Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadWilliam Hogarth

personalitati
ALTE DOCUMENTE

George Enescu (1881 - 1955)
John Adams
WILHELM CUCERITORUL (BASTARDUL)WILHELM CUCERITORUL (BASTARDUL)
Joseph Haydn
Emil Cioran
PETRE ISPIRESCU
George Bacovia (1881–1957)
Leonardo Da Vinci
TUDOR ARGHEZI

William Hogarth

William Hogarth ( *10 noiembrie 1697, Londra/West Smithfield - †25 octombrie 1764, Londra) a fost un pictor si grafician englez, autor de gravuri si stampe satirice si ilustrator de carti, precursor al caricaturii moderne.William Hogarth s-a nascut la 10 noiembrie 1697 în cartierul West Smithfield din Londra. Tatal lui, Richard Hogarth, învatator cu venituri modeste, sfârseste prin a fi aruncat în închisoare, pentru ca nu îsi poate plati datoriile. În apropierea închisorii, pe terenuri special destinate acestui scop, locuiesc familiile detinutilor. Dupa ce tatal sau îsi ispaseste pedeapsa, familia se muta, iar William intra în atelierul unui gravor-aurar, pe nume Ellis Gamble. Aici învata arta decorativa si si capata îndemânare în tehnica gravurii. În 1720 îsi deschide propriul sau atelier. Înca de atunci se opune curentului neoclasicist reprezentat de arhitectul William Kent si executa gravuri originale cu satira la adresa vietii artistilor, politicienilor si bancherilor. În acelasi timp realizeaza ilustratii de carte, pentru operele lui William King, Charles Gildon si Aubrey de la Motraye, dar nu renunta la ambitia de a picta. Pentru aceasta se înscrie la academia înfiintata de Louis Chéron si John Vanderbank. Intra în contact cu mediul pictorilor londonezi, dar nu este multumit de sistemul clasic de educatie si, în anul 1725 se transfera în atelierul lui James Thornhill.

O prietenie adânca se va lega între maestru, familia acestuia si ucenic. Tânarul pictor se va certa însa în scurta vreme cu maestrul sau. În primavara anului 1729 o rapeste pe fiica lui Thornhill, Jane, în vârsta de 19 ani, cu care se casatoreste în secret. Tânara pereche se stabileste în South Lamberth. Abia dupa un an socrul îl va ierta si-l va accepta ca ginere.

În primele tablouri ale lui Hogarth, create între anii 1725-1728, domina satira sociala si o tematica legata de teatru. În 1729 este solicitat sa decoreze noile Spring Gardens, cunoscute mai târziu sub numele de Gradinile "Vauxhall". Dupa terminarea lucrarilor (în anul 1732), artistul primeste - în semn de recunoastere - dreptul viager de a intra în Spring Gardens fara sa plateasca, însotit de un numar de pâna la sase invitati. Saloanele londoneze se deschid în fata artistului. Realizeaza portrete de familie si initiaza un nou gen de pictura, cunoscut sub numele de "conversation piece", care asociaza elemente specifice portretului cu scene de viata si peisaje.

Hogarth se angajeaza în diverse activitati, participa în mod activ la viata sociala, politica si culturala. În anul 1734 intra în conflict cu William Kent si grupul adeptilor unei estetici "neopalladine", bazate pe lucrarile teoretice ale arhitectului italian Andrea Palladio (1508-1580), sustinuti de contele Burlington, important mecena al artelor si literaturii. Hogarth critica caracterul pretentios al artei "clasicizante", fapt care se reflecta defavorabil asupra lui, fiind îndepartat din cercurile londoneze influente, e drept, nu pentru multa vreme. Reuseste sa vânda în conditii avantajoase gravuri executate dupa ciclurile de tablouri intitulate "Cariera unui destrabalat" (1733) si "Casatoria la moda" (1745). La începutul secolului al XVIII-lea, în Anglia nu exista notiunea de aparare a dreptului de autor. Hogarth prezinta un proiect de lege - numita mai târziu "legea lui Hogarth" - menita sa-i protejeze pe gravori, care va primi aprobarea regelui George II pe 15 mai 1736.

n anul 1743, Hogarth pleaca la Paris. Aici descopera ca pictura franceza este cu mult mai avansata decât cea engleza, manifestându-si admiratia pentru creatiile lui François Boucher (1703-1770). Hogarth se consacra redactarii unui tratat despre pictura, "The Analysis of Beauty" ("Analiza Frumosului"), ncare apare la Londra în anul 1753 si este tradusa curând în germana si italiana. În anul 1757, Academia Imperiala de la Augsburg (Imperiul Austriac) îl primeste membru de onoare. Tot în aceeasi perioada este recunoscut oficial si în Anglia, Hogarth primeste functia de prim-pictor al curtii regale, "supraintendent al tuturor operelor aflate în proprietatea Majestatii Sale".
Desi înaintat în vârsta, continua sa creieze. În anul 1760, picteaza "Alegerile", un ciclu de patru tablouri satirice. În 1763 sufera un atac de apoplexie, dupa care nu se mai reface complet. Pe 25 octombrie 1764, desi foarte bolnav, mai gaseste puterea sa raspunda la o scrisoare pe care o primise din America de la Benjamin Franklin. Moare doua ore mai târziu. Inscriptia de pe piatra mormântului din Chiswick a fost scrisa de prietenul sau, renumitul actor David Garrick.

Opera

La baza creatiei lui Hogarth se afla experienta personala, iar problemele sociale si politice îi ofera un bogat material pentru scenela sale satirice. În cadrul lor, temperamentul lui Hogarth îsi gaseste expresia pe deplin. Umorul si ironia muscatoare reprezinta armele preferate ale artistului, care prezinta imaginea societatii contemporane lui. Hogarth se lasa purtat de imaginatie nu numai în alegerea temelor, dar si în elaborarea lor. În portrete, impresioneaza spontaneitatea proaspata a pensulei si aspectul de schita al personajelor. Dezinvoltura executiei nu scade cu nimic forta de expresie. Minunata Mica vânzatoare de creveti ("The Shrimp Girl", 1740), pe buna dreptate considerata de pictorul impresionist Whistler ca o opera inovatoare, precursoare a unei noi directii, este ceva mai mult decât simplul portret al unei tinere femei. Pânza reprezinta cu adevarat întruparea vitalitatii, fortei, energiei si bucuriei vietii. Portretele de acest gen ale lui Hogarth amintesc de creatiile lui Frans Hals. Cu mijloace artistice economice, Hogarth reuseste sa redea cu maiestrie mimica si sentimentele si, prin urmare, caracterul personajelor portretizate. Caracterul desavârsit al tabloului este completat de cromatica armonioasa a compozitiei. Petele de culoare modeleaza si învioreaza fizionomia, conferindu-i în acelasi timp si o carnatie extraordinar de reala.

Cariera unui destrabalat

"Cariera unui destrabalat" ("A Rake's Progress", 1733-1735), serie de opt tablouri denumita si Viata unui risipitor, reprezinta una dintre cele mai impresionante realizari ale lui Hogarth. Ca sursa de inspiratie s-a servit probabil de opera "Vite del lascio", publicata în Italia în secolele XVI si XVII sau poate de o comedie a lui Henry Fielding. Ciclul are forma unei povestiri impregnata de ironie si gluma, care surprinde prin adevarul ei vital.

Decaderea morala a tânarului desfrânat este accentuata de schimbarea gradata a tehnicii. Trasaturile de penel se accelereaza si sunt parca mai putin îngrijite, iar atmosfera tablourilor este din ce în ce mai sumbra.

Comicul unei alegeri

"Comicul unei alegeri" ("The Humours of an Election", 1754-1755). În anul 1754, la Oxford, campania electorala se desfasoara într-o atmosfera de tensiune, situatie care constituie pentru Hogarth un motiv de inspiratie pentru ciclul "Comicul unei alegeri", cuprinzând un numar de patru tablouri cu scene satirice, care se remarca prin neobisnuita bogatie narativa. Pe un spatiu relativ restrâns, Hogarth prezinta o multime de evenimente si personaje.

Ciclul "Casatorie la moda" ("Mariage-ŕ-la-mode", 1744) cuprinde un numar de sase tablouri, care ilustreaza dramele casatoriilor încheiate doar din interes.

Creatia lui Hogarth este o explozie care marcheaza momentul nasterii artei nationale engleze. Cu el începe secolul de aur al picturii britanice, care va dura pâna la jumatatea secolului al XIX-lea. Arta lui reflecta problemele epocii sale si îsi pastreaza pâna în ziua de azi actualitatea si puternica expresivitate
Document Info


Accesari: 1597
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )