Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload






























Radiologie clinica

medicina


RADIOLOGIE CLINICA



1. Traumatismele cranio-cerebrale




Impactul unui corp contondent cu craniul, sau al craniului cu acesta, in anumite conditii, poate realiza o intrerupere a continuitatii osoase (tabla externa, interna sau a ambelor), determinand o fractura craniana.

Radiografic se pot constata:

Fisuri craniene

Fracturi nedenivelate (liniare, cominutive, disjunctii suturare, f 656b14g racturi-disjunctie);

Fracturi denivelate (evulzive, cu extruzie si depresive, cu infundare);

Fracturi complexe (cranio-otice, cranio-sinusale, etc).



Fig. 98 – Fractura de bolta caraniana fronto-parietala stanga si parieto-temporo-occipitala dreapta



2. Malformatii cranio-cerebrale


a)     Cranioschizisul total – consta in absenta calotei craniene, fiind incompatibila cu viata.

b)     Meningoencefalocelele – reprezinta o herniere a continutului intracranian (meninge, tesut nervos, ventriculi) printr-un orificiu cranian congenital, situat de obicei pe linia mediana. Radiografic se constata orificiul anormal, de forma rotunda sau ovalara, cu limite discret condensate si cu dimensiuni care cresc in timp, putand antrena si deformari/dislocari ale regiunilor osoase vecine.

c)     Malformatia Arnold-Chiari – consta in migrarea ectopica, sub gaura occipitala, in canalul cervical, a portiunii inferioare a bulbului, a ventriculului IV si a portiunii inferioare a cerebelului. Radiografic se evidentiaza semne de hidrocefalie, platibazie, impresiune bazilara, etc; la nivelul coloanei lombare poate exista concomitent dehiscenta arcurilor vertebrale.

d)     Malformatia Dandy-Walker – se caracterizeaza prin agenezie a vermisului superior, atrezie a orificiilor Magendie si Luschka, chist arahnoidian ce comunica cu ventriculul IV, hidrocefalie obstructiva. Radiografia simpla poate arata doar dimensiuni sporite ale fosei posterioare. Ventriculografia demonstreaza hidrocefalia interna, prezenta chistului arahnoidian.

e)     Agenezia de sept pelucid – se evidentiaza ventriculografic o singura cavitate ventriculara cu dimensiuni sporite (hidrocefalie pasiva). se poate insoti de craniostenoza, spina bifida, etc.

f)      Lacunele craniene – sunt zone de absenta congenitala, totala sau partiala, a substantei osoase, limitate de os cu structura normala sau modificata.

g)     Craniostenozele – sunt realizate de inchiderea prematura a uneia sau mai multor suturi craniene, cu repercursiuni asupra formei craniului si, implicit, asupra dezvoltarii SNC. Radiologic se constata sporirea densitatii osoase la nivelul suturii in cauza, cu individualizarea dificila a elementelor componente si chiar absenta suturii; deformarea craniului se evidentiaza deasemenea si eventual semne de hipertensiune intracraniana.

h)     Disostoza cranio-faciala (Crouzon) - consta in deformarea craniului, hipertelorism si exoftalmie.

i)          Disostoza cleido-craniana – se caracterizeaza printr-o dezvoltare exagerata a diametrului transvers al craniului (cu o intarziere a inchiderii fontanelelor) si o aplazie claviculara, completa sau incompleta.


3. Tumori craniene




Tumori benigne

a)   Osteomul – este singura tumora osoasa adevarata si afecteaza adultii tineri. Sediul de electie este locul de intalnire al sinusurilor fronto-etmoidale, dar se poate dezvolta in orice regiune a craniului.

b)   Chistul dermoid si epidermoid (colesteatomul) – dau imagini lacunare cu contur net policiclic, despartite prin septuri de condensare osoasa, situate in regiunea frontala sau la nivelul stancii temporale.

c)   Angiomul (hemangiomul) – este mai rar intalnit decat la nivel rahidian, prezentandu-se radiologic sub forma unei imagini lacunare neomogene, areolare sau cu septuri radiare, limitata de un lizereu transparent de osul normal; in regiunea afectata osul este ingrosat.

d)   Tumorile glomus-ului jugular – realizeaza radiologic distrugeri osoase in vecinatatea gaurii jugulare.

e)   Cordomul – este o tumora disembrioplazica a bazei craniului, localizata cu predilectie la nivelul sincondrozei sfeno-occipitale. Radiologic se constata distructii osoase importante la nivelul bazei (amputatia bilaterala a varfului stancii este caracteristica) si eventual calcificari intratumorale.



Fig. 99 – Osteosarcom osteogenetic fronto-parietal





Fig.100    – Mielom multiplu


Tumori semimaligne

a)   Osteocondromul – se manifesta radiologic sub forma distructiilor osoase, deseori cu calcificari, pe fondul unei structuri areolare, situate la nivelul boltii craniului (frontal sau parietal), sau la nivelul bazei.

b)   Tumora cu mieloplaxe – focar unic de osteoliza cu contur net, cu reactie scleroasa limitanta, situat de obicei occipital sau temporal.



Fig. 101 – Metastaze osteogenetice

Tumori maligne

a)   Osteosarcoamele,

b)   Mielomul multiplu,

c)   Boala Hodgkin,

d)   Metastazele.

Toate aceste tumori realizeaza aspecte radiologice similare cu cele deja descrise in capitolele precedente.







Document Info


Accesari: 3424
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )