Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload




PREZENTARE DE CAZ - CHIRURGIE CARDIACA

medicina


PREZENTARE DE CAZ

CHIRURGIE CARDIACA

Datele personale ale bolnavului

Am examinat bolnava ARTENIM ANDRADA, in varsta de 54 ani, din judetul Bacau, loc.Racova, de profesie casnica, care s-a internat in clinica de Chirurgie Cardiovasculara Iasi in data de 17.XII.2007 in conditii de PROGRAMARE pentru urmatoarele acuze:

- dureri anginoase la eforturi minime

- dispnee la eforturi medii

- fatigabilitate

- palpitatii

- vertij

Pacienta se stie alergica la penicilina si fier.

Istoricul bolii

Bolnava Artenim Andrada, cunoscuta in antecedente cu : hepatita cronica colestatica, hipertir 212b12c oidie, hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica dureroasa la efort, in 2007 ( luna XI ) infarct miocardic anterior, angina pectorala post infarct precoce, stenoza stransa de artera descedenta anterioara, fibrilatie atriala paroxistica , relateaza un debut insidios, de aproximativ 3 luni de zile, prin agravarea progresiva a simptomatologiei, reprezentata de:dureri anginoase la eforturi mici, dispnee la eforturi medii, fatigabilitate, palpitatii si vertij.

A fost investigata angiografic si s-a decelat leziune unicoronariana ( LAO 90% ), se interneaza in vederea revascularizarii miocardice chirurgicale. Mentionez ca pacienta se afla sub tratament cu: Bisogamma, Mononitron, Tritace, Crestor, Omez, Augmentin, aspenter, NTG, Clexane.

Din datele anamnestice m-am orientat asupra unei afectiuni cardio-vasculare.

La examenul clinic general pe aparate si sisteme am constatat urmatoarele:

-         stare generala: relativ buna

-         starea de nutritie: buna

-         facies: aspect normal

-         tegumente: palide, reci, uscate

-         mucoase: normal colorate

-         fanere: aspect normal

-         tesut conjunctiv adipos: normal reprezentat

-         sistem ganglionar: superficial nepalpabil

-         sistem muscular: normoton, normokinetic

-         sistem osteo-articular: aparent integru

Aparatul respirator:

-         torace normal conformat

-         excursii costale simetrice bilaterale

-         sonoritate pulmonara normala

-         murmur vezicular fiziologic

Aparatul cardiovascular:

-         soc apexian in sp. V i.c. st.

-         zgomote cardiace ritmice , bine batute, fara sufluri supraadaugate

-         artere periferice pulsatile

-         TA= 110/ 60 ; AV=58

Aparatul digestiv :

-         abdomen mobil cu miscarile respiratorii, nedureros la palpare profunda

-         tranzit intestinal fiziologic

Ficat, cai biliare, splina: normale clinic

Aparat uro-genital:

-         loje renale nedureroase

-         mictiuni fiziologice, diureza normala

Sistem neuro-endocrin:

-         OTS

-         ROT

-         Glanda tiroida: hipertiroidie

EXAMENUL LOCAL l-am axat pe examenul aparatului cardiovascular si am constatat urmatoarele:

- inspectia toracelui si regiunii precordiale: aspecte normale, fara modificari de forma ale toracelui si regiunii precordiale, fara modificari ale circulatiei superficiale a toracelui

- palparea regiunii precordiale: soc apexian in sp. V i.c.st., pe linia medioclaviculara

- percutia regiunii precordiale: matitate cardiaca normala

- ascultatie: zgomote cardiace ritmice, bine batute, fara sufluri supraadaugate ;

TA=110/60 , AV=58

Diagnosticul de probabilitate: infarct miocardic vechi pe fondul unei leziuni unicoronariene

In vederea stabilirii diagnosticului am avut nevoie de urmatoarele analize paraclinice si de laborator:

Analize pentru diagnosticul pozitiv:

Ecocardiografie: DTDVS=45mm(normal<55mm) ,DTSVS=27mm SIVd=11mm,

(normal=5-13mm), PPVSd=12mm (normal=5-13mm), FS=41% ( crescuta! , normal = 25%) , FE=65% (normal=60-70%), AS=31/ 42/ 61 ( normal=25-45mm) , AD=38/42 ( normal=25-40mm ) , DTDVD= 29mm ( normal<30),

VCI-cu colaps da , RDAP=23mm (putin crescut, normal<22mm), Ao asc.= 25 (normal<45mm), Ao crosa=26mm, E/A=1

Valva aortica: Vmax=1.2

Valva tricuspida: ∆Pmax(mm Hg)=23

IM ( grad) I

IT ( grad) I

Comentariu:

- TPV= 160mm, TEP=360mm


- VS nedilatat, functie sistolica global normala,

- absenta lichidului pericardic

- valve cu aspect normal

- absenta formatiunilor intracavitare, cav. drepte nedilatate

Pentru economia generala a organismului si stabilirea momentului operator:

Analize cerute pentru decelarea unor eventuale afectiuni preexistente care ar pune in pericol viata pacientului in cazul unor interventii chirurgicale, cum ar fi:

-         sindrom anemic: hematii=4820000/mm3, Hb=12,67g/100ml , Ht=41,16% VSH=8mm/h (normale),

-         afectiuni inflamatorii si infectii : leucocite=7440/mm3, limfocite=39,40% ( crescute, normal=25-30%) , monocite=3,80%, eoz.=4,20% ( crescute, normal=1-3%) , bazofile=0,30%, fibrinogen=375

-         tulburari de coagulare: trombocite=293000/mm3, APTT=28", TQ=11,60" ; IP=90%, INR=1,10 ; TS met. Duke=2,30 ; (normale)

-         diabet zaharat: glicemie=99 (normal)

-         functia renala: uree=49mg% , creatinina=0,95mg% (normale)

sumar de urina= sediment: frecvente leucocite si epitelii, rari spori micotici, rara flora microbiana, alb. abs., gluc. abs., uroculturi negative

PH=5,5 ; densitate=1010 (normale)

- dezechilibre hidro-electrolitice: Na=138mmol/l , K=4,40mmol/l , Cl=94,4mmol/l , Ca=1,08mmol/l (normale)

- afectiuni hepatice: proteine totale=69,90g/l ; TGO=19u/l ; TGP=24u/l ; ( normale); Bil.totala=1,77( normal< 1,2mg%) , Bil. Directa= 0,67 (normal< 0,25mg%) ;

- dislipidemie: trigliceride=213mg% ( normal=35-135mg%) , col.=205mg% (normal= 120-200mg%) , LDH=243u/l (normal)

- afectare cardiaca: ECG= unda Q patologica, ampla ( de infarct ) , unda T de mica amplitudine

TA=110/60 , AV=58

- Rx toracica : Ao abd. Calibru normal

Examene ecografice: ficat dimensiuni normale, discret hiperecogen difuz, fara leziuni nodulare

VP-CBP-VCI- calibru normal

Colecist- contine multipli calculi, cel mai mare de 17mm

Pancreas- dimensiuni normale, struct. Neomogena

Splina- dimensiuni si structuri normale

RD- fara distensie pielocaliceala 102/46mm , IP-18

RS- fara distensie pielocaliceala, 108/57mm , IP-23

In urma datelor anamnestice , a examenului clinic si a datelor paraclinice am stabilit diagnosticul pozitiv de : IM ant vechi, AS post infarct, leziune miocoronariana

Diagnosticul diferential se realizeaza cu : cardiopatii ischemice dureroase ( se elimina prin ECG ) , IC, anevrismul disecant al aortei, pericardita acuta exsudativa, cu debut brusc, pneumotoraxul spontan, infarctul pulmonar stang, embolia pulmonara ( nu sunt elemente care sa sustina aceste afectiuni ).

In cele din urma am stabilit diagnosticul definitiv de:

-         cardiopatie ischemica cronica dureroasa

-         angina pectorala instabila prin leziune unicoronariana

-         IM anteroseptal recent

-         Fibrilatie atriala paroxistica

-         Hepatita cronica colestatica.

Boala are o INDICATIE CHIRURGICALA cu caracter absolut, iar netratata se va complica cu: insuficienta cardiocirculatorie, tulburari grave de ritm si de conducere, inclusiv moartea subita, complicatii trombembolitice ( in special pulmonare si cerebrale) ,anevrisme cardiace,..

Tratamentul bolii este medico-chirurgical. Pregatirea preoperatorie consta din tratarea eventualelor dezechilibre, are loc regularizarea ritmului cardiac inainte de interventia chirurgicala ,si inainte de interventie bolnavul va beneficia de o clisma evacuatorie.

Momentul operator este optim iar riscul operator este 4 pe scara Adriani Moore.

Operatia propusa este revascularizare miocardica.

Tehnica operatorie presupune:

-         sternotomie

-         evidentierea cordului

-         prelevarea graftului din artera radiala prin incizie clasica

-         asistare CEC

-         se realizeaza 2 grafturi care se anastomozeaza proximal la artera descedenta anterioara si distal, inferior de zona stenozata, la artera coronara, prin anastomoza termino-laterala

Complicatii intraoperatorii: soc cardiogen.

Ingrijiri postoperatorii: - repaus la pat timp de 3-5 zile

- pansamentul plagii

- tratament medicamentos cu antiagregante plachetare, antihipertensive.

Supravegherea postoperatorie este stricta si comporta o convalescenta cu reeducare de cateva saptamani. Se urmareste starea generala a celui operat .

Urmarirea postoperatorie :

-         test de coagulare la 2 saptamani

-         profilaxia endocarditei infectioase

-         examen ECO

-         control la 1/3/6 luni in CCV

-         reconversia pe heparina in caz de manevre chirurgicale.

Complicatii post-operatorii precoce: infectia plagii, IMA (2-5%), moarte subita (20%)

Complicatii post-operatorii tardive : insuficienta cardiaca, endocardita infectioasa, moartea subita, aritmii cardiace

Prognostic:

- supravietuirea la distanta : -la 5 ani = 75%

-la 10 ani = 60%

-la 15 ani = 40%

- mortalitate spitaliceasca 3-6 %

- cauze de deces : IC, hemoragie, infectii, moarte subita 20%

Particularitatea cazului : pacienta fara antecedente heredocolaterale semnificative, nefumatoare,cu leziune unicoronariana LAO 90%.




Document Info


Accesari: 11366
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.




Coduri - Postale, caen, cor

Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2016 )