Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Sforait

medicina


Sforait

12 sfaturi pentru o noapte linistita



Sforaitul este un bine cunoscut subiect de glume, desene animate si seriale de comedie, însa pentru multe persoane el este departe de a fi amuzant. Sfo­raitul poate fi o problema serioasa, perturbând ciclul normal al somnului si deranjând partenerii de viata, care trebuie sa încerce sa doarma în zgomot.

Sforaitul este extrem de raspândit, însa din cauz 23323e414x a faptului ca de multe ori îi tine treji pe parteneri, impactul sau este resimtit pe scara larga, putând chiar ameninta casnicii.

Zgomotul sforaitului este provocat de aerul care trece prin caile respira­torii îngustate, în zona gurii, a nasului sau a faringelui, provocând vibratii. Caile nazale, limba, palatul moale, uvula (portiunea mobila care atârna la capatul faringelui), muschii aflati în spatele faringelui si al laringelui pot fi cu totii implicati.

Principalii declansatori ai sforaitului sunt excesul de greutate, fumatul, consumul în exces de alcool, prezenta unor tesuturi grase sau glandulare în zona gâtului, precum si alergiile. într-un numar mai mic de cazuri, respon-


d;-.' Sforait

CREDE I C NUMAI DVS. AVE I PROBLEME?

Melvin Switzer, persoana cu cel mai puternic sforait din lume, a intrat n Guinness Book of World Records, fiind nregistrat cu un nivel de 87,4 decibeli. Acest nivel de zgomot este echivalent cu cel produs de un autocamion de mare gabarit care ar trece prin dormitorul dvs. Sotia lui, se pare, si-a pier­dut auzul unei urechi ca urmare a asalturilor" repetate n fiecare noapte.

sabile sunt structura anatomica a cailor respiratorii si dispunerea nervilor din muschii palatului si ai faringelui. "Unele persoane sforaie orice ar fi", spune cu regret medicul de familie Stephen Amiel. "Chiar daca nu fumez, nu beau aproape deloc, nu sufar de alergii si am trupul unui zeu grec (în fine, poate nu chiar, însa cu siguranta nu sunt supraponderal), tot pot sforai încât sa ridic toata casa în picioare."

Dincolo de gluma, o persoana care sforaie puternic este posibil sa sufe­re de o tulburare grava a somnului, numita apnee obstructiva în somn, care necesita îngrijiri medicale, însa în cazul sforaitului usor sau ocazional exis­ta mai multe modalitati de a va asigura o noapte linistita.

Ţineti regim. Cele mai multe persoane care sforaie se afla de regula în ca­tegoria barbatilor supraponderali. Majoritatea femeilor care sforaie sunt tre­cute de menopauza. Pierderea în greutate atrage adesea dupa sine încetarea sforaitului. "Când o persoana cu un sforait moderat pierde în greutate, sfo­raitul devine mai putin sonor, iar la unele persoane dispare cu totul", spune profesorul de stiinte medicale Earl Dunn.

Evitati paharul dinainte de culcare. Daca veti bea alcool înainte de a merge la culcare, sforaitul va fi mai accentuat, remarca dr. Dunn. Alcoolul relaxeaza toti muschii care vibreaza în faringe. Cantitatea are si ea relevan­ta - cu cât veti bea mai mult, cu atât veti sforai mai tare.

Nu luati sedative. Somniferele va ajuta pe dvs. sa adormiti, însa îl vor tine treaz pe partener. "Orice demers care relaxeaza tesuturile din zona capului si a gâtului va înrautati, dupa toate probabilitatile, sforaitul. O fac pâna si antihistaminicele", completeaza dr. Dunn.

Renuntati la fumat. De regula, fumatorii sforaie, observa dr. Dunn. Feno­menul s-ar putea datora faptului ca fumatul provoaca tumefierea si inflama-


Sforait

Cu c t sforaitul este mai puternic, cu at t probabilitatea ca acesta sa fie le­gat de o problema medicala este mai mare. Una dintre cele mai grave pro­bleme asociate cu sforaitul este afectiunea numita apnee obstructiva n somn, care n cazuri extreme poate pune n pericol viata si n care res­piratia se opreste n timpul somnului ntre 10 secunde si l minut, uneori chiar mai mult (v. caseta Exista sanse sa aveti apnee obstructiva

Acest accident se poate nt mpla de sute de ori pe noapte, fiind unul din factorii ce contribuie la ridicarea tensiunii arteriale, la declansarea bolilor cardiovasculare, a problemelor de memorie, a impotentei si a durerilor de cap. Pacientii care au un somn nesatisfacator din cauza apneei au deseori probleme la lucru si pot reprezenta un pericol la volan.

Printre simptoamele apneei obstructive se numara sforaitul puternic, sufi­cient de puternic pentru a putea fi auzit din afara camerei; sforaitul punctat de momente de liniste, de respiratie ntretaiata sau de necare; o oboseala extre­ma pe parcursul zilei. Daca va regasiti n aceasta descriere, apelati la medic.

Daca nu exista nimeni care sa doarma (sau sa ncerce sa doarma) l nga dvs. pentru a va observa particularitatile sforaitului, dar banuiti ca s-ar putea sa aveti apnee obstructiva n somn, plasati un casetofon n apropierea patu­lui si declansati-l c nd sunteti pe punctul de a adormi. Daca sforaitul atinge un crescendo si se opreste pentru o scurta perioada nainte de a re ncepe cu un zgomot de necare sau un icnet, consultati-va medicul. C nd sforaitul nu se amelioreaza prin remedierea cauzelor evidente, este posibil sa fie ne­voie de o trimitere la o clinica pentru tulburari de somn, pentru un studiu de noapte al somnului dvs. Printre optiunile de tratament se includ nlatura­rea polipilor nazali sau corectarea unei deviatii de sept nazal; un splint pen­tru avansul mandibular, care sa fie purtat noaptea pentru a mentine maxila­rul superior naintat; CPAP (un aparat care produce un jet constant de aer printr-o canula nazala, fornd caile nazale sa ram na deschise); operarea cu laser a uvulei si a palatului moale.

Daca aveti un copil care sforaie puternic si are atacuri de apnee obstruc­tiva n somn, acesta poate avea vegetatii adenoide extinse sau amigdale care trebuie nlaturate de urgenta. Relatati aceste simptome medicului.

rea tesuturilor faringiene, amplificând sansele acestora sa vibreze si sa dea nastere sforaitului.

Schimbati-va pozitia de somn. Dormiti pe o parte. "Cei care sforaie pu­ternic o fac, practic, din orice pozitie", observa dr. Dunn. "însa cei care sfo­raie moderat nu o fac decât atunci când dorm pe spate." fâSWFî&fJp


Sforait

încercati vechiul truc cu mingea de tenis. Pentru a nu va întoarce pe spate în timpul somnului, puteti coase un mic buzunar pe spatele bluzei de pijama. Puneti înauntru o minge de tenis. Când veti încerca sa va rasuciti pe spate, acest obiect dur va va incomoda si în mod inconstient veti reveni în pozitia laterala.

Renuntati la perna. Orice obiect care împiedica gâtul sa stea drept va face sa sforaiti mai tare, arata dr. Dunn.

în loc de perna, ridicati capatâiul patului. Acest truc poate atenua sfo­raitul, "înaltati partea de sus a trunchiului, nu numai capul", recomanda Phi­lip Westbrook, expert în tulburarile de somn. Puneti câte o caramida sub fie­care picior de la capatâiul patului.

Tratati-va alergiile. Stranutatul si sforaitul sunt înrudite. "Sforaitul poate aparea ca urmare a unor alergii sau raceli", arata dr. Westbrook. "Atunci

EXISTA sANSE S AVE I APNEE OBSTRUCTIV

Va puteti verifica riscul de apnee ofastructiva n somn cu ajutorul Cfrest/onfj rului Epworth al somnolentei. Care este probabilitatea sa atipiti sau sa ad miti n fiecare din urmatoarele situatii? Alegeti numarul care se potriveste mai bine fiecarei situatii conform punctajului de mai jos:

nici o sansa de a atipi,

putine sanse de a atipi,

sanse moderate de a atipi,

sanse mari de a atipi


citind st nd asezat;

privind la televizor;

st nd asezat fara activitate ntr-un loc public (ca, de pilda, la cinematograf
sau ntr-o sedinta

ca pasager ntr-o masina timp de l ora fara ntrerupere;

st nd culcat dupa-amiaza pentru odihna, atunci c nd mprejurarile o per­
mit;

st nd asezat si vorbind cu cineva;

st nd asezat n liniste dupa masa de pr nz fara alcool;

n masina, c nd aceasta este oprita c teva minute n trafic.

Daca scorul total este mai mare de 9, este posibil sa aveti apnee obstructi-va si este cazul sa consultati un medic.


Sindrom de colon iritabil

când sforaitul este intermitent, folositi un decongestionant nazal, însa nu mai mult de câteva zile, pentru a evita congestia-ricoseu.

Picaturile nazale saline pot înlatura congestiile usoare si pot fi folosite pe o perioada lunga de timp. Dizolvati l lingurita de sare si l praf de bicar­bonat de sodiu în 300 ml apa calduta. Puneti solutia într-o sticla cu pipeta sau cu picurator, lasati capul pe spate si introduceti câteva picaturi în fieca­re nara. Daca sforaiti în sezonul febrei fânului, folositi pe toata durata aces­tuia un spray nazal cu steroizi.

încercati un splint nazal. O banda adeziva cu un resort încorporat trecu­ta peste saua nasului, similara cu aceea folosita de unii sportivi, poate men­tine narile deschise si ameliora obstructia nazala din timpul somnului. Aces­tea sunt disponibile în diferite marimi la farmacie sau le puteti face în casa mult mai ieftin, arata dr. Amiel. Taiati fâsii dintr-un plastic gros, transpa­rent, de circa 7 cm lungime si l cm latime, provenite de la ambalaje sau cu­tii de alimente, rotunjind colturile ascutite. Plasticul trebuie sa fie suficient de gros pentru a reveni la forma initiala când este îndoit. Peste fiecare capat aplicati banda cu adeziv pe ambele parti (cea mai puternica si mai putin iri­tanta pentru piele este cea pentru peruci).

înainte de a merge la culcare, curatati-va aripile nasului chiar deasupra curbei narilor cu o lotiune pe baza de alcool, pentru a înlatura sebumul, si lipiti ferm plasturele.

Oferiti-i partenerului dopuri pentru urechi. Daca nimic din ce ati în­cercat nu a dat rezultate, cel care este nevoit sa suporte sforaitul îsi poate pune dopuri în urechi. Acestea sunt ieftine si se pot cumpara de la farmacie.


Document Info


Accesari: 2592
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )