Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadPEDODONTIE

medicina
ALTE DOCUMENTE

SEMIOLOGIE CLINICĂ - APARAT URO-GENITAL
YUMEIHO (tehnicile de baza)
RINENCEFALUL
Sindromul de izoimunizare Rh si de grup sanguin
VREMEA si SANATATEA
DEPRESIA
BOLI CONGENITALE DE CORD (BCC)
INSUFICIENTA RENALA ACUTA IN UROLOGIE (Insuficienta renala obstructiva/post-renala, IRA)
EXPLORAREA RADIOIMAGISTICA A PLAMANULUI

 

PEDODONTIE

CURS 1

 

  

Definitie : -partea stomatologiei care se ocupa cu studiul patologiei odontale si parodontale la dintii temporari si

permanenti in perioada de crestere

-se ocupa de studiul patologiei mucoasei orale la copil si adolescent

-se ocupa cu studiul metodelor de prevenire si de tratament ale imbolnavirilor enuntate mai sus

! Dinti in perioada de crestere = din 747w228h ti permanenti ce au erupt, au intrat in activitate dar zona apicala e

incomplet formata ( =dinte permanent tanar sau dinte permanent imatur)

Notiuni de dezvoltare a dintelui si aparatului de suport

-         Dezvoltarea dentara incepe devreme in cadrul dezvoltarii extremitatii cefalice ( saptamana a 6-a de viata intrauterina.

-         Dezvoltarea dentara incepe din viata intrauterina si se continua postnatal o perioada variabila de timp in functie de grupa dentara respectiva ( Ex.: Molarul de 6 ani isi incepe dezvoltarea in saptamana a 16-a a vietii intrauterine iar apexul sau isi termina dezvoltarea la 9-10 ani).

-         Din punct de vedere cronologic perioada difera dar procesele sunt aceleasi pentru fiecare tip de dinte.

-         Ciclul de viata dentara ( perioada de formare si activitate ) este impartita in etape:

1. Crestere ( crestere si dezvoltare )

2. Calcificare

3. Eruptie

4. Atritie

-         In formarea dintelui concura o serie de procese de crestere ( a. Initierea; b.Proliferarea; c. Histodiferentierea; d. Morfodiferentierea; e. Apozitia matricilor smaltului si a dentinei)

-         Toate aceste procese (mai putin initierea) sunt procese fiziologice de crestere.

-         Dintele trece prin diferite stadii morfologice de dezvoltare :

1.Stadiul de LAMA DENTARA si MUGURE

2.Stadiul de CUPA

3.Stadiul de CLOPOT

4.Stadiul CORONAR- corespunde formarii matricilor smaltului si ale dentinei

-         Primele semne de dezvoltare dentara apar in saptamana a 6-a de viata intrauterina, perioada in care cavitatea bucala primitiva ( stomodeum) e captusita cu un epiteliu format din 2 straturi de celule:

A.     Extern ( superficial) cu celule turtite, cubice

B.     Intern (profund) cu celule inalte asezate pe o membrana bazala. Acest strat separa epiteliul de tesutul conjunctiv subiacent (= ECTOMEZENCHIM) . Acest ECTOMEZENCHIM e format din substanta gelatinoasa primitiva in care sunt dispersate celule fuziforme

-         In saptamana a 6-a de viata intrauterina celulele din stratul profund al epiteliului primitiv dau nastere BENZII EPITELIALE. Ca urmare apar 2 ingrosari ( una la maxilar si una la mandibula ) pe locul in care se vor dezvolta viitoarele arcade dentare

-         La scurt timp BANDA EPITELIALA se divide intr-o lama vestibulara ( va deveni vestibul bucal) si o LAMA DENTARA ( viitorii muguri dentari). Procesul de diviziune e rapid ( unii autori considera ca de la inceput sunt formate 2 lame deja).

-         Din partea profunda a Lamei dentare ( forma de potcoava ) se dezvolta 10 formatiuni rotunde/ovalare ce reprezinta de fapt mugurii dintilor temporari. Formarea mugurilor se datoreste unui proces de proliferare. Procesul de proliferare a mugurilor NU e simultan pentru toti dintii ci incepe dinspre anterior spre posterior astfel incat intreg procesul are loc intre saptamanile 6-8 de viata intrauterina.

-         Mugurii dentari: - De Inlocuire ( Succesionali): Incisivii, Canin, Premolar1, Premolar 2 (apar in

locul dintilor temporari)

- Accesionali: Molar1, Molar 2, Molar 3 ( apar distal de arcada dentara temporara)

-         Dintii permanenti de inlocuire se formeaza dintr-o prelungire linguala a Lamei dentare din momentul in care dintii temporari ajung cel putin in stadiul de Clopot avansat ( = luna a 5-a de viata intrauterina) si se incheie in luna a 10-a postnatal.

-         Mugurii dentari permanenti accesionali se formeaza dintr-o prelungire DISTALA a Lamei dentare ,incepand cu momentul cand maxilarele cresc suficient in lungime ( Molar 1= luna a 4-a de viata intrauterina; Molar 2 in primul an de viata extrauterina)

STADIUL DE MUGURE

-         doar celulele epiteliale de aceeasi dimensiune, forma, functie. In apropierea mugurelui exista semnele unei organizari la ECTOMEZENCHIM prin aparitia unei condensari ectomezenchimale ( celulele se apropie intre ele DAR inca NU se leaga intre ele)-         Rectangular Callout: Straturile superficial si profundprocesul de proliferare continua dar este o proliferare inegala. Mugurele isi schimba aspectul morfologic :

Rectangular Callout: Proliferare ectomezenchimalaRectangular Callout: Mugure dentarRectangular Callout: Membrana bazala

Rectangular Callout: Lamina Dentara


-         Spre sfarsitul stadiului de cupa pe langa procesul de proliferare incepe si procesul de histodiferentiere, formand 3 ansamble celulare ;

1.      Epitelial (= viitor organ al smaltului)

2.      Ectomezenchim condensat ( viitorea papila dentara)

3.      In jurul lor exista elementele sacului dentar ( Sac folicular )

-         In stadiul de clopot au loc 3 procese importante :

1.      Histodiferentierea

2.      Scindarea Lamei dentare

3.      Procesul de morfodiferentiere

In tot acest timp exista si procese de proliferare ( mai avansate in portiunile profunde ale clopotului)


1.      Histodiferentierea

-         Celulele de natura epiteliala ale clopotului incep sa se diferentieze in celule cu forma si functie diferite, formand 4 regiuni distincte:

A.     Epiteliul Adamantin Extern= Epiteliul Dentar Extern(EDE) = Epiteliul Extern al Smaltului - la exterior, celule cubice cu rol de protectie

B.     Epiteliul Adamantin Intermediar = Epiteliul Dentar Intern (EDI) = Epiteliul Intern al Smaltului - mai profund, celule prismatice, inalte, bogate in glicogen, separate de ectomezenchim de membrana bazala.

C.     Bucla Cervicala = Inel Cervical - intre Epiteliul Dentar Extern si Epiteliul Dentar Intern, din ea va apare teaca HERTWIG

D.     Reticul Stelat (RS) - intre cele doua straturi ( EDI si EDE) - celule poliedrice, cu ramificatii, ce se anamostozeaza. Aceste celule secreta GAG ( Glicozo-amino-glicani ) = MPZ ( muco-poli-zaharide) pe care le depun in substanta fundamentala. Substanta fundamentala se umfla iar celulele poliedrice se vor distanta si anastomoza.

-         Exista un strat de celule turtite intre EDI si Reticul Stelat , intim legate de EDI. Ele se numesc STRAT INTERMEDIAR (SI), sunt bogate in Fosfataza alcalina. La nivel cervical ( Bucal Cervicala) NU exista strat intermediar, de aceea neexistand fosfataza alcalina la acest nivel nu se va depune smalt.

-         Concomitent cu activitatea de la nivelul clopotului exista histodiferentiere si la nivelul papilei interdentare ( Condensarea ectomezenchimala). Din celulele nediferentiate se diferentiaza celule din care se vor forma odontoblasti. Intre aceste celule care se diferentiaza si membrana bazala NU exista celule, ci FIBRILE APERIODICE. Pe seama acestui spatiu vor creste in dimensiune celulele ce vor da nastere odontoblastilor.

-         La papila dentara exista fibre de colagen

-         Concomitent cu evenimentele de la clopot, papila, la nivelul Sacului Folicular exista mai multe fibrile colagenice ( mai multe decat la papila)

VEZI POZELE DE LA SFARSITUL CURSULUI

2.      Scindarea Lamei Dentare

 

-         tesutul ectomezenchimal invadeaza in stadiul avansat de clopot Lama Dentara in centrul ei, divizand-o intr-o lama dentara propriu-zisa si una laterala. Lama dentara laterala se dezintegreaza iar Lama dentara proporiu-zisa va da o prelungire din care se va forma mugurele dintelui permanent succesional
-         dupa ce incep acest proces de formare a mugurelui dentar al dintelui de inlocuire, mugurele dintelui temporar pierde contactul cu lama dentara, continuand sa se dezvolte singur la nivelul osului.

-         Ramane in contact permanent cu suprafata cavitatii bucale mugurele dintelui permanent. Acest mugure al dintelui de inlocuire isi va schimba mereu pozitia.

-         In final lama dentara se va dezintegra total. Celulele ramase din lama dntara pot persista sub forma de insule (INSULE SERRES). Aceste perle uneori pot sta la baza chisturilor paradentare sau a chisturilor de eruptie.

Rectangular Callout: Perlele lui SERRES

Rectangular Callout: Lama dentara in dezintegrare

 

 

 

 

 


POZE HISTODIFERENTIERE

Rectangular Callout: Lama dentaraRectangular Callout: Epiteliu Adamantin ExternRectangular Callout: Epiteliu Adamantin InternRectangular Callout: Bucla CervicalaRectangular Callout: Reticul stelat

Rectangular Callout: Ectomezenchim (Papila Dentara)
Rectangular Callout: Sac dentarRectangular Callout: Reticul stelatRectangular Callout: Epiteliu Adamantin InternRectangular Callout: Ectomezenchim
(Papila Dentara)
Rectangular Callout: Bucla Cervicala

Rectangular Callout: Epiteliu Adamantin Extern


Rectangular Callout: Reticul stelatRectangular Callout: Strat IntermediarRectangular Callout: Ectomezenchim
(Papila Dentara)
Rectangular Callout: Epiteliu Adamantin Intern
Document Info


Accesari: 5306
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )