Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadVirozele cutaneo-mucoase

medicina
ALTE DOCUMENTE

EXPLORAREA RADIOIMAGISTICA A AFECTIUNILOR APARATULUI UROGENITAL LA COPIL
Otita medie supurata
Tablou clinic pielonefrita cronica
Viermele de carne (viermusi, musita)
SCHITE TEORETICE DESPRE TERAPIA YUMEIHO
Prezentare Generala a CJ Balti
ANTIFUNGOL, solutie sub forma de spray
BOLILE ENDOCRINE - Bolile glandei tiroide
10 alimente care asigura sanatatea barbatilor
INFECTIA CU VIRUSUL IMUNODEFICIENTEI UMANE (HIV) sI SIDA

 

 

Virozele cutaneo-mucoase 

          Epidermovirozele proliferative

 

               Tratamentul general este indicat în formele cu leziuni multiple, diseminate, la copiii mici cu localizari plantare ( pentru a evita tratamentul local mai greu de suportat de acestia) si la imunodeprimati. Se utilizeaza:

               Metionina. Este un aminoacid esential care are actiune de îmbogatire a epidermului cornificat al verucilor cu radicali sulfhidrici, devenind astfel mai putin receptiv multiplicarii virusului. Se pare ca are, de asemenea, si o actiune imunostimulatoare. În mod uzual se utilizeaza ca hepatotrofic-hepatoprotector în hepatopatii cronice, asociat cu vitamine din complexul B ( Mecopar, Metaspar ). În epidermovirozele proliferative utilizarea sa a fost propusa cu titlul de placebo de catre prof.dr. Scarlat Longhin, pr 555m1213f oportia vindecarilor fiind de 2-3 % în verucile vulgare si ceva mai ridicata în verucile plantare.

               Metionina este contraindicata în hepatopatiile grave, în hepatopatia hepato-portala, precum si în precoma si coma hepatica si în însuficienta renala avansata, deoarece poate accentua starea de toxemie. Nu se asociaza cu levodopa. Ca reactii adverse s-au descris : deprimarea SNC, eruptii cutanate, leucopenie, agranu-locitoza. Se gaseste singura, sub denumirea de Ulcostop ( Sicomed ), sub forma de drajeuri a 250 mg sau în combinatii sub denumirea de Lipovitan ( Leciva ), drajeuri cu 25 mg metionina, Mecopar forte ( Sicomed ), capsule cu 62,5 mg metionina. Se administreaza în doze de 1-3 drajeuri ( capsule ) x 3 / zi.

              Retinoizii reprezinta o achizitie terapeutica relativ recenta, care la nivelul pielii intervin în procesul de diferentiere epidermica, frânând keratinizarea. Totodata au si actiune de prevenire a transformarii epiteliomatoase într-o serie de precanceroze cutaneo-mucoase cu risc major. În epidermovirozele proliferative sunt indicati în cazurile de veruci hiperkeratozice extinse, în formele cu posibila evolutie spre malignizare (epidermodisplazia veruciforma Lewandowsky-Lutz, papilomatozele gigante) si la imunodeprimati. În aceste cazuri, retinoizii administrati sistemic reduc semnificativ numarul si dimensiunile leziunilor, dar la întreruperea tratamentului recidiveaza destul de rapid. Reactiile adverse sunt multiple si constau în : prurit, cheilita uscata descuamativa, uscaciunea si inflamatia mucoaselor si a epiteliilor de tranzitie, epistaxis, conjunctivita, caderea parului, paronichie, dureri musculare si osteoarticulare, cefalee, cresterea colesterolului, a trigliceridelor si a bilirubinei plasmatice. De asemenea, retinoizii au efect teratogen. Retinoizii sunt contraindicati în insuficienta hepato-renala, în hiperlipidemii si în sarcina.

                În epidermovirozele proliferative se recomanda utilizarea urmatorilor retinoizi :

 -  etretinatul, retinoid sintetic derivat de vitamina A acida ( tretinoina ), este un preparat de referinta pentru ceilalti retinoizi aromatici. Se gaseste sub denumirea de Tigason ( Hoffman La Roche ), conditionat în capsule a 10 mg sau 25 mg. Se administreaza în doze de 0,5-1 mg/kg corp/zi în doua prize, la începutul meselor ;

- acitretinul este un analog de sinteza a acidului retinoic, cu actiune antiproliferativa superioara etretinatului. Se gaseste sub denumirea de Neotigason ( Hoffman La Roche ) în capsule a 10 mg sau 25 mg, care se administreaza în doza de 25 mg/zi, dupa care, în functie de toleranta si de rezultate, se poate creste doza cu 10 mg/saptamâna pâna la 75 mg/zi. Dozele se iau în doua prize zilnice.                             

Oportunitatea continuarii tratamentului cu retinoizi aromatici se reevalueaza dupa patru saptamâni de trata-ment, în functie de rezultatele obtinute si de reactiile adverse aparute.

            Isoprinosine contine ca principiu activ inosina, un antivirotic si imunomodulator prin potentarea activitatii unor limfokine si stimularea proliferarii limfocitelor. Este indicat pentru imunoterapia nespecifica a verucilor si vegetatiilor veneriene persistente, recidivante, cu imunodeficiente. Practic nu are contraindicatii. Tratamentele îndelungate pot determina foarte rar hiperuricemie. Se gaseste sub forma de comprimate a 500 mg si se administreaza oral 50mg/kg corp/zi în 3 prize, timp de 5 zile, putând sa se repete doza dupa 8 zile.

            Levamisolul este un derivat de imidazotiazol care, pe lânga actiunea antiparazitara, are si efecte imunomodulatoare, fiind recomandat în verucile multiple, diseminate si în formele recidivante. Este contra-indicat în insuficienta hepato-renala si da, ca reactii adverse, greturi, voma, colici abdominale, cefalee, ameteli,artralgii, mialgii, leucopenie, eruptii cutanate, fotosensibilizare, ulceratii ale mucoasei bucale, febra. Se gaseste sub denumirea de Decaris ( Gedeon Richter ), comprimate a 50 mg sau a 150 mg. Se adminis-treaza câte un comprimat a 150 mg/zi ( 50 mg la copii ) timp de 3 zile/saptamâna, preferabil asociat cu metionina.

            Vaccinurile precum BCG sau Corynebacterium parvum sunt utilizate, ca si isoprinosinul si levami-solul, ca imunoterapie nespecifica, având aceleasi indicatii cu acestea.

             Imunostimularea specifica.S-a încercat cu un ''filtru de papiloame '' ( Biberstein -1944 ) în injectii intradermice si, mai recent, cu antigene virale purificate tot în injectii intradermice ( Thivolet-1978), obtinându-se o anumita regresie a vegetatiilor veneriene prin cresterea reactivitatii imunocelulare si a anti-corpilor de tip IgG. Utilizarea vaccinurilor specifice întâmpina doua dificultati : lipsa antigenelor standardi-zate, deoarece acest tip de virusuri nu cresc în culturi, si prezenta riscului carcinogenetic.

             Tratamentul local este important si de multe ori suficient. El consta în distrugerea leziunilor prin metode fizice sau chimice.

             Distrugerea prin metode fizice utilizeaza cel mai adesea  crioterapia care se poate realiza cu azot lichid sau cu zapada carbonica.

              Azotul lichid este o substanta lichida, incolora, fumegânda, care, prin evaporare, produce o înghe-tare a tesuturilor, fapt pe care se bazeaza efectul sau terapeutic. Are avantajele ca nu este toxic, nu este infla-mabil, nu necesita anestezie prealabila. Dezavantajele constau în faptul ca este din ce în ce mai greu de pro-curat ( la noi în tara ), ca pune probleme de transport, necesitând containere speciale, cilindrice, cu pereti tripli, cu vid în interior. Azotul lichid se foloseste pentru distrugerea verucilor vulgare de dimensiuni mici si medii, a verucilor plane si a verucilor plantare. Mai rar se utilizeaza în tratamentul papiloamelor si al forme-lor incipiente de vegetatii veneriene.

              Azotul lichid se aplica pe leziuni cu un tampon de vata înfasurat pe o bagheta de lemn sau manevrat cu pensa. Verucile plantare se trateaza prin aplicatii scurte, de 10-15 secunde, fara presiune, intermitente. Restul verucilor, papiloamelor si condiloamelor necesita aplicatii repetate, de 30-90 de secunde, cu presiune variabila. Verucile plantare necesita aplicatii repetate si persistente, dupa o prealabila abraziune a stratului cornos. Semnul înghetarii este albirea leziunii, cu depasirea marginii sale cu 2-3 mm. În functie de intensitatea înghetarii, pot aparea, la câteva ore, bule dermoepidermice, care se turtesc în cca 3 zile si se vindeca, de regula, fara cicatrice, în 2-3 saptamâni, cu disparitia leziunii verucoase prin îndepartarea acoperisului bulei ;daca aplicatiile sunt scurte, repetate, nu se formeaza bule. Uneori, s-a observat disparitia verucilor multiple dupa criocauterizarea câtorva elemente, probabil prin imunostimulare nespecifica. Durerea care poate sa apara dupa aplicarea azotului lichid este suportabila si nu necesita analgezice.

              Azotul lichid poate fi aplicat si sub forma criotekului cu protoxid de azot, cu rezultate foarte bune în verucile plane numeroase ale fetei, prin înghetarea lor superficiala punctata.

 

              Zapada carbonica este mai putin utilizata în România. Se folosesc tuburi de 5-15 kg din care CO2 iese sub presiune mare ( 50 atmosfere ) si o temperatura de -15°C, transformându-se în zapada carbonica ; aceasta este captata în aparate speciale, numite criocautere. Acestea sunt dotate cu creioane metalice de diferite forme si marimi, prin care se aplica pe piele zapada carbonica. Dupa îndepartarea criocauterului, pe locul tratat ramâne o suprafata eritematoasa si, dupa câteva ore, daca durata contactului a fost suficienta, se produce o flictena destul de persistenta. Se va evita folosirea pe zone prost irigate ( degete, urechi ) si pe pielea care acopera imediat un plan osos rezistent. Metoda este simpla, sigura, rapida, relativ nedureroasa, cu rezultate cosmetice superioare altor tehnici.

              Alte metode fizice de distrugere a leziunilor virale hiperplazice sunt : electrocoagularea, electrodesicarea, chiuretarea, roentgenterapia si laserul CO2.               Electrocoagularea se foloseste pentru distrugerea mai profunda, prin caldura, cu coagularea proteinelor tisulare, a verucilor mai mari, bine vascularizate, a papiloamelor si a vegetatiilor veneriene. Metoda necesita anestezie locala prealabila cu xilina 1% si asigura o hemostaza buna, dar exista riscul pro-ducerii cicatricelor, uneori cu implicatii functionale si/sau estetice.

               Electrodesicarea consta în atingerea leziunilor cu acul electrocauterului, având un efect superfi-cial. Este folosita în verucile plane. Nu necesita anestezie si nu lasa cicatrice.

               Chiuretarea, folosind chiureta Volkman, este indicata în verucile plane si în vegetatiile veneriene. În verucile plane, chiuretarea se face blând, cu o chiureta cu calibru redus, fara anestezie si este urmata de atingerea cu solutie alcoolica de fenol 30% sau podofilina 10-15 %. În vegetatiile veneriene, chiuretarea se face dupa anestezie prealabila cu xilina si dezinfectie locala. Hemostaza se poate apoi realiza cu electro-desicatie. Pe plaga restanta se aplica acid salicilic pur si se acopera cu pansament uscat.

               Roentgenterapia superficiala si de contact se utilizeaza în verucile plantare si în vegetatiile veneriene extensive, dar, având în vedere rezultatele inconstante, riscurile posibile de radiodermite si efectul carcinogen prin favorizarea integrarii genomului viral în ADN-ul celulei umane, reprezinta o metoda utili-zata cu totul exceptional la ora actuala.

               Laserul cu CO2 reprezinta o metoda moderna de tratament pentru verucile vulgare, verucile plan-tare, papiloame, verucoze, papilomatoze gigante si vegetatiile veneriene. Distrugerea leziunilor cu fasciculul laser se face prin mecanism de vaporizare. De asemenea, el poate fi folosit si ca « bisturiu », permitând exci-zia unor formatiuni mai voluminoase, pseudotumorale, în conditii de hemostaza perfecta.

           

               Distrugerea prin metode chimice a leziunilor din epidermovirozele hiperplazice se face utilizând o serie de substante citotoxice, precum :

               Podofilina este un extract de Podophyllum peltatum care contine podofilotoxina si alti componenti activi. Are efect citostatic prin oprirea mitozelor în metafaza. Este contraindicata la gravide. De asemenea, trebuie evitate aplicatiile pe suprafete mari, sângerânde, datorita riscului absorbtiei sistemice, cu aparitia afectarilor hepatice, renale sau chiar a exitusului. Daca terapia este prea brutala, apar necroze si fenomene inflamatorii, care de asemenea favorizeaza trecerea substantei în circulatie.

               În verucile plantare se aplica dupa îndepartarea stratului hiperkeratozic, în concentratie de 25% în parafina lichida si sub pansament ocluziv, timp de 6-8 ore. O solutie mai putin concentrata ( 10-15 % ) de podofilina se poate aplica si pe verucile plane dupa prealabila chiuretare sau decapare cu o solutie alcoolica de acid salicilic si resorcina :

         Rp.             Acid salicilic

                           Resorcina                                             aa  10 g

                           Alcool 80ș                                               100 g

                 În verucile vulgare decaparea se face cu unguent cu acid salicilic si resorcina:

          Rp.                 Acid salicilic

                                 Resorcina                                             aa 10 g

                                 Lanolina

                        Vaselina                                               aa 50

sau   cu acid salicilic si acid lactic :

           

             Rp.                Acid lactic                                                   6 g

                                  Acid salicilic                                               12 g

                                  Lanolina

                                  Vaselina                                                  aa 50 g                   

 

apoi se aplica podofilina, preferabil sub forma de unguent :

 

            Rp.                Podofilina                                                  20 g

                                  Lanolina

                                  Vaselina                                                aa 50 g

             Aplicatiile de podofilina se fac o singura data pentru verucile plantare si de 2-3 ori la interval de 2-3 zile, pentru cele vulgare, de fiecare data contactul cu substanta fiind de 6-8 ore, dupa care aceasta se îndepar-teaza cu ulei de vaselina sau prin spalare cu apa si sapun. Apoi se aplica un unguent cu antibiotice pentru a preveni o eventuala infectie secundara.

             În cazul vegetatiilor veneriene se utilizeaza podofilina în concentratie de 25-40% în ulei de parafina, în unguente de vaselina si lanolina sau în tinctura de benzoe, colodiu elastic si alcool :

            Rp.               Podofilina                                                  40 g

                                Ulei de parafina                                   aa 100 g

            Rp.               Podofilina                                                  25 g

                                Tra benzoe            

                                Colodiu elastic                                     aa   10 g

                                Alcool 70ș                                            ad 100 g

            Se aplica strict pe leziuni, protejând mucoasele si tegumentele din jur cu pasta zincata:

 

           Rp.               Talc

                                Oxid de zinc

                                Lanolina                                               

                                Vaselina                                                25 g
sau Cutaden ( Armedica ). Dupa 4-5 ore, se îndeparteaza prin bai si spalaturi locale. Aplicatiile se succed la câteva zile pâna la distrugerea leziunilor.

             În mod asemanator se pot folosi preparatele Condyline 0,5% ( Yamanouchi, Europe B. V ) si Wartec 0,15% ( Stiefel ) care contin podofilotoxina. Se aplica cu atentie pe leziuni si se lasa sa se usuce, pielea sanatoasa din jur fiind protejata. Se fac doua aplicatii/zi, 3 zile consecutiv ; se repeta saptamânal, maximum 5 saptamâni.

               Acidul salicilic, în functie de concentratie, poate  avea actiune keratolitica (5-40% ) sau kerato-plastica ( 1-2% ). În tratarea verucilor vulgare se foloseste singur sau în asociere cu acidul lactic într-un vehicul volatil (colodiu ) :

            

            Rp.                 Acid lactic                                               6 g

                                  Acid salicilic                                           10 g

                                  Colodiu                                             ad 100 g

    

               Se aplica zilnic, timp de mai multe saptamâni. Cu o compozitie asemanatoare exista produsul comercial Duofilm ( Stiefel ). Pentru verucile plantare se poate folosi plasturele cu acid salicilic 40% ( Urgo Cor) aplicat în fiecare noapte, timp de 10-14 zile, ceea ce conduce la eliminarea verucii sau faciliteaza o mai buna chiuretare a sa. Acidul salicilic nu se recomanda pentru tratarea verucilor faciale si anogenitale.

               Cantaridina se obtine din insecta Lytta vesicatorie ; are o actiune toxica mitocondriala si induce modificari ale membranelor celulare. Ca urmare, celulele îsi pierd coeziunea si se formeaza bule acantolitice în 7-8 zile. Efectul fiind intraepidermic, nu lasa cicatrice. Se foloseste în solutie de 0,7-1%, în parti egale de colodiu elastic si acetona :

           Rp.                   Cantaridina                                             1 g

                                   Colodiu elastic

                                   Acetona                                             aa 50 g

sau asociat cu acid salicilic în solutie alcoolica:

 

           Rp.                   Cantaridina                                           0,8 g

                                   Acid salicilic                                         0,3 g

                                   Alcool 70ș                                        ad 100 g

pentru leziunile de la nivelul fetei.

                   Pentru leziunile de la nivelul membrelor se prefera pomada :

           Rp.                  Cantaridina                                              1 g

                                   Lanolina

                                   Vaselina                                            aa 50 g

                     Aplicatiile se fac sub pansament oclusiv pentru 24 ore sau pâna ce apar dureri si se repeta la doua zile, pâna la formarea bulei care duce la distrugerea formatiunii verucoase.

                    Colchicina este un alcaloid din Colchicum autumnale ( brândusa de toamna ) cu actiune litica prin inhibarea formarii fusului nuclear mitotic, oprind diviziunea celulara în metafaza. Deseori cu eficacitate superioara podofilinei, colchicina are însa o toxicitate crescuta si multiple contraindicatii ( sarcina, insuficienta renala, soc, paralizie ascendenta a SNC etc.), doza curativa fiind apropiata de cea toxica, ceea ce face ca utilizarea sa, chiar numai ca topic, sa fie redusa. Se recomanda pentru tratamentul vegetatiilor veneriene sub forma de solutie sau unguent în concentratie de 0,5-1% :

              Rp.                Colchicina                                                0,5 g

                                    Lanolina          

                                    Vaselina                                               aa 50 g

              Rp.                 Colchicina                                                0,5 g

                                     Alcool 70ș                                          ad 100 g

                          5-Fluorouracilul este un antagonist pirimidinic care se foloseste în tratamentul verucilor vulgare, al papiloamelor si al condiloamelor acuminate. Pentru uz extern se gaseste sub denumirea de Efudix

 ( Hoffman La Roche ) unguent 5% sau Verrumal, solutie cu 0,5% 5-fluorouracil si 10% acid salicilic în dimetilsulfoxid. Se aplica de una-doua ori/zi fara pansament, pâna la îndepartarea leziunii hiperkeratozice. Se recomanda protejarea tegumentelor si a mucoaselor sanatoase perilezionale cu pasta zincata sau Cutaden, deoarece aplicat pe tesuturi normale, 5-fluorouracilul conduce la necroze.

                          Bleomicina este un antibiotic antimitotic cu efecte antiproliferative. Se obtine din culturile de Streptomyces verticillus si inhiba formarea ADN-ului împiedicând încorporarea timinei. Se gaseste sub forma de fiole a 15mg - Bleomycin ( Nippon Kayaku ) si Bleomycine ( Roger Bellon ). Se administreaza intralezio-nal, dupa prealabila raclare, în verucile plantare în mozaic sau în cele rezistente la alte tratamente, precum si în vegetatiile veneriene. Se injecteaza pâna la «albirea » leziunii. Injectia este dureroasa si este urmata de formarea unei escare care se elimina dupa 2-3 saptamâni.

                          Ureea are actiune de înmuiere si hidratare a stratului cornos prin atacarea legaturilor de hidrogen si denaturarea proteinelor si prin efect de solvent. Se foloseste în verucile plantare în concentratie de 40%, singura :

 

             Rp.                 Uree                                                              40 g

                                   Lanolina

                                   Vaselina                                                    aa 50 g

sau în asociere cu alte keratolitice :

 

            Rp.                   Acid salicilic                                                  3 g

                                     Uree                                                             20 g                                     Lanolina

                                     Vaselina                                                  aa 50 g

                            Glutaraldehida este recomandata în verucile plantare sub forma de solutie alcoolica 10-25%, aplicata timp de 4-5 zile. Substanta este însa mai putin accesibila :

            Rp.                   Glutaraldehida                                             10 g

                                     Alcool 70°                                             ad 100 g

                           Vitamina A acida ( acidul retinoic) este derivatul acid corespunzator retinolului (vitamina A). In vivo, se formeaza în cantitati mici din retinol, fiind mai activa decat acesta. În aplicare locala pe piele difuzeaza putin sistemic. Favorizeaza diviziunea celulelor epidermului si creste activitatea keratolitica a epidermului. Se recomanda în verucile plane. Reactiile adverse care pot sa apara în urma aplicarii topicelor cu vitamina A acida sunt : hiperemie, descuamare, senzatie trecatoare de arsura. Nu se aplica aproape de buze, nari sau ochi. Se evita expunerea la soare. Se foloseste sub forma de solutie 0,3% sau sub forma unui derivat - tretinoina acida - sub denumirea de Airol ( Hoffman La Roche ), crema 0,05% sau lotiune 0,05%, Retin-A

 ( Cilag ), crema 0,05%, Smooderm ( Dar Al Dawa Pharma), crema 0,05%. Se aplica zilnic, pâna la obtinerea rezultatelor scontate.

                            Substantele caustice, precum acidul tricloracetic 30-50%, nitratul de argint solutie 0,1-0,2% sau creioane, se pot folosi pentru tratamentul verucilor plane, dar utilizarea lor este mai restrânsa datorita reactiilor iritative pe care le produc.

                             Inducerea remisiunii prin metode imunologice a leziunilor din epidermovirozele proliferative este utilizata mai rar si foloseste urmatoarele substante :

                             Dinitroclorbenzenul ( DNCB ) este un puternic alergen de contact care determina reactii cutanate de tip întârziat. A fost introdus pentru tratamentul verucilor eruptive rebele de catre Lewis în 1973. Initial se induce hipersensibilizare imunocelulara, care se verifica dupa doua saptamâni prin teste cutanate. Apoi se aplica DNCB în pomezi în concentratie de 0,1% o data pe saptamâna, 4-7 aplicatii în total.

               Rp.                       Dinitroclorbenzen                                          0,1 g

                                            Lanolina

                                            Vaselina                                                     aa 50 g

Pot aparea reatii locale severe, efecte alergice încrucisate cu cloramfenicolul si nitrobenzenii. În plus, DNCB are potential mutagen ; de aceea utilizarea sa este limitata.

                            Difenciprona, substanta care produce o reactie de hipersensibilitate întârziata, este utilizata pentru imunoterapia topica a verucilor recalcitrante, în special a celor palmoplantare si periunghiale. Se recomanda aplicatii saptamânale, timp de 8 saptamâni, iar rezultatele pozitive au fost citate în 60% din cazuri.

                            Interferonii sunt glicoproteine produse de celule ale vertebratelor ca raspuns la infectii virale si variati inductori. La om pot fi obtinuti din leucocite proaspete separate de la donatori normali sau infectati cu virus Sendai si din culturi de limfocite T stimulate cu mitogeni. Mai recent, s-a reusit obtinerea lor din culturi microbiene ( Escherichia Coli). Interferonii au actiune antivirala citotoxica dar si efect de inhibare a proceselor proliferative prin actiune imunostimulanta : activeaza macrofagele, cresc citotoxicitatea limfo-citelor sensibilizate si a celulelor killer. De aceea sunt recomandati în vegetatiile veneriene si în papilomatoza laringiana juvenila. Se administreaza intralezional sau sistemic.

                           Imiquimodul, crema 5% ( Aldara ) are actiune antivirala prin inducerea sintezei locale de interferon si alte citokine.

Epidermovirozele degenerative

Molluscum Contagiosum

 

                            Tratamentul general este mai putin important si se utilizeaza cu precadere la copii, în formele explozive, cu eroziuni sau cu localizare periorbitara. Se utilizeaza isoprinosine pentru imunostimu-lare nespecifica. Unii autori recomanda retinoizii aromatici, precum etretinatul, acitretinul sau isotretinoinul per os în doza de 1mg/kg corp/zi. Cu eficacitate controversata sunt folosite antibioticele, precum tetraciclina,

2-3g/zi 7-10 zile sau eritromicina, 2-3 g/zi, 7-10 zile.

                           Tratamentul local este în general suficient si consta în :

                           Chiuretarea leziunilor cu o chiureta Volkmann, urmata de aplicarea locala de alcool iodat 1% sau fenol 5-10%.

                           Electrocoagularea superficiala si centrala, urmata de eliminarea resturilor prin presiune într-un tifon steril, dupa care se aplica alcool iodat 1%, fenol 5-10% sau un unguent cu tetraciclina. Unii autori recomanda electrocoagularea dupa chiuretaj. Metoda necesita anestezie locala si comporta riscul unor cica-trice vizibile.

                            Exprimarea continutului tumoretelor între doua unghii dupa ce au fost întepate cu un ac steril, apoi se aplica acid tricloracetic, alcool iodat sau nitrat de argint. Metoda se recomanda atunci când leziunile sunt putine si la copiii mici.

                           Crioterapia se aplica la 2-3 saptamâni pâna la disparitia leziunilor.

                           Badijonarile punctate cu podofilina 20%, de doua ori pe saptamâna, pâna la disparitia leziunilor.

                           Injectiile intralezionale cu interferon alfa sunt constisitoare si nu-si justifica rostul în conditiile existentei altor metode ieftine, simple si eficace.

                           În scopul evitarii recidivelor, se vor distruge elementele într-o singura sedinta, apoi cei tratati vor fi reexaminati periodic la 10-15 zile pentru a fi surprinse si distruse eventuale noi leziuni anterior inocu-late. Vor fi examinati si contactii ( incubatia este de 5- 6 saptamâni ).

             

Document Info


Accesari: 13174
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )