Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadNEVRALGIA CERVICOBRAHIALA

medicina
ALTE DOCUMENTE

Vederea Stereoscopica
Alcoolul
ARITMII CU POTENŢIAL LETAL
CLASIFICAREA Sl TERMINOLOGIA BOLILOR CONGENITALE DE CORD
Acceptarea - ca metoda de tratament
ANTRAX
Energia piramidei masurata de un radiestezist
Ulei Esential De Lavanda
Deviatia de sept nazal
DECI, NU CREDETI A CONSUMA PREA MULT ZAHAR SI SARE

NEVRALGIA CERVICOBRAHIALA

Este o durere radiculara la nivelul membrelor superioare, determinata frecvent de artroza cervicala si mai rar de alte suferinte ale coloanei cervicale sau ale teritoriilor limitrofe. Corespunde nevralgiei sciatice la membrele inferioare.Etiopatogenie:

1.      Discopatii cervicale: principala cauza fie ca este vorba de artroza cervicala propriu-zisa (mai ales la femei in jurul varstei de 50 de ani), fie o hernie de disc (mai frecvent la barbatii tineri) in urma unui traumatism cervical direct sau indirect.

2.      Traumatismele cervicale: prin producerea unei hernii de disc; unor fracturi ale apofizelor articulare; unor luxatii unilaterale.

3.      Leziuni tumorale (maligne/benigne) primitive sau secundare care pot fi la nivelul vertebrelor sau se pot dezvolta in canalul rahidian exprimandu-se clinic la inceput prin radiculalgie si abia tarziu printr-un sindrom de compresie medulara.

4.      Infectii vertebrale sau discovertebrale.

5.      Unele afectiuni intratoracice: cancerul varfului plamanului caracterizat prin triada: radiculalgie intensa, sindromul Claude-Bernard-Horner (de aceeasi parte), opacitatea radiologica a varfului plamanului.

Aspecte clinice:

Simptome: frecvent nevralgia este precedata de dureri cervicale cronice. Durerea poate avea debut acut sau insidios, cu agravare progresiva; durerea este unilaterala si poate iradia in umar si in membrul superior respectiv, traiectul brahialgiei depinzand de radacina atinsa a plexului brahial.

Durerile au in general sediu fix; pot apare spontan sau pot fi declansate de efortul la tuse, stranut sau prin miscarile coloanei cervicale; evolueaza in pusee, cedand la repaus, intensificandu-se la efort si uneori nocturn.

Semne:

-limitarea amplitudinii unor miscari (hiperextensia in special), aceste miscari amplificand durerea;

-la palpare se deceleaza o durere paramediana la nivelul interliniei afectate si puncte dureroase radiculare (analoage punctelor Vallein) pe traiectul radacinii nervoase afectate;

-se constata diminuarea reflexelor osteotendinoase (stiloradial si tricipital) la nivelul membrului afectat;

-daca sindromul de compresie radiculara se insoteste de compresie medulara pot apare si semne medulare ca sindromul piramidal reflex insotit de tulburari de sensibilitate profunda si mai rar parapareze spastice;

-uneori se asociaza compresiunea arterei vertebrale si se evidentiaza semne functionale de insuficienta vertebrobazilara declansata de miscarile gatului.

Explorari paraclinice:examenul radiologic-radiografiile standard (fata, profil si oblice) evidentiaza pensarea unui disc, osteofitoza gaurii de conjugare. Tomografiile de profil pot evidentia o alunecarea suprafetelor articulare determinand o deformare a gaurii de conjugare si agravand efectele osteofitozei asupra radacinilor.
Diagnostic diferential:

1.      PSH: durerile sunt declansate de mobilizarile umarului (nu ale coloanei cervicale); diferentierea este dificila cand durerea din PSH are o iradiere pseudoarticulara.

2.      Epicondilita: datorita durerii la nivelul portiunii externe a antebratului, in vecinatatea cotului.

3.      Afectarea nervului cubital la cot: poate stimula o nevralgie C8, dar se insoteste de un deficit al flexorului si abductor al policelui.

4.      Acroparestezia: sindromul nocturn (mai frecvent la femei) uni sau bilateral, constituind dintr-o senzatie de durere neplacuta si discreta, furnicaturi ale mainii si degetelor, mai ales in a II-a parte a noptii (senzatile dispar dupa exercitiu fizic).

5.      Neurinomul radicular: tumoare benigna, dezvoltata pe o radacina nervoasa, cu actiune nocturna a durerii, care este fina, tenace. Se insoteste de unele semne neurologice: amiotrofie, zone de anestezie. La examenul radiologic se observa largirea uneia din gaurile de conjugare.

6.      Siringomielia este o afectiune rara, cu dureri in membrele superioare, dar care este insotita de pierderea sensibilitatii termice.

Tratament:

1.      Tratamentul conservator foloseste:

-mijloace ortopedice-constau in imobilizarea coloanei cervicale in timpul zilei printr-o minerva, iar noaptea odihna pe un pat tare cu perna cilindric la nivelul regiunii cervicale;

-mijloace kinetoterapeutice-manipulari vertebrale in sali de specialitate;

-mijloace medicamentoase-in pusee acute dureroase (indometacin, aspirina, fenilbutazona); discontinuu pentru cateva zile se poate folosi prednisonul; in dureri persitenteinfiltratii paravertebrale de hidrocortizon si novocaina sau roentgenterapia la nivelul regiunii inferioare.

2.      Tratamentul chirurgical: cand nevralgia are tendinta la paralizie in caz de sindrom cu corupere medulara.
Document Info


Accesari: 6312
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )