Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadZINCUL

medicina
ALTE DOCUMENTE

VEDERE SANATOASA
GENERALITATI PRIVIND ANTIBIOTICE
BULETIN DE ANLIZE MEDICALE
ĪNGRIJIREA PACIENŢILOR CU PIELONEFRITA
INDICAŢIILE NOZOGRAFICE ALE PSIHOTERAPIEI PRIN INTERVENŢIE PARADOXALĂ
MEDICAŢIA DIURETICĂ
Sindromul Reiter
ZMEUR.

ZINCUL

Zincul este un microelement esential care se gaseste in organismul uman in cantitate mare, fiind considerat, din acest punct de vedere, al doilea dupa fier. Studiile privind rolul zincului in organismul uman au inceput si s-au extins rapid dupa anul 1961, cand Prasad a descoperit rolul s 22522s181w au in patologia umana.La om carenta in zinc se observa deseori si poate fi pusa usor in evidenta chiar si in tarile conside-rate a avea un nivel de viata ridicat.

Micronutritia include zincul in grupa oligoelementelor sau a microelementelor esentiale sub forma de urme, alaturi de magneziu, fier, cupru, siliciu si, posibil, si rubidiu (care inca nu a fost recunoscut ca fiind esential, cu toate ca se gaseste in permanenta in cantitate aproximativ constanta in corpul omenesc).

Metabolismul zincului
Corpul omenesc contine aproximativ 2,5 g zinc repartizat astfel: - circa 30 %, adica aproximativ 0,75 g, se gasesc in sistemul osos; - circa 60 %, adica aproximativ 1,5 g, se gasesc in muschi; Absorbtia zincului se face in principal la nivelul jejunului, printr-un mecanism care nu a fost inca pe deplin explicat. Transportul zincului in celula intestinala se face astfel: - fie prin intermediul metaloproteinelor, sau a metaloenzimelor; - fie prin fixarea lui pe proteine cu masa moleculara scazuta.

Absorbtia zincului de catre organismul uman este influentata de urmatorii factori:

1). Aminoacizii si proteinele alimentare favorizeaza absorbtia zincului. Histidina, aminoacizii cu sulf si lizina maresc gradul de absorbtie a zincului si asi-gura eliminarea sa in materiile fecale;
2). Lactoza si glucoza maresc gradul de absorbtie a zincului dar si gradul de eliminare a sa prin urina;
3). La doze mari, cuprul manifesta un efect competitiv fata de zinc. La doze mici, acest efect nu se poate constata. La doze mari, acesta diminueaza absorbtia zincului dar creste gradul de eliminare prin materiile fecale. Zincul interfereaza cu fierul mineral, dar nu interfereaza cu fierul heminic;
4). Fitatii au o actiune puternic antagonista fata de absorbtia zincului. Efectul fitatilor este potentializat de prezenta Ca2+;
5). Alcoolul etilic diminueaza absorbtia zincului in organismul uman, mai ales cand se manifesta fenomenul de intoxicatie cronica (alcoolism). Dimpotriva, vinul amelioreaza absorbtia zincului;
6). Vitamina B9 (acidul folic) inhiba absorbtia zincului prin formarea unor chelati insolubili;
7). Acizii grasi polinesaturati, cum sunt acidul linoleic si acidul linolenic, favorizeaza absorbtia zincului de organismul uman.

Rolul biochimic al zincului

Rolul biochimic al zincului in organismul uman se poate sintetiza astfel:

. proasta dezvoltare a cartilagiilor;
.artrite;
.instabilitate glicemica;
.eventual epilepsie;

Absorbtia manganului este inhibata de prezenta altor nutrienti, ca de exemplu fier, calciu, fosfati.

Metabolismul colinei si al manganului este interdependent.

Zincul, in asociere cu manganul, sunt antidoti ai cuprului, ceea ce este important in:
- alcoolism, afectiuni artrozice, psoriazis, anumite tipuri de cancer.

Utilizarea numai a zincului utilizeaza doar scaderea continutului de mangan din sange. De aceea, se impune realizarea unei proportii corecte intre aportul alimentar de zinc si mangan astfel: la doua parti de zinc este necesara o parte de mangan.

Zincul asociat cu manganul joaca impreuna un rol fundamental si sinergic in formarea colagenului, in asociere cu vitamina B6.


Document Info


Accesari: 5942
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )