Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


PATOLOGIA CHIRUGICALA A AP URINAR LA COPIL

medicina
ALTE DOCUMENTE

Bazele fizice si tehnice ale computertomografiei. Principii de constructie ale unui aparat CT. Tipuri de aparate. Achizitia de date de masura. Reconst
Legislatie in vigoare in Comunitatea Europeana si in Romania - Experimentele pe animale
PLANUL INDIVIDUAL DE SUPRAVEGHERE
Aloe
Edemul pulmonar acut
Citotoxicitatea oxigen-dependenta
Aderarea reversibila la endoteliul vascular a celulelor profesionale proinflamatorii; rolul selectinelor
BOLILE APARATULUI DIGESTIV
BOLILE APARATULUI URINAR
MASAJUL SI AUTOMASAJUL LA SPORTIVI

PATOLOGIA CHIRUGICALA A AP URINAR LA COPIL

Semnele comune tuturor bolnavilor cu afectarea ap. urinar :

*rinichiul dr. e mai jos decat stg.

1.paloare teroasa a tegumentului - semn specific unei afectari renale.Anemia este confirmata de hemograma.
2.Dismorfisme faciale - ochii mai indepartati - hipertelorism

(det.de diferite anom.renale)    - plica la ochi - epicantum

- anomalii ale urechilor , fiind implantate mai jos.

3.Febra - starea subfebrila e prezenta pe perioade mai lungi (saptamani), determinand un sindrom febril prelungit , una din cauze fiind suferinta renala (nu neaparat infectie). De ex. retentia de urina poate produce febra.

4.Tulb. digestive - inapetenta (refuzul biberonului , sanului), anorexie =>deshidratare, varsaturi, diaree , rareori constipatie (in forme subocluzive)

5.sensibilitate la infectii respiratorii - in per.intrauterina , lich. Amniotic e inghit 626f58g it si urinat de copil . Daca nu urineaza , cantitatea sa scade , peretii uterului se apropie si exercita o presiune crescuta asupra fatului , ceea ce duce la scaderea dimens. Toracelui si lipsa expansiunii plamanului.

6.tulburari de crestere (statura mai redusa)

7.tonus psihic scazut.

Infectia urinara - (nr. germenilor > de 100.000/ml urina) are raporturi speciale cu anomaliile congenitale.Statisitic , 90% din copii cu anom. au infectie urinara. La o alta testare , din 100 de copii cu infectie urinara , doar 50 aveau anomalii congenitale , la restul fiind o boala de sine statatoare.

Alte semne specifice pentru o anomalie sunt

1.tulburari de mictiune. La sugar semnele sunt :

absenta unei goliri complete a vezicii (urinari frecvente) ; mictiunea ca un fir de apa (stenoze ale meatului urinar), plans - dat durerii - in disurie , jetul putand fi intrerupt, Polakiurie - mictionari frecvente , in cantit. mici (urgenta si frecventa mictionala), Impsibilitatea evacuarii urinei (retentie), Incontinenta vezicala

Investig - echografia , cistografia (cu subst. de contrast) , CT , RMNCHEILOSCHIZIS

Frecventa in populatie este de 1/850-1/1500

Etiologie : 1.factori genetici, 2.avitaminoze sau hipervitaminoze, 3.intoxicatii, 4.iradieri

Unul din factorii de mai sus actioneaza pe cei 5 muguri din care se dezvolta fata si stomodeum-ul (1 mugur frontal, 2 muguri maxilari superiori si laterali, 2 muguri inferiori si laterali).Cheiloschizis-ul apare datorita unei lipse de coalescenta intre acesti muguri (deficit de tesut mezenchimal).

Forme anatomo-clinice:

1.fisura de buza superioara simpla - intereseaza buza rosie si buza alba (deasupra celei rosii)

2.fisura de buza superioara completa (buza rosie , alba , pragul narinar)

3.fisura de buza superioara cu complicatii (cheilognatopalatoschizis-"gura de lup") - sunt afectate buza rosie , alba, pragul narinar , arcada dentara si palatul.

tulburare a profunzimii somnului (somn f.profund)

secretie marita de ADH pe parcursul noptii , crescand formarea de urina.Tratament : Adiuretin , Impranina sau subst. anticolinergice :Triptane,Oxibutinina.
MALFORMATIILE RINICHIULUI

Anomalii de

1.forma - rinichi mic , displazic , producator de HT ; °rinichi hipertrofic. Ceea ce intereseaza este functionalitatea in aceste cazuri.

2.numar - agenezie renala uni-,bilaterala(incompatibila cu viata)

3.sediu - pot fi situate lombar , in fosa iliaca , pelvis sau in partea opusa.Ureterele arata daca este agenezie sau duplicatie , deoarece ele se formeaza primele in dezv.embrionara , ascensionand spre rinichi.

4.rotatie - bazietul poate fi situat frontal sau spre exterior.

5.fuziune - rinichi in potcoava , placinta . Se poate complica cu hidronefroza,litiaza.Vascularizatia e haotica.

6.Tumora WILMS (nefroblastomul) - este o tumora maligna a rinichiul la copil. Se dezvolta din metanefros - nu apare de la nastere decat in 10% din cazuri - intre 2-5 ani , cu un varf la 3 ani.Mortalitatea a scazut considerabil de la 100% , astazi fiind una din cele mai tratabile tumori.

Se mainifesta cu o perioada de latenta apoi ocupa rapid un hemiabdomen.

La palpare - consistenta e dura , parenchimatoasa , imobila , ocupa hemiabdomenul respectiv , respectand linia mediana.Exceptia o constituie atunci cand creste pe coloana vertebrala , sau la rinichiul in potcoava , sau se dezvolta simultan pe ambii rinichi.

Investigatiile arata modificari caliceale : deplasari , distorsionari.Exista zone de parenchim alternate cu zone de lichefiere. Pericolul provine si din trombozele date prin desprinderea de fragmente din tes. tumoral.

Nefroblastomul dif.de neuroblastom , care poate aparea pe toata lungimea SN , iar cand se formeaza in reg. lombara , deasupra rinichiului pe care il impinge in jos si lateral.

7.Hidronefroza - dilatatia arborelui pielo-caliceal, bazinetului si a jonctiunii pielo-ureterale.Obstacolul e de fapt o hipoplazie a regiunii respective , ce determina scaderea lumenului , a peristaltismului si subtierea parenchimului renal.Tratamentul e exclusiv chirurgical si consta in pielo-uretero-plastie.

Semne : - marirea de volum a abdomenului.

masa tumorala mobila in toate sensurile

rinichiul poate fi afunctional.APENDICITA ACUTA

Reprezinta inflamatia apendicelui cecal si este cea mai frecventa cauza de abdomen acut la copil.

Factori favorizanti:

1.bogatia de tesut limfatic a apendicelui - este amigdala abdomenului.

2.pozitia descendenta si aspectul unui fund de sac al unui segment de tub digestiv cu lumen redus , care poate fi obstruat de coproliti ducand la exacerbarea florei .

3.inflamatiile acute sau cronice ale regiunii ileo-cecale

4.verminozele - in special oxiurii si ascarizii.

Factor determinant - exacerbarea patogenitatii florei microbiene a tubului digestiv , care produce o inflamatie numai a mucoasei sau a intregului perete apendicular.

Forme clinice :

1.apendicita "catarala" sau congestiva in care leziunea inflamatorie domina la nivelul mucoasei, muscularo-seroasa este infliltrata,intens congestionata, cu desen vascular bine diferentiat.

2.apendicita acuta flegmonoasa - leziunile sunt mai accentuate, seromusculara este acoperita cu depozite "albicioase" - leucocite distruse.

3.apendicita gangrenoasa - distrugerile peretelui apendicular sunt mai accentuate.

Apendicita cronica este de doua tipuri : scleroatrofica si sclerohipertrofica ; se diagnosticheaza mult mai greu.

Simptomatologie clinica:

La prima categorie - 0 -3 ani , in plina perioada de sanatate , copilul devine agitat, plange ,este febril (39-40'C) ; abdomenul se meteorizeaza, varsa , are scaune diareice.

La palparea abdomenului se evidentiaza o sensibilitate difuza , un oarecare grad de rezistenta al peretelui, dar nu contractura , cu flexarea coapsei drepte pe abdomen in timpul manevrei. Tuseul rectal bimanual evidentiaza sensibilitatea fundului de sac Douglas , iar in formele cu localizare descendenta , se palpeaza apendicul coafat de epiploon sau inconjurat de anse intestinale. Dgn. diferential se face cu otite,pneumopatii, enterocolite.La baieti poate fi si o vaginalita purulenta unilaterala - in hemiscrotul drept sau stang ajunge puroi in urma unor infectii.

La restul grupelor (3-7 ani si >7ani) simptomatologia se apropie de cea a adultului.Se manifesta prin durere la palpare in fosa iliaca , aparare , contractura musculara. Semnele clasice de localizare sunt in punctele MacBurney , Lantz, trigonul Iacobovici , semn Blumberg , semnul tusei.

Diagnostic diferential cu

1.bolile contagioase care dau dureri abdominale

2.adenoamigdalele

3.pneumopatiile drepte

4.colica biliara (rar) , litiaze

5.hepatita

6.purpura reumatoida

7.div.Meckel

8.adenopatiile iliace interne

9.invaginatia intestinala

10.colici premenstruale (la varste mai mari)

Examene paraclinice : echo . Rx

Plastronul apendicular se palpeaza ca o tumora dura,fixa,fara delimitare precisa,

Tratamentul este chirurgical.Consta in apendicectomie , control pentru div.Meckel si observarea starii ovarului.

Complicatiile :

-spre exitus (in urma abcesului)

-supuratii parietale , cicatrici inestetice, eventratii , evisceratii.

-peritonita de a 5-a zi -dupa operatia de apendicita cronica
HERNIA INGHINO-SCROTALA

este o malformatie congenitala datorata persistentei canalului peritoneo-vaginal.Prin acest canal se pot angaja anse intestinale subtiri, intestin gros , apendice, div.Meckel (hernie Littre) , epiploon , ovar , apendice inflamat .

Orificiul de herniere e mai larg , nu exista pericolul strangularii si se pot reduce mai usor.Cand orificiul este ingust , se scurge doar lichid prin acest canal si care se va acumula in scrot , ducand la hidrocel.Daca lichidul se opreste intre 2 elemente ale cordonului =>chist de cordon cu/fara comunicare.

Dupa lungimea canalului in care se angajeaza se pot numi :

- properitoneale

- interstitiale,

- funiculare

- scrotale

Sunt mai frecvente la baieti , mai cu seama la prematuri si in special pe partea dreapta.Pot fi insa si bilateral.

Prin reducere manuala vom aprecia si continutul ; in cazul in care reducerea herniei se face cu zgomot hidroaeric , in canalul inghinal se afla ansa intestinala; in caz contrar , epiploon. In cazul herniei incoercibile - continutul herniar intra si iese usor .

In cazul in care se produce ocluzie prin strangulare - de obicei la nivelul orificiului inghinal profund format din vase epigastrice si micul olic + transvers , elemente extensibile sub influenta presiunii abdominale crescute. Dupe ce continutul intestinal trece de inel , angajandu-se pe treiectul canalului , inelul se contracta =>strangulare .

Semnele sunt : varsaturi , durere , oprirea tranzitului , meteorism.Local , tumora nu se mai reduce .

Tratamentul acestei complicatii este chirurgical de urgenta.Consta in deschiderea canalului peritoneo-vaginal, explorarea foprmatiunilor strangulate si a viabilitatii lor, apoi reintegrarea viscerelor , cura sacului si refacerea defectului parietal.
HIDROCELUL

reprezinta o acumulare de lichid peritoneal in vaginala testiculara.De multe ori el comunica cu cavitatea peritoneala , alteori se poate inchide comunicarea la nivelul unui inel Ramonede.Pliurile scrotale dispar , acesta aparand uneori de coloratie "transparenta" prin iluminatie laterala.

La palpare tumora este elastica , nedureroasa , testiculul nu se evidentiaza net.

Diagnosticul diferential se face cu chistul de cordon scrotal , torsiuni de testicul , torsiuni de hidatida vechi , hernia inghino-scrotala greu reductibila.

La fetite , chistul de cordon Nuck - e mai greu de diferentiat de o adenopatie inghinala sau de o hernie inghino-labiala reductibila.

Tratamentul este chirurgical (la 1-2 ani). Calea de abord este inghinala , niciodata scrotala . Se diseca canalul peritoneovaginal de elementele cordonului.Se ligatureaza la baza , se rezeca canalul , se incizeaza vaginala si apoi se everseaza.
SINDROMUL SCROTAL ACUT+alte afectiuni

Frecvent se datoreaza torsiunii de hidatida testiculara Morgani.Prin torsiunea sa se produce vaginalita reactiva si acumulare de lichid in scrot.Tegumentele sunt lucioase , durerea este vie. La palpare - se percepe o formatiune tumorala de 4-5 mm, care se poate observa prin transiluminatie.Se extirpa hidatida cu/fara perete vascular.

Torsiunea de testicol (vezi curs 1)

Orhioepididimita acuta - infectie nespecifica la copil (secundara unor uretrite, balanopostie) sau specifica - b.Koch , gonococ.Clinic se observa cresterea in volum a hemiscrotului respectiv , tegumentele sunt rosii, infiltrate, edematiate.Se pot extinde spre perineu , pube.

Hematocelul - acumulare de sg. in vaginala testiculara. ; frecvent secundar unnor traumatismelor intovarasite de rupturi testiculare.

Vaginalita purulenta - acumulare de puroi in vaginala testiculara.

Chist de cordon , hidrocelul - in stare acutizata.

Edem scrotal idiopatic - de etiologie alergica ; cu deschiderea vaginalei pe cale scrotala.

Torsiunea de anexa (tuba+ovar) - reprezinta rasucirea pedicului vascular la nivelul tubei.Simptomatologia este brutala , de abdomen acut chirurgical, varsta e prepubertara.Tuseul rectal este obligatoriu.

Dgn diferential se face cu : peritonita , traumatisme, ocluzie.


MEGACOLONL CONGENITAL

Megacolonul congenital (Hirschprung) - sub aceasta denumire intelem marirea unuio segment sau a unui intreg cadru colic in toate dimensiunile.


Aspectul clinic evidentiaza 3 forme - benigna, moderata,maligna. In cea benigna - nou nascutul nu elimina meconiul.In zilele urmatoare se instaleaza meteorismul abdominal , datorat acumularii de gaze supraiacent meconiului.Apar varsaturi bilioase , apoi fecaloide. Daca nu se evacueaza meconiul , se poate produce perforatia diastazica , apoi exitus.Clismele cu gastrorafin dilueaza meconiul si il pot elimina. Alteori , constipatia se instaleaza mai tarziu , cand se diversifica alimentatia. Scaunele sunt ajutate si de laxative , dar si la acestia pot surveni perioade de ocluzie , subocluzie.

Pentru diagnostic se face Rx simpla , sau cu substanta de contrast dar in cantitate mica pentru ca altfel pot aparea imagini radiologice deformate. Se mai face si o biopsie din muschii rectali care nu evidentiaza existenta unor ggl. Auerbach ci doar a unor fibre parasimpatice amielinice , uneori foarte groase.

Diagnosticul diferential se face cu : malformatiile de intestin subtire si gros ileus meconial

- peritonita meconiala malformatii congenitale ano-rectale celiachie , constipatie

La copilul mai mare se face diagnosticul diferential cu :

- ascita, hepatosplenomegalii .

- tumori abdominale

- megacolon idiopatic si simptomatic.

Tratamentul

Conservator - clisme cu gastrorafin , nu cu apa datorita riscului de intoxicatie cu apa.

Chirurgical - colostomia (la 1 an ) . Tehnica de baza - Duhamel consta in rezectia si extirparea segmentului afectat urmata de coborarea ansei terminale la sficncterul anal extern , de al carui perete va fi unit ulterior. Procedeul lui Soave - consta in rezectia extramucoasa a rectului la nivelulu promontoriului pana la anus. Scheltizeaza apoi sigmoidul si descendentul pe care-l aduce la perineu prin intubatie.La perineu extirpa si mucoasa rectala si o parte din zona dilatata.Efectueaza apoi o sutura intre grefon si canalul anal.

MEGACOLON IDIOPATIC

Se mai numeste si megarect.Etiopatologie (Duhamel) :

1.aganglionoza joasa pe canalul ano-rectal

2.un traiect fistulos in cadrul unei malformatii inalte ano-rectale

3.surse psihogene

Debutul simptomatologiei - la 1 an, prin constipatie.Copilul are scaun la 1-3 zile , apetitul e normal.La tuseul rectal , ampula rectala e plina de materii fecale.La copilul mai mare fecalele stagneaza mai mult in rect , devenind fecaloame. Deasupra lor incepe fermentatia fecalelor nou formate se elimina la exterior pe langa fecalom , sub forma unei pseudodiarei - encomprezis.

In megacolonul psihogen - copilul are reflex de defecatie si de deschidere a sfincterului .In cel malformativ - reflexul e prezent insa fara cel de defecatie . In malf. Joase - nu exista nici unui din cele doua reflexe.

Diagnostic diferential cu :

- constipatii habituale

- megacolon Hirschprung forma benigna ,

- megacolon simptomatic.

MEGACOLON SIMPTOMATIC

Apare secundar unor malformatii anorectale ca :

1.stenoza ano-rectala prin diafragm incomplet

2.alte malformatii ano-rectale operate

3.stenoze ano-rectale dupa procese inflamatorii vindecate printr-o scleroza

4.teratoame sacrococcigiene

5.meningocele cu dezvoltare anterioare.

Scaunul este de calibru redus, cantitativ putin.Rectul supraiacent creste in dimensiuni.Diagnosticul diferential se face cu alte tipuri de teratoame.
MALFORMATII CONGENITALE ANO-RECTALE

Mecanismul patogenic consta in tulburarea dezvoltarii embriogenetice normale a polului caudal al embrionului.Se produce fie o mezodermizare in exces a membranei cloacale , fie o dezvoltare incompleta a canalului ano-rectal , fie o persistenta a canalului cloacal.

Calsificarea :1.cu comunicare la exterior; 2.fara comunicare la exterior; 3.inalte; 4joase

Mai importante sunt :

1.imperforatia anala: e cea mai putin grava.Orificiul anal este absent , in locul sau fiind o mb. transparenta prin care se vede meconiu indeosebi in timpul efortului de plans. pliurile radiare sunt prezente,deci sfincter extern bine dezvoltat.Tratamentul se face prin proctoplastie

2.agenezie anala sau atrezie anala / atrezie anorectala .Sunt malformatii fara comunicare cu exteriorul . Comunicarea se poate face prin traiect fistulos spre alte formatiuni : perineu (baza scrotului si comisura vulvara - la 1) ; pentru atrezia anala la fel ; atreziile ano-rectale se deschid in vagin , uretra, vezica.

3.Stenoze anoerectale prin diafragm complet/incomplet - determina megacolon secundar ; acumulare de tesut fibroscleros intre rect si anus.

4.Fistule congenitale cu rect si anus normal - recto-vestibulare , recto-vaginale.

5.Duplicatiile de rect - deschidere la perineu , vulva, baza scrotului.

Agenezia anala - orificiul anal este absent, in locul sau exista o ampernta tegumentara maronia , cu pliuri radiare in jur; depresiunea perianala este prezenta;Tratamentul - proctoplastie.

Atrezia ano-rectala - ischioanele sunt foarte apropiate , nu mai exista depresiunea perineala ; amprenta maronie este foarte estompata ; pliul tegumentar mediu perineal nu mai prezinta ingrosarea de mai sus.Tratamentul - colostomie.

Ex. radiologic se face dupa 18-24h pentru a se acumula aer in tubul digestiv (diferenta intre agenezia anala si cea anorectala) . Rx se face cu copilul tinut cu capul in jos.Se aplica un corp metalic pe perineu - si se aproximeaza distanta intre aer si corp.Daca nu exista fistule , se intervine urgent.Fistulele rectovaginale si rectovestibulare - se evidentiaza si se extirpa mai tarziu.

Duplicatii de rect - sunt cel mai frecvent "oarbe interne" ; nu comunica cu rectul . La exterior se deschid la perineu , vulva si vagin.Orificiul extern e vizibil cel mai adesea.Prin el se elimina o secretie purulenta,galbuie.Traiectul se evidentiaza prin introducerea de substanta de contrast.Tratamentul - se extirpa.


Document Info


Accesari: 4259
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )