Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


loading...

NEISSERIA : Gonorrhaeae si meningitides

medicina
ALTE DOCUMENTE

Situatia copiilor cu autism care au depasit virsta educatiei elementare
ASTMUL BRONSIC
GRILE AMELIORARE
Tine anii pe loc
Hipertonia osmotica extracel
Clasificarea hipertensiunii portale
Efecte favorabile si defavorabile ale stimularii adrenergice asupra circulatiei periferice
RETELE NEURALE
Ameteli
Durere de sani

coci G- cu aspect usor reniform dispusi in diploc cu cavitatile dispusa fata in fata
Nu au capsula,

Areobi

F sensibili la variatii de temp si umiditate: mor la tempe 848w227i rstura camerei si la uscaciune se autolizeaza

Imobili, nesporulati

Habitat: la barbat la nivel secretie uretrala, secretie muco-purulenta fiind coci piogeni, anal sau faringian; la femei mai rar la uretra de obicei in secretie col uterin si rar: anal sau faringian. Nu rezista in mediul extern: transmitere sexual directa, nu exista purtatori sanatosi de gonococci. Gonoree/ blenoragie

Cultivarea se face pe medii special: B pretentioasa creste destul de gru, medii trebuie inbogatie: "geloza chocolat" cu caracteristica ca sangele se incalzeste la 80%, mai hranitor, de asemenea trebuue sa aiba inhibitor ptr celelalte B mediue "Thayer Martin"

Creste in conditii de aerobioza dar cu 5% CO2. Produce colonii mici gri albicioase 1-2 mm nehemolitice

Biochimic: fermenteaza doar glucoza si da reactia oxidaza pozitiva, rapid pozitiva la B ce afceteaza

Structura antigenica putin particulara: nu are LPZ lipo poli zaharid ci Los: lipo oligo zaharid ce are semnificatie Ag iar Ac impotriva acestuia sunt bactericizi. Dar problema e ca e variabil: structura Ag e variabila: isi modifica struct Ag in cursul infectiei la acelas pacient. Are la suprafata proteine OMP, unele ce servesc la adeziune OMP2 colonizeaza epiteliul genital iar altele au rol de porine

SEnsibilitatea la AB a evoluat: erau sensibili la Penicilina, sunt 15-20-30% tulpini rezitente. Marea majoritate a infectiilor cu gonococ se asociaza cu Clamidia ceftriaxon cu tetraciclina.

Gonoreea: una din cele mai raspindite boli cu transmitere sexual, in America de 10 ori mai mult ca sifilis, in Romania anual 10000-15000 sifilis si 8000 gonococ ( nu e adevarat), boala trebuie tratata discret.

Se ascociaza cu infectii cu transmitere sexuala (STI) + hepatita B. HIV, inectie parazitara cu trichomonas.

Diagnostic: la barbate boala e manifesta: secretie muco-purulenta prelevata dimineata inaine de mictiune, usturimi la mictiune. La femei lucrurile sunt discrete: daca nu e tratata poate produce salpingite, boala inflamatorie pelvina; unul din principalele motive de infertilitate la femei. Recoltare de la niv col la consult, trebuie insamantate rapid, echilibrate termic, frotiu, insamantae, identificare; antibiograma pe mediu muller hinton cu sange si incubare cu CO2 ptr ca B e f sensibila.
!!! essential la boli: diagnostic si boli trebuie facut la ambii/ toti partenerii altfel e fenomen ping-pong.

Meningococul:

F asemanator cu gonococul cu precizarea ca el prezinta capsula polizaharidica. Ac bactericizi sunt cei anticapsulari. La gonococ nu se poate vaccine datorita variabilitatii Ag, la meningocos exista vaccind fata de anumite serotipuri, ptr cel ce circulain Romania, nu exista.

Habitat: la un nr apreciabil de purtatori in calectivitati inchise/ seminchise military, scolari/prescoalri. Portaj la nivel.buco-faringian? poate aj la 5-10% nr de purtatori, LCR. Nr de pers ce se imbolnavesc din purtatori e de sub 1/1000

Cultura: identice cu gonococ

Biochimice: meningococul fermenteaza glucoza si maltoza, da reactia oxidazei rapida, si poate produc pe medou cu sange hemoliza tardiva ingusta in jurul coloniilor

STructura Ag: exista 5 serotipuri din p.d.v al Ag capsulare: A,B, C, X, Y. Vaccinurile sunt combinatii ale acestor Ag. Exista ptr ACXY,ptr B nu ptr ca nu e imunogen. In Africa de obicei e A. in EUropa de V si USA C, Romania B. Vaccin se da in colectivitati cu potential

Factori de patigenitata conditioanti de prezenta capsule ce favorizeaza aderenta la niv nazo-faringe apoi diseminare pe cale sangvina cu conditia reprezentata de imunodepresie cauzata fie de infectii virale preexistente, expuneri prelungite la frig, mediu intens poluat, fumat excesiv.

Diagnostic: bacteriologic ptr purtatori prin exudat faringian, ptr bolavi din LCR, in conditii prelucrare imediata : frotiu, cultura. Frotiul din produs pathologic e essential, la gonococ din secretie uretrala la barbat, f multe cellule inflamatorii si intracellular pacete goci G- dispusi in diplo.

2 genuri B mai rar in patogenie:

moraxella cataralis poate produce infectii respiratorii otita medie, cocobacili G- dat sunt oxidazo negative, nu sunt fermentative, produc infectii la personae imunodeprimate. Diagnostic: pe baza caractere biochimice cu echipamente automate.

Acinetobacter: nefermentativ, oxidazo negative, f raspandit pe tegumente mucoase si mai ales pe obiecte: spitale ; infectii urinare, manifestari septice generalizate

La copii in asociere cu inf meningococia apare menigococemia insotita chiar de soc si deces sindrom "Waterhouse Friedrixen" insotita de eruptive peresiala pe tot coprul la copilul mic, f grava.
loading...Document Info


Accesari: 1565
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )