Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

loading...
Excursia ca activitate interdisciplinara

profesor scoala


Excursia ca activitate interdisciplinara


Tratarea interdisciplinara este o cerinta moderna si necesara invatamantului din zilele noastre, a carui schimbare fundamentala consta in trecerea de pe lista informationala pe cea formationala.

Introducerea principiului interdisciplinaritatii mobilizeaza, in acelasi timp, invatatorii si elevii.Aplicand acest principiu in invatarea geografiei, am observat ca se deschid numeroase orizonturi in instructie si educatie care ii ajuta pe elevi sa-si formeze o privire de ansambl 343f59d u asupra vietii.

Studierea geografiei beneficiaza de conexiunile cu celelalte discipline de invatamant, ca si de activitatile extrascolare.Totodata, cunostintele de geografie le vor fi completate de cele de istorie, literatura muzica, etc.

Avantajul abordarii interdisciplinare este acela de a favoriza transferul, de a decompartimenta si de a reduce tentatia integralismului in ceea ce priveste formarea notiunilor si reprezentarilor geografice.

In continuare va voi prezenta proiectul didactic al unei excursii scolare, incercand sa valorific multiplele valente interdisciplinare ale acesteia.Axata pe relatia intre om si spatiul geografic, istoric si cultural, excursia cuprinde urmatorul itinerariu: Galati- Bucuresti- Ramnicu- Valcea- Sibiu- Deva- Targul-Jiu- Craiova- Bucuresti- Galati.

Scopul didactic: - dezvoltarea abilitatii, din perspective multiple, de a analiza probleme si de a identifica solutii variate;

-dezvoltarea capacitatilor si deprinderilor de a elabora planuri de actiune utilizand informatia dobandita in cadrul mai multor discipline: geografia, stiintele naturii, istorie, literatura;

- dezvoltarea unei atitudini active( initiativa personala, responsabilitate);

Tipul lectiei: practic-aplicativa;

Strategia didactica: deductiva;

Metode si procedee: conversatia, explicatia, problematizarea, invatarea prin descoperire.

Material didactic: fise de lucru corespunzatoare sarcinilor stabilite pe arii curriculare, materiale adunate de pe traseu, ghidul ale obiectivelor studiate.

Bibliografia: M.Ed.C., Programe scolare pentru invatamantul primar, Buc.1998.

Valerian Dragu, Doina Steva, Geografie, teste de evaluare si itinerarii turistice scolare,Ed. Spiru Haret, Iasi 1997

Stanciu Mihai, Reforma continutul invatamantului,Ed.Polirom, Iasi 2000.

Contextualizarea activitatii: activitatea se va desfasura cu elevii clasei a IV a, pe grupe de experti condusi de catre invatatori in colaborare cu profesorul de geografie.

Grupele au fost constituite in functie de aptitudinile elevilor, pe arii curriculare.

Obiective turistice:

        Casa memoriala a lui N. Balcescu de la Balcesti-Valcea ;

        Monumentul de la Selimbar, judetul Sibiu care atesta batalia lui Mihai Viteazul;

        Casa memoriala-O. Goga din Rasinari judetul Sibiu;

        Complexul muzeal Sarmizegetusa din Deva judetul Hunedoara;

        Complexul memorial de la Targul-Jiu al lui Brancusi;

Etapele de lucru:

A.   Organizarea grupului si distribuirea sarcinilor.Au fost constituite 4 grupe de cate 5 elevi, carora li s-au stabilit sarcinile, dupa un ghid de observare specific fiecarei echipe:1.grupa geografilor, 2. grupa naturalistilor, 3. grupa iubitorilor de literatura, 4. grupa istoricilor.

B. Cercetarea in teren. Echipa geografilor a avut ca sarcini: cercetarea formelor de relief; alcatuirea colectiei de roci si minerale; orientarea in teren dupa harta( punctele cardinale, muschi de copac, dupa soare, cu ajutorul busolei); aprecierea distantei fara instrumente; semnalizarea apelor curgatoare si lacurilor; observarea faunei si florei si adunarea de plante pentru ierbar; observarea plantelor de cultura din regiune; observarea tipului localitatilor strabatute; analizarea profilului economic al localitatilor si ocupatii ale populatiei.

Grupei naturalistilor i-au revenit sarcinile de :a cerceta tipurile de sol si proprietatile lor; a colecta probe de sol din diferite zone;a urmari si semnala deseuri toxice, menajere si de alta natura, depozitate corespunzator; a urmari calitatea apelor curgatoare si statatoare luand probe de apa cu scopul de a depista zonele unde se folosesc substante toxice in erbicidarea si fertilizarea solului,; a observa si nota zonele de teren despadurite abuziv; a semnala zone atmosferice incarcate cu fum si noxe de la fabrici si uzine.

Grupa istoricilor a avut rolul de a observa monumentul de la Selimbar si de a-l descrie; observa si descrie documentele ce atesta existenta dacilor si razboaiele daco-romane din complexul

Sarmizegetusa.

Grupa iubitorilor de literatura a avut ca sarcini specifice observarea arhitecturii caselor muzeu ale lui Balcescu si Goga, a obiectelor care ii reprezinta pe fiecare, a manuscriselor, fotografiilor care amintesc de viata si activitatea acestor mari personalitati ale literaturii.

C. Sintetizarea observatiilor de teren si elaborarea materialelor didactice.Dupa desfasurarea activitatii de cercetare in teren, elevii grupelor au elaborat rapoarte dupa planul stabilit.Totodata s-a intocmit un portofoliu prezentat in clasa.

D. Evaluarea s-a axat pe dezvoltarea capacitatii de explorare/investigare a realitatii prin folosirea unor competente crosscurriculare.In mod concret s-a urmarit relatia intre om si spatiul geografic, istoric si cultural si formarea atitudinilor pozitive fata de realizarea unui mediu ecologic echilibrat, propice vietii.

Obiectivele urmarite sunt:

-         sa distinga elementele de natura stiintifica din mediul inconjurator;

-         sa colecteze materiale necesare activitatii scolare;

-         sa completeze fisele de lucru in cadrul fiecarui grup;

-         sa recunoasca in teren formele majore de relief;

-         sa identifice portiuni de teren degradat" rani ale pamantului";

-         sa identifice si sa observe pagubele produse de utilizarea irationala a pamantului si sa gaseasca/gandeasca solutii de oprire si prevenire a acestora;

-         sa identifice zonele poluate pe parcursul itinerarului stabilit si sa gandeasca solutii de stopare si prevenire;

-         sa faca observatii asupra solului;

-         sa se orienteze fara harta;

-         sa descrie relasia dintre om si spatiul istoric si geografic in epocile studiate;

-         sa foloseasca corect terminologia stiintifica;

-         sa cunoasca aspecte importante ale vietii si operelor autorilor ale caror case memoriale au fost vizitate;

-         sa redea in limbaj propriu contributia acestora la dezvoltarea literaturii romane.

" Invatatorul este cel care daruieste fiecarui om, la pornirea lui pe drumul spre lumina,

primele elemente, calauzindu-i pasii spre marele titlu de OM.El este acela care modeleaza materialul cel mai de pret-COPILUL- , tinzand ca din fiecare bloc de marmura bruta sa realizeze o fiinta inzestrata cu cele mai frumoase trasaturi, un om care sa inmanuncheze calitatile morale cele mai inalte.El este acela care ajuta fiecare copil sa descopere " tainele naturii".Toate acestea au facut ca activitatea sa sa fie socotita" Profesiunea de aur", scria Dumitru Palade.


loading...
Document Info


Accesari: 2168
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2018 )