Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadTULBURǍRI METABOLICE IN SOC

medicina
ALTE DOCUMENTE

Aparitia in Europa a epidemiei de ciuma
Virusul HIV
IMUNOLOGIA TUMORALĂ A CANCERULUI RENOURINAR
DEZECHILIBRE ELECTROLITICE CU PROGNOSTIC VITAL
Corpi straini traheobronsici la copil
DERMATOZE
TRATAMENTE NATURISTE - ADRESE
Medicatia antiulceroasa
Medicamente antiinflamatoare, analgetice si antipiretice
TULBURǍRI METABOLICE IN SOC

 TULBURǍRI METABOLICE  ĪN sOCMetabolismul protidic īn soc

                Hormonii de stres au efect catabolizant si asupra metabolismului protidic. Īn soc predominǎ proteoliza, manifestatǎ printr-un bilant azotat negativ cu eliminǎri urinare de azot mai mari decāt aportul alimentar.

                Īn stadiile avansate ale socului ficatul este afectat si aminoacizii nu mai sunt utilizati pentru proteosinteze si gluconeogenezǎ. Aminoacidemia creste. Unii aminoacizi plasmatici sunt catabolizati prin decarboxilare si transfosrmati īn amine vasoactive cu rol defavorabil. De exemplu histidina se transformǎ īn histaminǎ, iar triptamina īn serotoninǎ.

                Cānd se instaleazǎ insuficienta renalǎ acutǎ īn sānge se acumuleazǎ produsii de catabolism proteic: uree, creatininǎ, acid uric.

Metabolismul glucidic īn soc

Initial apare prin actiunea hormonilor de stres: catecolamine, glucocorticoizi, glucagon, toroxinǎ. Astfel creste disponibilul de glucozǎ la nivel tisular.

Glizoliza se opreste la acidul lactic si apare acidoza metabolicǎ, atunci cānd apare hipoxia tisularǎ. Acidoza decompensatǎ afecteazǎ procesele energetice celulare si inhibǎ enzimele glicolizei anaerobe, Este grav afectatǎ productia de enegie la nivel celular.

Tardiv īn evolutia socului apare hipoglicemia prin epuizarea rezervelor hepatice de glicogen si prin inhibarea gluconeogenezei hepatice. Hipoglicemia afecteazǎ īn primul rānd SNC care depinde exclusiv de glucozǎ pentru productia de energie. Hipoglicemia reprezintǎ unul din factorii care aratǎ cǎ bolnavul a ajuns īn faza ireversibilǎ a socului.

Metabolismul lipidic īn soc

Īncǎ din fazele initiale ale socului apare hiperlipemia prin mobilizarea acizilor grasi īn tesutul adipos deoarece hormonii de stres, īn special catecolaminele, stimuleazǎ triglicerid-lipaza.

Acizii grasi reprezintǎ un substrat energetic important pentru multe tesuturi, īn special pentru muschi, rinichi si miocard. O mare parte din acizii grasi sunt captati de ficat si eliberati īn plasmǎ. La nivel hepatic, ei sunt oxidati, folositi pentru resinteza de trigliceride sau transformati īn corpi cetonici.
Glicerolul este catabolizat īn special de ficat, care posedǎ glicerol-kinazǎ foarte activǎ. Glicerolul este oxidat pentru productia de ATP sau folosit pentru gluconeogenezǎ.

Īn fazele avansate ale socului hipoxia tisularǎ afecteazǎ si metabolismul lipidic: scade utilizarea tisularǎ a lipidelor. Īn plasmǎ cresc lipemia si acizii grasi; la nivel hepatic scad oxidǎrile si hepatocitele se īncarcǎ cu trigliceride si acizi grasi. Se produce īncǎrcarea grasǎ a ficatului; scade sinteza hepaticǎ de apoproteine si consecutiv apar tulburǎri īn metabolismul lipoproteinelor.

Īn paralel la nivelul tesuturilor īn suferintǎ se activeazǎ PLA2  care depinde acidul arahidonic din fosfolipidele membranare. Din acidul arahidonic se produc lipidele biologic active, care intervin si īn procesul inflamator. Cele mai importante sunt: PGA2, PGD2 si PGE2 cu efecte īn principal vasodilatator si antiagregant plachetar; PGI2 , numitǎ si prostaciclinǎ, cu efect vasoconstrictor si antiagregant plachetar; TxA2 stimuleazǎ agregarea plachetarǎ si are efect bronhoconstrictor si vasoconstrictor. Īn soc predominǎ sinteza de TxA2 fatǎ de PGI2 si este stimulatǎ agregarea plachetarǎ.

Tulburari hidroelectrolitice

Rezulta din modificarea raporturilor dintre aport si eliminare si din modificarea raporturilor intercompartimentale: vascular, interstitial, intracelular.

Īn conditii postagresive se descarca ADH īn cantitati crescute, iar bilantul hidric, īn urma  efectului antidiuretic si al eliberarii unei cantitati īnsemnate de apa endogena metabolica, va fi pozitiv. Daca survin concomitent pierderi lichidiene sub forma de sānge, plasma sau lichide electrolitice (varsaturi, diaree), atunci cu toate ca bilantul hidric tinde sa fie pozitiv, volemia si apa din intertstitiu si din sectorul celular va diminua corespunzator pierderilor.

Electrolitii prezinta modificari importante īn cele doua sectoare. Raporturile dintre K+ intracelular /K+ extracelular si Na+ intracelular/Na+ extracelular depind de buna functionare a pompelor de Na+ si K+, care sunt afectate īn soc. Se produce iesirea spre interstitiu a K+ si intrarea Na+ īn celula, fenomen de transmineralizare. Desi prin secretia de aldosteron Na+ este economisit la maximum, concentratia sa extracelulara scade datorita fenomenului de transmineralizare pe de o parte, dar si datorita retentiei sale īn tesuturile lezate. Hiponatremia este constanta īn soc, desi nu atinge niveluri periculoase .

Potasiul creste īn lichidele extracelulare si se va elimina prin urina īn cantitati importante. Īn caz de insuficienta renala se poate ajunge usor la fenomene de hiperpotasemie (peste 5,5 mEq/l), pericolul major fiind fibrilatia ventriculara, care apare la o potasemie de peste 7 mEq/l.

Echilibrul acido-bazic

Īn conditiile unui metabolism predominant anaerob se produc cantitati mari de acizi nevolatili, īn special acid piruvic si acid lactic. Acidoza metabolica se complica ulterior si cu o acidoza respiratorie, cānd eliminarile pulmonare vor fi diminuate (prin hipoventilatie).

Acidoza stimuleaza eliberarea de catecolamine, fapt ce agraveaza si mai mult tulburarile hemodinamice existente, scade forta de contractie a miocardului si creste tendinta deja existenta de sludge eritrocitar si CID. Īn felul acesta se constituie un periculos cerc vicios care imprima socului un caracter de ireversibilitate.  
Document Info


Accesari: 2145
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )