Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
upload
Upload






























INTINDEREA PARULUI

Cosmetica


MINISTERUL EDUCAŢIEI sI CERCETĂRII

GRUP sCOLAR AGRICOL



PROIECT DE OBŢINERE A CERTIFICATULUI DE CALIFICARE PROFESIONALĂ

NIVEL 3

TEMA PROIECTULUI : ÎNTINDEREA PĂRULUI

BISTRIŢA 2008

CUPRINS

Argument

Capitolul 1 Prezentarea salonului

Masuri de protectia muncii si P.S.I.

Descrierea salonului 424s1816e

Dotarea tehnica

Necesarul de personal

Capitolul 2 Întinderea parului

2.1 Prezentarea placii de întins parul

2.2 Consilierea clientei

2.3 Pregatirea lucratorului si a clientului

2.4 Reguli de igiena

2.5 Sfaturi pentru îngrijirea parului

Capitolul 3 Partea practica

3.1 Instrumente, aparate, produse, materiale si

lenjerie necesare

3.2 Tehnica de realizare a întinderii parului

Bibliografia

ARGUMENT

Tema proiectului meu este întinderea parului. Proiectul este structurat în trei capitole.

Pentru a evita unele accidente trebuie respectate o serie de masuri referitoare la alegerea unor unelte si instrumente în buna stare de functionare, precum si a celor electrice. Uneltele manuale în primul rând trebuie sa fie confectionate din materiale care sa corespunda cu operatiile care se executa. Pentru a evita accidentele prin electrocutare este necesar sa eliminam posibilitatea de trecere a unui curent prin corpul omului. Se va urmari în permanenta mentinerea curateniei, îndepartarea prafului si a firelor de par ramase,curatirea locului de munca dupa fiecare client si schimbarea lenjeriei. 

Avem nevoie de un spatiu special pentru primirea clientilor. Salonul trebuie dotat cu mobilier compus din vitrine, oglinzi, noptiere, masuta pentru reviste, canapele, scaune, taburete, perdele draperii si dulap sanitar.Salonul trebuie dotat cu instalatii electrice, alimentarea cu apa, instalatii pentru aerisire, în buna stare de functionare, instalatii de încalzire si cu centrala termica sau boiler.

Aparatele electrice folosite în saloanele de frizerie - coafura sunt :

masina de tuns manuala, masina de tuns electrica, foenul de uscat parul,ondulatorul de par, casca electrica, peria electrica si placa de întins parul.

Un salon de coafura are nevoie de un personal format din mai multe coafeze. Locul fiecareia de munca este dotat cu toate cele necesare. Orice lucrator va fi supus periodic unor examene medicale.

Parul drept este la mare moda, de cativa ani încoace, dovada numarul tot mai mare de aparate pentru întins parul, fie ca e vorba de bucle largi sau cârlionti creti.

Aparatele initiale au aparut prin anii '90 si aveau placile din metal. Ele se gasesc si astazi pe piata, fiind cele mai ieftine. Sunt recomandate persoanelor al caror par nu a fost facut permanent, vopsit sau tratat chimic în orice alt fel ai parul

Deoarece coafura este o operatie ce vizeaza igiena si estetica fetei, înainte de a începe lucrul propriu-zis trebuie respectate urmatoarele operatii:

1.Coafeza se spala pe mâini în fata clientei ;

2.Se vor dezinfecta mâinile prin clatire cu putin spirt sanitar ;

3.Se sterilizeaza instrumentele ;

4.Spalarea clientei înaintea întinderii parului ;

5.Asezarea clientei cat mai lejer pe scaun ;

Lenjeria si echipamentele folosite trebuie sa fie sterilizate si dezinfectate dupa fiecare client.Produsele de calitate trebuie sa aiba un termen de valabilitate pentru evitarea iritatiilor si a arsurilor.

Parul are nevoie de o îngrijire permanenta si de o atentie deosebita. Parul trebuie sa fie curat si îngrijit cat mai des.Pentru întinderea parului avem nevoie de o placa care sa fie din ceramica si de calitate pentru a nu arde parul.



Capitolul 1. Prezentarea Salonului de coafura

1.1 Masuri de Protectia Muncii si P.S.I

Masuri generale :

Pentru a evita unele accidente trebuie respectate o serie de masuri referitoare la alegerea unor unelte si instrumente în buna stare de functionare, precum si a celor electrice.

Uneltele manuale în primul rând trebuie sa fie confectionate din materiale care sa corespunda cu operatiile care se executa.

Uneltele manuale care sunt prevazute cu articulati(foarfeca) nu trebuie sa aiba joc la articulatii. Bratele de actionare a acestora vor fi manevrate astfel încat sa ramana spatiu suficient între ele. Acestea vor fi asezate astfel încat sa fie orientat spre exterior pentru a evita contactul cu partea ascutita si taioasa.

Pentru a evita accidentele, uneltele trebuie sa fie în buna stare de functionare si întretinute corespunzator. Aparatele si uneltele care nu corespund cu conditiile manuale de lucru se vor înlocui cu cele corespunzatoare.

Se va urmari în permanenta mentinerea curateniei, îndepartarea prafului si a firelor de par ramase,curatirea locului de munca dupa fiecare client si schimbarea lenjeriei. 

Chimicalele

Chimicalele sub orice forma : solutia de permanent, vopsea, apa oxigenata, detergentii trebuie corect depozitate si clar etichetate. Ele trebuie puse în loc ferit de copii, fiind tratate cu substante caustice sau otravitoare.

În situatiile când chimicalele sau diferite produse se amesteca nu se permite picurarea lor pe haine si se evita contactul ochilor a nasului si a gatului la vaporii toxici.

Atunci când flacoanele se deschid substantele folosite în salon nu trebuie lasate în contact cu persoanele din salon. Înainte de aplicare lor este necesara aplicarea unor teste pe piele.

Este obligatorie asigurarea ventilatiei atunci când se amesteca sau se folosesc substantele chimice.

Masurile de P.S.I se refera la cunoasterea masurilor de prevenire si stingerea incendiilor pentru fiecare membru al colectivului de lucru având ca menire protejarea colectivului, clientilor si locul de munca împotriva eventualelor incendii ce pot sa apara, precum si modul de a se intervenii pentru stingerea acestora.

Fiecare lucrator trebuie sa cunoasca locul unde se afla stingatoarelor, daca sunt încarcate conform normelor în vigoare, cat si modul lor de utilizare.

La încheierea zilei de munca, aparatele electrice vor fi scoase din priza si becurile vor fi stinse.

1.2.Descrierea Salonului

Pentru efectuarea în cele mai bune conditii a meseriei de manichiurist avem nevoie de un salon spatios luminos igienic si aerisit.

Avem nevoie de un spatiu special pentru primirea clientilor. Salonul trebuie dotat cu mobilier compus din vitrine, oglinzi, noptiere, masuta pentru reviste, canapele, scaune, taburete, perdele draperii si dulap sanitar.

Salonul trebuie dotat cu instalatii electrice, alimentarea cu apa, instalatii pentru aerisire, în buna stare de functionare, instalatii de încalzire si cu centrala termica sau boiler.

Tot în cadrul salonului este necesar sa avem un dulap special pentru a pune materialele necesare la manichiura, un dulap mai mare cu rafturi unde se pastreaza lenjeria si un dulap sanitar cu medicamente si pastrarea ustensilelor, iluminatul electric trebuie sa fie puternic si trebuie instalate prize electrice pentru folosirea aparatelor electrice.

Salonul trebuie dotat cu tarifele pentru serviciile prestate.

1.3 Dotarea tehnica

Aparatele electrice folosite în saloanele de frizerie - coafura sunt :

Masina de tuns manuala : compusa din doua brate si doua placi dintate din otel foarte fin. Ele sunt prinse una de alta printr-un surub .

Se foloseste la executarea tunsorilor de barbati.

Placile se vor curata de parul marunt si se vor unge cu ulei la articulatii.

Se pastreaza într-un loc uscat si ferit de umezeala.

Masina de tuns electrica : asigura o mânuire mult mai rapida si mai usoara.

Pentru ca masina sa taie bine este necesar ca dupa fiecare client capetele de taiat sa se demonteze si dupa aceea sa se unga cu ulei.

Foenul de uscat parul : este un aparat electric ce se foloseste la uscarea parului dupa ce a fost spalat.

Mai este folosit la obtinerea unor coafuri moderne. Foenul este cunoscut astfel în mai multe forme : în forma de melc si cilindric. Sunt confectionate din materiale plastice.

Ondulatorul de par este de doua feluri: unul care se încalzeste la placa si unul electric se foloseste la aranjarea si ondularea parului.

Casca electrica: se foloseste la uscarea si aranjarea parului. Aceste casti sunt de mai multe feluri si au un regulator special, de care se regleaza temperatura.



Peria electrica este asemanatoare unei perii normale, dar este actionata electric. Se foloseste la întinsul parului , la ondularea parului sau la aranjare.

Placa de întins parul

Placile din ceramica îti protejeaza parul de ardere, ajuta la mentinerea culorii si împiedica electrizarea parului.

1.4 Necesarul de personal

Un salon de coafura are nevoie de un personal format din mai multe coafeze. Locul fiecareia de munca este dotat cu toate cele necesare. Orice lucrator va fi supus periodic unor examene medicale. Coafezele se ocupa de aranjarea parului la femei. Corpul coafezelor trebuie sa fie curat si îngrijit. Dintii trebuie mentinuti în permanenta curati si îngrijiti. Trebuie controlati de catre stomatolog pentru a preveni cariile. Încordarea ochilor poate fi cauza durerilor de cap de aceea se recomanda un control oftamologic periodic. Pantofii trebuie sa fie confortabili si trebuie sa fie schimbati zilnic pentru ca piciorul sa fie cat mai comod.

Nu este recomandata folosirea unor pantofi înalti, deoarece efortul piciorului poate fi prea mare.

În cadrul salonului vor fi folositi pantofi largi, josi si comozi.

Mâinile si degetele trebuie sa fie foarte curate si manichiura va fi refacuta cu regularitate. Manile se vor spala dupa si înaintea fiecarei cliente cu apa si sapun. Se recomanda folosirea unor creme protectoare si folosirea manusilor de cauciuc ori de cate ori este nevoie.

Coafeza se va supune periodic unor examene permanente, analiza sexologica.

Parul si pielea coafezei trebuie sa fie foarte curate. Parul nu trebuie sa acopere fata coafezei si nici sa atinga capul clientului.

Clientii se asteapta ca salonul sa fie curat, de aceea coafeza este responsabila de curatenia si igiena din salon. În acest fel atât clientii cat si personalul vor fi feriti de microbi si infectii.

Capitolul 2. Întinderea parului cu placa

2.1Prezentarea placii de întins parul

Parul drept este la mare moda, de cativa ani încoace, dovada numarul tot mai mare de aparate pentru întins parul, fie ca e vorba de bucle largi sau cârlionti creti.

Acestea au si un sistem de repartizare a caldurii pe întreaga suprafata a placii.

Temperatura este mult mai bine controlata, ele se încalzesc si se racesc mult mai repede decât placile din metal.

Pentru un rezultat optim si de durata este nevoie ca placa sa se încalzeasca la cel putin 140 de grade, dar asta depinde si de textura parului tau. Pe de alta parte, daca parul este cret va fi nevoie de o folosire zilnica, sau cel putin la 2 zile. Asta ar duce la uscarea firului de par, în conditiile folosirii unei placi din metal. Pentru a nu ajunge sa ai un par uscat si subtiat trebuie sa aplici din când în când un ulei special, care va înlocui substantele pierdute de par. Sau poti opta pentru un aparat mai sofisticat, dar si mai scump, aproximativ 200 euro, care, printr-un sistem de raze infrarosii împiedica pierderea substantelor nutritive din par, în timpul folosirii aparatului. Mai mult, tehnologia ionica sparge moleculele de apa de la suprafata firului de par în particule de apa extrem de fine, care sunt foarte repede absorbite de par, ceea ce face ca parul sa luceasca si sa fie chiar mai sanatos decât înainte

- par degradat total : 100 grade
     - par degradat partial: 120 grade
     - par degradat doar la vârfuri: 140 grade
     - par ondulat (bucle largi): 160 grade
     - par ondulat (bucle mici) : 180 grade
     - par cret: 200 grade

Orice alegere ai face, trebuie sa primesti, odata cu aparatul, si instructiunile de folosire, întrucât nu toate functioneaza la fel, spre exemplu unele dau rezultate doar pe un par uscat în întregime, în timp ce altele pot fi utilizate si pe parul uscat partial.

2.2 Consilierea clientei

Conditiile pe care trebuie sa le îndeplinim atunci când purtam o discutie de consiliere sunt :

1.Sa fim capabili sa evaluam parul respectiv pielea capului

2.Sa detinem cunostinte despre substante si despre efectele preparatelor folosite

3.Sa fim la curent cu moda

4.Sa putem sa oferim mai multe posibilitati de modelare a parului

Imaginea coaforului este foarte importanta pentru ca ofera clientului încredere.

Aspectele pe care trebuie sa le luam în considerare când vorbim de imaginea coaforului sunt :

sa avem o tinuta exterioara îngrijita ;

sa avem un comportament politicos si receptiv,

sa manifestam interes pentru problemele si dorintele clientelor ;

sa oferim sfaturi profesioniste si creative ;

sa utilizam corect produsele ;

sa avem capacitatea sa ne atingem scopul care ni l-am propus.

Discutiile de consiliere se împart în patru etape

1.Faza de întâmpinare si contact ;

2.Faza de informare ;

3.faza de consiliere ;

4.Faza de confirmare.

2.3 Pregatirea lucratorului si a clientei



Deoarece coafura este o operatie ce vizeaza igiena si estetica fetei, înainte de a începe lucrul propriu-zis trebuie respectate urmatoarele operatii:

1.Coafeza se spala pe mâini în fata clientei ;

2.Se vor dezinfecta mâinile prin clatire cu putin spirt sanitar ;

3.Se sterilizeaza instrumentele ;

4.Spalarea clientei înaintea întinderii parului ;

5.Asezarea clientei cat mai lejer pe scaun ;

6.Reglarea scaunului ;

7. Pozitia îndelungata în picioare duce printre altele , la suprasolicitarea coloanei vertebrale si la varici, asfel trebuie organizata activitatea încat sa alternati pozitia în picioare cu pozitia sezând.

2.4 Reguli de igiena, de siguranta si de calitate specifice lucrarilor de întindere a parului

Igiena mâinilor se face:

- înainte si dupa efectuarea unei proceduri ;

- când mâinile se contamineaza cu sânge, fluide corporale si secreti ;

- dupa folosirea toaletei ;

- înainte si dupa servirea mesei ;

- dupa îndepartarea mânusii de protectie ;

- dupa efectuarea unei operatii care contamineaza mâinile.

Lenjeria si echipamentele folosite trebuie sa fie sterilizate si dezinfectate dupa fiecare client.

Produsele de calitate trebuie sa aiba un termen de valabilitate pentru evitarea iritatiilor si a arsurilor.

2.5 Sfaturi pentru îngrijirea parului

Persoanele cu par drept vor parul ondulat, cu bucle naturale, iar cretele îsi doresc parul drept si lucios. Din fericire, noile tehnologii ofera tuturor celor care doresc sa îsi schimbe coafura metode diverse pentru a-si vedea dorinta împlinita.   Pentru ca metoda cea mai întâlnita este întinderea parului cu ajutorul placii ceramice, din fier sau din teflon, i-a aminte la urmatoarele sfaturi pentru ca parul tau sa nu aiba de suferit:
- de fiecare data când vrei sa folosesti placa este bine ca parul tau sa fie uscat, pentru ca altfel se va degrada mult mai repede.
- la fiecare spalare, foloseste un balsam potrivit cu protectie împotriva caldurii, deoarece temperatura degajata de placa este foarte mare.
Încearca sa eviti pe cat posibil uscarea parului cu ajutorul foenului, caci oricum îl vei supune repetat unui aparat care degaja extrem de multa caldura.
sampoanele si balsamurile trebuie sa contina uleiuri hranitoare, plus tratamente speciale care sa împiedice încarcarea electrostatica.
Periodic foloseste masti de îngrijire a texturii firului de par. Foarte indicate sunt mastile pe baza de ulei de masline, vitamine si galbenus de ou care te vor ajuta sa nu pierzi stralucirea naturala a parului.

Atentie: folosirea frecventa a placii si actiunea repetata a caldurii va poate afecta grav calitatea firului de par.

 

Capitolul 3. Partea practica

3.1 Instrumente, aparate, produse, materiale si lenjerie necesare

- pieptenul cu codita;

- placa de întins parul;

- crema modelatoare;

- lotiune de netezire;

- fixativ cu fixare flexibila;

- fota pentru protejarea clientei;

- prosop.

 

3.2Tehnica de realizare a întinderii parului

Parul are nevoie de o îngrijire permanenta si de o atentie deosebita. Parul trebuie sa fie curat si îngrijit.

Îngrijirea parului prin spalare trebuie sa se faca saptamanal.

Pentru întinderea parului avem nevoie de o placa care sa fie din ceramica si de calitate pentru a nu arde parul.

Daca clienta doreste sa i se tapeze parul , coafeza trebuie sa foloseasca un piaptan special si fixativ .Pentru ca parul sa aiba un aspect uniform este indicat sa se aplice un ser pentru vârfuri.

Simplu si fara bataie de cap în 20 minute poti obtine o coafura eleganta, care pune în valoare frumusetea unui par îngrijit. Dupa ce se descurca parul, trebuie trasata cararea, se pulverizeaza o lotiune pentru netezire, apoi se poate folosi placa bine încalzita, una cate una suvitele vor fi îndreptate de la radacina la vârf.

Trebuie aplicata putina crema modelatoare pe vârfuri si se piaptana parul din nou, definind coafura. Apoi se pulverizeaza fixativul cu fixare flexibila.

Anexă

Bibliografie

1.Manualul frizerului si coaforului

2.Coafura de la A la Z, Nineta Dumbrava

3.Revista Asticum!wella 2001





Document Info


Accesari: 18780
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )