Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadLeonardo da Vinci

personalitati
ALTE DOCUMENTE

George Enescu (1881 - 1955)
MIHAI VITEAZUL (1593-1601)
Ludwig van Beethoven (1770-1827)
Johannes Brahms
Mihai Eminescu
Voda Mihalache Sturza
Immanuel Kant
William Hogarth
Liviu Rebreanu
Aristotel

Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci (1452 - 1519) a fost unul dintre cei mai mari artisti ai epocii Renasterii , recunoscut ca om de stiinta , sculptor, pictor, arhitect si inginer. Dragostea lui profunda pentru stiinta l-a îndreptat spre pictura si sculptura. Inovatiile aduse în domeniul picturii a influentat cursul artei timp de un secol dupa moartea sa , iar studiile sale stiintifice în special din domeniul anatomiei, sistemelor hidraulice si a opticii a pus baza multor inventii din zilele de azi.

                                                                                                              

Leonardo a fost nascut în micul oras Vinci, în Toscana, lânga Florenta. El era fiul unui notar bogat si al unei femei din Florenta. Pe la mijlocul anilor 1460, famil 353i823d ia sa s-a mutat în Florenta, unde el a primit cea mai buna educatie pe care Florenta (un centru cultural artistic si intelectual) l-a putut oferii. El era inteligent, bine-facut, era un bun muzicant si improvizator, vorbea articulat si putea fi foarte convingator. În 1466 el a fost angajat ca asistent al lui Andrea del Vorrocchio, unul dintre cei mai importanti sculptori si pictori ai vremurilor sale. In slujba sa el a învatat sa picteze si sa sculpteze in marmura si bronz. În 1472 el a fost admis în bresla pictorilor din Florenta, iar în 1476 el înca mai era considerat asistentul lui Verrocchio.

În 1478 Leonardo da Vinci a devenit un maestru independent. Prima sa slujba, a fost sa picteze o bucata din altarul capelei Palazzo Vecchio dar a fost lasata neterminata. Prima sa pictura majora "Adorarea Magilor" (lasata neterminata) a fost comandata în 1481 de catre mânastirea San Donato a Scopeto, din Florenta. Alte lucrari asociate cu tineretea sa, au mai fost "Benois Madonna", portetul "Ginevra de' Benci" si neterminatul "Sfântul Jerome".

În 1482, el intra în slujba ducelui de Milan, dupa ce a scris o scrisoare uimitoare în care el arata ca poate construi poduri portabile, preciza ca stie tehnici pentru a construi bombardiere si tunuri, ca poate construi vapoare, vehicule blindate, catapulte si alte masini de razboi. În acea scrisoare el mentiona ca poate crea sculpturi în marmura, bronz si clei. El a lucrat ca inginer principal al ducelui in numeroasele sale fabrici militare si a mai lucrat ca arhitect.

El l-a asistat pe faimosul matematician italian Luca Pacioli în lucrarea mult premiata "Divina Proportione".

Datele arata ca Leonardo da Vinci a avut multi elevi si asistenti atunci când a locuit în Milan, pentru care a scris texte si lucrari, mai târziu fiind catalogate ca "Tezele asupra Picturii".

Dupa aceea el a mai lucrat în slujba ducelui Cesare Borgia, fiul Papei Alexandru al IV-lea. El a supravegheat constructiile multor cladiri si a fortaretelor din statul papal. Leonardo a creat anumite schite pentru a fi folosite la decorarea capelei Palazzo Vecchio. Subiectul acestor schite era Batalia de la Anghiari, din raboiul Florentei cu Pisa (razboi la care a lua parte, ca inginerul sef al ducelui). Dar el nu a terminat desenul, iar schitele au fost distruse în secolul XVII.

Dupa aceea el a pictat mai multe portrete dar singurul care a supravietuit este faimoasa "Mona Lisa" sau "La Gioconda" dupa presupusul nume al sotului ei. Aparent, el avea o slabiciune pentru acest portret, fiind singurul portret pe care îl lua cu el în calatoriile sale.

În 1507 el a primit slujba de pictor al curtii la curtea regelui Luis al XII, al Frantei.

Între 1514 - 1516 a lucrat în slujba Papei Leo al X-lea. Aici el locuia la Palazzo Belverde de la Vatican , unde a fost mai mult implicat în proiecte stiintifice.

În 1516 s-a angajat la curtea regelui Francis I. El si-a petrecut ultimii ani din viata sa la Chateau de Cloux, lânga Amboise, unde a si murit dealtfel.

Desi Leonardo da Vinci a creat un numar relativ mic de picturi dintre care multe au ramas neterminate, el era un pictor foarte talentat.

Pentru ca multe dintre sculpturile sale nu au fost terminate, înclinatia sa spre sculptura nu poate fi recunoscuta decât prin schite. Acelasi lucru se poate spune si despre înclinatia sa spre arhitectura, deoarece multe dintre proiectele sale nu au fost duse la bun sfârsit asa cum le crease el. Dar în schitele sale, el da dovada de maiestrie în folosirea formelor, o claritate a expresivitatii si o întelegere profunda a artei Romane.

Ca om de stiinta, Leonardo da Vinci se ridica mult peste standardele contemporanilor sai. Teoriile sale stiintifice, ca si inovatiile sale artistice, se bazau pe observatii atente si documentatie precisa. El a înteles mai bine decât oricine din secolul sau sau urmatorul, importanta observatiei stiintifice atente. Din pacate, cum el nu a reusit sa termine proiectele sale artistice, el nu a putut sa-si duca la bun sfârsit proiectele sale stiintifice. Teoriile sale sunt documentate în mai multe caiete, dintre care multe sunt scrise "în oglinda" pentru a nu putea fi descifrate usor. Tocmai din aceasta cauza, teoriile sale nu au fost publicate decât mult mai târziu dupa ce el a murit. Daca ele ar fi fost publicate, ar fi revolutionat stiinta secolului XVI.

Leonardo da Vinci a anticipat multe descoperiri ale timpurilor moderne.

În domeniul anatomiei el a studiat circulatia sângelui si ochiul uman.

A facut descoperiri în meteorologie si geologie, demonstrând efectul lunii asupra fluxului si refluxului, a pus bazele unor concepte moderne asupra formarii continentelor si a studiat si documentat formarea fosilelor.

El a fost unul dintre pionerii sistemelor hidraulice si probabil a inventat hidrometrul, schemele sale pentru canalizarea râurilor înca mai are valoare practica. El a inventat multe lucruri, multe dintre ele potential folositoare, printre care si un costum de scufundari subacvatice. Inventiile sale zburatoare, desi nu pot fi puse in practica, au pus baza principiilor aerodinamicii.

                                              

                                            STIATI CA?

 

·        Subtilitatea expresiei si stralucirea fetelor descrise de Leonardo, este atribuita in parte exercitiului picturii din timpul slabei lumini a amurgului cu un cearsaf  pus pe cap pentru a difuza mai departe lumina.

·        "Cina cea de taina" care incepuse sa se deterioreze inca din timpul vietii lui Leonardo, s-a deteriorat si mai mult in momentul cand calugarii sec XVII au gaurit panza in portiunea de jos, si a fost aproape distrusa de bombardamentele aliatilor din al II lea razboi mondial.

·        Leonardo a stabilit tehnicile moderne ale ilustrarii stiintifice cu inalta precizie ca "Embrionul in pantecele mamei" (1510?).

·        Cunostintele despre lucrarea  "Batalia de la Anghiari"  care a fost distrusa in secolul XVII, se bazeaza pe referirea artistului la lucrare, dar mai ales un desen de-al pictorului flamand Peter Paul Rubens.

·        Leonardo a realizat autopsii pe cadavre pentru a-si imbunatatii cunostintele despre psihologie, ridiculizand micile descrieri ale artistului in legatura cu cornea umana, spunand ca arata ca  "saci cu nuci". ·        Da Vinci avea un intelect deosebit prin care a abordat arii diverse ale cunoasterii, dar suferind datorita unei tendinte de a-si asuma prea multe proiecte in domenii variate, neputand sa le termine pe majoritatea.

·        El a fost cunoscut pentru Initierea Inaltei Renasteri italiene prin picturile care au impus un nou standard pentru compozitie si expresie al emotiilor complexe.

                               PARERI DESPRE DA VINCI

 

Prof. TRACHE ELENA:

 

     "Fiecare poarta cu sine propriul trecut undeva in strafundurile fiintei - clipe care au marcat evolutia sa , intr-o masura in care printr-un mecanism miraculos, s-au acumulat in constient sau inconstient. Si totusi , in anumite momente privilegiate, un resort necunoscut le impinge la suprafata, dar nu ca simple imagini evocate, ci ca stari impregnate de semnificatia lucrurilor traite alta data.

       Am ascultat intr-o ora de desen pe cand eram in liceu despre Leonardo da Vinci si cum toate orele la acea vreme ,generatiei mele, li se pareau interesante, aceasta a fost deosebita, deoarece am vizionat diapozitive, am observat pe o plansa realizata extraordinar activitatea celui care a avut preocupari multiple. Plansa era construita pe tehnica ciorchinelui din care am descoperit ca acesta si-a inchinat viata cercetarii stiintifice si inventiilor, dar ca s-a preocupat intens de poezie, arhitectura, sculptura, pictura, chimie.

       Cea mai interesanta latura a activitatii sale , deoarece mi-a placut intotdeauna sa observ si cel mai mic detaliu al tablourilor, mi s-a parut pictura, a cautat solutii noi originale , ale perspectivei luminii si compozitiei . Am descoperit frumusetea feminina, nobletea sufleteasca in "La Gioconda" (Mona Lisa), "Fecioara din grota" , " Sfanta Ana" , "fecioara si copilul". Fascinatia o ofera renuntarea la idealizarea personajelor, el evitand tipuri de oameni pe fata carora se pot citi calitatile si defectele lor. "Arta creativa poate si trebuie sa trebuie sa fie fidela realitatii, atristul nu trebuie sa corecteze natura" aceasta era conceptia pictorului despre conceptul de arta. El a dorit sa cunoasca lumea vizibila : cum iau nastere diversele calitati, forme si culori, lumini si umbre si cum depinde aceasta de modalitatea si pozitia din care acestea sunt privite .

       Interesante sunt sugestiile lui Leonardo da Vinci despre pictura: elementele de pictura, miscarea, plasticitatea, linia si coloritul , deosebea doua parti ale picturii: linie si culoare, doua componente ale figurilor omenesti, forma si atitudine . Batranii, de exemplu, trebuie infatisati miscandu-se linistit, incet.  Pictorul trebuie sa picteze omul si ce se petrece in mintea acestuia si sa arate zbuciumul sufletului.

       Toate orele de desen au insemnat o experienta acumulata care peste vreme m-au marcat, iar versurile pe care profesoara ni le scria la inceputul fiecarei ore ne provoaca sa descoperim fiecare particica din  "unul linistit si mare" :

               "As vrea

                 sa ies din inima mea

                 sa stau sub cerul linistit si mare." (Rilke - "Tanguire")"

VELI YELIS:


         "Leonardo Da Vinci, a reprezentat nu numai un maestru renascentist stralucit care a contribuit prin capodoperele sale la stabilirea unor elemente importantae in desen si pictura precum umbra/lumina, aspectul de tridimensionalitate, fiind unul dintre pictorii care si-au exprimat cel mai bine sentimentele sale prin linii si culori, acestea imbinandu-se intr-un mod armonios in operele sale.

          Multitudinea de stari emotionale precum furia, incordarea, nervozitatea, armonia, suavitatea si-au gasit maestrul , numeroasele tonalitatii ale sufletului uman si-au gasit in sfarsit echilibrul pe panza sa.In acelasi timp a fost unul dintre cei mai importanti invatati ai epocii de aur, el fiind cel care a continuat munca vechilor savanti greci.Experimentele sale in fizica s-au bazat pe idei renovatoare , fiind puse in aplicare fortele necunoscute pana atunci: forta de frecare ,arhimedica etc.Experimentele sale care au luat forma dupa imaginatia si operatiile sale au reprezentat in acea vreme ceva neobisnuit si bizar

           Multi nu au putut aprecia mintea sa geniala, deoarece el a fost printre singurii poate chiar singurul care a vazut cu ochii mintii masini din epoca moderna construite dupa posibilitatile acelor ani negri."

                                                                                                    

                                    SCHITE SI PICTURI

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ARBALETA GIGANTICA MASINA DE ASALTAT PERETI
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Schite
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AUTOPORTRET CINA CEA DE TAINA
 

 


                                        CONTRIBUTII

CREERE PROGRAM: ASAFTE GABRIEL
REFERAT: DUMITRU ALEXANDRU PAUL

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Document Info


Accesari: 3266
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )