Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

loading...
ERGOTERAPIA

profesor scoala


ERGOTERAPIA

Ergoterapia (terapia prin munca), utilizata initial in tratarea unor boli psihiatrice, in mod treptat si-a extins aria de cuprindere, vizand si persoanele cu diferite deficiente sau delincventii.

In 1947, Willard si Spackmann publica prima carte despre ergoterapia practicata de ergoterapeuti. In opinia lor, ergoterapia trateaza pacientii prin utilizarea unei activitati constructive, care plaseaza pacientul intr-o situatie asemanatoare cu o activitate de munca din viata cotidiana.Cazurile de invaliditate datorate celor doua razboaie mondiale plaseaza ergoterapia, din ce in ce mai mult, 858b15i in domeniul complex al reeducarii functionale. Apoi, de-a lungul anilor, reeducarea functionala a vizat si persoanele cu diferite deficiente (motorii, vizuale, mintale).

Deci, putem sutine ca ergoterapia vizeaza ameliorarea starii psihice si functionale a persoanelor care sufera de unele boli psihice/psihiatrice, a unor persoane cu deficiente si a delincventilor, facand apel la activitati productive, constructive. Ergoterapia este o cale spre dobandirea/redobandirea autonomiei persoanelor bolnave psihic, a persoanelor cu diferite deficiente sau a delincventilor.

Ergoterapeutul lucreaza intr-o echipa interdisciplinara, bazandu-se in demersurile sale si pe prescriptiile medicale, psihologice si psihopedagogice. Pe parcursul activitatii sale, ergoterapeutul efectueaza mai multe demersuri: analizeaza nivelul autonomiei persoanei si abilitatile pe care le are pentru efectuarea unei/unor activitati practice, constructive; evalueaza mediul de viata al subiectului; apreciaza capacitatea de asumare a unor roluri, singur sau cu ajutorul celor apropiati etc. Ergoterapeutul este concentrat asupra interactiunii dinamice care exista intre persoane, mediu si ocupatie. El percepe individul ca un intreg, ca pe o persoana pe care o antreneaza in experiente noi, constructive, relevandu-i resursele de invatare , cele aptitudinale, deprinderile de munca si posibilitatea de a se schimba in sens pozitiv, posibilitatea de dezvoltare personala, in pofida unei boli, deficiente, tulburari comportamentale etc. Ergoterapeutul solicita/antreneaza functiile deficitare si capacitatile reziduale ale persoanei, cu scopul recuperarii si ameliorarii autonomiei individuale, inclusiv profesionale.

Mai ales in sfera psihiatriei, ergoterapia se relationeaza adesea cu socioterapia, deoarece aceste activitati se desfasoara in mod frecvent in grup, facilitandu-se schimburile relationale dintre subiectii care participa la activitatile constructive, de munca. Inca din 1812, Rusk recomanda implicarea pacientilor in activitati de munca pentru pastrarea contactului cu mediul si, astfel, se considera ca se vor diminua fantasmele morbide.

Principiile fundamentale ale ergoterapiei desfasurata in spitale de psihiatrie, transpuse fapt inca de la inceputul secolului XX, sunt urmatoarele:

-         antrenarea pacientului in activitati lucrative se face in limita capacitatilor sale psihofizice;

-         in proiectarea si realizarea activitatilor de ergoterapie trebuie luate in seama toate componentele personalitatii subiectului;

-         activitatea lucrativa din ergoterapie trebuie mentinuta la cel mai inalt nivel al capacitatilor pacientului, pentru utilizarea la maximum a energiei constructive disponibile.

Activitatile ergoterapeutice pot fi structurate sau nestructurate.

Activitatile ergoterapeutice structurate se bazeaza pe inlantuirea mai multor etape, fiind concrete, precise, cu o nota mica de inventivitate/creativitate. Indiferent de complexitatea lor, de diferitele unelte utilizate, activitatile ergoterapeutice structurate impun subiectilor respectarea urmatoarelor conditii: capacitatea de a urma instructiunile; capacitatea de a accepta sfaturile terapeutului; concentrarea atentiei in timpul realizarii secventelor activitatii; coordonare motorie; organizarea activitatii; existenta unui anumit grad de initiativa. In categoria activitatilor structurate se inscriu cele din atelierele de tamplarie, din atelierele de croitorie, din atelierele de pielarie, activitatile de artizanat etc.

Activitatile ergoterapeutice nestructurate cuprind acele activitati care solicita mai multa inventivitate /creativitate din partea subiectilor. Printre aceste activitati se inscrie, de exemplu, modelarea argilei in atelierele de ceramica si/sau pictarea produselor de ceramica.
Ergoterapia cuprinde un ansamblu de tehnici de reeducare functionala si de readaptare, care au un anumit specific in functie de particularitatile individuale ale persoanelor, de caracteristicile bolii/deficientei, precum si in functie de tipul activitatii constructive utilizate.

Reeducarea prin ergoterapie vizeaza :

-         ameliorarea functiilor deficitare;

-         mentinerea unei cat mai bune stari functionale, inclusiv prin recomandarea utilizarii unei compensari tehnice (proteze, diferite aparate, tehnologie informatica) si prin ameliorarea mediului de munca, sub unghi arhitectonic, a ajutoarealor tehnice specifice unor deficiente, unor invaliditati.

Prin atingerea obiectivelor reeducarii functionale, se ating si obiectivele urmarite prin readaptare :

-         readaptarea la viata cotidiana;

-         reinsertia profesionala.

-         readaptare psihosociala.

Ergoterapia se desfasoara in urmatoarele sectoare: spitale de psihiatrie, laboratoare de sanatate mintala, centre de readaptare functionala, centre de reeducare.

Intrebari si teme:

  1. Specificati care este esenta meloterapiei.
  2. Care sunt metodele utilizate in meloterapie si caracteristicile lor?
  3. Care sunt mecanismele psihice implicate in art-terapia vizual-plastica?
  4. Mentionati obiectivele si functiile art-terapeutului.
  5. Efectele art-terapiei vizual-plastice la persoanele cu deficiente.
  6. Principiile fundamentale ale ergoterapiei
  7. Care sunt principalele aspecte ale reeducarii functionale prin ergoterapie?


loading...Document Info


Accesari: 1498
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2018 )