Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadPROIECTUL DE RECUPERARE A COPIILOR CU AUTISM PRIN TERAPIA ABA

medicina


CENTRUL DE ZI PENTRU COPII CU AUTISM

                  "SFANTUL MIHAIL"          PROIECTUL DE RECUPERARE

               A COPIILOR CU AUTISM

                   PRIN TERAPIA ABA

Introducere in autism:

AUTISM= este o stare patologica caracterizata prin scaderea capacitatii de a interactiona pe plan social si de a comunica, de comportament stereotip si repetitiv, cu simptome ce se manifesta de obicei inaintea varstei de 3 ani;

Termenul de autism , etimologic vorbind , provine din grecescul "AUTOS" , care inseamna "pentru sine insusi". Acest termen a fost introdus pentru prima oara in psihiatrie in anul 1911 de catre E. Bleuler , in lucrarea sa "Grupa schizofrenicilor".

Autismul a fost descoperit ca si o patologie aparte relativ recent .  Leo Kanner a fost primul care , in 1943 , a descris tabloul clinic studiind un grup de 11 copii ("Autistic Disturbances of Affective Contact" ) si i-a dat denumirea de " autism infantil precoce" . El a numit trei criterii clinice care stau la baza sindromului : incapacitatea de a realiza  si dezvolta relatii sociale reale , izolarea si detasarea de lumea inconjuratoare .

 Am sa incep intr-o nota optimista , prin a va prezenta legenda autistilor , o poveste magica si frumoasa . Se spune ca  zanele rapesc prunci 333i86d din patutul lor si ii inlocuiesc cu copii de zane , care sunt deosebit de frumosi , dar nu traiesc realmente intr-o lume a oamenilor , astfel explicandu-se adaptarea precara la mediu si problemele de comunicare .

          Din nefericire autismul este cat se poate de real si poate lovi pe oricine fara mila , netinand cont de nevinovatia copilului , de rasa , varsta sau alte criterii . Conform celui mai recent studiu facut in S.U.A . , in 2006, un copil la 133 de nasteri este autist . Exista , totusi un criteriu de care autismul tine cont : sexul . Frecventa aparitiei  acestui sindrom este de patru ori mai mare la baieti decat la fete , iar in 75% din cazuri indivizii afectati manifesta si retard mintal .

`Inainte de inceperea tratamentului , de obicei , nu exista limbaj la acesti copii , ci numai probleme severe ale comportamentului datorita inabilitatii acestora de a-si comunica nevoile si de a-i intelege pe ceilalti. Prin aceasta interventie precoce terapeutica , 75% dintre copiii cu autism dezvolta limbajul , si isi imbunatatesc semnificativ adaptarea sociala , iar comportamentele stereotipale slabesc in intensitate si frecventa si se transforma odata cu evolutia generala a copilului.

           

Analiza Comportamentala Aplicata (ABA)

 

 

   "Daca un copil nu poate invata in felul in care

 ii predam, atunci trebuie sa ii predam in       felul in care el poate invata".

                                                                                                                ( Ivar Lovaas)

ABA= Applied Behavior Analysis (Analiza Comportamentului Aplicata ); este o terapie comportamentala conceputa si dezvoltata de catre dr. Ivar Lovaas si echipa sa de la University of California Los Angeles (UCLA), in urma studiilor pe copii si adolescenti care sufereau de tulburari de spectru autist

            Metoda presupune lucrul pe program strict personalizat, īn regim de unu-la-unu, pe tinte foarte clar stabilite, a caror evolutie este īnregistrata constant. Īn studiul de implementare initiala a metodei, ca rezultat s-a obtinut o recuperare de peste 95% din potentialul normal la 45% din cazuri. Īn timp s-a dovedit ca rezultatele s-au mentinut. Acest fapt a reprezentat un progres fara precedent īn domeniul recuperarii autismului.

Īn Romānia, rata de diagnosticare a tulburarilor de spectru autist (TSA) a crescut mult īn ultimii 10 ani, īn concordanta cu cresterile īnregistrate la nivel mondial. Īn aceste conditii, la noi īn tara, abia īn ultimii 3 ani au aparut si s-au dezvoltat perspective reale de recuperare a acestor tipuri de tulburari. Datorita rezultatelor īnregistrate, modelele de terapie cele mai bine cotate sīnt cele care se bazeaza pe gestionarea si modificarea comportamentala.

Interventia terapeutica comportamentala trebuie sa contina aproximativ 20-40 de ore pe saptamana pentru a da rezultate. In fapt, daca este perceputa corect, ea va deveni un stil de viata pentru copilul cu autism si anturajul sau. Trebuie inceputa inainte de varsta de 5-6 ani a copilului (varsta optima pentru inceperea terapiei este 2-3 ani) , mai tarziu de aceasta rezultatele nemaifiind la fel de bune, si nici lucrul cu copilul nu va mai fii la fel de usor. Acestea se datoreaza in primul rand faptului ca la varsta de 7 ani se formeaza patternurile la nivelul creierului, retardul se accntueaza odata cu varsta , iar comportamentele negative in exces se inmultesc si se adancesc, iar copilul renunta la ele tot mai greu.

De aceea in ultimul timp se pune mare accent pe interventia precoce (2-3 ani), rezultatele fiind influentate in mod direct de varsta copilului.

            Terapia intensiva dureaza aproximativ 2 ani, si nu se renunta brusc la ea. Pretul ei consta in faptul ca acesti copii nu au parte de o copilarie normala, fiind in permanenta supravegheati , corectati  si solicitati pentru ca eficienta sa fie la nivel maxim,; pe de alta parte sunt si costurile destul de mari ale terapiei, pe care parintii trebuie sa le acopere (bani si timp) acesta datorata in special faptului ca guvernele fie nu aloca fonduri deloc fie aloca fonduri insuficiente, si mai ales , nu sustine pregatirea personalului necesar pentru aceasta terapie. Medicii neuropsihiatrii recumanda de asemenea inceperea unei astfel de terapii cut mai curand de la momentul in care apare suspiciunea sau certitudinea existentei sindromului autism.

Un mare avantaj al terapiei ABA este faptul ca se aplica (adaptat) cu succes  si in caz de sindrom ADHD, sau orice tip de intarziere sau/si probleme de comportament.

Pana de curand nu se auzise in Romania de persoane cu TSA recuperate, integrate in societate si indepente. Acum exista aceasta certitudine datorita primelor astfel de cazuri pe teritoriul tarii noastre. Acest lucru se datoreaza aplicarii terapiilor comportamentale care au imprumutat principiile si modelul terapiei ABA, bazata pe interventie percoce, intensiva, structurata, individuala si individualizata. Nu trebuie sa ne rezumam la aceste rezultate, ele trebuie sa impulsioneze si sa ne motiveze sa imbunatatim metodele si tehnicile de lucru  dupa cele mai bune modele. Acest lucru nu este posibil decat daca vor exista profesionisti cu o pregatire adecvata si recunoscuta si care sa apartina de un sistem logic si contolat (de exemplu ONG-uri, centre de recuperare, institutii de stat si /sau private).

SCURT ISTORIC AL CENTRULUI DE ZI PENTRU COPII CU AUTISM SF MIHAIL IN CADRUL FUNDATIEI COPII IN DIFICULTATE - ROMANIA

Fundatia Copii īn Dificultate Romānia a demarat īn anul 2002 Proiectul de Autism, iar īn anul 2004 a īnceput aplicarea terapiei comportamentale de inspiratie ABA īn scop experimental. Dupa aproape 3 ani de aplicare, rezultatele obtinute sīnt foarte promitatoare, fapt care a īndreptatit conducerea Fundatiei sa caute o forma de certificare a acestei terapii īn Romānia. Cererea de interventie pentru recuperarea copiilor cu TSA a crescut īngrijorator de mult pentru Centrul de Zi, iar Programul de Evaluari periodice are locurile rezervate cu 6 luni īn avans. Īn aceste conditii, a crescut foarte mult si cererea de formare a altor specialisti īn lucrul cu TSA īn alte institutii (spitale, clinici, fundatii) si īn familii.
OBIECTIVE

           

1.

            Pregatirea ,specializarea participantii in indrumare si sprijin pentru lucrul eficient cu elevii cu Tulburari din Spectrul Autist,  precum si terapii de relaxare si calmare prin masaj si aromoterapie.

Obiectivul principal al prezentului proiect consta in specializarea  unui numar de aproximativ  30 persoane ( psihologi, kinetoterapeuti , educatori, profesori, parinti), care lucreaza sau intra in contact direct cu copii cu Tulburari din Spectrul Autist, aflati in Centre de plasament, Centre de zi, sau institutii de invatamant publice sau private.

Dupa mai multe īncercari, Fundatia CID Romānia a reusit stabilirea unei colaborari cu Center for Early Autism Treatment (CEAT) din Belfast, Irlanda de Nord. Avīnd īn vedere ca formarea īn terapia ABA presupune contactul continuu cu o institutie de specialitate (cel putin 2 ani), iar deplasarea unor specialisti romāni īn strainatate si sustinerea acestora īn formare pentru o asemenea perioada de timp ar fi foarte costisitoare, specialistii de la CEAT au fost de acord (īn premiera) sa faca acest training pentru specialistii romāni īn Romānia, lucru foarte avantajos pentru echipa Centrului Sf. Mihail.

Initiativele in ceea ce priveste recuperarea copiilor cu autism au luat amploare in Romania ultimilor ani. Cu toate acestea nu exista un sistem logic, organizat care sa functioneze oferind beneficiarilor cele mai inalte standarde, asa cum exista in Occident.

           

Medicii neuropsihiatrii recumanda de asemenea inceperea unei astfel de terapii cut mai curand de la momentul in care apare suspiciunea sau certitudinea existentei sindromului autism.

Un mare avantaj al terapiei ABA este faptul ca se aplica (adaptat) cu succes  in caz de sindrom ADHD, sau orice tip de intarziere sau/si probleme de comportament.

Pana de curand nu se auzise in Romania de persoane cu autism recuperate, integrate in societate si indepente. Acum exista aceasta certitudine datorita primelor astfel de cazuri pe teritoriul tarii noastre. Acest lucru se datoreaza aplicarii terapiilor comportamentale care au imprumutat principiile si modelul terapiei ABA, bazata pe interventie percoce, intensiva, structurata, individuala si individualizata. Nu trebuie sa ne rezumam la aceste rezultate, ele trebuie sa impulsioneze si sa ne motiveze sa imbunatatim metodele si tehnicile de lucru  dupa cele mai bune modele. Acest lucru nu este posibil decat daca vor exista profesionisti cu o pregatire adecvata si recunoscuta si care sa apartina de un sistem logic si contolat (de exemplu ONG-uri, centre de recuperare, institutii de stat si /sau private).

Dat fiindca aceasta initiativa, devenita o necessitate acuta in tara noastra, reprezinta un progres extaordinar si mult asteptat, este foarte importanta institutia care organizeaza specializarea. Din aceasta cauza cea mai potrivita este si cea care are vechimea cea mai mare in acest domeniu, respectiv Centrul "Sfanta Margareta" din Bucuresti, care sustine , incurajeaza si aplica terapie cu principiile aba la baza, fiind prima care a facut acest lucru.

Interventia terapeutica comportamentala este foarte eficienta si se poate aplica la orice varsta , insa rezultatele sunt incomparabile (dintre interventia precoce si cea mai tarzie). De aceea este foarte important ca parintii in momentul in care observa tulburarii de dezvoltare la copilul lor sa se prezinte fara intarziere la medicul diagnostician, apoi sa se intereseze de potentialele metode terapeutice si sa nu ezite in aplicarea lor cat mai curand. Apoi, este foarte important ca parintii sa selecteze nu numai metoda terapeutica potrivita , ci si institutia si personalul adecvat si suficient pregatit.

            Chiar si la noi , in Romania , ABA a aparut de foarte curand , desi in restul Europei si mai ales in SUA este demult aplicata. Astfel, parintii de copii autisti romani, care doresc sa aplice ABA nu mai sunt nevoiti sa caute un institut din alte tari mai civilizate , care sa ii primeasca sub aripa lui.

      

 

Document Info


Accesari: 4839
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )