Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload






























Condimentele

Alimentatie nutritie


Condimentele

Condimentele sunt substante picante de origine minerala, vegetala sau de sinteza, care adaugate unor produse alimentare sau preparate culinare le dau gust si aroma specifica. Aroma si gustul condimentelor sunt date de continutul in alcaloizi, uleiuri eterice si acizi, aflate in continutul acestora. Rolul lor este de a stimula secretia sucurilor gastrice si a usura digestia. Pentru a fi eficiente se folosesc in cantitati mici, in cantitati mari avand actiu 646h79g ne iritanta si daunatoare asupra organismului.



Condimentele se pot grupa dupa locul de unde provin sau in functie de gustul lor.

Dupa provenienta

Indigene

Legume condimentare

Ceapa, usturoi, telina, pastarnac, patrunjel, ardei

Seminte

Mustar, coriandru, chimen, anason, ienupar

Plante

Marar, cimbru, tarhon, hasmatuchi, rosmarin, busuioc, menta

Tropicale

Piper, enibahar, cuisoare, scortisoara, vanilie

Alte zone

Foi de dafin, sofran, capere

Acizi condimentari

Acid acetic (otet), citric

Produse condimentare industriale

Pasta de mustar, boia de ardei, sosuri (ketchup, Worcestershire Sauce, Tabasco)

Dupa gust

Picante

Piper, boia, mustar, capere

Aromate



Vanilie, cuisoare, scortisoara, nucsoara, anason, chimen, coriandru, marar, cimbru, tarhon, foi de dafin

Acide

Acid citric, acic acetic (otet)

Saline

Sare de bucatarie, sare de masa

1. condimentele picante sunt reprezentate prin piper, boia de ardei, mustar de masa, capere.

Piperul este o planta originara din India. Se cunosc mai multe tipuri de piper: piper negru, piper alb, piper rosu, etc. gustul iute se datoreaza substantei numita piperina. Se utilizeaza la condimentarea preparatelor culinare din carne, legume, mezeluri, tocaturi.

Boiaua de ardei se obtine din ardeiul dulce de Banat sau din ardeiul iute de Bihor. Se prezinta sub forma de pulbere rosie, fina, cu gust dulceag sau iute, miros placut. Gustul iute este dat de capsaicina. Se utilizeaza la diferite preparate culinare si in industria conservelor, a mezelurilor, etc.

Mustarul de masa se obtine prin macinarea boabelor de mustar, condimentata apoi cu zahar, otet, sare, etc. Se prezinta sub forma de pasta omogena, colorata galben-verzui, cu gust picant-acrisor si miros specific. Se utilizeaza la mezeluri, salate, sosuri, maioneze, preparate din carne, etc.

Caperele sunt muguri florari, care se culeg primavara si la inceputul verii. Se conserva prin marinare si sarare. Se utilizeaza la preparate din peste, creier, legume, sosuri reci si calde, etc.

2. condimente aromate

Chimenul este samanta fructului Carvum carvi, cu aroma specifica si gust iute. Se intrebuinteaza la condimentarea diferitelor preparate culinare, branzeturi, produes de panificatie.

Enibaharul are gust picant si aroma specifica. Este componentul de baza al condimentului de carnati. Se utilizeaza la preparate din carne, produse de panificatie, bauturi, etc.

Coriandrul are gust placut si miros aromat. Se utilizeaza la mezeluri, tocaturi, etc.

Foile de dafin sunt frunzele tinere ale arbustului. Frunzele de dafin se utilizeaza la aromarea sosurilor, la diferite preparate culinare, conserve, etc.

Vanilia este fructul in forma de pastaie, cules inainte de a ajunge la maturitate si prelucrate special pentru a ramane flexibile. Aroma este data de substanta aromata numita vanilina si uleiul eteric. Se utilizeaza la aromarea diferitelor produse de cofetarie, dulciuri de bucatarie, bauturi.

Cuisoarele sunt muguri florali, culesi cand se coloreaza in rosu deschis, atunci avand aroma puternica. Au miros puternic dat de substanta numita eugenol. Se utilizeaza la unele dulciuri de bucatarie, mezeluri, produse culinare, bauturi.

Nucsoara se obtine din semintele fructului. Au gust iute si miros puternic. Se utilizeaza la diferite preparate din carne.

3. condimente acide

Otetul se obtine prin fermentarea acetica a lichidelor cu un continut slab de alcool (vin, fructe, etc). Otetul are gust acru si miros intepator. Se intrebuinteaza la diferite preparate culinare, la conserve, la prepararea pastei de mustar, a marinatelor, etc.

Acidul citric se obtine din lamaie sau pe cale sintetica. Se intrebuinteaza in arta culinara, in cofetarie, etc.

Acidul tartric , impropiu numit sare de lamaie se prezinta sub forma de cristale sau pulbere de culoare alba, cu gust pronuntat de acru.





Document Info


Accesari: 3508
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )