Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadNEVRALGIA CERVICOBRAHIALA

medicina
ALTE DOCUMENTE

Vederea Stereoscopica
Alcoolul
ARITMII CU POTENŢIAL LETAL
CLASIFICAREA Sl TERMINOLOGIA BOLILOR CONGENITALE DE CORD
Acceptarea - ca metoda de tratament
ANTRAX
Energia piramidei masurata de un radiestezist
Ulei Esential De Lavanda
Deviatia de sept nazal
DECI, NU CREDETI A CONSUMA PREA MULT ZAHAR SI SARE

NEVRALGIA CERVICOBRAHIALA

Este o durere radiculara la nivelul membrelor superioare, determinata frecvent de artroza cervicala si mai rar de alte suferinte ale coloanei cervicale sau ale teritoriilor limitrofe. Corespunde nevralgiei sciatice la membrele inferioare.
Etiopatogenie:

1.      Discopatii cervicale: principala cauza fie ca este vorba de artroza cervicala propriu-zisa (mai ales la femei in jurul varstei de 50 de ani), fie o hernie de disc (mai frecvent la barbatii tineri) in urma unui traumatism cervical direct sau indirect.

2.      Traumatismele cervicale: prin producerea unei hernii de disc; unor fracturi ale apofizelor articulare; unor luxatii unilaterale.

3.      Leziuni tumorale (maligne/benigne) primitive sau secundare care pot fi la nivelul vertebrelor sau se pot dezvolta in canalul rahidian exprimandu-se clinic la inceput prin radiculalgie si abia tarziu printr-un sindrom de compresie medulara.

4.      Infectii vertebrale sau discovertebrale.

5.      Unele afectiuni intratoracice: cancerul varfului plamanului caracterizat prin triada: radiculalgie intensa, sindromul Claude-Bernard-Horner (de aceeasi parte), opacitatea radiologica a varfului plamanului.

Aspecte clinice:

Simptome: frecvent nevralgia este precedata de dureri cervicale cronice. Durerea poate avea debut acut sau insidios, cu agravare progresiva; durerea este unilaterala si poate iradia in umar si in membrul superior respectiv, traiectul brahialgiei depinzand de radacina atinsa a plexului brahial.

Durerile au in general sediu fix; pot apare spontan sau pot fi declansate de efortul la tuse, stranut sau prin miscarile coloanei cervicale; evolueaza in pusee, cedand la repaus, intensificandu-se la efort si uneori nocturn.

Semne:

-limitarea amplitudinii unor miscari (hiperextensia in special), aceste miscari amplificand durerea;

-la palpare se deceleaza o durere paramediana la nivelul interliniei afectate si puncte dureroase radiculare (analoage punctelor Vallein) pe traiectul radacinii nervoase afectate;

-se constata diminuarea reflexelor osteotendinoase (stiloradial si tricipital) la nivelul membrului afectat;

-daca sindromul de compresie radiculara se insoteste de compresie medulara pot apare si semne medulare ca sindromul piramidal reflex insotit de tulburari de sensibilitate profunda si mai rar parapareze spastice;

-uneori se asociaza compresiunea arterei vertebrale si se evidentiaza semne functionale de insuficienta vertebrobazilara declansata de miscarile gatului.

Explorari paraclinice:examenul radiologic-radiografiile standard (fata, profil si oblice) evidentiaza pensarea unui disc, osteofitoza gaurii de conjugare. Tomografiile de profil pot evidentia o alunecarea suprafetelor articulare determinand o deformare a gaurii de conjugare si agravand efectele osteofitozei asupra radacinilor.
Diagnostic diferential:

1.      PSH: durerile sunt declansate de mobilizarile umarului (nu ale coloanei cervicale); diferentierea este dificila cand durerea din PSH are o iradiere pseudoarticulara.

2.      Epicondilita: datorita durerii la nivelul portiunii externe a antebratului, in vecinatatea cotului.

3.      Afectarea nervului cubital la cot: poate stimula o nevralgie C8, dar se insoteste de un deficit al flexorului si abductor al policelui.

4.      Acroparestezia: sindromul nocturn (mai frecvent la femei) uni sau bilateral, constituind dintr-o senzatie de durere neplacuta si discreta, furnicaturi ale mainii si degetelor, mai ales in a II-a parte a noptii (senzatile dispar dupa exercitiu fizic).

5.      Neurinomul radicular: tumoare benigna, dezvoltata pe o radacina nervoasa, cu actiune nocturna a durerii, care este fina, tenace. Se insoteste de unele semne neurologice: amiotrofie, zone de anestezie. La examenul radiologic se observa largirea uneia din gaurile de conjugare.

6.      Siringomielia este o afectiune rara, cu dureri in membrele superioare, dar care este insotita de pierderea sensibilitatii termice.

Tratament:

1.      Tratamentul conservator foloseste:

-mijloace ortopedice-constau in imobilizarea coloanei cervicale in timpul zilei printr-o minerva, iar noaptea odihna pe un pat tare cu perna cilindric la nivelul regiunii cervicale;

-mijloace kinetoterapeutice-manipulari vertebrale in sali de specialitate;

-mijloace medicamentoase-in pusee acute dureroase (indometacin, aspirina, fenilbutazona); discontinuu pentru cateva zile se poate folosi prednisonul; in dureri persitenteinfiltratii paravertebrale de hidrocortizon si novocaina sau roentgenterapia la nivelul regiunii inferioare.

2.      Tratamentul chirurgical: cand nevralgia are tendinta la paralizie in caz de sindrom cu corupere medulara.
Document Info


Accesari: 6372
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )