Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

loading...
Educatia si noile tehnologii

profesor scoala


Educatia si noile tehnologii Noile tehnologii de informare si comunicare (NTIC) ocupa un loc tot mai important în societate, astfel încât s-a pus problema integrarii lor si în învatamânt. În prezent, majoritatea scolilor, universitatilor si centrelor de formare dispun de calc 22222n1323w ulatoare, atât pentru nevoile de ordin administrativ cât si pentru activitatea didactica propriu-zisa. NTIC propun noi posibilitati de documentare, de învatare si de formare, permitând accesul nelimitat la cultura.

Auzim vorbindu-se si în România tot mai mult de e-learning. Termenul defineste un sistem de educatie virtuala, de formare la distanta. Activitatile de predare - învatare sunt planificate si continutul lectiilor asincrone este transmis prin Internet, prin intermediul unor platforme de învatare special concepute pentru a permite accesul cursantilor la lectii si la chestionarele de evaluare online. Principalul avantaj al învatarii asistate de calculator îl reprezinta accesul unui public numeros la educatie, indiferent de vârsta, nationalitate, ora si locul de conectare la sistem.

Folosirea NTIC în învatamânt presupune articularea a trei aspecte complementare: tehnologie, metodologie si pedagogie. Cu toate ca unele cercetari arata ca noile tehnologii pot contribui la înnoirea practicilor pedagogice ale profesorilor, acest lucru nu se întâmpla automat si spontan, deoarece rezistentele la schimbare ale cadrelor didactice sunt înca destul de mari.

Accesul imediat si nelimitat la informatii este un avantaj evident al noilor tehnologii si în special al Internetului, care permite profesorilor din toate colturile lumii sa stabileasca mai usor contacte în vederea schimbului de idei si informatii cu caracter pedagogic si cultural, pentru a coopera si derula proiecte educative. Corespondenta electronica, videoconferintele, grupurile de discutii, blogul sunt doar câteva dintre mijloacele de comunicare oferite de Internet care permit profesorilor sa iasa din cadrul traditional al salii de clasa pentru a se deschide spre lume. Desi virtuala, aceasta fereastra spre lume permite profesorilor si elevilor sa se conecteze la valorile culturii universale. O mai buna întelegere a diversitatilor culturale contribuie la educatia în spiritul tolerantei, aprecierii si respectului reciproc, valori importante pentru construirea unui dialog intercultural.
Atractia exercitata de noile tehnologii asupra tinerilor poate fi exploatata pentru a-i motiva sa învete mai mult si mai eficient. Comunicarea simultana cu interlocutori reali îi stimuleaza pe tineri sa lege prietenii si sa întretina o corespondenta, activitati pozitive ce pot contribui cu adevarat la maturizarea lor daca sunt supravegheate îndeaproape de profesor, caci este bine stiut ca a scrie mai mult nu presupune neaparat si o ameliorare a calitatii limbii folosite. Corectorii informatici vin sa sprijine munca elevului, dar rolul de referinta al profesorului ramâne de neînlocuit pentru obtinerea unui act educativ. Pentru o utilizare eficienta a noilor tehnologii în activitatea didactica, este important sa se tina cont de limitele echipamentului informatic si recomandat ca, macar la început, tinerii sa fie ghidati de catre profesori în activitatile de redactare si de cautare a informatiei pe Internet, pentru ca acestea sa contribuie într-adevar la dezvoltarea unei gândiri personale si critice, precum si a unor abilitati de management al informatiei si învatarii.

NTIC aduc o motivatie suplimentara în activitatea didactica, deorece permit varierea activitatilor si a suporturilor folosite. Echipamentul informatic, pe lânga aspectul ludic atât de apreciat de elevi, permite crearea, simularea, consultarea si evaluarea cunostintelor. Profesorii care stiu sa foloseasca eficient noile tehnologii apreciaza reducerea timpului necesar pregatirii lectiilor si posibilitatea centrarii pe nevoile elevului. Elevul poate învata în ritmul sau si reveni cu usurinta asupra notiunilor care nu au fost corect asimilate.

Utilizarea eficienta a NTIC în scoala este un proces de lunga durata, dar important pentru a atinge obiectivul principal al educatiei, care vizeaza formarea unor tineri autonomi si responsabili, capabili sa se integreze social si profesional într-o lume în schimbare.

©Virginia-Smarandita Braescu

Presedinte executiv Centrul de Training, Consultanta si Mediere

e-mail: virginia_braescu@yahoo.fr

tel: 0740.367379


loading...Document Info


Accesari: 3845
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2018 )