Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




SISTEMUL ENDOCRIN

medicina


SISTEMUL ENDOCRIN

Sistemul glandular este un sistem de coordonare a activitatilor de crestere, functionare si descrestere a organismului uman. Principalele glande endocrine din corp sunt: hipofiza, epifiza, tiroida, paratiroidele, timusul, pancreasul, suprarenalele si gonadele.





1. Hipofiza (glanda pituitara) este glanda cu cea mai mare influenta din organism, comandand activitatea celorlalte glande. Este situata la baza creierului, in saua turceasca, aproximativ la nivelul spatiului intracranian dintre sprancene.

Puncte reflexogene. Are proiectii pe ambele talpi, pe partea posterioara, aproximativ la mijlo 353f52d cul degetelor mari. Punctele reflexe sunt foarte mici si este indicat sa fie masate cu varful degetelor, cu unghia sau cu un instrument cu varf rotujit.

Stari patologice: lipotimia, tulburari ale tensiunii arteriale, obezitate, dureri de cap, tumori, chisturi, fibroame, imbatranire precoce, impotenta sexuala, frigiditate, absenteism, dereglari generale hormonale. Masajul reflexogen al hipofizei este indicat in toate aceste cazuri, conducand si la stimularea celolalte glande din corp. Cu toate acestea se recomanda si masajul punctelor reflexe ale celolalte glande corespondente.

2. Epifiza (glanda pineala) este situata in mijlocul creierului si are mari influente in functionarea zonelor superioare ale creierului, functiunilor intelectuale si spirituale, in viata sexuala si ciclul gonadelor, coordonand si ritmul diurn/nocturn al organismului.

Punctul reflex al acestei glande este chiar mai mic decat cel al hipofizei si este situat la cca 1 cm alaturi de punctul reflex al hipofizei, spre partea interioara a halucelor, pe fetele posterioare.

Disfunctii. Se va masa in corelare cu glanda hipofiza, in functiuni inversate sau comune. Daca hipofiza ne readuce, material, in corp, epifiza este cea care ne deschide spre lume si exterior.

3. Tiroida este situata la baza gatului, pe laringe. Controleaza metabolismul bazal. Hormonii tiroidieni sunt determinanti in dezvoltarea fizica normala, pentru sanatatea pielii, a parului, a sistemului nervos si regleaza consumul de oxigen din intregul corp.

Punctele reflexogene se gasesc pe ambele talpi, intre primul si al doilea metatarsian.

Stari patologice si tratamente. Accelerarea sau scaderea anormala a metabolismului care conduc la slabire sau ingrasare exagerata, excitabilitate nervoasa, transpiratie abundenta sau caderea parului. Gusa este o ulceratie a tesutului tiroidian. Toate acestea beneficiaza foarte bine de tratamentul reflxogen executat cu regularitate si perseverenta.

4. Paratiroidele sunt patru glande asezate perechi de o parte si de alta a tiroidei

Punctele reflexogene se gasesc pe partea externa a celei de-a doua falange de la baza halucelui, deasupra montului, pe ambele talpi.

Stari patologice. Paratiroidele regleaza metabolismul calciului. Hipofunctia produce tetanie, circulatie periferica proasta, spasme musculare, disfunctii ale unghiilor si dintilor, iritabilitate. Hipersecretia parathormonului produce cresterea exagerata a calciului si tulburari ale sistemului circulator sanguin si osos: osteita fibroasa, calculi renali sau biliari. Toate acestea beneficiaza de tratament reflexogen.

5. Timusul, glanda cresterii si a tineretii, este situat la baza gatului, deasupra inimii, in spatele sternului si este alcatuit din doi lobi. Se pare ca determina reactia organismului nostru la stres si agresiuni fizico-psihice.

Punctul reflexogen se afla pe ambele talpi, la baza halucelului, imediat deasupra punctului reflex al stomacului

6. Pancreasul, prezentat deja in paragraful 5.7. din punct de vedere metabolic, ca glanda secreta doi hormoni: insulina, care regleaza concentratia zaharului in sange si glucagonul, responsabil de cresterea nivelului glicemiei.

Puncte reflexogene. Se gasesc pe ambele talpi, in vecinatatea zonelor duoden si stomac.

Stari patologice si tratamente. Cea mai importanta boala pe care o declanseaza functionarea defectuoasa a pancreasului este diabetul zaharat. Prin masaj reflexoterapeutic periodic pana la vindecare, vom obtine o cantitate sporita de insulina naturala.

7. Suprarenalele intervin in metabolismul bazal, stimuleaza productia de limfocite si activitatea sistemului imunitar.

Puncte reflexogene. Se gasesc pe ambele talpi, pe axa degetului 2, deasupra zonei rinichilor.

Stari patologice si tratamente. Disfunctia suprarenalelor se manifesta prin aritmie, lipotimii, lesinuri, infectii si scaderea imunitatii, reumatism, astm si inflamatii articulare, lipsa de curaj si initiativa. Masarea zonelor reflexe amelioreaza multe dintre aceste afectiuni.



8. Gonadele sunt cele mai importante glande ale sexualitatii feminine si masculine, responsabile de functia de reproducere.


Ovarele sunt gonade duble situate in bazinul femeii, care contin aproximativ 1.000.000 de ovule. Ca glanda, ovarul produce hormoni. Estrogenul este responsabil de forma specifica femeilor, de manifestarea instinctului sexual, metabolismul calciului, apei si glucidelor. Progesterolul (luteina) stimuleaza secretia glandelor mamare, a celulelor uterine si previne expulzarea oului fertilizat.


Testiculele sunt organe glandulare masculine de reproducere si, spre deosebire de ovare, au plasare anatomica externa, fiind situate in scrot. Produc spermatozoizi destinati fecundarii. Hormonii, testosteronul, androsteronul si dehidroandrosteronul, maresc volumul testiculelor, actioeaza asupra caracteristicilor masculine, determina dezvoltarea trasaturilor sexuale secundare ale barbatului, determina psihicul si instinctul masculin. In plus, actioneaza asupra metabolismului lipidelor.

Puncte reflexogene. Sunt situate in mijlocul calcaielor ambelor talpi si pe partile laterale ale labelor picioarelor, intre maleolele externe si tendonul lui Ahile. Punctul reflex din mijlocul calcaiului stimuleaza functia endocrina, pe cand punctul situat pe partile laterale, stimuleaza functia exocrina.

Stari patologice si tratamente. Disfunctia ovariana genereaza: dureri menstruale, ciclu meregulat, chisturi, vaginita, frigiditate, alterarea caracteristicilor sexuale secundare etc. Disfunctia testiculara genereaza impotenta si oligospermia. Taoate aceste tulburari beneficiaza de aportul reflexoterapiei practicata competent si cu regularitate.



Document Info


Accesari: 10538
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )