtire ori de câte ori prelu­crati alimente." Dr. Schleicher va avertizeaza sa nu stoarceti portocalele, la­mâile si grepfruturile cu mâinile neprotejate. "Ele sunt teribil de iritante pentru mâini."






Document Info


Accesari: 6148
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )