Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadVasculopatii dobandite

medicina
ALTE DOCUMENTE

SCALA DE APRECIERE A DIZABILITATII LA BOLNAVUL VASCULAR (RANKIN)
ZĂMOsIŢA.
MODUL CARDIOVASCULAR
Cancerul de san
Abdomen acut
al VII-lea Congres National de Istoria Medicinei
Energia piramidei masurata de un radiestezist
Hipertonia osmotica extracel
Fiziopatologia inflamatiei
Fiziopatologia edemului pulmonar acut cardiogen

Vasculopatii dobandite

Vasculopatiile dobāndite:

a.      Purpura anafilactica - apare la copii sau tineri si este legata de prezenta unei infectii cu streptococ b hemolitic (angina, RA 818m1215i A);Clinic: eruptie purpurica, febra, dureri articulare, dureri abdominale cu caracter colicativ, posibilitatea aparitiei unei insuficiente de organ (cel mai frecvent apare Insuficienta Reanala Acuta).

Patogenia este de tip imun si se caracterizeaza prin prezenta complexelor imune circulante care sunt formate din Ag streptococic si IgG si au dimensiuni mici a.ī. exista posibilitatea sa paraseasca vasul si sa se localizeze perivascular determinānd o inflamatie acuta (angeita/capilarita) ce explica durerile pe care le acuza bolnavii. Īn acelasi timp, complexele imune determina activarea complementului Ž aparitia de anafilatoxine ce au drept efecte:

·        Degranularea mastocitelor situate perivascular, cu eliberare de histamina Ž creste permeabilitatea vasculara si se produce vasodilatatie;

·        Efect chemoatractant - atragerea īn focar a celulelor proinflamatoare si activarea acestoraŽeliberarea de enzime cu efect litic manifestat asupra peretelui vascular si asupra parenchimului respectivŽaparitia insuficientei de organ.

Leziunile de la nivelul peretelui vascular determina aparitia unor microtrombi ce pot deveni obstruanti Žmicrofocare de necroza Ž insuficienta de organ.
b.     Scorbut = carenta īn vit. C. Vitamina C intervine īn procesul de sinteza al colagenului vascular; īn scorbut Ž pereti vasculari friabili Žaparitia unui proces hemoragipar.

c.     Purpura simplex - apare frecvent la femei fiind legata de excesul de estrogeni.

d.     Purpura mecanica - apare la persoanele cu o oarecare fragilitate vasculara, dupa un ortostatism prelungit; apare datorita cresterii presiunii hidrostatice consecutiva stazei.

e.      Purpura senila - apare īn contextul proceselor degenerative.

f.       Purpura hiperglobulinemica este o manifestare purpurica a bolilor cu o patogenie autoimuna (ex.: LES, sclerodermie, spondilita anchilopoetica), īn care apar IgG anormale ce se manifesta ca Ac īmpotriva Ig normale Ž formarea de complexe imune.

Document Info


Accesari: 2157
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )