Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadNervozitate a picioarelor

medicina
ALTE DOCUMENTE

vitamina b6
virusi sb
Intoxicatii prin inhalare
VINE IARNA! LEACURI DE SEZON
Fecundarea in vitro
PARTEA SPECIALA
Citotoxicitatea oxigen-dependenta
Aderarea reversibila la endoteliul vascular a celulelor profesionale proinflamatorii; rolul selectinelor
BOLILE SANGELUI Sl ALE ORGANELOR HEMATOPOIETICE
BOLI PROFESIONALE CU DECLARARE OBLIGATORIE IN ROMANIA

Nervozitate a picioarelor

20 de tehnici de calmare

Sindromul picioarelor nervoase (SPN) provoaca senzatii neplacute de arsu­ra, întepatura, gâdilare sau durere în muschii picioarelor. Este cunoscut si sub denumirea de sindrom Ekbom, dupa medicul care 1-a definit. Simpto-mele clasice includ nervozitate, mers greoi, senzatie de tremor în membre­le inferioare, în special noaptea, în pat.449


Mer„ozîtate   a   picioarelor

SPN pare sa aiba agregare familiala si afecteaza cu predilectie femeile de vârsta a doua, batrânii, femeile însarcinate, persoanele mari consumatoa­re de cafea sau alte bauturi care contin cofeina si fumatorii înraiti.

De obicei afecteaza ambele picioare, dar nu întotdeauna este simetric-uneori apare la un singur picior. Cauza nu se cunoaste. Indiferent de cauza sindromul picioarelor nervoase poate fi foarte frustrant pentru cei suferinzi si le poate afecta somnul atât lor, cât si partenerilor de viata. Iata câtiva pasi pentru calmarea acestor picioare neastâmparate.

Suplimente alimentare cu fler si folati. Unele studii au evidentiat o le-j gatura între SPN si modul cum celulele creierului esueaza în utilizarea fie-l rului, iar alte studii de mici dimensiuni au demonstrat aparitia unor usoara ameliorari prin administrarea unor doze crescute de fier. Suplimentele ali-j mentare cu folati au fost de asemenea recomandate femeilor însarcinat afectate de SPN. "Adevarul este", spune medicul de familie Stepher Amiel, "ca dovezile nu sunt convingatoare, si daca nu aveti deficite dove-j dite de fier si folati, eu nu as recomanda administarea suplimentara a aces-{ tora. Chiar daca analiza sângelui arata valori deficitare, nu exista nici garantie ca aceste suplimente vor avea vreun efect în zona din creier res-| ponsabila de SPN."

Nu mâncati seara târziu. Mâncatul mult, seara târziu, chiar va poate agi­ta picioarele. Activitatea de digestie poate declansa ceva care determina aceste simptome, atrage atentia neurologul Lawrence Stern.

Daca aveti sindromul picioarelor nervoase, nu sunt motive de îngrijorare, cu exceptia somnului care uneori va lipseste.

Dar prima data când aveti aceste simptome - senzatii accentuate de tremor în picioare, mai ales noaptea - mergeti la medic. Simptomele sin­dromului picioarelor nervoase pot fi semne de avertisment ale unei boli se­vere, precum o boala de plamâni, de rinichi, diabet, boala Parkinson si mul­te alte afectiuni neurologice. SPN poate fi asociat si cu apneea de somn si cu narcolepsia, ca si cu tratamentul cu unele antidepresive si tranchilizante ma­jore folosite în anumite boli psihice.

Pentru a va asigura în privinta starii de sanatate, asteptati diagnosticul medicului. Daca tremorul picioarelor va tine treaz noaptea si remediile na­turale nu au nici un efect, medicul va gasi medicamentul adecvat.
450


Nervozitate  a   picioarelor

Evitati somniferele. Pe termen scurt somniferele pot aduce beneficii, dar multe persoane vor dezolta destul de repede toleranta si astfel se trezesc cu 2 probleme: sindromul picioarelor nervoase si dependenta de medicamente, spune dr. Stern.

Nu înlocuiti sedativele cu alcool. si în acest caz va creati o dubla proble­ma, spune dr. Stern.

Renuntati la cafea. Unele studii au aratat o legatura reala între usurarea simptomelor sindromului picioarelor nervoase si sistarea consumului de co­feina, spune neurologul Ronald Pfeiffer.

Evitati medicamentele pentru raceala si sinuzita. si ele pot accentua simptomele.

Renuntati la fumat. Nu e sigur ca fumatul în sine produce sindromul pi­cioarelor nervoase, însa fumatorii sunt mult mai predispusi decât nefumato­rii la SPN.

Evitati frigul. Mai multe studii au aratat ca expunerea prelungita la frig poate cauza sindromul picioarelor nervoase.

Plimbati-va putin înainte de culcare. O plimbare scurta poate reduce semnificativ accesele de SPN de dinainte de culcare, spune dr. Stern. "Exer­citiul fizic poate schimba balanta chimica în creier prin eliberarea de endor-fme, care induc un somn odihnitor."

Masati-va picioarele. Un masaj usor al picioarelor înainte de culcare poa­te fi folositoare, spune neurologul Richard Olney. Presarea lor usoara poa­te fi si ea utila.

Luati 2 aspirine înainte de culcare. Medicii nu pot spune exact de ce aju­ta aspirina, dar, dupa toate aparentele, la unele persoane reduce simptomele.

Controlati stresul. "Stresul agraveaza problema", spune dr. Stern. Buna or­ganizare a vietii zilnice, asigurarea linistii, respiratia profunda si practicarea exercitiilor de relaxare sunt modalitati eficace pentru reducerea stresului.

Odihniti-va mai mult. Simptomele se pot accentua pe un fond de obosea­la accentuata.

451


Nervozitate   a   picioarelor

Ridicati-va si mergeti. Sindromul picioarelor nervoase tinde sa va deran-jaze noaptea, când va odihniti. Daca simtiti nevoia sa va miscati, cel mai fi­resc este sa va plimbati în jurul dormitorului, spune dr. Pfeiffer.

Leganati-va picioarele. Când simtiti ca apar simptomele, trebuie sa va ba­lansati picioarele înainte si înapoi.

Schimbati-va pozitia de dormit. Unele persoane dezvolta simptome mai ales daca dorm într-o anumita pozitie, spune dr. Stern, încercati si alte po­zitii pentru somn. Este o încercare inofensiva si se poate dovedi utila.

Faceti-va patul mai putin confortabil. SPN pare sa fie mai accentuat la persoanele cu un pat confortabil, spune dr. Amiel. Schimbati salteaua cu una mai tare sau dormiti chiar pe podea.

Scufundati-va picioarele în apa rece. "Merge doar pentru unii", spune dr. Stern, însa nu va scufundati picioarele în apa înghetata; puteti leza nervii.

încalziti-va. Daca pe unii îi ajuta frigul, altii gasesc ca folosirea unei per­ne electrice le usureaza simptomele, spune dr. Pfeiffer.

Faceti un vibromasaj. La fel si vibromasajul: la unii merge, altora le poa­
te înrautati simptomele. ... .
Document Info


Accesari: 1450
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )