Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadGEORGE S. KAUFMAN

personalitati
ALTE DOCUMENTE

Wentworth Miller
Herodot
Aristotel
Newton (1642 - 1727)
BASARAB Vladislav I (Vlaicu-Voda)
ALECU RUSSO (1819 - 1859)
ION CREANGA BIOGRAFIE
EMIL CIORAN (1911-1995)
Oscar HAN (Bucuresti, 1891 - Bucuresti, 1976)
ALEXANDRU ODOBESCU (1834-1895)

GEORGE S. KAUFMAN
George Kaufman (16 Noiembrie 1889 - 2 Iunie 1961), a avut, asa cum ne-am obisnuit deja in stilul american, mai multe meserii complementare: Dramaturg, Regizor de teatru, Producator, Umorist si Critic dramatic, ceea ce inseamna, de fapt, ca isi ac 111j95b operea de unul singur o buna parte dintre departamentele de creatie ale unui spectacol de teatru. George Kaufman s-a nascut intr-o familie de evrei din Pittsburgh, Pennsylvania si si-a adaugat initiala din mijlocul numelui "S", pentru a crea un echilibru si un ritm in pronuntie - George S. Kaufman - in loc de mult mai simplul si muscatul George Kaufman Estem un bun exemplu pentru a vedea cate amanunte exista in procesul de pregatire al unui produs - fie el si artistic - pentru ca acesta sa devina mai lesne recognoscibil si mai apoi vandabil. Dupa ce a absolvit Liceul in 1907, Kaufman si-a inceput cariera ca jurnalist si critic de Teatru. A fost editor pe departamanetul dramatic al renumitei reviste The New York Times.

Debutul sau pe Broadway a venit in 1918, la varsta de 29 de ani, cu acum uitatul spectacol - "Someone in the House" (Cineva in casa), scris ca spectacol impreuna cu Larry Evans si W. C. Percival. Spectacolul a fost lansat intr-o perioada nu foarte propice, in timpul epidemiei de gripa, cand administratia teatrelor din New York a incercat sa diminueze pericolul, anuntand ca cetatenii orasului sa evite multimile.

George S. Kaufman are in acel moment ideea de a pune pe afis "Evitati multimile Vedeti doar"Cineva in casa"".

Din acel debut plin de umor sarcastic, George S. Kaufman a avut, pana in anul mortii sale - 1958, in fiecare an, pe Broadway, fie un spectacol nou regizat de Kaufman, fie o piesa noua scrisa de Kaufman, fie un spectacol nou Produs de Kaufman. Pana in anul mortii sale - 1961, Kaufman avea in fiecare deceniu, cel putin doua, trei spectacole de revista regizate de el Au fost deasemenea spectacole care s-au bazat pe "proprietatile" lui Kaufman, in sensul in care erau refaceri ale spectacolelor mai vechi, unde fie ca se refoloseau schetch-urile, fie se folosea muzica, dar se relua ca un succes sigur. Lui Kaufman i se spunea 'The Great Collaborator' - Marele Colaborator pentru ca a scris foarte putine piese singur. Cel mai cunoscut succes a fost The Butter and Egg Man (Untul si Omul Ou) in 1925. Cele mai multe, insa, erau facute in colaborare cu inca cel putin un alt dramaturg, sau lirist, sau scriitor comic.

Impreuna cu alti autori, George S. Kaufman a fost prolific: cu Marc Connelly a scris Merton of the Movies, Dulcy, si Beggar on Horseback; cu Ring Lardner a scris June Moon; cu Edna Ferber a scris The Royal Family, Dinner at Eight, and Stage Door; cu John P. Marquand a scris a adaptare pentru scena dupa romanul lui Marquand The Late George Apley; iar cu Howard Teichmann a scris The Solid Gold Cadillac.

Colaborarea cea mai de succes a fost cu Moss Hart, cu care a scris o multime de piece, incluzand Once in a Lifetime, Merrily We Roll Along, You Can't Take It With You (Nu o poti lua cu tine)- cea mai de succes piesa a lui, cu care a castigat premiul Pulitzer in 1937, si The Man Who Came to Dinner.

In pofida zvonului care circula despre el, cum ca nu s-ar pricepe deloc la muzica si ca o uraste in teatre, Kaufman a colaborat la realizarea multor reviste si crearea multor spectacole muzicale. Cel mai recunoscut succes muzical al sau a fost cel in care ii introducea pe cunoscutii frati Marx - "The Cocoanuts"(Nucile de cocos) - scris cu binecunoscutul compozitor al spectacolelor muzicale - Irving Berlin, precum si Animal Crackers, scris cu Morrie Ryskind, Bert Kalmar, si Harry Ruby. Iar aceste doua productii i-au introdus pe Fratii Marx la un alt nivel al carierei lor, dinspre spectacole de vodevil inspre lumea legitimata a spectacolelor muzicale si spre marele ecran.

Kaufman a fost unul dintre dramaturgii care au reusit o excelenta colaborare cu Fratii Marx, reusind sa le gaseasca gaguri absolut extraordinare, pornite din nimicuri absolute, reusind, in acelasi timp, sa-i lase teren de improvizatie lui Groucho Fratii Marx erau cunoscuti ca fiind intr-o continua neintelegere cu scriitori si versificatorii lor, cu "gagman-ii" (acei scriitori angajati de marii comici pentru a le descoperi noi si noi gaguri) lor deasemenea. In privinta lui Kaufman, aveau o parere absolut exceptionala, in privinta talentului sau de a descoperi momente de un comic absolut. In 1972, cand Dick Cavett, i-a introdus pe Fratii Marx pe scena de la Carnegie Hall, ei au marturisit pe scena, in fata tuturor, ca il considera pe Kaufman, ca pe un zeu, in privinta scrierii textelor comice.

In privinta numerelor muzicale, Kaufman nu avea, insa, intotdeauna acelasi fler, ca in privinta numerelor comice. Este cunoscut faptul ca Irving Berlin i-a propus pentru "Cocoanuts" un numar muzical extraordinar, pe care Kaufman l-a refuzat, pentru ca nu a vrut sa rescrie inca o introducere in libretul spectacolului. Acel numar muzical "Allways" a fost introdus de Irving Berlin in urmatorul spectacol muzical si a devenit un mare Hit.

Tipul de umor cel mai folosit de Kaufman, era cel derivat din situatii politice, extrem de ofertante si de suculente, dintotdeauna, peste tot in lume. George S. Kaufman a colaborat la Of Thee I Sing (spectacol care a fost onorat in 1931 cu Pulitzer Prize, primul muzical care castiga Premiul Pulitzer). Kaufman a colaborat deasemenea cu marii compozitori ai vremii respective, George Gershwin, si Ira Gershwin.
ALTE COLABORARI

Multe dintre piesele lui Kaufman au fost apreciate atat de mult, incat au fost transformate in scenarii de filme. Dinner At Eight, Stage Door - aproape complet refacut pentru adaptarea cinematografica, si You Can't Take It With You(Nu o poti lua cu tine), - care dupa ce a castigat Premiul Pulitzer in 1937, a castigat premiul Oscar pentru cel mai bun film in 1938. Uneori scria direct pentru scenarii de filme, fara a mai face adaptari dupa piese de teatru. De pilda scenariul pentru A Night at the Opera pentru Fratii Marx.

A avut un singur film regizat de el The Senator Was Indiscreet (1947) avandu-l in rol principal pe William Powell.

George S. Kaufman a avut in timpul carierei sale si prime auditii, lansari de texte importante :The Front Page de Charles MacArthur si Ben Hecht; Of Mice and Men (Oameni si Soareci) a marelui John Steinbeck; My Sister Eileen de Joseph Fields si Jerome Chodorov, Romanoff and Juliet piesa scrisa de marele actor Peter Ustinov, sau musical scris de Frank Loesser - Guys and Dolls, spectacol pentru care a fost onorat in 1951 cu premiul Tony, pentru cel mai bun regizor. Kaufman a produs multe dintre piesele sale, dar si ale altor dramaturgi fara osebire. A fost un semn al Americii, in sensul oamenilor care nu se pot opri din a lucra, pentru ca asta stiu cel mai bine ei sa faca. Fie ca isi pastreaza domeniul pana la sfarsitul vietii, fie ca si-l schimba, ei raman sa lucreze in mod constant si perpetuu.

Dupa Cel de-al Doilea Razboi Mondial, probabil pentru ca si-a dat seama ca sucesul comercial al sau ca scriitor comic, incepuse sa intre in conul de umbra al vremilor tulburi in care se aflau, Kaufman si-a dedicat energia inspre a regiza, produce, a scrie proza si aparitii televizate, dar nu s-a oprit.

Recunoastere

Kaufman a fost un membru de baza, in clipa in care a fost o celebrare a marilor comici ai Americii, in teatru si film - Algonquin Round Table. Din 1920 si pana in 1950, Kaufman a fost cunoscut si recunoscut atat pentru personalitatea sa, cat si pentru modul in care scria. Autobiografia lui Moss Hart Act One sigur ca l-a prezentat pe Kaufman la rangul unei figuri de legenda. Hart l-a caracterizat pe Kaufman, ca pe un tiran al lucrului, fiind necrutator, cu o personalitate extrem de marcanta, atat in scris, cat si in repetitii Acest punct de vedere, aduce opinia prin care Hart a fost sufletul cuplului de dramaturgi, in timp ce Kaufman a fost organizatorul si mintea rece si calculata a spectacolului final. In pofida faptului ca George S. Kaufman a trait toata viata in lumina reflectoarelor si in atentia presei, langa marile vedete ale vremii, ela fost in genul muncitorilor sarguinciosi, fara ragaz, tragand dupa el proiectele sale, ca o locomotiva. Kaufman a fost mai mult decat un scriitor de gaguri A format scenarii ce-i atestau o buna cunoastere a dramaturgiei, iar personajele create de el puteau fi placute si in orice caz, credibile pentru genul in care el scria.

Un barbat extrem de puternic si de energetic, Kaufman a fost adulat de reprezentantele sexului frumos. In 1936 a intrat intr-un scandal pe teme de adulter cu actrita Mary Astor, scandal mediatizat din plin de presa vremii. Mai tarziu a avut o indelungata relatie extraconjugala cu actrita Natalie Schafer. Sotia lui Kaufman - Beatrice a murit in 1945. Patru ani mai tarziu, Kaufman - in varsta de 60 de ani se casatorea cu Leueen MacGrath on May 26, 1949, si avea sa colaboreze cu ea la numeroase spectacole, inainte sa divorteze in anul 1957. A lasat ca urmasi pe fiica sa Anne Kaufman Schneider, si de nepoata sa, Beatrice 'Betsy' Colen.

Kaufman a murit in New York in 1961, la varsta de 71 de ani.
Document Info


Accesari: 2111
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )